3 Nisan 2015

ISPANAKLI EL AÇMASI BÖREK


Uzun zaman olmuştu bu böreği yapalı ama ancak fırsat oldu bloğa koymak :) El açması börek kim sevmez ki. Ben de çok seviyorum, adamlarım da :) Ancak her zaman fırsat olmuyor. Bu böreği yaptığımda evcek hastalıktan yeni çıkmıştık. Öyle bir enerjiyle hadi ıspanaklı, peynirli, bol soğanlı bir börek yapayım demiştim. Ama fotoğraflamaya bile fırsat kalmadan tepsinin yarısı bitmişti :)) Artık kalan yarısıyla idare edin. El açması börekte en önemli şey böreğin yufkasında. Yufkayı çok çok ince açmak gerekiyor, yoksa pişince poğaça gibi olur. Bu yüzden açabildiğim kadar ince açıp, sonrasında çarşaf böreğindeki gibi bol sıvı yağla yağlıyorum ve biraz da elimle açarak inceltiyorum yufkalarımı. Size de tavsiyem bu yönde zira herkes çok ince hamur açmayı bilmiyor. Buyrun tarife..


MALZEMELER
2 bardak ılık su
Aldığı kadar un
Tuz
Sıvı yağ (açarken)
2 yumurta sarısı (üzerine)

İç Malzemesi
1 kg doğranmış ıspanak (çiğden)
2 büyük boy yemeklik doğranmış kuru soğan
300 gr. beyaz peynir
2-3 sap ince ince doğranmış taze soğan
Sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI
Yoğurma kabına suyu koyun ve biraz tuzu eritin. Daha sonra aldığı kadar unla güzelce yoğurun. Hamurunuzun üzerini nemli bir bezle örtüp, harcınızı hazırlamaya başlayın. Tüm iç harç malzemelerinizi derin bir kaba alın, biraz tuz ve sıvı yağ ile harmanladıktan sonra hamurunuzu açmaya başlayın. Hamurdan bezeler hazırlayıp, tezgahı unlayın. Önce merdaneyle bezeleri biraz açın, daha sonra oklava yardımıyla iyice büyütün. Açabildiğiniz kadar açtıktan sonra, bezeleri daha fazla büyütemiyorsanız, üzerini bolca sıvı yağ ile yağlayın ve yavaş yavaş her tarafından çekiştirerek büyütün. İyice açtığınız bezenin ister tek bir tarafına, isterseniz her tarafına harçtan serpiştirin. Daha sonra yuvarlayarak rulo yapın ve spiral şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayarak böreğinizi tepsiye yerleştirin. En son olarak yumurta sarılarını çırpın ve üzerine sürün. 10 dakika önceden ısıttığınız 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: