5 Nisan 2007

OZBEKISTAN'IN MESHUR OZBEK PILAVI

Ozbek pilavini ilk kez Arnautluk’ta, Turk bir aile dostumuza, iftar yemegine gittigimizde yemistim. Ozbekler pilavlari icin ‘Eger bu pilavin tadini ilkkez tadiyorsaniz, omur boyu unutamazsiniz’ derlermis. Gercektende oyle oldu, yillardir unutamadigim bu lezzeti, bir kerede kendim deneyip, sizlerle paylasmak istedim. Ozbek pilaviyla ilgili arastirma yaparken bir sitede Ozbek Pilavinin yararlari ile ilgili yazilanlari okuyup, sizlerlede paylasmak istedim. Ozbek Pilavinin en buyuk faydasi soyle anlatiliyordu: “Hasta olan bir insan, nekahat devresinden sonra bir hayli yorgun duser, bitap olabilir. Gucsuzleşir. Iste boyle bir noktada, Ozbek Pilavi kelimenin tam anlamiyla bir ilac gorevi gorur. Hastayi cok cabuk olarak eski gucune kavusturur ve ayaga kaldirir. Buyuk Ozbek ilim adami, Tipci Ibn-i Sina, Ozbek Pilavini hastalara ilac olarak tavsiye etmis ve bir soylentiye gore de ‘Pilavi kahvaltida kendin ye, ogle yemeginde arkadasinla paylas, aksam yemeginde ise, dusmanina ikram et’ demistir” diye devam ediyor yazi. Bende Ozbek Pilavini yapmaya karar verince, ilk once Ozbek kulturunu yakindan tanimak amaciyla epey bir yazi okudum. Ozbekistan’da yasayip, Arnavutluk’ta karsilastigimiz bir Turk aile dostumuz, Ozbeklerin pilavi elle yediklerini (bas-orta ve isaret parmaklarini birlestirerek) ve bunun cok lezzetli oldugunu soylemisti. Ilk basta tuhaf gelsede denedim :) ve cok hosuma gitti. Tabii bunu denerken pilavinizin ilik olmasina dikkat edin, yanmayin :) (Ozbek Pilavini yeme sekli asagidaki fotograftaki gibidir.)


Gelelim Ozbek Pilavinin yapilisina, pek cok sitede okudum, arastirdim, olculeri kendime gore degistirip, uyguladim ve iste sonuc... 'COK GUZEL OLMUS' diyen, sitemizin yemek elestirmenine (sevgili esim) kulak verin ve deneyin, sizlerde cok begeneceksiniz. Bu arada yapmis oldugum bu Ozbek Pilavi, en uzun arastirma rekorumu kirdi :) Hayatimda ilk kez bir yemegi yapmak icin bu kadar cok yazi okudum ve yazi yazdim :) Iste yapilisi...

MALZEMELER

1 Buyuk Kase Kup Kup Dogranmis Taze Koyun Eti

1 Buyuk Kase Julyen (ince-uzun) Dogranmis Havuc (Ben kup kup dogradim)

1 Orta Boy Yemeklik Dogranmis Sogan

3 Su Bardagi Pirinc

1 Yemek Kasigi Tereyagi veya Kuyrukyagi

1/2 Su Bardagi Sivi Yag

Tuz, Karabiber, Kirmizi Pulbiber, Kimyon

Su veya Et Suyu

YAPILISI

Pirinci sicak ve tuzlu suda yarim saat bekletin. Cukur teflon tavada, tereyagi ve sivi yagin yarisini kizdirin. Yag iyice kizdiktan sonra, yemeklik dogranmis soganlari kavurun. Kup kup dogranmis etinizi ve havuclari ilave edip kavurmaya devam edin. 1/2 su bardagi su ilave edip, atesi orta hararete getirin. Arada bir karistirarak, yarim saat pisirin. Etler pistikten sonra, tuzunu ve baharatini ayarlayip, ocaktan alin. Bu karisimin adina 'Zirvag' deniyormus. Kabaran pirincinizi iyice yikayin ve suzun. Pilav tencerenize kalan sivi yagi dokun ve kizdirin. Zirvag'i tencereye doseyin ve suzdugunuz pirinclerle, Zirvag'in ustunu kaplayin. Pirinc ve Zirvag kesinlikle karismayacak, ust uste duracak. 4.5 su bardagi suya, tuz ve bahartlardan biraz dokup, karistirin. Yukaridaki sekildeki gibi kasik yardimiyla, pirinci dagitmadan, cok yavas bir sekilde suyu, pirincin uzerine yayin, karistirmadan tencerenin kapagini kapatin. Kisik ateste, pilav suyunu cekene kadar pisirin. Pilaviniz pistiginde, 5-6 yerinden tahta kasigin arkasiyla delikler acin, uzerine kagit veya havlu kapatip, 10-15 dakika dinlendirin. Pilaviniz dinlendikten sonra tahta kasik yardimiyla alt-ust yapip, Zirvag'la harmanlayin. Arzu ettiginiz sekil kaplara koyup, ters cevirin. Kirmizi pulbiber ve karabiberle servis yapin.

AFIYET OLSUN

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Selamlar,
Geçen yıl Özbekistanda bir süre yaşamış, Ukraynalı bir bakıcımız vardı. Bize sık sık yapardı bu pilavı. Seninki de en az onun yaptıkları kadar güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
Bu arada senin saati çok beğendim, ben de bloğuma koydum. Başka bi hayvan figürü ile kopyalayayım dedim ama en güzelini sen almışsın. Bi de benim burcum da koç.Ben de koyunlu olanı aldım. :)
Sevgiler.

Hülya dedi ki...

Pilavkolik bir aile olaraktan bize ilaç gibi geldi tarifin...Ama Özbekler gibi yemezsek ayıp olmaz di mi?Ha gerçi oğluşlar bayılır da;)
Sevgiler canım...

pecete dedi ki...

Efferinn.. Çok güzel olmuş. Rejim ne durumda bakiim? Nihan seni ebeleyip sobeleyim mi bu arada? İlk önce izin alıyorum, sonra yazacağım...

Adsız dedi ki...

Nihan'cım irmik helvası ve özbek pilavın çok güzel görünüyorlar, içindeki malzemelerden zaten kötü bir şey çıkması muhtemel değil, ellerine sağlık, sevgiler..

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık nihancığım çok severim özbek pilavını