7 Eylül 2008

Firinda Zeytinyagli Sebzeli Enginar ve Izmir Usulu Enginar Dolmasi Hakkinda

Enginar cocuklugumdan beri en sevdigim yemeklerden biridir. Yani aslinda enginar biraz degisik bir yemek oyle cocuklarin sevecegi cinsten pek sayilmaz. Ama annecigim ve anneannecigim oyle guzel enginar dolmasi yaparlarki, cocuk olsanda yersin, buyuk olsanda. Bu yemege enginar dolmasi demedim. Cunku Izmirliler bilirler, Izmir'de enginar dolmasini farkli yaparlar. Hani enginarin yapraklari varya, iste dolmalik ic hazirlanir, enginarin yapraklari aralanarak, ic harc aralarina doldurulur. Bole gul gibi bir goruntusu olur enginarin. Boylece biber dolmasi pisirir gibi pisirilir. Sonra herkesin tabagina birer kocaman enginar dolmasi konulur ve yapraklari tek tek koparirsiniz. Elinizdeki tek yapragin uzerinde pirincli veya pirincli kiymali harc, tipki midye dolma gibi durmaktadir. Afiyetle migdenize goturursunuz. Iste bu harika lezzetin fotografini sizler icin kucuk bir arama yaparak google amcadan buldum ve alinti yaptim. Tea-time blogunun sahibesine cok tesekkur ederim bu harika lezzeti bizlerle paylastigi icin. Cunku ben ne kadar anlatirsam anlatim, sanirim gormek daha baska olacaktir. Iste Izmir'de ve Ege'de yapilan enginar dolmasi budur arkadaslar :)Ben anlatirken bile fena oluyorum. Nasil canim cekiyor anlatamam size. Neden yapmiyorsun demeyin, cunku yeni memleket Arnavutluk'ta enginar yok. Bu enginarida kayinvalidem dondurucuya atmis, gelin gelirde yapar diye :) Sagolsun dolmasini yiyemesemde, en azindan bu sekilde hazirlayip yemis olduk. Annecigim iki senedir cikan enginarlari hazirlayip buzluga atiyor, ancak maalesef enginarlar yani yaprakli enginarlar buzluktan cikinca eriyor, piserken yok oluyor. Bu sebepten artik enginar mevsiminemi denk getirsem bi sene tatilimizi diye dusunmuyor degilim :) Eger buzlukta enginar tabanlariniz varsa veya artik marketlerde bu sekilde dondurulmus olarakta satiliyor (en azindan Turkiye'de satiliyor), bunlardan alip hemen deniyebilirsiniz. Hem pratik, hem karaciger dostu, cokda lezzetli bir tarif bu...
MALZEMELER
6 adet haslanmis enginar tabani
1 kase haslanmis bezelye
1 kase kup kup dogranmis ve haslanmis havuc
1 kase kup kup dogranmis ve haslanmis patates
Dereotu
Zeytinyagi
Tuz

YAPILISI
Iyice haslanmis enginar tabanlarini firin tepsisine dizin. Sebzeleri harmanlayip, icine doldurun. Zeytinyagi, tuz ve ilik sudan bir karisim hazirlayip, hem sebzelerin uzerine, hemde tepsiye dokun. Enginarlarin yarisina kadar zeytinyagli su karisimindan koyun. 200 derece firinda, yemek suyunu cekene kadar pisirin. Enginlarlari firindan ciktiktan sonra servis tabagina alin, uzerlerine zeytinyagi gezdirip, ince ince kiyilmis dereotu ile susleyerek servis yapin.

AFIYET OLSUN

23 yorum:

diyalogyemekleri dedi ki...

nihan cnm.düşünüyorum da ben bu enginar dolmasını hiç bilmiyorum galiba...yazdıklarını hayal etmeye çalıştım ama hiç bir şey anlamadım..ben hep şu yeni yayınladığın şekilde yaparım enginarı...slmlar

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Enginar Dolmasını televizyonda bir yöresel yemek programında izmirli bir hanım yapmıştı. Çok da güzel gözüküyordu.Bende hemen not almıştım.

Enginar çok yararlı bir sebze. Bir senede 40 adet yemek lazımmış.Öyle duymuştum bir yerlerde (yanlış ta olmasın ) Ama ne mümkün :))
Senin yapmış olduğun enginarlarda çok hoş görünüyorlar. Fırında hiç yapmamıştım. Denemekte yarar var.

Ellerine sağlık.

