22 Ocak 2008

TORPİL (KÜLLAH TATLISI)

Cocuklugumdan hatirladigim, yuzumu gulumseten bir tad bu Torpil. Allah rahmet eylesin, canim dedecigim cok severmis bu torpilleri. Biz kucukken bize anneannem baktigindan (hos hala bakiyor, masallah), dedemde bize bu torpillerden hemen hergun alirmis (nasil sistik saniyosunuz). Anneannemle oturup, torpil yiyip, o gunleri anmak cok guzeldi. Izmir'de cok meshur olan bu torpilleri, diger sehirlerde bilmeyen cok insan var, zaten onlar bilmediklerinden sansiz degiller. Zaten bilmiyorlar ama benim gibi bu tadi bilip, ustelik gurbette olanlar, iste asil sanssiz onlar, cunku bu tadi gurbette bulmaz zor, en azindan Arnavutluk'ta yok. Eee nolcak simdik bizim bu halimiz derken, artik bende su torpili evimde yapmaliyim diyerekten, yazin Eminonu'nden aldigim aparati sonunda kullandim. Uzun zamandir milfoy bulamiyordum, milfoyude bulunca denemek sart oldu :) Gerci ben bu aparattan sadece 1 tane aldim, yani bir tane yeterli diye dusundum ama yanildim :) Gerci ben bir yolunu buldum gene ama :) yapmak isteyenler olurda bu aparati alirlarsa 8-10 tane alsinlar, zaten cok ucuz :) 1 aparatla bunlari nasil yaptigimi asagida anlatacagim, eh hadi buyurun...

MALZEMELER
Milfoy hamuru
Pudra sekeri
Dovulmus antep fistigi
Dovulmus findik
Kremasi Icin
2.5 su bardagi sut
1 yumurta sarisi
1/2 su bardagi un
1/2 su bardagi seker
1/2 paket vanilya
1 kucuk parca damla sakizi
1 yemek kasigi tereyagi
1 paket krem santi
1 tatli kasigi nisasta
YAPILISI
Oncelikle firin tepsisine yagli kagit serin ve firini 180 derecede isitmaya baslayin. Metal aparati yagli kagitla sarin ve ince uzun kesilmis milfoyleri, yagli kagitla kaplanmis kullaha, yari yariya ust uste gelecek sekilde sarin. Yagli kagida sarili olduklarindan, pistikten sonra kagittan ayrilmalarida cok rahat oluyor. Sarma islemi tamamlandiktan sonra metal kullahi, yagli kagit kullahin icinden cikartin ve hamur tepside yassilmasin diye, cikardiginiz metal aparat yerine burusturulmus kagitlar doldurun. Bu sekilde butun hamura ayni islemi uygulayip, tepsiye dizin ve uzerleri hafif kizarana kadar firinda pisirin. Kullahlar piserken, ic kremasini hazirlayin. Sut, yumurta sarisi, seker ve unu tencereye koyun ve iyice cirpin. Iyice karistiktan sonra ocagin altini yakin ve surekli cirparak pisirin. Yogunlasmaya baslayinca nisastayi, cok az soguk su ile karistirin ve kremaya ekleyin. Krema kaynamaya baslayinca, 1 yemek kasigi tereyagini ilave edin. En son olarakta vanilyayi ve damla sakizini koyup, 2-3 dakika daha cirpin ve ocaktan alin. Kremayi surekli karistirarak sogutun. Krema soguduktan sonra icine krem santiyi ilave edip, iyice harmanlayin. Firindan cikan kullahlar soguduktan sonra, krema sikma torbasi yardimiyla, kullahlarin icine kremayi doldurun ve dovulmus antep fistigi ve dovulmus findiga bulayip, uzerlerine pudra sekeri eleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN

57 yorum:

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

merhaba canım
buralarda yoktum yeni geldim bana yorum bırakmışsın çok teşkr ederim arkadaşım...
bu izmir torpiline bayıldım ben ne kadar şeker olmuşlar ellerine sağlık canım sevgiler

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

İzmir deyince akan sular durur.Hele boyle mis gibi lezzetlerde:)
Ellerine saglı valla gecenin bir vakti olmadı boyle ya:)
Sevgilerimle,

Figen Karavaş

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Nihan'cığım,

Bu torpillerin İzmir'e özgü olduğunu bilmiyordum. Tek torpilini kullanarak ne kadar güzel yapmışsın canım. Ellerine sağlık.
Ben de daha önceleri yapmıştım ama içlerini peynirli bir karışımla doldurmuştum. Böyle alternatifleri de olabiliyor.

Kucak dolusu sevgilerimle,

Feyza Fidan dedi ki...

