16 Mart 2015

Trileçe - Trileqe (Treleqe) - Tres Leches - Tre Latte




Turkiye'de tatli kulturune yeni katilan ve Turkiye'de Trileçe olarak telaffuz edilen, orjinal adı Tres Leches olan ve Arnavutça yazılışı Treleqe (Trileqe), İtalyancası ise Tre Latte olan ve Türkçe anlamı Üç Süt olan bu güzel ve hafif tatlıyı yapacagiz bugun. Orjinalinin İspanya veya Güney Amerika'dan çıkmış olabileceği düşünülen bu tatlıya İtalyanlar sahip çıkmışlar. İtalya Arnavutluk çok yakın iki ülke olduğundan da İtalyan lezzeetlerini Arnavutluk'ta görmeniz çok olağan bir durum. Ama bence en güzelini yine de Arnavutluk yapıyor diye düşünüyorum :) Bu güzel lezzet son bir yıldır Türkiye'de de duyuldu, öğrenildi. Herkes severek beğenerek yemeye başladı. Tarifler birbirlerini kovalar oldu. Arkadaşlarımdan 'bunun orjinal tarifini ver Nino' diyenler artmaya başlayınca hadi dedim biraz araştıralım. Bu işin ustasıni Arnavutlukta buldum. Arnavutluk'ta bu tatlının orjinal tarifinde Panda Condensed Milk kullanılıyor yoğuşmalı süt anlamına geliyor sanırım tam Türkçe karşılığını bilmiyorum açıkcası ama başka markalarında Condensed Milk'i var belki Türkiye'de de vardır. Bu tatlının olmazsa olmazı bu. Böyle yoğun kıvamlı tatlı bir süt. Ama süt kreması değil onu ayrıca kullanıyoruz zaten. En atta Panda'nın Condensed Milk kutusunun fotoğrafını koydum olurda bulursunuz belki. Ama bu marka olmasa da diğer Condensed Milk yapan markalar da kullanılabilir. Şimdi herkesin sabırsızlıkla beklediği Arnavutluğun Orjinal Trileçesinin tarifine geçelim..




MALZEMELER

6 yumurta
700 ml süt
300 ml süt kreması (Arnavutluk'ta Pana marka sade olandan  kullanıyoruz)
200 gr un
200 gr şeker
Toz vanilya
300 gram Condenced Milk Türkçesi yoğuşmalı süt  (Panda marka Qumesht i Kondesuar Arnavutçası. Türkiye'de bulamazsanız yerine 300 gr. Süt kremasını 3-4 yemek kaşığı balla çırpıp kullanabilirsiniz)
600 gr. Karamel (Koyu kıvamlı)




YAPILIŞI

Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Beyazları çırpma kabına alın ve krema kıvamına gelene kadar çırpın. Adeta krem şanti gibi bembeyaz olacaklar. Daha sonra yavaş yavaş az az şekeri ve vanilyayı dökün çırpmayı hiç bırakmayın. Çırpmaya devam ederken yumurta sarılarını tek tek ilave etmek gerekiyor. 6 yumurta sarısını tek tek karışıma ilave edip sürekli karıştırın. Yumurta sarılarını kesinlikle bir anda dökmeyin. Daha sonra yavaş yavaş ve az az unu ilave edin. bu arada çırpmaya hiç ara vermeyin. Tüm karışım homojen bir kıvam alana kadar çırpın. Fırınınızı 180 derecede 5-10 dakika ısıtın. Bu arada pandispanya karışımını yağladığınız dikdörtgen fırın tepsisine dökün. Tepsiyi yaklaşık 10 dakika önceden ısıttığınız fırına verebilirsiniz artık. Ortalama 25-30 dakika pişme süresi var. Bu sırada sık sık fırın camından kontrol etmekte fayda var çünkü her fırının pişirme süresi değişebiliyor. 25-30 dakikada pişen pandispanyayı fırından alıp bir kenara bırakabilirsiniz. Ayrı bir kabın içinde (Panda) Condensed Milk ve 500 ml. sütü güzelce çırpın. İyice birbirine karışması önemli. Ayrı bir kapta (Panna) süt kremasını da güzelce çırpın. Ilıyan pandispanyayı fırın tepsisinden dikkatlice çıkartın. Parçalanmaması gerekiyor. Daha sonra isterseniz pişirdiğiniz fırın kabını yıkayıp veya aynı ebatlarda bir başka servis alıp kullanabillirsiniz. Servis yapacağınız kabın alt kısmına (Panna) süt kremasını 200 ml. sütle çırpın ve tepsiye dökün. Daha sonra üzerine yavaşça pandispanyayı yerleştirin. Daha sonra pandispanyanın üzerine çöp şiş çubuklarıyla sık sık delikler açarak delin. Bu şekilde süt pandispanyanın her bir alanına girmiş olacak. Daha sonra Condensed Milk ve kalan 500 ml. süt ile hazırladığınız karışımı pandispanyanın heryerine eşit olarak dağılacak şekilde dökün. İstediğiniz miktar karameli (tercihen biraz fazla koyabilirsiniz daha güzel olacaktır) üzerine yayın. Bir gece buzdolabında dinlendikten sonra servis yaparsanız daha güzel olur. Herkese afiyet olsun. Yaparsanız yorumlarınızı bekliyorum. Biz severek yapıp, yiyoruz. Umarım sizler de çok beğenir ve yaptıkça beni hatırlarsınız...


CONDENCED MILK

5 yorum:

Fransali Gelin dedi ki...

Nihayer bekledigim postu yayimladin :) orjinalini cok merzk ediyordum canim. Eh malum arnavutlukta olunca orjinalide senin elinden cikar :)) ellerine saglik ilk firsatta deneyecegim.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Ellerine sağlık canım o süt Turkiyede pek bulunmuyor sanırım.Biz Kıbrısta cok kullanırız .Onu kullanınca lezzetini düşünemiyorum.Ben Kıbrıstan gelirken hep getiriyorum.Senin tarifi kaydettim .Kutu sütüm varken deneycem.Sevgiler canım.

zeymurancafee dedi ki...

bir türlü yapmak fırsat olmadı ama nefis bir tatlı olduğunu biliyorum ellerinize sağlık

Kadir Bora dedi ki...

Teşekkürler Nino...

Adsız dedi ki...

Ayrı bir kapta (Panna) süt kremasını da güzelce çırpın. Ilıyan pandispanyayı fırın tepsisinden dikkatlice çıkartın. Parçalanmaması gerekiyor. Daha sonra isterseniz pişirdiğiniz fırın kabını yıkayıp veya aynı ebatlarda bir başka servis alıp kullanabillirsiniz. Servis yapacağınız kabın alt kısmına (Panna) süt kremasını 200 ml. sütle çırpın ve tepsiye dökün.
***
Anlamadığım şey süt kremasını 300 gram yazmışsınız ama paragrafta 2 defa aynı yerde kremayı çırpın diyorsunuz. aynı şeyden mi bahsediliyor burda