8 Eylül 2008

SEKERDEN YEPYENI FIGURLER

Seker hamurundan figur yapmak aslinda o kadarda zor degil. Sadece elin biraz pratik kazanmasi ve gerekli ekipmanlarin elinizde hazir bulunmasi gerekiyor. Ilk calismalar icin kurdan, toplu igne, falcata gibi malzemeler yeterli olsada, daha sonralari eliniz alistiginda, daha guzel seyler, daha ince detaylar yapmak icin gerekli ekipmanlara ihtiyac duyuyorsunuz.

Orumcek adam figuru son yillarda erkek cocuklarinin pastalarinda gormek istedikleri neredeyse tek kahraman haline geldi. Orumcek adamli pasta yapmak icin en cok gereken malzeme yenilebilen boya kalemi. Cunku pastanin uzerindeki orumcek agindan tutunda, orumcek adamin neredeyse tum vucudunu cizmek icin bu boya kalemlerine ihtiyac duyuluyor. Yukaridaki orumcek adam figurundede goruldugu gibi. Orumcek adam yapmak istiyorsak, vucudu uce ayirmak gerekiyor. Kafayi ayrica yapip vucuda kurdanla sapliyoruz, daha sonra bacaklari yapip yine kurdan yardimiyla bele yerlestiriyoruz. Beldeki ekli kisim cok belli oldugundan bir kemerle kamifle etmek guzel olacaktir. Birde onemli bir ayrintiyi unutmamak gerekiyor. Yenilebilen boya kalemlerini kullanirken, figurun mutlaka kurumus olmasi gerekiyor. Aksi halde figurde kelem izleri ve boyada dagilmalar sozkonusu olabilir.

Orumcek figuru calisirken top seklindeki govdeyi ayri, ayaklari ayri calistim. Ayaklari firca yardimiyla hafifce islatip, vucuda yapistirdim. Orumcegin uzerindeki centikleri falcata kullanarak yapabilirsiniz. Orumcegin agiz kismini en alttaki figur aparatlarindan 1. siradaki olan aletle yaptim. Kurdanlada cizilebilir, ancak bu aparatla cok daha muntazam bir sekil olusuyor.

Dis perisini hazirlarken once kafasini yaptim. Bir kurdana takarak kopugun uzerine yerlestirdim. Agizini yine asagidaki 1 numarali ucla sekillendirdim. El ve ayaklardaki cukurlari ise 3 numarali ucla hazirladim. Elbisedeki cicekler icin ozel kaliplar satiliyor. Biraz fiyatlari yuksek ama cok orjinaller. Tipki orumcek adamdaki gibi kafayi kurdanla vucuda sapladim. Bacaklarin eklem yerlerine firca yardimi ile su surdukten sonra vucudun alt kismina yapistirdim ve uzerine elbise giydirdim. Saclari ise iki hamuru iyice incelttikten sonra yuvarlayarak elde ettim. Tek tek kivrim verildiginde ayni goruntu olusmuyor. Peri kizinin elindeki minik disi falcata yardimiyla hazirlayacbilirsiniz. Minik disi cicek teline takip, daha sonra eline yerlestirin.
6 ay kinasi icin yegenime yapmak istedigim pasta icin hazirladim bu figuru. Ancak 6 ay kinasinda biz yanlarinda degildik o yuzden sadece figur olarak kaldi, pastasini bulamadi bu kinali bebis. Bu bebgide peri kizindaki gibi hazirladim. Kollari ve bacaklari islatarak yapistirdim. Kollarin yapisacagi kisimlari asagidaki 4 numarali aparat ile derinlestirdim. Kafasini kurdanla sapladim. Uzerindeki altin takilari minik makasla cicek tellerini bukerek hazirladim.
Minik kus ve susam sokagi bizlerin cocuklugundan kalan en degerli anilardan olsa gerek. Hic eskimeyen bu karakterler simdilerde pastalari susluyor. Minik kusu hazirlamak icin kafa icin bir kucuk top, vucut icin buyuk bir top seker hamuru hazirlamak gerekiyor. Kurdanla bunlari ust uste koyup, birlestiriyoruz. Asagidaki aletlerden 2 numarali sivri uclu aparat veya igne ucu ile kafa ve vucuda delikler acip, o deliklerde centikler atiyoruz. Boulece delikler asindirilmis ve tiftik tiftik bir goruntu olusturulmus oluyor. Daha sonra falcata yardimiyla vucudun iki yanindan kanatlar kesiyoruz. Ayaklarini gagasini ve gozlerini sonradan hazirlayip, su ile islatarak yapistiriyoruz. Kirabiye canavarinda da ayni islemleri uygulamak kafi. Kurabiye canavarinin kafa yapisi daha oval olmali. Yine gozler, dili ve burnu sonrada islatilarak kafaya yapistirilmalidir.


Elmo'nun gozleri diger karakterlerden biraz daha buyuk ve kafanin oldukca ust kisminda yer aliyor. Elmo'nun en buyuk ozelligi bu. Birde yuvarlak burnu. Elmo'nun parmaklarini falcata yarmiyla kesip, duzelterek birbirlerinden ayiriyoruz. Agiz kismini ise figur kuruduktan sonra yenilebilen boya kalemi ile boyuyoruz.


Seker hamurundan figurler yaparken, daha duzgun ve daha detayli calismalar yapmak istiyorsak, asagidaki aparatlarin bize cok yardimi olacak. Ustteki fotograftaki gibi 5'li veya daha detayli calismalar icin coklu setler pastamalezemeleri.com ve bakeshop magazalarinda satilmaktadir.


Asagidaki figur aparatlari yukaridaki figurlerde en cok kullanilanlardir.
1 numarali aparat.
2 numarali aparat.
3 numarali aparat.



4 numarali aparat.

Herkese neseli calismalar dilerim...

19 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Süperrlerrr elleine sağlık ve paylaşımın için de teşekkürler canım.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Ninom, o kınalı figür ne güzel olmuş :)))

hepsi birbirinden güzel. eline aklına sağlık canım benim

Adsız dedi ki...

YA BEN DE SUSAM SOKAĞI FİGÜRLERİNE BAYILDIM. HEPSİ ÇOK TATLI OLMUŞ. YA ACAYİP ÖZENDİRİYORSUNUZ İNSANI. BENİM BULUNDUĞUM YERDE ŞEKER HAMURU MAALESEF YOK. KALKIP İSTANBUL A GİDECEĞİM ŞİMDİ.:))

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Merhabalar,

Ellerine saglik çok sirinler,hayirli ve bereketli ramazanlar dilerim,sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

ay ne güzel bunlar ya bende yapmak istiyorumm

ellerine sağlık
sevgiler kuzum

Adsız dedi ki...

Çok güzeller:)bilgilerle de rehberlik ettiğin için teşşekkürler.

whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.

Feyza Fidan dedi ki...

Nonişiimmmm seni hiç unutur muyum bennnn :) sadece acayip bir koşuşturma var hayatımda..bir tarafta pastalar, öbür tarafta Efenin yuvaya başlama sancıları,aynı zamanda Ramazan koşuşturmacası bu hali almama sebebtir :)
Ne güsel figürler yapmışsın bacım ellerin dert görmeye..İyide 6 ay kınası ne oluyo ki ?? ilk kez müşerref oldum sayende :)bunun 9 u 12si de mevcut mudur???

SeyyAh dedi ki...

Sevgili kızımız...
Ne kadar güzel minicikler yapmışsınız emek ve ellerinize sağlık...
Bu arada sağlığınız nasıl ne alemdesiniz.?
Dualarımız sizlerle..
Ailecek selam ve sevgilerimizle...

SOFRAMDA BERABER dedi ki...

HARİKA YAPMIŞSIN ÇOK GÜZEL ,
BİZLERLE PAYLAŞTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER ARKADAŞ..
SEVGİLER...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Nihan,

Vallahi harika olmuş bu modellemeleri anlatman. Kurs gibi bir şey. Ben de dahil olmak üzere pek çok arkadaşımız faydalanacaktır bundan. Hiç kuşkun olmasın.

Devamını da bekliyoruz.

Sevgilerimle,

Ömür Yılmaz dedi ki...

Ben pek yemekten anlamam ama emesine bayılırım. Hep azıyorsunuz insan der ki şunu yaptım buyurun yemeye hadi vazgeçtik yaptığında küçük bir lokma adrese gönder :)

meleginmarifetleri dedi ki...

Nino hepside çok güzel olmuş sen şeker hamuru figür konusunda da aşmışsın ellerine sağlık.
Hoşçakal.

Nilay Cinisli dedi ki...

Ay ninommm,
O Feyza Fidan yazan yorum gelin kıza yani bana ait :) En son onun mailine girilmiş bilgisayardan dolayısıyla yorum Feyza adıyla gelmiş :)))))))
Öpüyorum canım benim kucak dolusu sevgilerrr
N İ L A Y

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Nino çok teşekkürler paylaştığın için.ellerine sağlık tekrar.sevgilerimle...

etki alanı dedi ki...

Bake shop'ta çalışırken,en çok sattığımız aparatları görünce,nostalji yaşadım....
Ve kendim bilmediğim halde,Ayşem'i ve Işıl'ı seyrederken ne çok işe yaradıklarını görmüştüm...
Yaptığın işleri görünce daha çok inandım ki,en yardımcı aletleri bulmuşsun...
Ellerine sağlık...
Geldiğinde görüşemedik .Ben yukarıya çıkmama rağmen kalabalık bir gruba rastlayamadım...Böyle olunca Ak merkezden ayrılmıştım...Ama,bir sonraki buluşmamız,bizim evde olabilir nino'cuğum...Mutlaka görüşürüz canım...
TüTü

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ninommmmm,

Hepsi birbirinden güzel figürler bunlar:)) Peri kızı ayrı, Susam Sokağı karakterleri ayrı..

Ellerine sağlık canikom,

Sımsıcak sevgiler......

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

ninocuğum merhaba, çok güzel ve zahmetli bir çalışma yapmışsın. Ellerine sağlık. Büyük sabır gerektiriyor, birde mutfak duman :)
Ben bir pasta çalışmak istiyordum, el maharetime bakmak için 1 hafta önce cupcake kaplamak için kolları sıvamıştım. Saatler sürmüş ve bunalıp sıkılmıştım. Mutfak dağıldı talan oldu. Tezgah da boya lekeleri sinirlerim gerildi :)Belime ağrılar girmiş, çok zor gelmişti :) Bir daha yapmayacam dediğim de oldu ama o kadar da malzeme satın almıştım,
keki eyvah duman oldum
içim yanar sizim sizim vah
yağmalandim talan oldum
geldİm geçtİm vİran oldum
diye bir türkü tutturdum :))

Pastayı yapmaktan bir an vazgeçmiştim, dinlendikten bir kaç gün sonra haydi dedim haydi :)
Tamam, artık bu son fasıl
Nasıl istiyorsun, nasıl
Madem sizde böyle usul
Hadi başla, buyur ortak!
:))))
Ama sonuç mükemmeldi yorulmadım, umutlandım :)
Sanırım en zor olan hamuru renklendirmek :(
Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Hepsi süper ya ama kızlar favorim bana da yapcaksın dimi ablası :)

Butikpartim dedi ki...

Harika olmuş figürler,çok beğendim.En çok da kına için yapılan figürü beğendim.Elinize sağlık..