Aaaaa, ellerine sağlık Ninom..Ne güzel olmuş bunlar böyle..Alıyım bende bu kalıplardan...
Sevgiler,

Yaren dedi ki...

Cok süper olmuslar Nihancim,ne zamandir gözüm bu tarifte.Ellerine saglik canim.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Nino'm,
ne güzel bir anlatimla ve bir o kadar da harika bir lezzetle senlendirmissin sayfani.

Simdi bende cok bu güzel torpillerden yapmak isterim, ama önce bir bu kaliplardan bulmak sart oldu. Paylasimin icin tesekkürler canimcim.

Selam ve sevgilerimle..

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Sevgili Nihan
Yeni bir blog kullanicisi olarak henuz kesfetme asamasindayim. senin, neredeyse butun asamalari gosterir kucuk fotograflari nasil yanyana koydugunu ogrenmek isterim ? Bir de kendim bakayim, bulamazsam yemek tariflerini siniflandirarak arsivlemeyi soracagim, Eger kendi sayfanda yazarsan, senin postundan okuyabilirim.

NESRIN dedi ki...

Ben bir ara milfoy buldum aparati alamadim , sonrada aparati aldigimdada milfoyu bitmisti.Yani ikisini bir araya getirip deneyememistim .Daha birkacgun oldu milfoy alali yarina denesemmi diyordum sen yapmissin artik senin tarifle denerim bende .Ellerine saglik canim..

Betül İnce dedi ki...

Çok güzel bir görüntü ve eminim harika bir lezzet.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

SOFRAM dedi ki...

Canım günaydın, inan hızına yetişilmiyor, hani bir de yoğun olmasan... Maşallah canım, allah nazarlardan korusun hamarat arkadaşım...
Canım bu torpiller çok güzel olmuşlar,ben de milföyleri kare keserek pişirip, aralarına böyle krema koyup, üzerine pudra şekeri serpiyorum,laz böreğinin kolay şekli yani, sanki o lezzeti anımsattı şimdi bana,afiyetler olsun canım, sevgilerimle...

inci dedi ki...

nefis olmuşlar canım,ellerine sağlık...çok şık ve değişik tarifler veriyorsun...

EZGi :)) dedi ki...

ellerine saglık

PASTA TASARIM By Nesrin Tong dedi ki...

NİNOCUM YARATICILIK DİYE BUNA DENİR VALLA.İNSAN YETER Kİ İSTESİN. HERŞEYİN BİR ÇÖZÜMÜ BULUNUYOR BİR ŞEKİLDE.... TEBRİKLER.. ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR. DUR BAKAYIM BEN DE OĞLUŞUMA YAPAYIM. EMİNİM ÇOK BEĞENECEK. ZATEN DONDURMA DİYE TUTTURDU BU GÜNLERDE. AL SANA DONDURMA DİYE KANDIRABİLİRMİYİM ACABA......:))))

İlker Ergin dedi ki...

canım harika bunlar.denenecekler listesine girmiş bulunuyor.ellerine sağlık.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Günaydın:))Bir şey söyliyimmi inanılmaz beceriklisin..seni tebrik ediyorum..Sevgiler canım..

Fulya dedi ki...

Sabah sabah bunları gördüm tatlı iştahım kabardı.Zaten çok kapalıydı:))Harika görünüyorlar.Daha önce hiç görmemiştim.Senin sayende öğrendim.Nino çok kötüsün.Ben bunları yapmadan nasıl duracağım.

Adsız dedi ki...

Maaşallah tek bir külahla iyi idare etmişsin, ellerine sağlık. Ben de bu aparatlardan 10 tane aldım, hatta tuzlu bir karışım yaptım içerisine ama resmini çekmek nasip olmadı, bir kere de tatlısını deneyeceğim tarifinle. Sevgiler...

ab-ı hayat dedi ki...

Yıllar önce bir yemek programında görmüş ama tarifi alamamıştım,hemen not ediyorum.


Ellerine sağlık,nefis görünüyor.



sevgiler.....

sevimin sayfasi dedi ki...

cok nefis görünüyorlar
cok severim
ellerine saglik

Adsız dedi ki...

selam çok şirin bunlar..eline saglık canım..ne zamandır bu tarifi denemek istiyordum:))teşekkürler..sevgilerimle..

uygarimizlahayat dedi ki...

