Bende evlendigim yil ogrendim asure yapmasini, insan sevince ogrenmek kolay oluyor :) Ve her yil, cok sukur istisnasiz yaparim. Blogumu gecen sene actigim icin, sadece gecen yil yaptigim asurem var, buradan bakabilirsiniz. Burada yani benim yasadigim ulke olan Arnavutluk'ta da asure biliniyor, komsularima dagittigimda hic yabancilik cekmediler. Bilmeyen, 'bu ne' diyenlerde oldu elbet, onlarada Nuh'un Gemisini ve hikayeyi anlatip, 'bu da Nuh'un pudingi iste' dedik :) Hikayeside, asurenin kendiside beni derinden etkiler her yil. Asure'nin icinde 7 ila 10 cesit (degisen rivayetler) malzeme olsun derler, birde en az 7 kapiya dagitilmaliymis. Asureyi yiyip, dualar etmek, ne guzel duygu, icini sarip, simsicak ediyor insani. Yine asure gununde, buyuk olaylar olmus. Mesela Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in torunu Hz. Huseyin, Kerbala'da o gun sehit olmus, hikayesini yazamayacagim, cunku aklima geldikce bile icim urperiyor, kahroluyorum. Rabbim hepimizi Cennetinde onalara komsu eylesin insaallah. Bunca duygu dolu sozden sonra, bu yil gecen yilki asuremden farkli seyler yaptim. Oncelikle gulsuyu koydum, asuremi yarim kilodan degil, 1 kilodan yaptim :) Bu yil dagitacagim daha cok komsum, arkadasim var, cok sukur. Allah hepimizin asuresini kabul etsin insaallah. Iste bu yilin 2008 model Asuresi :)
400 gr. kuru kayisi (isteyen incirde koyabilir bu miktarda)
1 kase kus uzumu
300 gr. kuru uzum
2 buyuk nar
3 buyuk portakal kabugu
1 buyuk kase dolusu findik (isteyen hafif haslanip, kabuklari soyulmus bademde kullanabilir)
1/2 kg. nohut
1/2 kg. kuru fasulye (baklada konulabilir)
1 cay bardagi gul suyu (Isparta'ninkini tavsiye ederim)
2.5 kg. toz seker (siz damak tadiniza gore ayarlayabilirsiniz)
Dovulmus antep fistigi
Dovulmus Ceviz
Karanfil
Nisasta
Tarcin
YAPILISI
Asureyi yapacaginiz gunden bir gun once en buyuk boy tencereye, ayiklanip, iyice yikanmis bugdayi koyun. Uzerini 2-3 parmak gececek kadar su koyup, 15 dakika kaynatin. Daha sonra ocagi kapatin. Sabaha kadar tencerenin agzini kapatip, bugdaylarin kabarmasini saglayin. Yine bir gece onceden nohutu ve fasulyeyei, eger yapacaksaniz baklayi, sicak su ile kabartin. Ertesi gunu, ayri tencelerde, nohutu, fasulyeyi ve yapacaksaniz baklayi haslayin. Bunlar pistikten sonra, eger kolayca kabuklari soyuluyorsa, kabuklarini temizleyin. Kuru uzumleri iyice yikayip, biraz suda sisene kadar haslayin ve suzun. Kabaran bugdayi ikiye bolun. Iki ayri tencerede yapacagiz. Sisen uzumleri, nohutu, fasulyeyi ve kullanacaksaniz baklayida ikiye bolup, iki tencereye paylastirin. Kayisilari istediginiz ebatta dograyip, iki tencereye pay edin. Asurenin icine ceviz koymayin, cunku ceviz asureyi karartir. Ama findiklarin hepsini asurenin icine atin, findik karartma yapmaz ve asureyi yerken kitir kitir agziniza gelir, hos bir tad olur. Findiklarida iki tencereye pay ettikten sonra, 5 karanfil bir tencereye, 5 karanfil digerine atin. Ve yarim cay bardagi gulsuyunu bir tencereye, yarim cay bardagi gulsuyunu diger tencereye ilave edip, uzerlerini gececek kadar su koyun ve kaynatmaya baslayin. Asure kaynamaya baslayinca, yukari cikan karanfilleri toplayin. Asure kivam almis olmali bu safhada. Yaklasik 1 kilo 250 gram kadar seker ilave edin. Bu seker miktari orta karar sekerli asure yapmak icin. Daha tatli veya daha az tatli istiyorsaniz, ona gore sekeri azaltip, artirabilirsiniz. Seker eriyip, asure tekrar kaynamaya baslayinca, ocagi kisin ve 6 tepeleme tatli kasigi nisastayi, soguk suda eritin. Sicak suda erimez, topak olur. Nisastanin yarisini tencerenin birine, yarisini digerine dokun ve surekli karistirarak, koyulasmasini bekleyin. Asure hafif yogunlastiktan sonra, kucuk kucuk dogranmis portakal kabuklarini ekleyin. Portakal kabugunu soyarken, icindeki beyaz kismini atin, sadece turuncu kisimi dograyip, asureye ekleyin. 5 dakika daha asureyi kaynatin ve ocaktan alip, hemen servis tabaklarina veya saklama kaplarina doldurun. Asurenin uzeri kaymak baglayinca uzerini susleyin. Yoksa icine gomuluyor, ustundeki malzemeler. Asurenin uzeri kaymak baglayinca, dovulmus ceviz ve antep fistigi, kusuzumu, nar, kavrulmus susam, tarcin, istege gore hindistan cevizi, dovulmus findik ile susleyip, soguduktan sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN
54 yorum:
Ninocum nefis nefis olmuş...
ellerin dert görmesin canım...
Ya benim günlüğümde metin düzenleme, fotoğraf,bağlanı verme satırı görünmüyor...
hani eğer bilgin varsa yardımcı olman beni çoook sevindirir canım....
blog yardımda pek bir şey göremedim....
şimdiden teşekkürler,
sevgiler,
İlkay
ninocum haika görünüyor.allah kabul etsin.
ellerine saglık sevgiler
Eline sağlık şık ve güzel bir süleme yapmışsın.Yrın benim aşuremede bekelirim.Bu tabağı kaptım götürüyorum .hımmm.Enfes olmuş.Bir tabak daha alabilirmiyim.
Ay rengarenk pek bir güzel olmuş aşuren Nihan'cım :)) ellerine sağlık Sevgiler...
selam canım...allah kabul etsin evin berekli olsun...aşüreler nefis alayım bir kase:)))benimkiler bittide:))sevgilerimle...güzel bir hafta dilerim...
Ellerine sağlık canım,Allah kabul etsin.
Benim hakkımı yardın mı:))
Asure icin Ellerine Saglik.
Asureyi cok seven biriyim,
kendim daha henüz hic yapmadi,
herkes zor oldugunu diyor...
Bende bir gün denesemmi ya :))
Selamlar Aysel
ninocum ellerine sağlık harika görünüyor....Allah kabul etsin...sevgilerimle
Aşuren çok güzel görünüyor.Görünce çok canım çekti. Ben de bugünlerde mutlaka yapacağım. Ellerine sağlık.
Ninocummm,
Ne güzel bilgiler vermişsin tatlım, sağol. Allah kabul etsin aşureni, yaptığın hayırları. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...
Maaşallah, çok güzel, pırıl pırıl ve renkli görülüyor, içimden mayıs gibi demek geldi nedense:) Ben de aşureyi hem çok sever, hem de her sene yaparım, daha yapmadım, bu hafta sonuna inşallah. Sevgiler...
uff agzım sulandıııı .. Nefis buldum! Ellerine saglık .. Bu kadar güzel görünen bir aşure hiiç görmemiştimki ben .. Bayıldım!!
canım ellerine sağlık.allah kabul etsin.ne güzel her sene yapıyormussun.sevgiler.naşide
ninom madem çok yapmışın bir tabağınıda ben alayım bari....
ellerine sağlık...hikayesinide paylaştığın için teşekkürler....
aşuren süper görünüyor..Alah kabul etsin canım.....
