2 Eylül 2008

HALUJ (Cerkez Mantisi)

Ramazan geldi. 11 Ayin Sultani, o guzel ay, bereketiyle geldi yine sofralarimiza. Bu senede ramazani gurbet elde karsiladik. Icimizde buruk bir sevinc. Gozlerimiz dolu dolu uzaklardaki sevdiklerimizin hayaline dalarken, Ramazanin bereketi dostlarimizla actik ilk iftarimizi. Misafir berekettir, sevinctir. Hele gurbetteyseniz, tek tesellidir. Gecen gun kardesimin liseden can dostu, benimde ikinci kardesim Nagis (kendileri yenice hamile olurlar) caninin Haluj cektigini yazmis msn'sine. Kizim dedim "Haluj ne ola???" Bizim Nagis aslen Aphazyali ama tam yani. Ole bi guzel oynar Kafkas oyunlarini akliniz durur yani. Neyse bunun konuyla bir ilgisi yoktu, begenimi dile getirmek istedim sadece. Neyse, megersem bu Haluj onlarin oralarin, Aphazlarin yemegiymis. Anam benimde canim cekmedimi simdi ole deyince. Hemen yapayim dedim ben bunu. Hem Ramazan'in ilk gunu, ilk misafirlerime degisik bir ikram olsun, hemde aklimda kalcagina, midemde kalsin dimi ama. Ama bu ozel yemek icin Aphaz peynirine ve Azibra diye bir ota ihtiyac varmis. Aman dedim ne guzel, nerden bulem ben bunlari. Artik Nagis yazin Turkiye'ye gidince verecek bana, bende oyle yapicam. Ama aklimda kaldi simdi, ne olacak benim halim diye, nette gezerken, bari Portakal Agaci'ndaki tarifi yapim dedim. Neysem koyuldum ise. Cok zor olur diye dusunduysemde, hicte zor olmadi. Gerci Aphazlarin Haluj'unun katlama seklide farkliymis,ben artik bu Cerkez Mantisi diye kabullenip bunu, yazin Aphaz Mantisi olarak yayinlarim insaallah digerini sizlere. Ama bu haliylede harika oldu, her ne kadar Nagis o Cakma Haluj olmus desede, bence bu da super oldu. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederek, sizleri tarif ve goruntulerle basbasa birakirken, hayirli ramazanlar olsun diliyorum...



MALZEMELER

Hamuru Icin
1 kg. un
Yogurmak icin su
Tuz

Ici Icin
7-8 adet orta boy haslanmis patates
1 adet sogan
5-6 yemek kasigi sivi yag (cicek yagi veya zeytin yagi)
Pul biber
Karabiber
Tuz

Sosu Icin
Tereyagi
Pulbiber


YAPILISI
1 kilo undan acarken kullanma icin biraz ayirin. Kalan una biraz tuz ekleyin ve yavas yavas su ilave ederek yogurun. Yogurdugunuz hamuru bezelere ayirin ve uzerine nemli bez ortun. Onceden hasladiginiz patatesleri rendeleyin veya ezin. Sogani yemeklik dograyin. Pul biber ilave ederek kavurun ve patateslere ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyip, harci karistirin. Bezeleri manti hamurundan birazcik daha kalin olarak acin. Daire seklinde kalipla veya genis agizli bir kapakla hamuru kesin. Kestiginiz dairelerin icine yeterli miktarda ic koyarak, sac orgusu seklinde kivirarak katlayin. (Bu kapatma seklini video olarak gormek isterseniz Cerkez kizi blogunun sahibi arkadasimizin sitesinden bakabilirsiniz.) Katladiginiz mantilari unlanmis tepsiye dizin. Tencereye yeterli miktarda tuz ve sivi yag koyup kaynatin. Su kaynadiktan sonra mantilari yavasca icine koyup, 5-10 dakika pisirip, kevgir kasikla suzerek servis tabagina alin. Tereyagini ayri bir yerde eritin, icine pul biber atip kizdirin ve mantinin uzerine gezdirdikten sonra servis yapin. Istege bagli olarak yaninda yogurt veya ayranda servis edebilirsiniz.

AFIYET OLSUN

54 yorum:

neseersoy dedi ki...

iyi geceler,
ellerine sağlık , tadının müthiş olduğuna eminim , görüntü bir harika.
Bu tür hamur işlerini çok seviyorum çok :-)
sevgilerimle

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ellerine sağlık,çok güzel görünüyor.

Aybike Ceylan dedi ki...

Nino'cugum,
Bu ne harika birsey, yutkun yutkun bir hal oldum...
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

benim o mantıyı yapmam 38 saat sürerdi herhalde :)) ellerine sağlık cnm.

whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Mmmm, kocaman kocaman süper olmuşlar.. Ellerine sağlık Nino'cum, azmine hayran kaldım :) Hayırlı ramazanlar canım..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

SUNUM ÇOK HOŞ,ŞEKLİ DE PEK BİR HOŞMUŞ.ELLERİNE SAĞLIK

aNNePeRi dedi ki...

