31 Mart 2015

GÜLLÜOĞLU'NUN DEREOTLU PEYNİRLİ KEKİ


Instagram bambaşka bir alem. Eskiden bloglar aracılığıyla kurduğumuz dostluğun bence daha samimane devam ettirildiği yegane mekan. 4 yıl olacak instagramdayım. Ancak blogum için bir hesap açmaya geçen yıl karar verdim. Instagram'da 'ruzgarinkizinino' diye ararsanız işte ben oradayım :) Instagram'da tariflere ulaşmak daha kolay. Konuşmak, anlaşmak daha hızlı.
Geçen gün Fatih Gullu instagram hesabindan Dereotlu Peynirli Kekini anlattı bize Güllüoğlu'nun. Görüntüsüne vuruldum. Zaten oldum olası çok severim dereotu ve peyniri. Dedim acaba yapabilir miyim? Sonra dedim 'ne kaybederim ki'.. Dün sıvadım kolları, hemen malzemeleri edindim. Dijital tartım da var e ne bekliyorum hadi dedim. Tüm malzemeleri ikiye bölerek not aldım. İki üç kez okudum tarifi, tek tek inceledim fotoğrafları. Sonuç mu! Gerçekten muhteşem oldu, tam o hayal ettiğim tad, o muhteşem görüntü. Hem evdekiler, hem komşularım, hem de radyoda birlikte çalıştığım arkadaşlarım yedi. Herkesin ortak fikri 'MUHTEŞEM' olduğuydu. Bu da bloğa yazmam için yeterliydi. Bu vesileyle Fatih Güllüoğlu'na bizlerle bu güzel tarifleri paylaştığı için teşşekür ediyor bir kez daha yineliyorum ki tarfiler harika. Şimdi evde yaptığım haliyle yarım ölçü olarak tarife geçelim.



MALZEMELER
3 yumurta
25 gr. sıvı yağ
450 gr. un
20 gr. (2 paket) kabartma tozu
300 gr. süt
5 gr. (1 çay kaşığı) tuz
10 gr. (1 tatlı kaşığı) şeker
25 gr. tereyağı
Beyaz peynir (miktar size kalmış ben 250 gr. kadar kullandım)
Dereotu (tavsiye edilen 1 bağ ben 3 bağ kullandım çünkü burda 1 bağ çok az oluyor)

YAPILIŞI
Yapım aşamasında tarife birebir uymak çok önemli. Bu yüzden malzemeleri sırasıyla koymak, söylendiği kadar yoğurmak şart. İlk olarak 3 yumurta ve 25 gr. sıvı yağı mikserle çırpın. Daha sonra sırasıyla unu, kabartma tozunu, sütü, tuz ve şekeri, tereyağını, en son da kıyılmış dereotunı ekleyin. İster elde isterseniz stand mikserle yoğurma aparatıyla yavaşca karıştırın ama sakın yoğurmayın. Sadece malzemeler karışsın yeterli. Son olarak iyice sıkıp, suyunu aldığınız (ben ince kumaş peçetede süzdüm) peyniri de karışıma ilave edip hafif karıştırın. Daha sonra yanları ve tabanı yağlanmış kelepçeli kalıba (ben altına yağlı kağıt serdim, yanlarına sıvı yağ sürdüm) harcınızı dökün. Yağlanmış spatula ile üstüne çizikler atın ve 160 derece 15 dakika önceden ısıtılmaya başlanmış fırında 30 dakika (ben 40 dakika pişirdim) pişirin. Piştikten sonra fırın kapağını açın ve 15-20 dakika keki orada dinlendirip, dışarı alın. İyice ılıdıktan sonra dilimleyerek servis yapın. Üstü çıtır, içi yumuşacık harika bir kek oluyor. Ertesi güne de yumuşacık kalıyor. Eminim bayılacaksınız bu tada. Şimdiden afiyet olsun. Nino'dan sevgiler...

4 yorum:

AyIsigindaGizlidir dedi ki...

Fatih beyin instagram hesabinda bu keki ben de görmüstüm, dereotunu ben de cok severim ilk firsatta denemeyi düsünüyordum, senin deneyip tavsiye ettigin bu keki ilk firsatta ben de deneyecegim insaallah

Emine dedi ki...

merhaba nihan hnm ellerinize sağlık bende bu tarife benzer denedim çok beğendim sizin tarifinizide deniycem en yakın zamanda inş Nihan hnm benim mikserim eski tek bölümü çalışıyor tek tarafı çalıştığı için yüksek ayardamı karıştırmalıyım sizce aşamalı fotolarla eklediğiniz için çok tşkr ediyorum sevgilerr

NiNo dedi ki...

Emine hanım kesinlikle çırpma yapmayın sadece yumurta ve sıvı yağı cırpacaksınız diğerlerini çıpmayın sakın. Mikserin tek tarafı çalışıyorsa yüksek ayar çırpabilirsiniz ama sadece yumurtaları sevgiler ;)

NiNo dedi ki...

AyIsigindaGizlidir inşallah :=) ben biraz ayrıntıcıyımdır :D umarım tarifi güzel anlatmışımdır ;)