Sabah baktım, nino birşey eklememiş çok şaşırdım ama gecikmeli de olsa yeni tarif geldi :))) Ninoooooooo hımmmmmm harika bir görüntü yaaa tablo gibi, ellerine sağlık, offfff bayıldım nasıl canım çekti anlatamam, Allah kabul etsin canım, Allah bereketini artırsın...
Ninocuğum harika bir görüntü..ben de yaptım aşure ama daha yayınlayamadım.tarifini yazacağım daha:)))ooo işim uzun yani..ellerine sağlık canım.
asotu.blogcu.com
Harika olmuş.Allah kabul etsin herkesten istiyorum sende yolla bana..))
portakalda çok yakışıyor aşureye afiyet olsun sevgiler.
Aşure en sevdiğim tatlılardandır,görünce nasıl canım çekti anlatamam.Annem yanımda olsaydı yapardı ne güzel :(( Cesaretimi toplayıp senin tarifinle denemeliyim bence.Ellerine sağlık...
canım Allah kabul etsin. bu kıssayı hatırlatman çok iyi oldu birde ben dha yapmadım aynı ölçülerde aynısını hiç değiştirmen uygularsam güzel sonuç alırım dimi..ilk yapıcam endişeliyim bu yüzden Annem veya kayınvalidem yapardı bana heves işte...
Nihancığım Allah kabul etsin nefis görünüyor
Nino'cuğum,
1 tabak da ben aldım gidiyorum canım.Ellerine sağlık (ben daha yapamadım yapacağım inşallah).Sevgiler
Canım Allah kabul etsin tamamına erdirsin sofralarınızdan bereketi eksik olmasın
ellerine sağlık
kocaman sevgilerrrr
Ellarine saglik canim,Allah kabul etsin.
Ellerine sağlık, Allah kabul etsin canım...
Eline sağlık Nino :)
Tarif etmesi uzun geldi diye ben hiç aşure konusunu açmadım blogda :D Bir de İngilizce'ye çevirmem gerekecekti. Artık boş birkaç günümde belki denerim yazmayı :)))
Bu arada... Benim eski yaptığım bir brownie geldi aklıma...
Bir bak bakalım tarife; belki düşündüğüne uygundur...
http://karafakidentatlar.blogspot.com/2007/08/bol-ikolatal-brownie.html
Off Nihan kalkıp sana aşure yemeye gelmek istedim inan. O ne güzel bir manzara öyle, nasıl güzel renklerle süslemişsin ellerine sağlık. Anneme söyleyim de bir an önce yapsın.
ALLAH KABUL ETSİN NİNOCUM.ÇOK DA ZEVKLİ SÜSLEMİŞSİN , ELLERİNE SAĞLIK...
ninooooo eline saglik allah kabul etsin cok guzel gozukuyorrr.bi bunu yapmayi bilmiyom iste yaa :) yapsamda ziyan olur bide cok oluyo o bakimdan yapamiyorumda :(
www.aynurdantarifler.blogspot.com
Ellerine sağlık canım.Allah kabul etsin.
Nihancığım bu öyküyü bildiğim halde bir daha zevkle okudum teşekkürler.Aşurende enfes olmuş ellerine sağlık allah kabul etsin canım...
Nino'm,
bir kase de ben aldim ve hemen gidiyorum, tadi enfes, ellerine saglik diyorum, zor bir is olmasi gerek bukadar nimeti biraraya getirip güzel bir tad elde etmek.
Allah kabul etsin canim ve tekrarina nasip etsin.
Selamlar ve öpüyorum..
canim ellerine saglik nefis görünüyor asure,sevgiler...
ah güzel nihanım ne de güzel anlatmışsın aşureyi.bilhassa nuhun pudingi çok iyiydi))ellerine sağlık tee oralarda bu adeti yaşatmaya çalıştığın, kimliğini kişiliğini muhafaza edip güzel bir örnek sergilediğin,ve yine tee oralardan güzel taamlar pişirip bizi de gaza getirdiğin,ve daha pek çok şey için..Yaratan kabul buyursun.
ellerine sağlık canım süper olmuş allah kabul etsin baay
arkadaşım eline sağlık.Allah kabul etsin...Olsaydıda yeseydik daha iyi olurdu.
