20 Ocak 2015

Hasoğlan'ın Yemekleri


Yeni tagımız Hasoğlan'ın Yemekleri olsun :) Hasoğlan benim minik oğlum olur şimdilik 7 aylık. 3 çocuk annesi olarak tecrübelerim şunu gösterdi ki kitaplara göre ya da doktor kontrollerine göre çocuk büyütülmüyor. Yani büyütülüyor ancak sadece onlara bağlı kalmak büyük hata bence. İlk oğlumda onlarca kitap, makale okudum, doktorumuz da çok iyiydi, şimdi de çok iyi ancak her çocuk ne istediğine kendi karar veriyor, onu alıştırmaya çalışmak, yemek alışkanlığı kazandırmak sadece kitapların, doktorların ya da bizim elimizde değil bu bir sac ayağı gibi düşünün. Hep birlikte, ekip işi bu. İlk çocuk tecrübesizliğim, yanında grbette oluşun vermiş olduğu yalnızlıkla kendi kendime bişiler yapmıştım ama ne kadar yanlış yaptığımı oğlum büyüdüğünde anladım.

Madde 1. bebeğinize asla bulamaç kahvaltı vermeyin. İlk zamanlar birkaç kez belki alıştırmak için verebilirsiniz ama sonrasında bunu yapmayın. Gıdaları karıştırdıkça bebek bunları bu şekliyle yemeye alışıyor ve daha sonra mesela 2-3 yaşlarında tek tek verdiğinizde midesi bulanıyor. Oğlum 11,5 yaşında şuan ve hala pek çok şeyi yemiyor, çünkü bunları çorba içinde ya da yoğurtla kamufle edilerek yemeğe alıştı ama şimdi öyle bile versek yemez. Sebze sevmez, meyve yemek, çok yemek seçer :( Bunda onun karakterinin de bir etkisi var belki ama ben yinede suçu kendimde görüyorum.

Madde 2. Çorba hazırlarken içine pek çok şey karıştırabiliyoruz ancak sadece bu şekilde vermeyin. Arada sadece kabak verin ya da sadece balık, sadece tavuk. Ayına göre bunu ayarlayın ve tadına baktırarak, her seferinde biraz daha arttırarak verin. Çorba içine kamufle olmuş balık, tavuk, et gibi proteinleri sonrasında tadını bilmediğinde yemeyebiliyor çocuklar. Bu da önemli. Yani çorba içine katabilirsiniz bunları ama ayrı ayrı da yedirin. Yedirin ki tadlarını küçükken öğrensinler.

Madde 3. Blender kullanmayın. Mümkün olduğunca hiç kullanmayın. Sebzelerin, meyvelerin vitamin değerlerini kaybetmesi yanında bir diğer mevzuda bebeklik döneminde çiğnemeden yutmaya alışan bebek, çocukluk döneminde ağzına pütürlü gelen bir gıdayı kabul etmiyor ve midesi bulanıyor. Sonrasında ise bunu düzeltmek neredeyse imkansız.

Bu 3 temel kuralı ek gıdaya geçiş döneminde göz önüne alırsanız, inşallah en büyük problemlerden kurtulmuş olursunuz. Zira ben ikinci oğlumda bunları uyguladım ve çok şükür başardık. Oğlum herşeyi yemeye çalışıyor, tadıyor, bazen beğenmiyor evet ama genelde yiyor. Bu yazdıklarım kendi tecrübelerim. Her annelik ayrı bir dünya çünkü. Bu konuda uzman değilim, yazdıklarımda kural değil elbette ama herkes bence tecrübelerini yazmalı. Belki birilerine bir faydası olur değil mi!!

Bugün vereceğim  tarif evde bebeklere lor peyniri yapmak için. Bu peyniri 4. aydan sonra ek gıdaya geçtikten sonra ya da sadece anne sütü alıyorsa 6. aydan sonra kahvaltılara katabilirsiniz. Ayrıca elde edeceğiniz peynir altı suyunu da kullanağız. İşte tarif:

MALZEMELER

4 su bardağı mümkünse güvendiğiniz bir sütçüden aldığınız günlük süt
1 su bardağı evde kendi mayaladığınız yoğurt

YAPILIŞI

Sütü tencereye alıp kaynatmaya başlayın, kaynamaya başladığı anda içine 1 dolu bardak ev yoğurdundan ekleyin ve kaynamaya devam etsin. Bir süre sonra süt kesilecek ve peynir ayrılacak, kalan sarı su da peynir altı suyu olarak kalacak. Peynir ayrılmaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocağı kapatın ve plastik ince süzgece bir beyaz tülbent koyup, süzgecin altına ayrı bir kap koyup peyniri, peynir altı suyundan süzüp, ayırın. Tülbenti sıkın, suyu süzüldükten sonra istediğiniz bir şekil kaba tülbentle birlikte peynirinizi yerleştirin ve 5-6 saat buzdolabında kaldıktan sonra peyniriniz hazır. Kalan peynir altı suyunu kendiniz içebilirsiniz, zira şeker, kolestrol, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığa iyi geldiği söylenmekte. Ayrıca peynir altı doğal bir antibiyotiktir bu yüzden de çok kıymetlidir. Peynir altı suyunu buzdolabındaki küçük buzluk haznelerine doldurup, her gün bir kalıp alıp bebeğinizin ya da çocuğunuzun kahvaltısına karıştırabilirsiniz. Ayrıca kalan peynir altı suyunu ev yogurduyla karıştırıp ayran yapabilir, hem kendiniz hemde çocuklarınıza verebilirsiniz.

Evde hemen herşeyi yapabiliyoruz. Bu yüzden verilen nimetleri kullanıp, şu kirli dünyada evlatlarımıza güzel şeyler vermeye çalışmak en önemli gayemiz. Bundan böyle, arada bir ek gıda maceralarımızı yazacağım Hasoğlan'ın Yemekleri tadında bizi takip edebilirsiniz. Herkese sağlıklı, mutlu bir gün diliyorum. Nino'dan sevgiler, sağlıcakla kalın...

4 yorum:

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Çocuk yetiştirirken kurallar kitaplar bence yetersiz kalıyor her cocugun kendine has davranışları yeme biçimi var ve ınsan bunları zamanla kendi oturtuyor.Ikı kardeş bile aynı ana baba tarafından yetiştirildikleri halde ne kadar farklılıklar gösterebiliyor.Uc yakışıklıyı optum buralardan..

NiNo dedi ki...

Ozaycım kesinlikle öyle her çocuk ayrı bir dünya :) biz de seni öpüyoruz :)

ufukmutfakta dedi ki...

Hoş geldin blog yuvana!!!!

NiNo dedi ki...

Ne kadar uzun zaman olmuş eskiden ne çok yazardım onu anımsadım o zamanlar ne çok yorumlaşırdık dimi Ufuk Mutfakta :)