Böyle becerikli bir hatun olamaz ya.En son görüştüğümüzde ne yapsam ne yapsam diye düşünüyodu sonra bi baktım hatun ilk defa adını duyduğu bi mantıyı tarifini falan bulmuş şapadanak yapmış :))Helal olsun Allah nazarlardan saklasın diyorum.Hayırlı Ramazanlar diliyorum ;)

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

bende ne olduğunu senden duyuyorum..ama malzemeye bakınca harika bişi olduğunu anlamış bulunmaktayım:)yaa nefissssss.

ellerine sağlık cnm..sanada hayırlı ramazanlar..

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Bilmediğimiz ne kadar çok yemek var. Gerçekten lezzetli görünüyor.
Hayırlı Ramazanlar.

Mutfak Havlusu dedi ki...

nihancım ellerine sağlık harika duruyorlar,yalnız o tabaktakiler az,daha yok mu?
:)

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık mantı enfes,tabağı alsam ben kızarmısın,kardeşinide rabbim hayırlısıyla kurtarsın,tamamına erdirsin inşallah,bereketli ramazanlar dilerim,öptüm...

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık mantı enfes,tabağı alsam ben kızarmısın,kardeşinide rabbim hayırlısıyla kurtarsın,tamamına erdirsin inşallah,bereketli ramazanlar dilerim,öptüm...

SOFRAM dedi ki...

Canım çok güzel ve değişik bir mantı olmuş, ellerine sağlık, hepinize afiyetler olsun, arkadaşın da hayırlısıyla yavrusuna kavuşur inşallah...
Canım sofralarınız daima bereketli olsun, öptüm sevgilerimle...

Baharcicegi dedi ki...

yakisikli prensinin dogum günü kutlu olsun sansi bol ömrü uzun olsun.
kayseri mantisi gibi ugrastirmaz hemen dolar ,nefis olmus eline saglik

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

slm canım nasılsın..mantının görüntüsü şahane çok lezzetlidirde eminim ellerine sağlık..hayırlı ramazanlar sevgiler..

yildiz dedi ki...

Hayirli Ramazanlar.
Ellerine saglik.

Sevgili Nino,seninle "Nihan´in mutfagindan" beri tanisiriz,yorumlasirizda ama,niyeyse arkadas listende bulunmuyorum,merakimdan sordum hani.Bir sebebi var mi acaba?

neslihan erzincan özgür dedi ki...

MERHABA,BENCE HARİKA GÖRÜNÜYOR,OLSA DA YESEK TABAK TABAK:-)ELİNİZE SAĞLIK.SEVGİLER...

Adsız dedi ki...

İftara sana mı gelsem napsam :) bayılırım mantıya hele böyle büyük büyük olunca hımm ellerine sağlık canım hayırlı Ramazanlar diliyorum ...
Kal sağlıcakla........

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Nihancım çok lezzetli bir mantı şekilleride çok güzel olmuş bende çok sık yapıyorum yanlız bu şekilde kıvıramıyordum arkadaşın videosundan baktım çok kolaymış bilgilendirdiğin için çok teşekkürler canım ellerine sağlık sevgiler

Yaren dedi ki...

Ninocum nefis görünüyor.Zahmetli olmasa her hafta yaparim galiba:))Bu arada selinle pisti oldunuz,cünkü ondada bu tarif var hehehe Ellerine saglik,hayirli Ramazanlar,sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

göre göre dibim düşmütü zaten iftar vakti dahaaaa bi güzel göründü

ellerine sağlık
canım
sevgilerr

SOFRAMDA BERABER dedi ki...

OLSADA YESEK ŞİMDİ MANTI İFTARDA NE İYİ GİDERDİ.
ELLERİNE SAĞLIK CANIM SEVGİLER..

Adsız dedi ki...

Çakma makma, süpper görünüyo..

Sen süppersin ninom yaa bişeyde elinden gelmesin..

harika olmuş. O ot nasıl bi ot acaba merak ettim..

Haluju öğrenmişsin kafkas oyunuda öğrenip gelseydin ya :))

öperim seni

Jasminskager dedi ki...

Cok guzel olmus canim ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

nefis otesi bir goruntu
ellerine saglik canim

hayirli ramazanlar dilerim

www.yenitadlar.blogcu.com

Yaren dedi ki...

http://enlezizyemekler.blogspot.com sevgili Selinle ayni tarifi vermisiniz:))))))

NiNo dedi ki...

yarencim o kibin tarifi bu patatesli o kiymayla yapiliyo :) pisti sayilmaz hehehe :DD

Özlem dedi ki...

Nihan'cim,

Nefis olmuslar, tombik tombik. Bir an yedigimi hayal ettim de...:)) Ellerine saglik,
sevgiler

made in funda dedi ki...

ninocuğum yine harikasın yaa..

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Harika ve farklı bir mantı olmuş...Güzel paylaşımına teşekkürler canım...Ellerine sağlık...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

selam.çok güzel ve değişik bir mantı olmuş, ellerine sağlık
hayırlı ramazanlar dilerim.
http://hunerlieller.net

Leziz Sofralar dedi ki...

Canim ellerine saglik manti cok nefis görünüyor,sanki güzel görüntü senligi var sayfanda bayildim...