Ninocum eğer klasik kare kare olan Eti Brownie ise kastettiğin evet o tattaydı :)
Hatta ben tüm çikolatayı bitter kullanmıştım. Yarısı sütlü yarısı bitter değil yani.
Brownie kategorisine bakarsan bir de Jamie Oliver'den denediğim bir brownie tarifi var ki o da Eti Brownie tadına çok yakın...
nihancım canım aşuren göz kamaştırıyor çok severim aşureyi sunumun iştah kabartıyor ellerine sağlık ALLAH kabul etsin canım
sevgiler
sevgili nihancığım, müthiş olmuş aşuren ellerine sağlık Allah kabul etsin. aşurenin hikayesini paylaştığın için de çok teşekkürler..
sevgiler canım..
Nino´cum asureye bayilirim, seninki de bir harika görünüyor. Allah kabul etsin. Ellerine saglik.
Sevgiler
Nino'cugum benim,
Hayatim oncelikle Muharrem ayin mubarek olsun cnm.Asuren masallah harika gorunuyor.
Nino'cum inan yurekten soyluyorum harika seyler yapmissin.Sayfaya bastan sona baktimda bir.Kizim biz ayni ulkede ayni sehirde yasasak super olur.Girisim neyinmi yapsak ne :)))
Bu arada msn olayi ne oldu?yeni adresmi alcan beklemedeyim haber senden.
Operim cnm.
allah kabull etsın carsaf nınom:)))
buzluga at bı kase trye gelırkene getır bak heeee:P
Ne guzel anlatmissin,
ellerine ve yuregine saglik.
GÜNAYDIN NİHANCIM..ELLERİNE SAĞLIK HARİKA BİR SUNUM VE LEZZET OLMUŞ.ALLAH C.C. KABUL ETSİN ETSİN CANIM..
Ellerine sağlık canım nefis görünüyor nede güzel süslemişsin. Ben daha hiç yapmadım hep annem yaparken yanında olurum zor geliyor:) çok güzel anlatmışsın sağol canım Sevgiler...
Nihancım, allah kabul etsin canım, aşuren mükemmel olmuş, harika görünüyor, ellerine sağlık canım, güzel bilgi paylaşımın içinse çok teşekkürler, sevgilerimle...
Sevgili Ninocuğum nefis gorunuyor canım.Allah kabul etsin .Yalnız dağıtmakta sevaptır payımı bekliyorum.Çok severimde .Kucak dolusu sevgiler....
ahhh canımmmm merhabalar senin aşurede okadar güzel olmuşki süslemesine bittim doğrusu ellerine kollarına sağık.seviler...
http://mutfakgunesi.blogcu.com
ellerine saglık canım harıka gozukuyor.. resımleme de harıka.. Allah kabul etsın..
gorusmek uzere:)
Ne de güzel anlatmışsın Nihan'cığım..Aşuren çok nefis görünüyor,Allah kabul etsin canım.
Kocaman öpüyorum seni..
Sevgilerle
aşure nefis olmuş.görünüm ve süsleme şahane.ellerine sağlık canım.paylaşım için teşekkürler.allah kabul etsin.
Guzel bilgiler ve ayrintili tarif icin tesekkurler.
Asure de pek nefis olmus, ellerine saglik, Allah kabul etsin canisi...
Sevgiler
Nefis görünüyor aşure ,ellerine sağlık canım.Paylaşımın ve güzel sunumun için yüreğine sağlık.
sevgiler....
Ellerine sağlık Ninocummm..
Süper bir görüntüüüüüüü..
Benim bittiyim gündür allah kabul etsin canim, bu güzellik ne böyle ellerine saglik, sevgiler...
Yorum Gönder