7 Eylül 2010

Patlıcan Musakka ve Cacık

Bayrama iki gun kaldi, 11 ayin sultani bu senede geldi ve gidiyor. Ramazanda sofralarimiz bir baska senlendi. Son iki gun kala, benim icin ozel bir yeri olan bu yemegi yapmak istedim. Patlican musakka, evlendigimizde esime ilk yaptigim yemek, bu yuzdende benim icin ozel bir yeri var. Bu yemegi telefonla halami arayip, tarifini alarak yapmistim. Hey gidi gunler, zaman ne cabuk geciyor. 10. yili dolduruyoruz bu yil ve bu 10 yila ne tarifler sigdi aslinda. Bir coğunu belkide sadece bir kez yapabildim, yeni yeni tarifler denemekten, denenmisleri yenilemeye firsat olmadi hic. Ama patlican musakka senede bir kezde olsa yaptigim bir yemek ve bu yemeginde sitemde yer almasini istedim, dedim ya anisi var bu yemegin. Patlican musakkanin malzemeleri yagda kizartilarak yapildigindan sene icinde cokca tuketilen bir yemek degil bizde. Oldukca yagli oldugundan bende cok tercih etmiyorum, ancak hasret gidermek icin senede bir, bir tabaktan birsey olmaz. Yinede ben diyetime uyarak sadece 4 yemek kasigi ve yagini suzerek yedim. Aman diyete dikkat edelim. Bu tarz yemekler safra kesesi, kolestrol, karaciger hastaliklari olanlara pek yaramaz, bunun icinde simdiden uyarmis olayim. Ve yine bu yemegin yanina, nedense yemeklerimizin yaninda vazgecemedigimiz pilav. Az yag kullanarak yapilmis bu pilavim, zeytin yagi ile pisti. Ve yine bu yemegin yaninda baska birsey dusunemedigimden, her daim yaninda hazir bulundurdugum cacik. Cacik, ozellikle yaz aylarinda, icimizi serinleten, sofradan eksik etmedigim bir lezzet. Icinde kurutulmus nane ve dereotu yapraklariyla, mis kokan zeytin yagiyla buz gibi bir serinlik. Bu kadar tanitim ve reklamdan sonra gecelim tariflere...

PATLICAN MUSAKKA MALZEMELERI
6 adet yesil biber
4 adet domates
1 adet kuru sogan
4 adet patates
4 adet patlican
400 gr kiyma
Sivi yag
Karabiber
Tuz
Salca
Kuru veya taze maydanoz (suslemek icin)
YAPILISI
Patlicanlari alacali soyup, kup kup dograyin ve tuzlu suda biraz bekletin. Bu arada yemeklik dogranmis soganlari, biraz sivi yagda oldurun icine domatesleri rendeleyip, kiyamayi ilave ederek pisirin. Kiymali sos suyunu cektiginde, tuzunu ve karabiberini ayarlayin ve ocaktan alin. Patlicanlari sudan alip, suyunu suzun. Patlicanlar bir bezin uzerinde kururken, kup kup dogranmis patatesleri kizartin ve bir kaba alin. Daha sonra biberleri iri iri dograyin ve kizartip, onlarida ayri bir kaba alin. Kuruyan patlicanlarida kizartip, pecete serilmis bir kaba koyun. Bu yemegi ister tencerede, ister firinda yapabilirsiniz. Pisirme kabinin icerisine bir sira patates, bir sira biber, bir sira patlican koyup, uzerinede kiymali sosu dokun. Ayri bir kabin icerinde salcali tuzlu su hazirlayip, yavasca kabin kenarlarindan gezdirin. Tahmini olarak 15-20 dakikalik bir pisirmenin ardindan, yemeginiz hazirdir. Yemek 15-20 dakika dinlendikten sonra servis yapin. Servis yaparken kuru veya taze maydanoz yapraklari kullanabilirsiniz.


CACIK MALZEMELERI
1 adet salatalik
1-2 dis sarimsak
1/2 kg yogurt
Zeytin yagi
Kuru veya taze dereotu
Kuru nane
Tuz
YAPILISI
Salataligi guzelce yikayin ve kabugunu soymadan derince bir kabin icerisine rendeleyin. Tuzla birlikte sarimsagi dovun ve yogurda karistirin. Naneyide ekleyip, salataliga ilave edin ve iyice karistirin. Cacigi servis yapacaginiz kaselere aldiginizda, zeytin yagi ve dereotu ile susleyerek servis yapin.
AFIYET OLSUN

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Birbirinr çok yakışan ikili. Patlıcan ve cacık. Ellerine sağlık.
İyi bayramlar..

kalpkurabiye dedi ki...

Bayramı tatil değil bayram olarak yaşayacağımız bir bayram olması dileğimle...
iyi bayramlar dilerim...

Sevgiler,

Deniz..

ebru dedi ki...

Sevgili Nino harika bir tabak. Patlıcan musakka tehlike bir yemek olsada:)) zevkle yenen bir yemektir.Dediğin gibi yanında pilav ve cacık. Mükemmel üçlü. Ellerine sağlık.

Selma Alkan dedi ki...

Mübarek Ramazan Bayramını sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dilerim..sevgiler Selma

Unknown dedi ki...

ellerinize sağlık enfes duruyorlar.

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

İşte menü budur!:) Musakka ve mutlaka cacık:) Bayılırımmmmm, ellerine saglık canım ellerinden yiyemedim ama:)

opermmmmm
Figen