27 Mart 2009

Hindistan Cevizli Kurabiye

Migren her sabah yokluyor hala. Ilac almaya devam ediyorum. Migren sandigim baska seylerde cikti ortaya. Mide bulantisi, ardindan kusma ve ishal, inanilmaz bir mide agrisi, sonrasinda bu agrinin sirta vurusu ile iki gece yari uyur yari uyanik saatler. Agridan kivranan bir ben, 3 gun okula gidemedigimde cabasi. Once aklima gelmedi ne oldugu, ta ki biraz kafa yorana kadar. Gecen Cuma gunu inanilmaz yagmur yagmisti, sokaklari sel aldi goturdu, taksi yok, bulmak imkansiz, okul yurume mesafesinde 10 dakika ama heryer su, yok gitmicem ama odev teslim etmem lazim sifir alamam. Giydim cizmelerimi sulara gire gire gittim okula. Tabii cizmenin fermuarlarindan su girdi, ayaklarim islak, 2 saat ders dinledim oyle. Bide dusunuyorum ne oldu bole birden bana diye. Ne olacak butun ic organlarimi usutmusum iste, ayaktan kapilan soguk alginligininda nasil bisi oldugunu gormus oldum. Mide, bobrek ne varsa agrir mi, agir efendim agrir. Benim gibi dusunmeden hareket ederseniz her bir yaniniz agrir. Sonunda acillik olursunuz, biton ilac yutarsiniz, yerinizden kipirdayamazsiniz. Neyseki bugun daha iyiyim. Ama 3 gun okula gidemedim, bir ton ders kacirdim ona uzuluyorum. 10 gun sonrada vizeler basliyor. Bakalim nasil yetistiricem dersleri. Gectigimiz haftalarda yapmistim bu kurabiyeleri. Canim arkadasim Rabia'nin muhtesem tarifi bu. Inanilmaz seviyorum bu kurabiyeleri. Bir kerede kendim deniyeyim istemistim :) Hatta esim okula goturecekti ama ole guzel olmuslardiki, tepsinin yarisini biz yemistik :D Bu yuzden once kendinize yapin, iyice gozunuz doysun :) sonra ikram olarak yaparsiniz diyorum ve tarife geciyorum...

MALZEMELER
1 paket oda sicakliginda margarin
1 cay bardagi hindistan cevizi
1 cay bardagi toz seker
2 yumurta (1 tanesinin aki uzerine)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardagi un
Hindistan cevizi (uzeri icin)

YAPILISI
Hamur malzemelerinin hepsini derin bir kabin icine alin ve guzelce yogurun. Minik toplar yapip, ust kismini once yumurta akina, daha sonrada hindistan cevizine batirip, yaglanmis firin tepsisine dizin. 180 derece firinda, hafif pembelesene kadar pisirin. Soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

25 Mart 2009

PASKALYA ÇÖREĞİ

Bugun cok kotuydum. Uzun zamandir ugramayan migrenim geldi. Migdeme vurdu, beni mahvetti ama cok sukur sonunda gitti. Butun gun dinlendim, hicbir sey dusunmeden, sadece dinlenmek, rahatlamak istedim. Oyle bosbos uzanmak, uzaklara bakmak, hep guzel seyler dusunmek bile rahatlatti beni. Aksam olmak uzere, biraz kendime gelmisken, bir tarif ekliyeyim dedim. Paskalya Coregi hemen herkesin bildigi, tadina baktigi, belki kendisinin yaptigi bir tariftir. Ama her tarif tamda o tadi vermez. Cok arastirmadim aslinda, hemen ilk buldugum tarife atladim :) Oktay ustanin tarifiydi bu Paskalya Corekleri. Kocaman kocaman oldular. Bir tanesi 3 kisiye yeter sanirim :) Bu yuzden ben yarim olcu yaptim, siz isterseniz 1 olcu yapabilirsiniz. 1 olcuden 4 tane buyuk paskalya coregi cikiyor. Coreklerin lezzeti gercekten cok guzel. Eminim deneyenler cok memnun kalacaklar. Ama yanina mis gibi bir Turk cayi demlemeyi unutmayin ;)

MALZEMELER
1 su bardagi ilik sut
1 su bardagi sivi yag
1 kucuk cay bardagi ilik su
4 yumurta (2 tanesinin sarisini uzerine surmek icin kullanin)
2 yemek kasigi kuru maya
1 tepeleme su bardagi seker
1/2 cay kasigi tuz
4 tatli kasigi mahlep
Aldigi kadar un
Dovulmus findik, ceviz, badem (uzerine)


