27 Ocak 2015

KIBIN


Karay Türklerinin Kıbın böreği olarak karşımıza çıkan, haşlanmış şekliyle de bizim mantıları andıran harika bir lezzettir Kıbın. Ve asla bir tabak yetmez :) Bence çok pratik bir yemek. Özellikler hafta sonları çoluk çocuk birlikte zevkle yiyebileceğiniz bir tat. Haşlanmış hali mantıya, kızartılmış hali ise bizim çiğ böreğe benziyor. Sadece mantıdan büyük, çiğ börekten küçük. Katlanışı çok zevkli ve kolay. Bol yağda kızartıldığı için kızarmışından çok haşlanmış hali daha sağlıklı olur gibi geldi bana :) çocuklar da haşlanmış halini daha çok sevdiler. Geçelim tarife..

MALZEMELER

Hamuru İçin
1/2 paket un
Ilık su
Tuz
(Açarken tezgaha serpmek için de biraz un gerekiyor)

İç Malzemesi
1/2 kg bıçak sırtı doğranmış yağsız dana eti veya kıyma
2 baş kuru soğan
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ



YAPILIŞI

Yarım paket unu derin bir kaba alın, ortasını açın ve biraz tuz koyup, ılık suyla güzelce yoğurun. Hamurun üzerini örtüp, iç malzemeleri hazırlamaya geçebilirsiniz. 2 baş kuru soğanı rondodan geçirin, bıçak sırtı doğranmış yağsız dana eti veya kıymayı soğanla güzelce yoğurun. İçine biraz sıvı yağ, biraz tuz, biraz da karabiber ilave edip, harmanlayın. Hamurunuzu bezelere ayırın ve tek tek açın. Açtığınız hamurunuzu kesme aparatı veya su bardağıyla yukarıdaki gibi kesin ve içine bolca harç koyup, fotoğraftaki gibi kapatın. Derin bir tencereye su, tuz ve sıvı yağ koyup haşlayarak pişirebileceğiniz Kıbın'ı, isterseniz yağlayıp fırında pişirebileceğiniz gibi, bol yağda kızartarak da pişirebilirsiniz. Bu sizin tercihinize kalmış. Şimdiden afiyet şifa olsun. Nino'dan sevgiler...

2 yorum:

gultasarim dedi ki...

görünüşü çok güzel bir tarif ismide çok ilginç ellerinize saglık

Betül İnce dedi ki...

Nihancım merhaba.Yorum bırakma etkinliğinden geldim.
Enfes görünüyor, ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
Betül