3 Ocak 2008

KURBAN GERCEGI ve ETLI PATLICAN

Kurban bayraminin ardindan, etli yemekler daha bir cok yapilir, yenilir. Kurbanini kesen etini paylasir, kendisine kalanida guzel yemeklerine katik eder. Kurban Bayraminin en sevdigim ani, kurbanin kesilipte, dagitilmaya baslandigi anlar. Kimileri katliam der kurban kesimine, ama muslumanligini unutup, yilbasinda zavalli hindileri katletmektende geri kalmaz. Kestigimiz kurbanin ne etine, ne de baska bir seyine Allah'in ihtiyaci yok elbet. Ama o kurbanlari dagittigimiz, belki evlerine hic et alamayan insanlar yok mu, iste onların mutlulugu herseye deger. Gelelim etli yemegimize, gerci boyle duygusal bir yazinin ardindan nasil yazacagimi sasirdim tarifi. En iyisi lafi fazla uzatmadan gecelim tarife...

MALZEMELER
Yarim kg. kusbasi dogranmis ve kisik ateste kavrulmus yagsiz dana eti
1 kg. alacali soyulmus ve kup kup dogranmis patlican
1 yemek kasigi Antep biber salcasi
2 adet sogan
4 adet yesil biber
4 adet domates
Kirmizibiber
Karabiber
Sivi yag
Tuz
Su

YAPILISI
Soganlari yemeklik dograyin ve biraz sivi yag ve salca ile iyice kavurun. Ardindan kucuk kucuk dogranmis biberleri ve domatesleri kavurun. Son olarakta patlicanlari ilave edip kavurun. Patlicanlar pismeye baslayince, kavrulmus eti ilave edin. Biraz su ekleyip, tavanin uzerine kapak kapatin ve kisik ateste, suyunu cekene kadar pisirin. Sicak olarak servis yapin.
AFIYET OLSUN

42 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Rabbim o gönül erlerinin sayısı artırsın inşallah ;);)

Ben de şimdi etli patetes yemeği yapıyorum ninocum:) Ama galiba etleri biraz fazla minik doğramışım:)))

Ellerine sağlık canım,harika bir görüntüsü var mımmm

Sarmalardan senden kaldıysa eğer bir tabakda ben istiyorum:)))

Feyza Fidan dedi ki...

Sevgili Nino kurban bayramıyla ilgili yazdığın herşeye harfi harfiyen katılıyorum..Özellikle hindi meselesii nasılda doğru bir tespit olmuş..
Bence de dinimizde her şeyin bir anlamı var, kurban bayramının kide dediğin gibi ihtiyaç sahiplerinin yüzlerinin gülümsetilebilmesii..
Ne denebilir ki bu güzel dayanışmaya..Allah kabul etsin ve senden ve tüm ordaki gönüllü arkadaşlardan da razı olsun.

Sevgiler...

Gönül dedi ki...

ahahahahaha ilk beng eldimmm tabağı kaptım ve kaçtımmm...ellerine sağlık canikommm pekde güzel olmuşşş...sevgilerimle

PASTA TASARIM By Nesrin Tong dedi ki...

Nihancım , ne mutlu sana ve senin gibi düşünen güzel insanlara. Allah kabul etsin canım.

Patlıcanlı yemeğin hk. aklıma gelenleri paylaşmak istedim. Öncelikle ellerine sağlık. Benim doğumyerim Diyarbakır ve biz bu patlıcanlı yemeği tane sumak suyu ile pişirip yemek piştikten sonra suyundan bir kaseye ayırıp içine bol ezilmiş sarmısak koyarak oluşturduğumuz bir sos ile servis ederiz. İsteyen sarmısaklı sostan tabağına bir kaşık koyup yer isteyen sossuz da yiyebilir. Adına da MEFTUNE deriz. Çok güzel olur.
Ay nerden düşürdün aklıma.:))
Sevgilerimle.....
Sevgilerimle,

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Ne güzel adetlerimiz var.Uzaklarda da olsan hepsini gerçekleştiriyorsun canım.Seni çok tebrik edrerim.Yemeğinde harika olmuş patlıcana bayılırım ellerine sağlık öpt...

meleginmarifetleri dedi ki...

paylaşmak çok güzel bir duygu allah herkesin kurbanını kabul etsin hoşçakal

Adsız dedi ki...

Hindi olayı cok iyi bir tespit. Etlerin yanina erzak eklemeniz ise cok guzel bir dusunce önümüzdeki yıl ben de ekleyecegim. Tarifler harika
Sevgilerimle

Beyhan dedi ki...

Sevgili Nino;
Kurban kesmenin amacını güzel anlatmışsın.Kurban olayına katliam diyenlerin hindileri hangi düşünceyle kestiklerini merak etmiş ve üzerinde düşünmüştüm.Şimdi aynı tespiti sende görünce şaşırdım.
Allah kabul etsin.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba
Etli patlıcan çok lezzetli görünüyor ayrıca yaprak sarmadan da canım çekti inşallah en kısa zamanda ben de yapacağım. Ellerine sağlık

ab-ı hayat dedi ki...

Canım Nihancığım,

Allah kurbanlarınızı kabul etsin ve o yüce gönüllü güzel insanlardan razı olsun.Ne kadar da güzel ifade etmişsin,yaşanan güzellikleri ve güzel paylaşımları.

Belki biraz da olsa anlarız nasıl bir "din'e "sahip olduğumuzu ve karalamaktan vazgeçeriz.


Yüreğine ve kalemine sağlık....


sevgiler....

Melek* dedi ki...

bir insan ancak bu kadar mı güzel kurbanı anlata bilir ya hayvansever olarak geçinip hindi kesenler aaaaaa yoksa hindi bir hayvan değilmi diye gülerim onlara Mevlam o gönüllülerin sayısını arttırsın ama bu sene geçen senelere nazaran ççok bereketliydi takiplerimiz sonucu gördük herkez kardeş aile seçse ne güzel olur bir hocamızın dediği gibi o zaman daha kardeşçe daha barış içinde oluruz belkide savaşların yerini kardeşlik yumurtlar:)inş demekten başka birşey diyemiyoruz o gönüllü öğretmenler öğrenciler sadece o rada değil emin ol Tanzanyada,Afrikada,Gana da ve daha birçok ülkelerde Allah o gönüllülerden razı olsun diyeyim.Çok güzel bir konuya değindiğin için seni ayrıca canı gönülden kucaklıyorum.

Calimero Mutfakta dedi ki...

Canim.. mubarek olsun.. ne kadar guzel anlatmissin.. anlatilanlar ne guzel..

GANNE dedi ki...

Ninocum biz de kurbanımızı kestik ve dağıttık. Siz de yaban ellerde toplaşıp çok sevaba girmişsiniz. Allah kabul etsin. O evlerdekiler ne çok sveinmiştir. Ne mutlu size.
Ayrıca patlıcanlı her yemeğe bayılırım. Ellerine sağlık şekerim. İyi oldu hatırlattığın ben de kurban etlerimizle bir patlıcan yemeği yapayım. :)))
Operim.

Adsız dedi ki...

Nihancım ellerine sağlık canım.Ben de bayılırım bu yemeğe.Ne derlerse desinler en sevdiğim sebze patlıcan:)Kurbanla ilgili fikirlerine de canı gönülden katılıyorum.Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Canımsın benim Allah kabul etsin ihtıyacı olanlara bol bol versin. Sizin gibileri eksik etmesin.
Canım sen uçan kız nino olmuşun ;))) yeni tepe resmini sevdimm
yemeğin de pek bi güzel
ellerine sağlık
kocamannn öperimm

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika, ellerine saglik, nefis gozukuyor Nihan'cigim.

Vallahi ne beceriklisin, hem okul, hem ev ve de bu kadar guzel lezzet. benimde canim cok sey cekiyor ama senin gibi yapamiyorum hemen:), dolmada harika.

Guzel bir yil diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Fulya dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Mutlaka deneyeceğim.Çünkü ben patlıcanı ve ti çok severim.Benim de buna benzeyen değişik bir yemeğim var.İnşallah fırsat bulurda bir gün yaparsam siteye eklerim.Eline sağlık.Sana yorum bırakmazsam içim rahat etmiyor:D

Leziz Sofralar dedi ki...