Hayirli Rmazanlar ve bereketli iftarlar diliyorum canim...

Disalce dedi ki...

ninom ilmek ilmek işlenmiş bir dantel gibi görünüyor canım...

ellerine sağlık....nefis görünüyor...

öptüm canikom....hayırlı ramazanlar...

içindeki burukluğu anlıyorum..benimde şu an yanımda kimsem yok...dostlarımdan ailemden ayrıyım....sofram boş geçiyor....ama rabbim ağzımızın tadını bozmasın....müslümanızya şükürler olsun......öptüm canom....

BaharYeli dedi ki...

ellerinize saglik, harika görünüyor

Adsız dedi ki...

canım ellerıne kollarına saglık gercekten harıka olmus.. bayıldım. hele sekıllerı super.. ayrıntılı da gostermıssın..
afıyet olsun sıze..
hayırlı ramazanlar dılıyorum.
sevgiler:)

Adsız dedi ki...

BİR GELDİN PİR GELDİN BE BACIM...PASTALAR VE KURABİYE BİRBİRİNDEN GÜZEL OLMUŞ...HELEKİ BÖLE MANTIYLA FLN TEK TEK NASI UĞRAŞIRSINIZ HİÇ BİLMEM..BÜYÜK EMEK VE SABIR VESSELAM...

Selin dedi ki...

İnanmıyorum Ninocum yaa,
Çerkez Mantısını (bizde KABIN diyorlar) aynı günde yayınlamışız :)) Sen papateslisini, ben kıymalısını yaptım. Ellerine sağlık canım. Harika görünüyor. Sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

Ellerine sağlık Nino nefis görünüyor..sevgiler...

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

BİZDEDE HİNGEL DERLER.İÇİ KIYMALI OLUR.ÇOK DEĞİŞİK KATLAMA ŞEKİLLERİ VER AMA BENİM EN SEVDİĞİM VE YAPABİLDİĞİM BU BALIKLI OLAN.BENDE MUHACİR DOSTLARIMDAN ÖĞRENMİŞTİM.ŞİMDİ GÖRÜNCE ÇOK CANIM ÇEKTİ.MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR.BİRAZ ZAHMETLİ OLSADA ENFES BİR LEZZETTİR.HARİKASIN CANIM.ELLERİNE SAĞLIK.HAYIRLI VE BEREKETLİ RAMAZANLAR DİLERİM.

hdidem95 dedi ki...

çok severim bende epeydirde yapmıyordum iyi oldu hatırlattın ellerine sağlık canım sevgiler

elma şekeri dedi ki...

ellerine sağlık ninocugum nefis görünüyor.
Bende yaparim ve severek yeriz..
Sevgilerimle.......

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık canım arkadaşım ellerin dert görmesin. ramazan ramazan canımızın çektirdin yaaa...

Adsız dedi ki...

vay be hatun aşmışsın sen ya :)

uygarimizlahayat dedi ki...

Ninom senin elinden uçanla kaçan zor kurtulur harikaaaaaaa olmuş canım ellerine sağlık, hayırlı ramazanlar...

Betül İnce dedi ki...

Nihan'cığım,

Hoşgeldin. Çok değişik ve lezzetli görünüyor, ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

lezzetsofram dedi ki...

Canım ellerine sağlık, Hayırlı ramazanlar...tekrar hoşgeldin:))
sevgilerimle
asevi.blogcu.com
Emel

pastanaz dedi ki...

benim kurabiyelerimi beğenmişsin teşekkür ederim ama, bu ne muhteşem görüntü inanamadımi ellerine sağlık, hemen denicem bende, seni tanıdığıma sevindim :))

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hımm bu bizim 'hinkal' ayol:)))Ellerine sağlık.Bu yaz memlekette doya doya yedik de geldik:)

Adsız dedi ki...

merhaba cok güzel olmus benim bir polan arkadasim var oda buna benzer yapiyor ve polan mantisi dioyor. hepsi ayni sadece onun icine quark suyu iyce süzülmüs veya tuz suz peynir yani türkiyede kendileri yapiyorlar o peynirden böylede cok güzel oluyor istersen kaynat istersen kaynatikdan sonra kizart.

Aysultan... dedi ki...

Ne güzel şekli var bu mantının...
ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

bizde adigeyiz, ama hiç böyle süslemezler hamuru bizimkiler.ilk defa görüyorum böyle güzelini. söyleyeyim de bir dahaki sefere böyle yapalım.

Unknown dedi ki...

merhaba adım merve ben bu çerkez yemeğinin adını 'haluj' değil de
'hingal' hingal diye biliyorum
K.maraş göksun daki çerkezler bu bu yemeğe hingal patatesli hingal diyorlar.Annem sürekli yapar hakikaten tadı harikaaaa

bende yemek adını farklı bilince paylaşmak istedim

Emeklerinize sağlık diyorum hayırlı günler :)
MERVE

Deniz Collins dedi ki...

En zoru kenarlarının yapımı hala çözemedim bu arada en sevdiğim yemeklerin başında geliyor

Adsız dedi ki...

Yoğurtlu sarımsaklasak uzerine doksek güzel olur mu aceba ??