28 Ocak 2015

DOLGULU POĞAÇA



Ben yiyemedim ama öyle çok kişi yedi ki, ben de çok mutlu oldum. Herkes bayıldı diyebilirim bence harika bişi oldu. Bundan böyle sık sık yaparım ben bundan. Yeni şeyler üretmek ne güzel birşey. Apartmandaki komşularımdan biri yapmıştı böyle dolgulu poğaça çok sevmiştim o zamanlar. Birkaç yıl geçti üstünden tabii. Dün akşam öğrenince iç malzemesini kendi poğaça hamurumla denemek istedim. Ve sonuç gerçekten harika oldu, tek püf noktası hamurun ince olması gerekiyor ki örgü olacağından içi iyi pişsin. Çemen, zeytin ve peynir seven herkes bence bayılacak bu poğaçalara..


MALZEMELER

1/2 bardak ılık su
1/2 bardak ılık süt
1/2 bardak sıvı yağ
1/2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı şeker
1/2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz maya
Aldığı kadar un

İç Harcı İçin

1 yemek kaşığı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası,
Zeytinyağı
4-5 ceviz içi
Karabiber
Nane
Kekik
100 gr. beyaz peynir
Maydanoz veya dereotu
Siyah zeytin




YAPILIŞI

Ilık suyu derin bir kaba boşaltın üzerine şeker ve mayayı ekleyip iyice karıştırın. Maya ve şeker eridikten sonra un hariç diğer malzemeleri ekleyip güzelce karıştırın. Son olarak unu yavaş yavaş koyarak ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Üzerine bir nemli havlu veya kapak kapatıp iç harcı hazırlamaya geçin. Bir kaseye beyaz peyniri ezin içine dereotu veya maydanoz  doğrayın. Diğer bir kaseye salçaları alın için irice doğranmış ceviz, zeytinyağı, karabiber, nane, kekik ilave edip güzelce karıştırın. Çekirdeklerinden ayrılan yeterli miktar siyah zeytini, çok küçük olmayacak şekilde doğrayarak ayrı bir kaseye koyun. Hamurunuzu 6 eşit parçaya ayırın ve yuvarlayın. Her bir parçayı tezgaha un serperek pide gibi ince uzun açın. Hamur çok kalın olmasın. Kalın olursa içi hamur kalabilir. 3 hamuru bu şekilde açın ve birine çemenli, birine peynirli, diğerine zeytinli harçtan koyun ve üzerini kaparak rulo şeklinde yuvarlayıp uzatın. Daha sonra bu 3 ruloyu saç örgüsü yapın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kalan 3 hamuru da aynı bu şekilde hazırlayıp, tepsiye yerleştirin. Tepside 15-20 dakika poğaçalar mayalanırken fırını 200 dereceye ayarlayın ve tepsi mayasını alan poğaçaları 200 derecede altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun, Nino'dan sevgiler...

1 yorum:

Evren Martı Demir dedi ki...

Canım Nino'mmm nasıl da özlemişim. Çok iyi geldi seni görmek... Ellerine sağlık canım... Poğaça nefisss...

Sevgiler
www.birdilimdus.blogspot.com