20 Ağustos 2007

Izmir'in Meshuuuuuuur BOYOZ'u


Annecigimle bir sabah koru balkondayiz. Evde cit yok herkes uyumakta. Bir telefon sesiyle uyandi annem, ardindan ben. Ariyan kardesim :D yeni anne ya her bi seyi bize soruyor sabahin 6 sinda :D Eh durum bole olunca hepimiz istimaya cekilmis asker gibi ayaktayiz sabahin korunde. Neyse sorunlar cevaplandi ama bizde uyku yok. Konus konus annemle balkonda karnimiz acikti. Canimda bir boyoz cektiki sormayin. Boyoz dedigimi duymus gibi gecmezmi caddeden Boyoozzzzzzzzzzzzcuuuuuuuuuuuuu diye adamin biri. Allah dedim firladim yapistim balkon demirlerine. Anneeee boyozcu geciyor anneeeeeeeee. Sonra bi gulduk bana. Sanki gormemis cocuklar gibiydim. Gurbet insani boyle yapiyor iste. Cayimizi demledik. Yumurtamizi hasladik. Izmir'in boyozuda boyozcularida meshurdur. Hatta boyozcular yaninda birde haslanmis yumurta satarlar. Boyoz haslanmis yumurta ve cayla super olur cunku. Eh boyoz alinir yenilirde fotografi cekilmezmi :D Simdi su yaziyi yazarken bile 40 kere yutkundurdu ya beni bu fotograf, tadini bilenler ne demek istedigimi anladilar :D Eh ben yapmadim ama Lezzet Dergisinden tadini bilmeyenler icin tarifini aldim ve paylasiyorum. Ancak Izmir'in boyozlari sade oluyor ve bildigim kadariyla icinde tahinde oluyor. Kendim denemedigim icin nasil yapildigini bilemiyorum en guzeli Izmir'e gidip yemek :D
Malzemeler:
· 2 su bardağı un
· 1 su bardağı su
· 1 tatlı kaşığı sirke
· 1 tatlı kaşığı limon suyu
· 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
· 1 su bardağı mısırözü yağı
· Yarım tatlı kaşığı tuz
Kabaklı iç malzeme:
· 2 kabak
· 1 patlıcan
· 1 soğan
· 1 domates
· 2 çorba kaşığı sıvıyağ
· Tuz
Patatesli iç malzeme:
· 2 patates
· 2 yumurta
· 1.5 kahve fincanı tulum peyniri
· 1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri
Hazırlanışı:* Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın. Sebzeleri rendeleyin. Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın.* Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin. * Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın. Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın. Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
AFIYET OLSUN

11 yorum:

YESIMIN TARIFLERI dedi ki...

Canım
demek boyoz denen şey bu çok merak ettim doğrusu tadını en kısa zamanda izmire doğru bir yolculuk yamalı ve tadına bakmalı sen anlatırken bende yutkundum burda.Gecenin bu saatinde beni mutfağa yönlenidreceksin galiba. Ne diyelim bi gün bi yerde karşılaşır ve tadına bakarız ;)))

fidaneli dedi ki...

oyle gusel anlatmıssın kı, pes doğrusu:) su saatte ben sımdı hayatımda hıc yemedığım boyoz u nerden bulucamm:(( yapmaya kalksam zaten oğlen olur ben yapana kadar:(( oofff nıhan off:)) sanaafıyet olsun

sevgıler
fıdan

Pasta Cafe dedi ki...

Nihan'cığım,
Bir İzmirli olarak benim de canım çekti şimdi. Ne güzel olurdu sıcak sıcak boyozlar şimdi. Ama İstanbul'da bulmak zor malesef:(((
Sana afiyet olsun. Ziyaretin için teşekkürler :)))
Sevgiler.....

bocuruk dedi ki...

Sevgili Nihan,
Boyozu ben de haşlanmış yumurtayla birlikte çok severim. Özellikle iş yerinde yapılan kahvaltılar için ideal bence. Ama haftasonu da evdekilerden önce uyanıp fırından yeni çıkmış taze boyozu kahvaltı sofrasına koymak ayrı bir keyif:))Sizlere de afiyet olsun.
Sevgilerimle...

cekirdeksizuzum dedi ki...

Ben İzmir'e bir kere gittim ama ne yazık ki çok istememe rağmen Boyoz yiyemedim. Size afiyet olsun, sevgiler...

Almula dedi ki...

Afiyetler olsun bende boyozu çok severim bu aralar pek yemedim canım istedi. Her zaman görüşmek dileğiyle sevgiler...

gülriz dedi ki...

Offfff ben o boyozun tadına bakmış ve vurulmuş biri olarak neler hissettiğini pek iyi anlıyorum. İzmir'e gitsem de boyoz yesem sabah kahvaltısında dedim şimdi. Sevgiler

ozleminmutfagi dedi ki...

canım merhaba hoşgeldinnnn...
bende yoktum annemdeydim.. ellerine sağlık herşey nefis olmuş.. öpüyorum. görüşmek üzere..

özlem

akasyakokusu dedi ki...

ayyhh çok güzel görünüyor..denemem gerek..tadını hayal edemiyorum çünkü:)hele yağda bekletince kıtır kıtır olmuştur kesin..gerçi şu alttaki karalahana dolmasıda süper görünüyor..önce hangibirine yazsam dedim..valla o becerine ve şivene kurban olayım ooyy oyyy:)

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Kumru'yu pisirip yedik sukur, simdi de basima boyoz isi actim :)Ben fazla boyoz duskunu olmadigim icin yapmayi dusunmuyordum ama yigenimden istek gelince kiramadim taif aranmaya basladim. Iyiki de aranmisim sizi buldum, ne kadar cok ortak yanimiz var. Ben de 23 yasima kadar Karsiyaka'da yasadim sonra evlendim Kanada'ya yerlestim ve de babam Arnavutluktan Ipek'li.Gerci ben gelip goremedim oralari ama cok guzel olmali.
Sizin de dediginiz gibi Izmir'de boyoz sade yapilir, en kisa zamanda deneyecegim tarifinizi...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

gurbette hem de avustralya'da yasayan bir Izmir'liye yapilacak en kotu iki seyden birini yaptiniz :( Boyoz dediniz, yaninda da karabiber ve tuzla tatlandirilmis haslanmis yumurta dediniz :((((( bir de gevrek ve tulum peyniri deyin de iskence tam olsun huuuuuu huuuuuu :((((((

Nuket