Ninocummmmmm beni nasıl küçüklüğüme götürdün anlatamam, beni de teyzem büyüttüğü için, eniştem her akşam bu torpillerden getirirdi, bir elinde torpil poşeti, bir elinde midye poşeti :))) her akşam mütemadiyen torpil yerdik, bayılıyorum bu lezzete, ama artık o lezzeti alamıyorum sanki inan çok uzun zamandan beri de yemedim...Ama senin tarifin harika, mutlaka bende denemek istiyorum, çok mutlu oldum bu tarifi görünce, ellerine sağlık canım...(Bu arada İzmirli olduğum ve İzmir'de yaşadığım için çok mutluyum :)))

sarımutfak-hande dedi ki...

ellerine sağlık canımcım torpiller harika.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ah ah izmirrrrr...burnumda tutuyor....

ellerine saglik canim
harika olmus ohh soyle olsa da yesem..

www.yenitadlar.blogcu.com

Gönül dedi ki...

ninocum bbunnnarrrr nefis olmuşlar off bayıldım ellerine sağlık...öpüyorum

fundaozkancollu dedi ki...

Sevgili Nihancığım, bu tarif için çok teşekkür ederim. Geçen hafta İzmir'li olan kayınvalidem akraba ziyareti için İzmir'e gitmişti.Orada iken yıllar sonra ilk defa Torpil tatlısını görüp aldığını bir nedenden dolayı bir ısırıktan fazlasını yiyemediğini üzülerek anlattı.Bende senin sayende yapıp ona sürpriz yapacağım.
Teşekkürler...

GANNE dedi ki...

Ninocum ellerine sağlık. Yaban ellerde Torpil de yapmışsın ya ne diyeyim. Senden bir uçan bir de kaçan kurtulur. Salihli'li olarak ben de bilirim Torpili. Senin tarifi görünce hatırladım. Oh olsa da yesem şimdi. Alayım mı seninkilerden bir tane? Sevgiler...

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Kalıpların başına gidip geliyorum hep almıyordum.Artık almalı ve denemeli.Şahane olmuş canım ellerine sağlık öpt...

elifin tarifleri dedi ki...

Bu tadı bilmeyenler şanssız değiller demişsin ama fotografları görüp tarifi okuyunca,böyle bi lezzeti bunca sene tatmadığım için kendimi epey şanssız hissettim.
Süper görünüyorlar,ellerine sağlık...

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

ellerine sağlık ninommm,
nefis görünüyorlar...
bir torpil geçsende hepsini ben yesem keşke:)))
öptüm canım

Bocuruk dedi ki...

Benim de çok sevdiğim bir tattır torpil:) Beyaz fırın vardı Bornova'da. Üniversite yıllarımızda oranın talaş böreğini, torpilini o kadar çok yedik ki. Aslında yapılışı kolaymış ama bu aparatı nasıl bulacağız? Ellerine sağlık canım Nino'm:)
Bu arada okulda hiç birşeye kafanı takma. Sen halledersin, ben eminim.
Sevgilerimle...

Cafe Gusto dedi ki...

Bende İzmir'i hatırladım şimdi bak.Geçen hafta bende aynısını yapmıştım ama bir fotoğrafını çekmeye fırsatım olmamıştı.Öylece mideye indirdik.Eminim ki aynı lezzette yani harika.Ellerine sağlık.sevgiler

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Çok lezzetli gözüküyorlar nino ellerine sağlık.
Sevgiler...

İLKAY dedi ki...

ninom nefis olmuşlar....tombiş tombişşşş....ellerine sağlık canım...
sevgiler,
ilkay

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık ninocum..
Ben gidip hemen köşedeki pastaneden alıvereyim...:))

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Ninooo çok bomba olmuş bu torpiller
ellerine sağlık :))

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Nihan'cığım İzmirdeyım ve hıç yemedim ben bunlardan .Hemen senin tarifinle deneyım canım.Kucak dolusu sevgiler sana .

LeYYa dedi ki...

maşllh diyorum başka da bişey diyemiyorum.ilk kez rastlıyorum bu tatlıya.az inceliyim bakacam icabına inşllh.

Adsız dedi ki...

nihancim ellerine saglik, ilk kez duydum ama harika olmus torpiller, ah olsa da yesem, her zaman ki gibi muthis bir lezzet paylastin bizimle, bayildim, dedecinde nur içinde yatsin, optum.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Oleyyyy,bir aparatla bir çok torpil yapmayı öğrendim:))
sen çok yaşa nino :))

ŞENAY dedi ki...