YAPILISI
Butun malzemeleri karistirarak, ele yapismayacak bir hamur yogurun. Hamuru yarim saat kadar ilik bir yerde dinlendirin. Daha sonra hamuru 4 esit parcaya ayirin (eger yarim olcu yapiyorsaniz, hamuru ikiye bolun). Ayirdiginiz her bir bezeyi uce bolun. Boldugunuz bezeleri, tezgahin uzerinde ince uzun hale getirin. Ama bunu yaparken tam orta kismini kalin birakinki coregin orta kismi genis olsun. Hazirladiginiz cubuklari sac orgusu yapip, yagli kagit serilmis veya yaglanmis tepsiye yerlestirin ve uzerine yumurta sarisi surup, ceviz, findik, badem ne arzu ediyorsaniz onu serpistirin. Hazirladiginiz corekleri, onceden 180 derecede isitilmis firinda, uzerleri kizarana kadar pisirdikten sonra, servis yapin.

AFIYET OLSUN




21 Mart 2009

Cicek Kurabiye

Ne zamandir yapmak istiyordum cicek kurabiye. Ama bildigim bir tarif yoktu. Acikcasi bilmedigim bir tarifide denemek istemiyordum. Oyle yapacagima, kendim bir tarif uydurayim dedim :) Tarcinli findik kurabiyelerimin hamurunu cok begeniyorum ama pudra sekeri biraz daha fazla olmali bu tarifte, biraz pudra sekeri ekleyip yapayim dedim. Gerci biraz fazla pisirmisim, bir dahakine daha beyaz birakacagim kurabiyelerimi. Ama lezzeti, tadan herkes tarafindan cok begenildi, tarif bile aldilar :) O yuzden gonul rahatligiyla tarifimi paylasabilirim. 2 hafta sonra vizelerim basliyor. Artik benden ses soluk cikmaz yine. Birde bir konuya aciklik getirmek istiyorum. Ben artik eskisi gibi evde degilim, butun gunum okulda geciyor, eve geldigimde cogu zaman hazir seyler yiyoruz. Aksamlari ise surekli kitap okuyarak, ders calisarak geciyor. Arada bir misafir filan gelirse birseyler yapiyorum, fotograf cekiyorum ama onlari bile yayinlayacak zaman bulamiyorum. Sayfami kapatmamak adina haftada bir iki tarif koymaya calisiyorum. Bu yuzden birakin dostlara yorum yazmayi, inanin sadece bakmaya bile gelemiyorum. Bu nedenle darilan, kusen oluyorsa diye aciklamak istedim. Birde zaten ben tariflerimi paylasmak icin hazirladim bu blogu, yorum almak icin degil. Sizler tiklayip, okuyup, begeniyorsaniz, bu yeter bana. Yorum birakmak zorunda degilsiniz. Bunu cok icten soyluyorum, cunku ben kimseye gidip, yorum birakamiyorum, bu yuzdende bazi arkadaslar ugramiyor artik ama bizim bu bloglari acma sebebimiz slm verir gibi eline saglik demek degil. Bizler bilgilerimizi paylasiyoruz burada. O yuzden maksadimizin disina tasmamak adina bu aciklamayi yapmak istedim. Gercek dostlarla yolumuza devam :)

Beyaz olan kurbisler biraz fazla pismis. Kurabiyeler cabuk pistiginden, piserken basinda durmak, cok kizarmadan firindan cikartmak gerekiyor. Bu noktaya dikkat etmenizi tavsiye ediyorum...


MALZEMELER
1 paket oda sicakliginda yumusamis margarin
1 su bardagi pudra sekeri
3 su bardagi un
3-4 yemek kasigi kakao
YAPILISI
Kakao haric butun malzemeleri karistirin ve yumusacik, puruzsuz bir hamur elde edene kadar guzelce yogurun. Hazirladiginiz hamuru ikiye boyun ve yarisina kakao ekleyip, yeniden yogurun. Yagli kagit serilmis firin tepsisine, minik minik hazirladiginiz toplardan ortaya bir tane koyup, diger toplarida hafifce bastirarak yanlara yerlestirip, cicekler yapin ve 180 derece firinda, uzerleri kizarmayacak kadar pisirin ve soguduktan sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

17 Mart 2009

Iyiki Dogdun Canim Nice Mutlu Yaslarin Olsun ve 32. Yas Pastasi



Zaman hizla geciyor. Gecen yilki dogum gununun ardindan 1 yil mi gecti, hic anlamadim. Bu yil bir kere daha nasip oldu pastani yapmak. Sana, senin en sevdigin pastayi yapmak istedim. Bollll cikolatali. Acaba begenecekmisin!!! Neler istersin, neler dilersin, hepsi fazlasiyla gercek olsun bitanem. Hayat hep gulsun bize, hep dogum gunleri kadar guzel olsun hayatimiz, oglumuzla birlikte. Seni cok seviyorum, bir kez daha soylemek istedim. Herkeste duysun, umurumdami sanki :) Sen sevmezsin pek boyle ilan-i asklari, bense bayilirim bilirsin. Ne istediysen bugune kadar Allah'tan ve bundan sonra ne isteyeceksen, milyon kati, milyar kati fazlasi olsun gerceklesen. Senin icin herseyin en guzelini diliyorum, iyiki dogdun canim, nice ,mutlu yaslarin olsun. 32. yasinida mutlulukla gecir insallah. (Seni cok seven esin ve oglun...)


MALZEMELER
Kedi dili biskuvi
Damla cikolata
Cikolatali dolgu kremasi
Kakaolu krem santi
Renkli ve boncuk sekerler
Meyve sekerlemeleri
Sut
YAPILISI
Kedi dili biskuvileri servis tabagina kare seklinde dizin ve biraz sutle islatin. Dolgu kremasini, uzerindeki tarife gore hazirlayip, uzerine doseyin ve bol damla cikolata serpistirin. Bir kat daha kedi dili biskuvi yerlestirip, uzerini biraz sutle islatin ve krem santi ile kaplayin. Pastanin kenarlarinida hafif islatilmis, ikiye bolunmus kedi dili biskuvilerle kaplayin ve pastanin uzerini meyve sekerlemeleri, damla cikolata ve sekerlerle susleyip, bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

10 Mart 2009

Sucuklu Kaşarlı Katmer Poğaça

Uzun zaman oldu yine yazmayali. Aslinda bir suru sey birikti anlatilacak. Hayat akip gidiyor, omur bir yerlerde basliyor, bir yerlerde son buluyor. Yasarken ole hizliki hayat, arada bir durabildigini animsatiyor, canini acitiyor insanin. Ama yine kosturmaca devam ediyor. Surekli kosuyor, yoruluyoruz. Bugunlerde yine uzaklastim blogumdan, yine kabuguma cekildim. Hafta sonu burada ogretmenler gunuydu. Arnavutluk'taki tum ogretmenlerin, esimin ve universitemdeki hocalarimin bu guzel gununu burdanda kutlamak isterim. Pazar gunu ise hem kadinlar gunuydu, hemde Arnavutluk icin anneler gunu, ayni gun Peygamber Efendimizinde dogum gunuydu. Butun sevincler bir arada gecti. Oglusumun kresinde program vardi, bana iki guzel siir okudu. Cok cok mutlu oldum, gurur gunuydu benim icin. Sonra ev isleri, okul, dersler derken, bir hafta daha bitti, yeni bir hafta basladi, nerdeyse yarilandi bile. Misafirlerime yaptığım katmer poğaça ile başbaşa bırakıyorum sizi buyrun tarif..



MALZEMELER1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 yemek kaşığı kurumaya)
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)
75 gr tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış/arasına sürmek için)
Sucuk ve kaşar peyniri (içine koymak için)


YAPILISIMetin Rengi
Mayayı çok az ılık suyla eritin. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yapın. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırın. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürün. Hamurları üstüste koyun, her bezede bu işlemi tekrarlayın. En üstteki bezeye yağ sürmeyin. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden, yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütün. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına iç malzemesinden koyun ve sardın. Poğaçaları yaglanmış tepsiye dizin ve yarım saat mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede pişirin.

AFIYET OLSUN

5 Mart 2009

TARCINLI FINDIK KURABIYE

Bu kurabiyeleri yillarrrrrr oncesi cok sevdigim bir arkadasimda yemis ve tarif almistim. Cok uzun zaman oldu yapmayali. Dun bizim siniftaki kizlar geldi oglen arasinda caya. Onlar icin yapmistim bu kurabiyeleri. Normalde bu kurabiyeler cok minik yapiliyor, tipki findik gibi oluyorlar :) (Lulu'nun tabiriyle bildircin yumurtasi gibi). Ama zaten bir lokma olduklari icin, kizlara ayip olmasin diye bu boyda yaptim. Icindeki malzemeleri cok az, yapilisi inanilmaz kolay olan bu kurabiyelerin tadi ise muhtesem. Dun kalan kurabiyeleri okula goturdum. Istatistik hocam cok begendi, siniftaki diger cocuklar ikiser ucer yediler. Emin olun eger denerseniz cok begeneceksiniz...

MALZEMELER
1 paket margarin (oda sicakliginda yumusamis)
2 yemek kasigi pudra sekeri
3 su bardagi un

Uzerini Suslemek Icin
2 yemek kasigi pudra sekeri
2 tatli kasigi tarcin

YAPILISI
Pudra sekeri ve unu yumusamis margarinle iyice yogurun. Iyice ozdeslesen hamurdan minik parcalar kopartarak yuvarlak yapin ve yaglanmis firin tepsisine dizin. 180 derece firinda pisirin. Arada bir kurabiyelerin altini kontrol edin, kurabiyelerin uzeri beyaz kalacak. Alti pisince firini kapatin, 10 dakika firinda kalsin. Daha sonra kurabiyeleri firindan cikartin ve sogumaya birakin. Tarcin ve pudra sekerini karistirip, soguyan kurabiyelerin uzerine eleyin ve servis yapin.

