16 Nisan 2015

KIYMALI BOLU BÖREĞİ



Tepside poğaçaya benzettiğim Bolu Böreğini bizim evde herkes çok sever. Dün iş çıkışı çarçabuk ne yaparım diye düşünürken birden aklıma bu börek geldi. Herkes bayıldı tabii ki :) Bugün de tarifi bloga yetiştireyim ki bekleyenleri çok bekletmeyeyim dedim :) Deneyenlere şimdiden afiyet olsun..

MALZEMELER

Hamuru İçin
4,5 bardak un
2 çay bardağı suyuyla birlikte yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı (oda  sıcaklığında)
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Tuz

İç Harcı İçin
300 gr. kıyma
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yeşil biber
2 küçük domates
1 soğan
1 tatlı kaşığı salça
Karabiber
Tuz

Üzerine Sürmek İçin
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağı (erimiş)

YAPILIŞI
4 bardak unu derin bir kaba alın ortasını açın ve tüm hamur malzemelerini içine koyup güzelce yoğurun. En son kalan yarım bardak unu da yavaş yavaş ilave ederek unu güzelce toparlayın, üzerini kapatıp, dinlenmeye bırakın. Bu sırada iç malzemeleri hazırlayın. Soğanları küp küp doğrayın ve biraz kavurun. Daha sonra kıymayı ilave edin ve iyice kavurun. Ardından küçük doğramış domates ve biberleri ilave edin. Salçayı, karabiber ve tuzu da ilave ettikten sonra biraz daha kavurup, ocaktan alın. Dinlenmiş hamuru iki eşit parçaya ayırın ve ikisini de tepsi büyüklüğünde açın. Fırın tepsisini yağlayın ve üzerine ilk hamuru yerleştirip, iç harcın hepsini her yerine eşit dağılacak şekilde döşeyin. Daha sonra hamurun diğer katını da üzerine yerleştirin ve yanlarını aşağı doğru kapatın. Erimiş tereyağını hamurun üzerine döküp, güzelce yayın. Ardından yumurta sarısını sürün ve istediğiniz şekil dilimledikten sonra çatalla üzerlerine şekil verin. Daha sonra 200 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra biraz ılıyınca servis yapın. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: