1 Kasım 2007

SOKAK SİMİDİ





Simit = Gevrek
Simit hayatimiza nasil girdi, nasil bagimlilik yapti hic hatilamiyorum. Ilkokul yillarimdan hatirladigim, butun harcligimi bu simide yatirdigimdi. O zamanlarda bile bagimliydim yani. Bu bagimlilik ulkemi degistirdigimde son buldu sanin siz. Hicte oyle olmadi. Turkiye'den simit getirir olduk. Dondurucuda saklayip, isitip yedik. Sonralari bu is zor olmaya basladi. Yeni yeni tarifler ogrendik. Sizlerle paylasmak istedigim ilk tarif Oktay Usta'nin tarifi. Simdilerde oyle cok simit sarayi acildiki, vitrinlerinde binbir cesit simit sekli ve tadi gormek mumkun. Bende iri bir simit yapim degisiklik olsun istedim. Sanirim birazda gozumuz doysun misali iri yaptim bu kadar. Yaninada kocaman bir dilim beyaz peynir ve cay. Simidi isirir isirmaz kulagimda 'gevriyeeeeeeeekkkkkkkk' nidalari, dilimde misss gibi bir gevrek tadi. Daha dogrusu bu tad daha cok pastane simitlerini andiran bir tad oldu. Belki buyuk sekilli olduklarindandir. Ince ince olsalardi daha citir olurdu zannimca. Izmir'de simide gevrek derler. Her ilde simidin tadi farkli. Bunu Adapazari'na tasindigimizda anlamistim. Adapazari'nin simidi baya tuzlu ve burgulu. Manisa'nin simidi daha az tuzlu ve citir. Izmir'in gevregi ise digerlerine gore epey tuzsuz kaliyor ve duz. Istanbul'daki simitlerde, Adapazari'ndaki gibi ama biraz daha az tuzlu. Yani simitte en cok tuzu kullanan ilimiz Adapazari sanirim. Bu illerinde disinda simit yedigim bir cok yer olmustur ama tadlar hemen hemen ayni oldugundan aklimda kalmadi sanirim. Sonucta Izmir, Adapazari, Manisa ve Istanbul yasamimda uzun uzun kaldigim yerler arasinda. Simidi anlat anlat bitmez, bu yazida surer gider. En iyisi yaziyi burada noktalayip, tarife gecmek sanirim. Gurbette simit ozleyenleri bekletmiyelim dimi ama :)


MALZEMELER
1 kg. un
40 gr. yas maya (ben 2 kucuk paket toz maya kullandim)
1 corba kasigi tuz
1 corba kasigi seker
1 cay bardagi sivi yag
Aldigi kadar su

Uzeri Icin
Bol susam (simit icin ozel susamlar var onlardan kullanin, bulamazsaniz susami yagsiz teflon tavada biraz kavurabilirsiniz veya kavurmadan kullanabilirsiniz)

Sosu Icin
1 su bardagi su
2 corba kasigi sivi yag
2 corba kasigi pekmez

YAPILISI

Firini 200 dereceye ayarlayin ve acin. Derin bir kabin icine unu bosaltin. Ortasini acin ve sivi yag ile mayayi dokun. Unun uzerinede seker ve tuzu serpistirin. Yavas yavas su ilave ederek, normalden sert bir hamur elde edene kadar iyice yogurun. Hamuru 5 dakika dinlendirin. Istediginiz gibi sekiller verip, sosa batirin. Sostan cikarinca suyunu iyice akitin ve susama bulayip, yaglanmis firin tepsisine veya yagli kagit serilmis tepsiye dizin. Biraz mayalandirin ve firina verin. Nar gibi kizarana kadar pisirin. Peynir ve cayla birlikte servis yapin.

AFIYET OLSUN

33 yorum:

elifin tarifleri dedi ki...

Hem Kevgirin yeni sayısı hem de senin tariflerin çok güzel görünüyor,ellerine sağlık...

banu kırmızıgül dedi ki...

canım ellerine sağlık. tariflerin hepsi birbirinden leziz ve guzel. kevgir dergisi zaten harika. sevgiler..

Adsız dedi ki...

canım çok güzel şeyler yapmışsın.eline sağlık.
sevgiler

Yaren dedi ki...

Kevgirde seninde tarifini görmek cok güzel ninocum.Pastan zaten cok harika olmustu.Simit de cok güzel görünüyor.Burda da cok farkli lezzetli simitler var ama her nedense türkiyenin simitleri daha güzel geliyor.Senin kadar simit tecrübem yok ama Ankaraninda simiti güzeldir yani,insal. tatmak nasip olur sanada.Ellerine saglik canim ayrica okulundada basarilar dilerim,sakin okuldan kacmak kopye cekmak olmasin hee ;) Derslerinde yemeklerin gibi basarilidir senin.Dualarimi gönderiyorum insal.

Adsız dedi ki...

şekerim benim, tekrar teşekkür ederim

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Kevgirede senin tarifede bayıldım harikalarrrrr....

PAPATYA PRENSES dedi ki...

:) Ortaokulda simit ve ayrandı favorimiz:)
Sonra arkadaş kahvaltılarında simit,çay,peyrin,domates oldu:)

Değişik simitlerden bahsetmiysin ya, Safranboluya gittiğimde oranın yöresel nesi var diye fırına girmiştik arkadaşlarla, hem de yolda yemek için simit alırız diye. Amanın onasıl bir simit öyle. Misminicik ve kuru bir simit. Başka simit yok mu dedim, abla bunlar çarşıdan geliyor dedi:)) Yani onlar için gayet lüx.. Allahtan tadı güzeldi ama:)

Seninkilerde çok enfes görünüyor canım,ellerine sağlık.
sevgiler

Saliha dedi ki...

hem kevgır dergımız:)(bızım dergımız cunku,nasılda sahıplendım yav:))hemde tarıflerım harıka..lafın gelısı harıka degıl gercektende harıka canım:)ellerınıze saglık...sevgılerımle..

sultan sönmez dedi ki...

Harika görünüyorlar zaten kevgirdeki kurabiyelere diyecek kelime bulamıyorum.Ellerinize sağlık...

meleginmarifetleri dedi ki...

selam ninocum ellerine sağlık simit çok güzel bende bayılırım simide simit olduktan sonra peynir bile aramam kuru kuru yerim kevgirdeki tariflerin içinde kutlarım seni hoşçakal

meleginmarifetleri dedi ki...

selam ninocum ellerine sağlık simit çok güzel bende bayılırım simide simit olduktan sonra peynir bile aramam kuru kuru yerim kevgirdeki tariflerin içinde kutlarım seni hoşçakal

keskinli dedi ki...

selamlar
tariflerin harika kevgirdede gördüm onun yeni sayisida muhtesem olmus sevgiler

Selma Alkan dedi ki...

Canim Nihan ablacim dediyin gibi varmis Kevgirin bu ayki sayisi gine mukembel tarifler iceriyor tabi senin bu guzel iki tarifininde olmasi dergiye ayri bir renk katmis ellerine saglik ben ozellikle ask kuslu pastanin goruntusune bayildim super olmus ;)..yani bu kadar yogunlugun arasinda gine bizlere vakit ayirabiliyorsun ya masallah sana okulda basarilar Allah yardimcin olsun ..ablacim seni optum simdiden guzel bir haftasonu gecirmeni diliyorum sevgiler..

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba;

canım ciğerim yerim ben seni

Leziz Sofralar dedi ki...

Canim ellerine saglik yine döktürmüssün bakiyorumda kevgir icin ohhh her ikisine misler gibi olmus ellerine saglik,simdi bende hemen kevgire gidiyorum:))sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Nihan'cigim,
Ellerine saglik, hepsi cok guzel ama pasta harika.
Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Aybike Ceylan dedi ki...

Nihan'cigim,
Ellerine saglik, hepsi cok guzel ama pasta harika.
Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Melek* dedi ki...

selam ninocum simitlerin bir harika gözüküyor bende yanında sıcak çay ve peynirle çok severim kahvaltıda oktay ustadada görmüştük geçen gün o da yaptı neyse yapmaya niyet edelimde alırız tarifini ellerine sağlık
sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Merhaba Nihan'cim pasta harika olmuş ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

ev, okul derken masallah nasılsa heryere yetısıyorsun şaştım kaldım wallahı:)) enerjın hıc tukenmesın

fıdan

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Nihancım ellerine sağlık canım. Maşallah sana her yere yetişiyorsun. Kevgirde emeği geçen herkesi kutluyorum. Yine çok güzel bir çalışma olmuş. Sevgiyle öpüyorum http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Nihanc�m ellerine sa�l�k nefis bir pasta zerrinci�imin do�um g�n�ne yak�an bir pasta olmu� can�m simit deyince adapazarl� olarak bende simitin hastas�y�m kevgirde bu iki g�zel tarifinle seni g�rmek �ok g�zel can�m ESRAYA VE ZERR�NEDE �OK TE�EKK�RLER

OKULUN HAYIRLI OLSUN CANIM MEZUN�YET�N�DE KUTLAMAK KISMET OLUR �N�ALLAH �OK �P�YORUM CANIM

Calimero Mutfakta dedi ki...

ay ay yerim ben ask kuslarini.. yok ya da kiyamayip yiyemem :) canim ellerine kollaria saglik kuslarin gozlerine bayildim ozellikle :)

*Ra dedi ki...

Ninocuğum aşk kuşların ne de sevimli olmuş öyle. Aslında sık sık geliyorum ziyaretine ama yorum bırakamıyordum. Öğle arasını değerlendireyim dedim. Malum iş yerinde zor oluyor. Simit Utkuşum için denenecekler arasında. ellerine sağlık canım. Sevgilerimle.

Tijen dedi ki...

Ellerine sağlık Nihan'cığım. Hepsi de birbirinden güzel görünüyor. Nice yazılara!

Adsız dedi ki...

şu adsl yüzünden etkinlik için yazımı hazır edemedim canona da ayıp oldu kıza tamam dedik sesi çıkartamadık neyse artık düzeldi sanırım
canım seninle de görüşemedik
okul nasıl ilk hafta bitti hayat nasıl neyse bir ara konuşalım mutlaka özledim
kocaman öperimmm

Seda dedi ki...

canım kevgirde pastanı görünce hemeeen tanıdım.çok mutlu oldum senin adına.
valla o pastayı yapmak sabır işi.ben cesaret edemiyorum ama görüntüsüne de bayılıyorum.
tebrik ederim.
bu arada simit te çok hoşuma gitti denenecekler listesine aldım bileee :)

anneminkizıyim dedi ki...

Merhaba Ninocum,
nasilsin, okulun ilk haftasi nasil gecti, bu kadar is arasinda bizlerede yorum yazdigin icin cok tesekkürler, sarmalarin, simidin, pastan cok güzel ellerine saglik, sevgiler...

inci dedi ki...

canım Kevgir'de pastanı ve simitini gördüm:)ellerine sağlık.....sen yapınca her şey başka güzel oluyor canım...iltifat değil gerçek:) bu arada okul heyecanını paylaşıyorum....çok sevindim:)hayırlı olsun inşallah.....

NiNo dedi ki...

Kevgirimiz gercektende super olmus. Basta Zerrincigim ve Esracigim olmak uzere emegi gecen herkesi kutluyorum. Tariflerimi begendiginiz icinde mutesekkirim, sagolun...

Damak Tadı dedi ki...

Tebrikler tatlım!!
Senin elinden çıkanların hepsi böyle şaheser gibi oluyor nedense..))Benim için sen bir tanesin canım Ninom..))Pastan 1 numara,simitin ise tıpkı beyaz fırın simitine benzemiş.Orada kuru domatesli,dere otlu ve peynirli de var.Sen bunu yaptıktan sonra sanırım simitten derlemelerle çıkarsın yine karşımıza.Oyy oyyy, cansın sen cannn..))

Öpüyorum o güzel yanaklarından..

Sevgilerle

Ceylan dedi ki...

Nino ellerine sağlık! Tam da aklımı okumuşsun gibi! Bugünlerde Bakü'de sokak simidi yapıp bizimkileri şaşırtma planım vardı! Benim hayatta hayır diyemediğim şeylerden biridir bu! Yanına mutlaka güzel cins bir beyaz peynir (ezine tercihim), biraz domates ve de en az 2 büyük fincan çay!! Bu arada İstanbul'un en güzel simidini bence Bağdat caddesinde Kazım Kulan çarşısının önündeki adam satıyor!! Kocaman sevgiler buradan!

Adsız dedi ki...

canımcım ellerine saglık..
harika.. bayılırım simite..
gorusuruz..:)