18 Ocak 2015

SAMSA



Samsa... Özbek ve Kırgız iki komşum var ikisini de çok severim sağolsunlar çok şeyler öğrendim onlardan. Özbek olan arkadaşımızdan dün Samsa yapmayı öğrendik. Evet kolay değildi ama sonuç o kadar mükemmel oldu ki bence bu kadar uğraşmaya değerdi. Detaylarıyla fotoğraflamaya çalıştım ama aslında buna videolu bir daha güzel olurmuş. Artık bir dahaki sefere video yapmayı deneriz.

MALZEMELER
700 gr un
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Biraz tuz
Aldığı kadar su
200 gram tereyağı (hamurun arasına sürmek için)
Yumurta sarısı (üzerine sürmek için arzuya bağlı)

İç Malzemesi İçin
500 gram yağsız dana eti
2 kuru soğan
2 tane patates
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz


Hamurun Yapılışı

Un, zeytin yağı ve tuzu derin bir kabın içine alın. Yavaş yavaş ılık su ilave ederek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuz kıvam aldıktan sonra hamuru üç bezeye ayırın ve üzerine bir poşet örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamur dinlendikten sonra hamuru mantı hamurundan biraz daha ince açmanız gerekiyor. Tezgaha un serperek ilk hamurunuzu açın. Özbeklerin kalın oklavaları var onunla açmak çok kolay eğer öyle bir oklavanız yoksa, tahta korniş satan yapı marketlerden kestirebilirsiniz ancak boyasız cilasız olmasına dikkat edin böylece iki büyük bir de küçük oklava elde etmiş olursunuz. Bu oklavayla hamur açmanın daha kolay olduğunu göreceksiniz. İlk hamurunuzu açtıktan sonra kenara alın ve üzerine tereyağını eritip bir kısmını sürün. Bolca sürmek önemli. Daha sonra yeniden ikinci hamuru açın ve açtığınız hamuru yağladığınız hamurun üzerine alıp tekrar terayağı ile bolca yağlayın. Son bezeyi de açıp, aynı işlemi gerçekleştirdikten sonra en üstüne de kalan yağı sürün ve bir kenarından başlayarak sıkı sıkı rulo yapın. Oldukça sıkı katlamak gerekiyor. İyice sıkı rulo yaptıktan sonra bir yılan gibi olacak. Daha sonra hamuru tam ortasından tutarak, ortadan kenarlara doğru sıka sıka içindeki havayı çıkartmak gerekiyor. Buradaki püf nokta ise hamurun ortasından iki uca dogru sıkacaksınız, bir uçtan diğerine sıkarsanız olmaz. Ortadan iki uca doğru boğum boğum sıkıp, uzatacaksınız hamuru. Daha sonra gül gibi rulo yapıp bi 15-20 dakika dinlendirmek gerekiyor. Üzerine bir poşet  örtmeyi unutmayın. Bu arada soğanları, patatesleri ve etleri küçük küçük doğrayıp, biraz sıvı yağ tuz ve karabiber ile karmanlayıp, iç harcı hazırlayın. Malzemelerin gerçekten çok küçük doğranması gerekiyor, bir mısır tanesi kadar ya da az daha büyük olabilir. Çiğden yapacağımız için küçük olmaları iyi pişmeleri için önemli bir detay.

Şekillendirme

Hamurumuz dinlendiyse ve iç harcımız hazırsa, şekillendirme kısmına geçebiliriz...
Gül gibi sardığımız hamuru açıp1,5 parmak kalınlığından dilimliyoruz. Dilimlerin üzerine de hafifçe bastırıyoruz. Tüm dilimler hazırlandıktan sonra dilimin kenarındaki açık kısmı kaldırıp, üst kısma alıyoruz ve oraya bastırıyoruz böylece pişerken açılmıyor hamurumuz. Daha sonra küçük oklavayla ya da küçük bir merdaneyle alttan üste, sağdan sola yavaşça üzerinden bir kere geçip, sonrada alttan, üstten, sağdan ve soldan orta kısmını ezmeyecek şekilde hamuru açıyoruz. Hamurun ortasına pek dokunmuyoruz ki şekil bozulmasın. Hamuru avuç içinden az daha büyük açtıktan sonra içine harçtan bolca koyup, üstten ortaya dogru katlıyoruz. Kalan kısmıda iki yandan ortada buluşturarak katlıyoruz. Fotoğraflar umarım yeterli desteği verecektir anlatıma. Sonrada katladığımız yeri içe doğru kıvıra kıvıra tekrar kapatıyoruz, böylece alttan patlama yapmıyor. Sonra kıvırdığımız yer alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Tepsiye dizdiğimiz samsa böreklerimizin üzerine isterseniz hafifçe yumurta sürebilirsiniz ama yumurtasız daha güzel çıkıyor şekli ve bence tadı daha güzel oluyor ama iki türlü de yapıp fırındayabilirsiniz. Fırınınızı önceden 180-200 dereceye ayarlayın ve 5 dakika fırın ısındıktan sonra börekleri fırına verebilirsiniz. Yaklaşık olarak 25-30 dakikada pişiyor ama siz yinede arada kontrol edin çünkü her fırının ısısı ve pişirme süresi farklı oluyor. 



 Fırından çıkan Samsaların yumurtasız olanı üstteki fotoğrafta, yumurtalı olanı ise altta göründüğü şekilde oluyor. Fırından çıktıktan 10 dakika sonra servise hazır olan Samsaları afiyetle ikram edebilirsiniz. Umarım dener ve beğenirsiniz. Biz çok sevdik, herkese tavsiye ediyoruz. Şimdiden deneyen herkese adiyet olsun...

Sevgiyle, sağlıkla ve afiyette kalın...



4 yorum:

Unknown dedi ki...

Mmmmmhh nefis görünüyor,yanınada çay ohh miss,ellerinize sağlık.

NiNo dedi ki...

Çok teşekkürler :)

Emine dedi ki...

merhaba ellerinize sağlık çok lezzetli olduğu her halinden belli oluyor aşamalı fotoğraflar içinde kendi adıma çok tşkr ederim ama malesef bencede videolu eklerseniz daha anlaşılır olur ben resimlerden pek bişey anlamadım şekil verilen bölümüü çözedim birdeee tariflerinizi paylaştığınız facebook sayfanız varsa yeni eklenen tarifleri ordan takip etmek daha kolay oluyor en azından tarif eklediğinizde haberim olur eğer facebook sayfanız yoksa lütfennnnn açarsanız çok mutlu olurum sevgiler

NiNo dedi ki...

Bir dahaki sefere inş diyelim. Facebook sayfası henüz düşüncemde yok malesef vaktim yok evde üç evladım var çalışıyorum aynı zamanda okuyorum buraya bile geri döndüm ama umarım yetişebilirim..