Ayy Nihan Hanım, süpersiniz yaaa,ellerinize sağlık Bende bir İzmirli olarak torpili çok severim.Ayrıca çok şaşırdım bunu nasıl buldunuz, aparatını, ben hep merak ederdim nasıl yapılıyor diye. çokta zor değilmiş aslında, ama biraz uğraştırıcı sanırım. Uzun zamanda yemedim aslın abakarsanız, iyi oldu hatırlattığınız, en kısa zamanda 06dan alıp yemeliyim:)Ypaacak zamanım yok çünkü, ama inşallah bir gün deneyeceğim.
sevgilerimle,
:))

Aynur dedi ki...

cok guzel oluyormus bunlar izmirli arkadasim öle diyor:) ama ben izmirli olmadigim icin yemedimde bilmiyorumda :) ama tahmin ediyorum tadini az buz:) eline saglik nihan. bu arada hizina yetisebilmek imkansiz :)

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Al işte, bir insan nasıl günaha sokulur görün. Annem bunlar nasıl bir şeydir böyle... Hele ki öğle saatindeyken ve geç kaldığım için sabah kahvaltısı yapmamışken, kan şekeri dibe vurmuşken bu tatlılar nasıl bir şeydir yahu... Hay bin kunduz adına, söylemesi ayıp LCD ekranımı yalaya yalaya bi hal oldum :)) Süpersin sen süppeeerrr

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik canim.

Aybike Ceylan dedi ki...

Nihan'cigim,
IZMIR'DE ANNEANNEMDE KALIRKEN EN BUYUK ZEVKIMIZDI KUZENLERLE PASTANEDEN TORPIL ALMAK, ELLERINE SAGLIK. KALIPTAN BULMAM LAZIM TURKIYE'YE GIDINCE ACILEN... SEVGILER

cincinsfikirli dedi ki...

izmirin de torpillerine bişi oldu..inan bazılarının iç kreması öyle kötü oluyor ki, bu aralar lezizini bulamıyorum..ama güzel olunca da tadına doyum olmaz!!!ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

ay bunlar çok güzel yaaa
ben pek bi severim bunları
hele bol fıstıklı taze taze ağzımda erimesii offf
zaten istanbuldu bursaydı çankırıydı derken iyice işin ucunu kaçırdımm
ellerine sağlık
sevgilerrr

Adsız dedi ki...

ay bunlar çok güzel yaaa
ben pek bi severim bunları
hele bol fıstıklı taze taze ağzımda erimesii offf
zaten istanbuldu bursaydı çankırıydı derken iyice işin ucunu kaçırdımm
ellerine sağlık
sevgilerrr

Adsız dedi ki...

ay bunlar çok güzel yaaa
ben pek bi severim bunları
hele bol fıstıklı taze taze ağzımda erimesii offf
zaten istanbuldu bursaydı çankırıydı derken iyice işin ucunu kaçırdımm
ellerine sağlık
sevgilerrr

Özlem Ceylan dedi ki...

slm canim bu tarifi bende denemek istiyorum ama bu metal huniyi birturlu biryerlerden bulamadim,ellerine saglik cok guzel olmus,

Adsız dedi ki...

Merhaba, bloğunuzda gezinirken, İzmirli olup vede bu torpilleri görüpte yazamadan geçemedim:) Bugün annem bana geldiğinde bu torpillerden getirmişti ne büyük tesadüf. Annem küçükken de hep bize bu torpillerden alırdı. Elinize sağlık çok güzel gözüküyorlar...
Bende beklerim. http://bilgeciftci.blogcu.com/

Gunes ile LEZZETLI TATLAR ZAMANI dedi ki...

Canım Merhaba Bir İzmir'li olarak torpili çok seviyorum Başarılarının evamını dilerim...

Arşiv bölümünü ekleyemedim bloğuma yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar...

Adsız dedi ki...

Bugun sıkıldım ve bu tatlı geldi aklıma...netten senin tarifini buldum..umarım yapabilirim:D
teşekkürler...
eline sağlık...

Adsız dedi ki...

harika bir tatlı ah gurbet ah nerede izmirimin kumrusu midyesi kokoreçi şambalisi...... neredeeeee....

bu arada bu aparatların küçüklerini buldum ama büyükleri yok:(

Adsız dedi ki...

tarif çok güzel ama ben bişeyi anlamadım kremşanti 1 adetmi yoksa ikimi bir pakette iki poşet oluyorya kafam karıştı:((((

Adsız dedi ki...

tarif çok güzel ama ben bişeyi anlamadım kremşanti 1 adetmi yoksa ikimi bir pakette iki poşet oluyorya kafam karıştı:((((

NiNo dedi ki...

tek paket santi ikili paketlerden degil afiyet olsun

Adsız dedi ki...

ne zamandır torpil yapmak istiyorduk. tarifinizi bugün denedik ve çok güzel oldu; milföyleri tam olarak yapıştıramasakta :)tarif için teşekkürler.