3 Nisan 2015

ÇİLEK REÇELİ



Çilek reçeli bizim evde en çok sevilen reçeldir. Alternatifi yoktur en çok çilek sevilir. Bu yüzden yaz geldimi en çok çilek reçeli yaparım. Tarifi şimdiden yapayım çilekler pazara düşer düşmez yaparsınız.. 

MALZEMELER

1 kg. küçük çilek (ayıklandıktan sonra 1 kilo olacak)
800 gr. şeker
1/2 limon suyu

YAPILIŞI
Çilekleri güzelce yıkayın ve çöplerinden temizleyin daha sonra bir sudan geçirip, tencereye alın. Üzerini şekerle örtün ve kapağını kapatıp en az 10 saat bekleyecek şekilde dinlendirin. Ben genelde geceden hazırlayıp, sabah pişiriyorum. dinlenen çilekler iyice suyunu salmış oluyor. Daha sonra orta ateşte reçelinizi kaynatmaya başlayın. Köpüklendikçe köpükleri temizleyin. 20 dakika kadar kaynayan çileklerin içine yarım limon suyunu dökün ve çok fazla karıştırmadan bir spatulayla her yere dağılmasını sağladıktan sonra bir 10 dakika daha kaynatıp, sıcakken kavanozlara paylaştırıp, kapaklarını sıkıca kapatın ve ters olarak çevirip, soğuyana kadar bekletin. Soğuduktan sonra mutfak dolaplarından birinde veya erzak dolabı, kiler gibi güneş almayan bir yerde saklayabilirsiniz. Hava almadığı sürece tazeliğini korur, ekşimez. Ancak hava almadığından emin olmalısınız. Açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafa etmelisiniz, koruyucu içermediğinden hemen asitlenir. Bu reçel orta kıvamda bir reçel biz biraz sulu seviyoruz. Kıvamını siz kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Sulu seviyorsanız daha az kaynatırsınız. Katı seviyorsanız daha çok kaynatıp, suyunu çektirirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Sevgiler...

Hiç yorum yok: