10 Nisan 2007

KIRGIZ MANTISI


Kirgiz Mantisini ilk kez gecen yil yemistim. Kirgizistan'dan gelen Turk bir arkadasim yapmisti. Sagolsun geldi, bana da ogretti. Gercektende muhtesem bir tadi var. Normal mantiyla hicbir ilgisi yok aslinda tad olarak, hatta cok daha lezzetli diyebilirim.


Kirgiz mantisi elle yenen bir yemek. Catal bicakla yemeyi denerseniz, basarili olamadiginizi goreceksiniz. Elle yediginizde hem dagilmiyor, hem de daha lezzetli oluyormuş.



Kirgiz mantisinin en buyuk ozelligi ise buhar tenceresinde pismesi. Hayatimda ilk kez boyle bir tencere gordum. Burada Kirgiz bir arkadasim var, sagolsun tencereyide ondan aldik. Gercektende cok ilginc bir tencere. Tencerenin en alt kismi normal tencere seklinde, icine su koyuluyor. Diger 3 kati ise delikli, kevgir seklinde yani. Pisireceginiz yemekleri oraya koyuyorsunuz ve asagidaki su kaynadikca, buhar deliklerden gecip, yemegi pisiriyor ve inanilmaz lezzetli oluyor. Buhar tenceresi bulamazsaniz elektrikli buharli pisiricilerden de kullanabilirsiniz. Bu lezzeti tattiktan sonra ben almaya karar verdim, cunku buralarda buhar tenceresi yok.



Gelelim tarife. Safha safha fotograflayarak sunmaya calistim Kirgiz Mantisini, sizlere. Cunku en kolay resimler anlatiyor yemekleri. Iste Kirgiz Mantimizin tarifi ve fotograflari... 

MALZEMELER

Hamuru Icin
1 Yumurta
3 Su Bardagi Ilik Su
Tuz
Aldigi Kadar Un
Ic Harci Icin

500 gr. Bicak Sirti Minik Minik Kiyilmis Sut Dana
250 gr. Yarim Ay Seklinde Dogranmis Sogan
Sivi Yag, Kuyruk Yagi veya Tereyagi (Isteginize Gore)
Tuz, Karabiber
YAPILISI

Hamur malzemelerinizi, cukur bir kaba koyun ve kati bir hamur yogurun. Hamurun uzerine nemli bir bez ortup, 20 dakika dinlendirin. Bicak sirti, kucuk kucuk dogranmis etinizi, yarim ay seklinde dogranmis soganlarinizi, biraz sivi yag, tuz ve karabiberle harmanlayin. Dinlenmis hamurunuzdan bezeler yapin ve manti acar gibi oklava veya merdaneyle acin. Actiginiz hamuru, ruletle, buyuk karelere bolun ve bol bol ic malzemesi koyun. Harcinizi surekli karistirarak, harmanlayinki kurumasin. Kare hamurlarin uclarini caprazlama, ortada birlestirin ve birlestirdikten sonra olusan iki taraftaki, iki koseyi tutup, hafifce cekin. Buhar tencerenizin en alt kismina su koyup, kaynatin. Diger katlarini sivi yagla yaglayip, hazirladiginiz mantilari dizin. Su kaynadiktan sonra, butun katlari ustune koyup, tencerenin kapagini kapatin ve 50 dakika pisirin. 50 dakikada etler yumusacik oluyor. Ocagi kapatin ve butun mantilari servis tabagina alin, tencerenin icinde birakmayinki bozulmasin. Kirgizlar bu mantinin uzerine, servis esnasinda sirke, kirmizi biber ve yag dokerlermis. Biz sade yedik, siz arzunuza gore sunabilirsiniz.

AFIYET OLSUN





6 yorum:

Adsız dedi ki...

Ay Nihan ne kadar güzel görünüyor bunlar böyle, canım çekti valla, mantıya dayanamam zaten, ellerine sağlık, resimlerlede çok güzel anlatmışsın, hımm olsada yesek valla, sevgiler..

Adsız dedi ki...

görüntü harika ellerine sağlık hamarat arkadaşım

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nihan'cığım,
Bak gecenin bu saatinde ziyaretine geldim kısmetime mantı çıktı. Nefis görünüyor. Bir tabak alıyorum artık.:)))
Sevgiler,

EZGi :)) dedi ki...

ninocum bu harika bişiy yawww.ağzımın suyunu toplıyıp gelcemm..harikaaaaa

mehtap dedi ki...

bir süre önce jalal-abad da bulundum.pilmeni lagma ve diğer nefis yemeklerinden tattım.bir de üzerine uksus denilen sirkemsi bişey döküyorlar ki müthiş oluyor.yalnız yine kırgız bir dostumun yaptığı catkan töö isimli bir mantıları daha var.suyuna yoğurt koyuyorlar ve üzerine de ince kıyım dereotu..onu çok aradım bulamadım.bilen varsa lütfen paylaşsın.siteye çok emek verilmiş ellerinize sağlık.kırgızdarmanan bir tuganız:)

seyabb dedi ki...

bende bu tencereden en kısa zamanda edinip mantı tarifini deniycem.Yemek muhteşem elinize sağlık