Nino'cum Rabbim kesilen kurbanlari kabul eylesin tekrar ne kadar hayirli bir ise gönüllü olmusun canim seni kutlamamak elde degil gercektende Allah razi olsun canim...

yemekse sahane ona laf yok:)) ellerine saglik,kucak dolusu sevgiler...

belgin kıral dedi ki...

canım,
ellerine sağlık nefis görünüyorlar

HULYA dedi ki...

Nino'cuğum,
Birkaç gündür giremedim nete bir sürü güzel şey eklemişsin.:Herbiri birbirinden güzel valla.ellerine sağlık canım.Bu arada yeni yılını kutluyor ve 2008'de bütün hayallerinin gerçekleşmesini diliyorum.Sevgiler

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Nihan'cım ne güzel yazmışssın.Özellikle hindi konusu tam yerini bulmuş:)Yanlış anlaşılmak istemiyorum herkesin kendi seçimi.Sadece bende inancımdan dolayı yargılanmak istemiyorum bu kadar.
Paylaşmadıktan sonra zaten kurban kesmenin de bir anlamı yok değilmi?Hele bir de gerçekten çok ihtiyarcı olan insanlara gidiyorsa ne mutlu bizlere.
Sen yazdın ben açıldım:)demek ki bu konuda söylemek istediklerim varmış.şimdilik hoşçakal cnm.

Unknown dedi ki...

ALLAH kurbanlarınızı kabul etsin Nihan'cığım.
Patlıcana bayılırım, çok lezzetli görünüyor..
Ellerine sağlık.

Yaren dedi ki...

Ninocum yemek bir harika görünüyor,simdi pideyle ne güzel yenir:)) Ayrica kurban icin yazdiklarina katiliyorum.Ben herkezin görüsüne elbette saygi duyarim.Mesela vejeteryanlar karsi ciksa daha mantikli bulurum.Ama Mc Donals gidenlerde kurbana karsi olunca insanin kafasinda olur olmaz bir soru olusuyor.Ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

yazın öyle etkilediki beni.çok duygulandım.ALLAH hepinizden razı olsun.yaptıklarınızı kabul etsin inşallah.cümlemizi veren ellerden eylesin rabbim.amin.
bu arada etli patlıcan nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.

sekergibi dedi ki...

şekerim ninom
ne güzel gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım etmek.
allah kabul etsin

Betül dedi ki...

canım ninom kurbanla ilgili yazdıklarına aynen katılıyorum, hele yılbaşı hindisi filan aynen dediğin gibi canım, allah kabul etsin bak taaa nerelerde bile organize olup ne güzel işler yapıyorsunuz allah razı olsun canım ellerine sağlık sarma da patlıcanda nefis olmuş çooook öptüm

SOFRAM dedi ki...

Canım merhaba, kurbanla ilgili yazın çok doğru canım, kesilen kurbanların gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilmesi ise ne güzel, ama ne yazık ki gerçekleri saptırmak isteyenler olabiliyor, allah hepimizin kurbanlarını kabul etsin. Canım yemeğin de çok güzel, ellerine sağlık, sevgilerimle hayırlı cumalar...

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Nihan,
Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum.
Kurban kesen,dağıtımına gönüllü katılan herkesten Allah razı olsun.
Patlıcan yemeğinde nefis görünüyor,ellerine sağlık.

Ferhanca dedi ki...

Nihan'cım sen yaparsan güzel yaparsın sayfandan belli.patlıcanlı kavurmada harika olmuş.ellerine sağlık.inşallah iyileşmişindir?
Kurban bayramın tam anlamını yerine getirmişsiniz .Allah kabul etsin.Gönlünüze ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

canım gerçekten de çok duygulandım.ama yemeğinin de nefisliğini görmeden edemedim.hem de patlıcan.oooof.yeni evime seni de beklerim canım.sevgiler..

Adsız dedi ki...

Canım kurban bahsini çok güzel anlatmışsın.Rabbim herkesin kurbanını mübarek etsin...
Gelelim yemeğe ben ilk kurban kesildiğinde eti pek elleyemem zaten nedendir bilmiyorum tavuğu da temizlemek zulümdür bana pek sevmediğim için olsa gerek.Başkası yaparsa et yemeklerini daha çok severim.Hazır sende yapmışken ben tabağı alıp kaçayım :))Ellerine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

glikoz yapmimini tarif etmissiniz ,pastalarda kulanilir mi ??? Bu ev yapimi glikoz ne kadar dayaniyor ??? Bu tarif ayni serbet gibi özelig ne ??? satin alinan glikozlardami bu mazemelerle yapiliyor ?

NiNo dedi ki...

isimsiz okuyucu,
adinizi yazmadiginiz icin boyle hitabetmek zorunda kaldim. bu glikoz tarifini ben marshmallow yapmak icin kullandim. Bu tarifle pasta yapmadim hic bu yuzden yapilir diyemeyecegim, ancak denemek gerek. Ben 20 gun kadar dolapta muhafaza ettim, hic bir sey olmadi, yalniz son kalan kisim 1 ay sonunda kristallesmeye basladi ve doktum. Az kullacaksaniz yarim olcu yapabilirsiniz. Glikoz serbet gibi degil, cunku icindeki tuz olayi farklilastiriyor, sizde bilirsiniz ki serbette tuz yok, yerine limon var. Satin alinan glikozlarin icinde bilinmeyen veya domuzdan elde edilmis katkilar bulundugundan, bu glikozlara alternatif olarak verilmis bir tariftir, onlarin dayanma suresi daha fazladir muhakkak cunku iclerinde katki maddeleri var, ancak bu tarifte sadece evde bulunan malzemeler var. Ilginize tesekkurler...

hayat dedi ki...

Canım Nihan'cığım, kurbanlarınızı Allah kabul etsin.Ne güzel ne hayırlı bir şey yapmışsınız. Uzaklarda bile organize olup ihtiyacı olanlara kurbanınızı dağıtmakla. Allah razı olsun.
Sarma da etli patlıcan yemeğinde çok lezzetli görünüyor.Ellerine emeğine ve güzel gönlüne sağlık.
Sevgilerimi gönderiyorum...

Selcen Şenocak dedi ki...

Ne güzel ihtiyaç sahiplerine kendi elinizle ulaştırmak allah kabul etsin.
Ellerine sağlık yemeğinde nefis.
Bir yakınımda antep salçası tattım nefisdi çok farklı bir tatdı.Eminim yemeğin o tatla daha bir güzel olmuştur.
Sevgilerimle Nino'cuğum.

Disalce dedi ki...

ninom ağzına sağlık...emeklerinize sağlık....

kat kat sevap kazandınız....
ne güzel bir hayırdır bu....

amacı bu zaten....Allah razı olsun....

ellerine sağlık..yemeğin nefis..

anneminkizıyim dedi ki...

Merhaba Nihancigim, Allahim herkesin de sizinde kurbaninizi kabul etsin. Cok güzel bir düsünce ile kurban etini ve erzaklari ihtiyac sahiplerine dagitmissiniz, Allah kabul etsin. Yemeginde harika olmus, ellerine saglik, sevgiler...

Adsız dedi ki...

canım çok iyisin.desteğin için sağol.sevgiler..

Adsız dedi ki...

canım çok iyisin.desteğin için sağol.sevgiler..

lezzetlilerim dedi ki...

Nihancım Allah kabul etsin. Ne güzel şey yardımlaşmak. Zaten kurbanında amacı bu değil mi? Yemek seçen küçük canavarlarımıza ne desek bilmem. İşimiz gerçekten çok zor. Gerçibenimkiler büyüdüler ama hala devam etmekteler mızmızlığa. Sevgilerimle öpüyorum canım.

Adsız dedi ki...

nihan hanım size bir mail yazmıştım yayınlanmadı neden acaba.

NiNo dedi ki...

hatice hanim
blogger in mail yayinlamak gibi bir bolumu yok, sadece gelen yorumlar yayinlanabiliyor. ancak mailde aldigimi hatirlayamadim. rica etsem mailinizi yeniden yollarmisiniz. tesekkurler...