31 Ağustos 2010

KARADENIZ MUTFAGINDAN ZIRON

Karadeniz yoresinin harika lezzetlerinden biride Ziron. El acmasi yufka ile yapilan bu lezzet hem doyurucu, hemde kolay bir tarif.

Yufkalarin firinlanip, kurutulmus hali bu sekilde oluyor. Fazlaca yapip, kilerinizde saklayabilirsiniz.

Sicak suyla islattiginizda kolayca yumusar. Ani misafirlerinize sunmak icin pratik bir tarif.


MALZEMELER
Hamuru Icin
Un
Su
Tuz
(Hamurla ugrasmak istemiyorsaniz hazir yufka kullanabilirsiniz)
Sosu Icin
Sarimsak
Yogurt (Istege gore biraz mayonez)
Tuz
Tereyagi
Kirmizi pul biber
Kaynar su
YAPILISI
Yapmak istediginiz olcuye gore derin bir kaba su koyun, biraz tuz ilave edip, tuzu eritin. Daha sonra aldigi kadar unla hamuru guzelce yogurup, yufka gibi acin. Actiginiz yufkayi 1-1.5 cm eninde uzun seritler halinde kesin ve her bir seridi rulo yapin. Hamur acmak istemiyorsaniz hazir yufka ilede deneyebilirsiniz. Hazirladiginiz rulolari firin tepsisine dizip, firinlayin. Daha sonra derin bir servis tabagina alin. Servis yapacaginiz zaman, uzerini gececek kadar kaynar su dokun ve hamurlarin suyu cekmesini bekleyin. Iyice suyunu cektiginde ve hamurlar iliklasinca, sarimsakli yogurdu hazirlayip, tuzunu ayarlayin. Arzu ederseniz birazda mayonez ilave edebilirsiniz. Yogurtlu karisimi Ziron'un uzerine dokun ve tereyaginda kizdirilmis pul biber ile uzerini susleyerek servis yapin.
AFIYET OLSUN

10 yorum:

Çiseren dedi ki...

yahu bende nası karadenizliyim.. böyle bir tariften haberim yok. hamur yogurt ve tereyağğ bu 3lüden kötü bişi çıkmaz dimi.. elellerine sağlık ninocum harikasın

NiNo dedi ki...

ne yalan solim bende birkac sene once ogrendim :) guya bende kac kusak laz usaguyum :D bu ucluden hic iyi seyler cikmaz o yuzden ben yemiyorum yiyenler dusunsun hehehhe :D sadece misafirlere ozel bir kerelik ;)

fuat gencal dedi ki...

İftara böyle az kala yapmayın lütfen!!
Zironu ne çok severim, onun için kusuruma bakmayın hazırladığınız tabağı alıyorum.
Hayırlı iftarlar.

Saygılar.

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik. Bu yemek doguda da var ve cok severiz. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik nefis görünüyor afiyetler olsun canim öptüm.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Ninom ellerıne saglık canım.Kucak dolusu sevgılerrr..

egeli dedi ki...

vay arkadaş nefis olmuş bu yemek!!!bayıldım,ellerine sağlık ninom.

Unknown dedi ki...

Şahane ,mükemmel ,enfes....Çok ama çok iştah açıcı bir görüntüsü var,emeğine sağlık..

Esra dedi ki...

Öncelikle ellerinize sağlık. Hamuru fırınladıktan sonra su yerine et suyu ya da tavuk suyu ile ıslatılsa daha lezzetli olmaz mı? Yöresel tarif, orjinali böyledir belki, tek başına et suyu falan ağır olur da denebilir ama suyla orantılı olarak karıştırılıp dökülse mesela. Allahım ağzım sulandı yaa. O hamurlar kıtır bile tüketilir. Her halükarda çok lezzetli görünüyor, tekrar ellerinize sağlık.

nevin dedi ki...

ninocugum yanlis biliyorsun gibi geldi ben hic bir karadenizlide bunu gormedim, yemedim cevremdekilerde bilmez...ben bir karsli olarak esim sivaslidir ve onlardan ogrenmisimdir bizler isirin deriz..cocuklar bunu isirini ana yemek olarak kabul etmiyorlar :)) yeterince doyurmuyormus :)) ben son zamanlarda ustune sogan da kizartip oyle sunuyorum..