AFIYET OLSUN



3 Mart 2009

KAVRULMUS MOR LAHANA SALATASI




O kadar yorgunumki, ama bir o kadarda dingin. Nasil oluyor ikisi ayni anda bilmiyorum, sanirim huzur dedikleri bu olsa gerek. Istatistik hicte ole korkulacak kadar zor degilmis. Bugun hocamin sorularina cevap verdim, cok mutlu etti basarmak beni. Salatayla istatistigin bir baglantisi varmi bilmiyorum, o yuzden ben baglantiyi dusunmeden direk yaziyorum. Cok seviyorum mor lahanayi, cigde olsa, kavrulmusta olsa cokca tuketiyoruz. Bu da degisik bir versiyonu mor lahananin. Eminim cok seveceksiniz.


MALZEMELER

1 adet orta boy mor lahana

3 yemek kasigi mayonez

1-2 dis sarimsak

400 gr. yogurt

Tuz


YAPILISI

Istediginiz boy ve irilikte lahanalari dograyin. Derince bir tavanin icine koyun. Uzerine yarim su bardagi kadar su ilave edip, kisik ateste kavurun. Lahanalar ne cok sert, ne de cok yumusak olacak. Ikisinin ortasi bir kivamda kavrulmali. Kavrulan lahanalari biraz tuzla karistirin. Soguduktan sonra, yogurt ve sarimsagi iyice karistirip, uzerine ilave edin. Mayonezide ekleyip, iyice karistirin ve servis tabagina koyup, servis yapin.


AFIYET OLSUN

2 Mart 2009

ELMALI ÖRGÜ MILFOY

Guzel bir haftasonu gecti diyebilirim. Biraz yorgunluk vardi ama genel olarak iyiydi. Cumartesi Universitemizin hazirlik sinifina bu sene gelen Turk kizlari cagirdim. Pazar gunu ise alisveris ve yemek yapmakla gecti. 8 Mart Dunya Kadinlar Gunu burada anneler gunu olarakta kutlaniyor, daha onceki senelerde anlatmistim bunu. Bu sene benim icin biraz daha ozel olacak sanirim. Oglusum buyudu, anasinifina gidiyor ve o gun siir okuyacak. Beyaz gomlek istemis ogretmeni, gomlek aldik. Birde papyon takacak, kucuk adam olacak :) Simdiden heyecanlaniyorum dogrusu. Hafta sonu bir kosturmacadir gecti gitti. Cok sukur midem iyi. Arada migrenim tutuyor, bu aralar biraz stres mi yaptim neden anlamadim. Uzun zamandir rahat etmistim migrenden, simdilerde yine cektirmeye basladi. Bugun okula gidemedim. Oglumun servisinde sorun cikmis, servis cok gec geldi ve ben derse gec kaldim. Bu da beni stres yapiyor iste. Sabahin 8'inde ders basliyor, koca oglen bos ve 2'de yeniden ders var, 5'de eve gelebiliyorum ancak. Bu yuzdende sabah oglusu servise bindirirken derse gec kaliyorum, aksam uzeri ise ders gec bittiginden oglus geliyor ben yetisemiyorum :( Bu da canimi cok sikiyo, ne yapacagimi sasirdim. Neyse, milfoyden orgu tatli ve borek yapmistim gecenlerde. Once tatliyi yayinlamak istedim. Pudra sekeriyle nefis bir lezzet oldu gercektende.

MALZEMELER
Milfoy hamuru
2 elma
Ceviz, findik, badem karisimi
Tarcin
1 cay bardagi seker
Pudra sekeri
Yumurta sarisi
YAPILISI
Elmalari yikayin, soyun ve rendeleyin. Teflon tavaya rendelenmis elmalari koyun, sekeri ilave edin, biraz tarcin ekleyin. Findik, ceviz ve bademi irice rondoda kiyin ve harcin icine ekleyin. Harci elmalar biraz yumusayana kadar pisirin. Kare milfoylerin iki kenarini fotograftaki gibi bicakla 3-4 yerinden kesin. Ortasina harctan koyup, fotograftaki gibi orgu seklinde sarip, yaglanmis firin tepsisine dizin. Uzerine yumurta sarisi surup, 180 derece firinda, uzerleri kizarana kadar pisirin. Pisen milfoyleri servis tabagina alin. Milfoyler soguduktan sonra uzerlerie pudra sekeri eleyerek servis yapin.
AFIYET OLSUN