Sevgiler...

diyalogyemekleri dedi ki...

sagol cnm.sayende tanışmış oldum,gerçekten bilmiyormuşum..slmlar

neseersoy dedi ki...

enginara bayılırım , ne güzel bir görüntü olmuş ,ellerin dert görmesin.
dolmasını hiç yemedim ama eminim oda çok güzeldir.
sevgilerimle

defneylebirlikte dedi ki...

eline sağlık canım.hiç enginar yemedim şimdiye kadar ama seninkiler enfes bir görüntüye sahip..

cadı kazanı dedi ki...

ellerine sağlık. ben de şu enginarı bir denemek istiyorum. bu arada bugün senin sakallı poğaçandan yaptım ve harika oldular. kimse benim yaptığıma inanmak istemedi. galiba herkesin gözünde yeterince yetenek seviyesine gelememişim:)) harika bir tarifti. en kısa zamanda yayınlayacağım. seni de bloguma ekledim zaten.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Nihan'cığım,

Blog manşette yine kol böreği yaptığını görünce gelmiştim ki bu güzel yemekle karşılaştım.
Böreğin de enginarın da çok güzel canım. Ellerine sağlık,
Sevgilerimle,

Baharcicegi dedi ki...

Bende hic enginar yemeyenlerdenim,tadini merak ettim.
firinda enginarlar nefis olmus eline saglik canim

GULENAY dedi ki...

Nihan'cim,
Bir Izmir'li olarak pek iyi bilirim bu enginar dolmasini.BEn degil ama annecigim cok guzel yapardi.Ama biz zeytinyaglisinida yapraklari ile birlikte yapariz.Busekilde genelde Istanbul ve Ankara'da yaparlar.Canakli yontem yani...

Ben enginari sevdigim icin her turlusu bana makbuldur.Ellerinize saglik cnm.Ama orada olmamasi ilginc.Burada bile var cunki...

VE cnm.Hayirli bereketli ramazanlar.Goslerini yasartmaya devam ediicimm:)postlarla hazir aska gelmisken yayinliyayim dermsiimm:))

Ve ve ve borek icin msnden yazissak iyi olucek:)

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

hiç denemedim ama çok leziz görünüyor ayrıca aşağıdaki böreğede bittim:) ellerine sağlık canım..kocaman sevgiler..

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

demek kış geldi he:))))) geldim şekercim ama sebeplerim vardı:))) ellerine sağlık harika lezzetler paylaşmışsın ..sevgilerimle öpüyorum

Ferhanca dedi ki...

Enginar, kereviz çok severim zeytinyağlılar zaten kral yemekler.))
inşallah bir enginar zamanı burlarad olursun..sevgiler..

yeşim dedi ki...

hey maşallahhh süpersin be kuzumm

öpücükler

ellerine sağlık

Hansa dedi ki...

Börekte enginarda herşey enfes duruyor elinize sağlıkk...enginar dolmasını balıkesirde yemiştim haklısınız galiba o daha cazip...

ugurbocegimleafiyetle dedi ki...

Ninommm en çok sevdiğim yemekkk, harikaaaaaaaaa olmuş canım benim ellerine sağlık, baharda çok yedim, defrize de attım, önlemimi aldım yani :)))öpüyorum canım, sevgiyle kal...

neslihan dedi ki...

Sevgili Nino,hiç enginar yemedim ben ama yazından sonra deneyeceğim ,öyle güzel anlatmışsın ki,yapmak lazım mutlaka.burda pek alışkanlık değildir enginar sanırım ondan kaynaklanıyor,hatta yeni yeni geliyor pazara,markete. bu kış yiyelim bakalım.sevgilerimle...

Ravzanur'un Annesi dedi ki...

Ellerine sağlık harika görünüyor. Enginarın her halini çok severim. Ama bu şekilde enginar dolması hiç yemedim. Yani annenin yaptığı gibi... Bir harika görünüyor. İzmirlilerin enginar hususunda uzman olduğunu biliyordum. Ama bundan bana hiç yapmamışlardı. Senin de anneninde ellerine sağlık...

http://asotu.blogcu.com dedi ki...

Ninocuğum enginarı biz ilk bu sene denedik.cidden bayağı güzel bir yemek oluyomuş meğerse:))ellerine sağlık canım.
sebilay.

Ülviye Özmen dedi ki...

Ninocuğum döktürmüşsün yine..:))harika olmuş hepsi , özellikle ben susam sokağı pastasına bayıldım..diğerleri için yani börek ve enginar için söyleyecek bir şeyim yok..:)çünkü çok açımmmm..:))harika görünüyorlar...Ellerine sağlık

Feyza Fidan dedi ki...

Canımın teeee içüüüü, kısss ellerin dert görmesin nasıl nefasetli olmuşşşşşş öylee...
Öpüyorum canım bacım ..

TAZENANE dedi ki...

Enginarın görüntüsü çok güzel. Ellerine sağlık.

NESRIN dedi ki...

Ninom benim neler pisirmissin boyle ellerine saglik valla borege bayildim ben ama yarinki misafirlerim icin ne yapsam diye dusunurken enginarlari gordum burda arap marketlerde temizlenmis olarak dondurucularda var bugun alayimda bari yarina yaparim insallah.Banada dua et iyileseyim oldumu?Iftarlarda buzlu sulari icmekten grip oldum ikigundur yatiyorum.Insallah yarina iyilesirimde misafirlerimi agirlarim.Sevgilerimle canim

aysegül dedi ki...

mrb ben izmirliyim daha önce dolmasını yani yapraklarıyla yapmıstım fırında ilk defa bugun yapıcam merak ettim dogrusu.