17 Ocak 2008

KIRGIZ MANTISI ve Ye#30 DUNYA MUTFAKLARI

Dunya Mutfaklari Etkinligi'ni duyurunca sevgili Tuba, belkide yurt disinda oldugum ve bazi lezzetleri buralarda ogrenip, doyamadigimdan olacak, icim kipir kipir oldu bir anda :) Guya 'etkinliklere katilmayacagim' diyen ben, her seferinde bir bahaneyle icinde buluverdim kendimi etkinliklerin :) 'Buyuk lokma ye, buyuk laf etme' diye bosuna dememis atalarimiz dimi ama :D Iste etkinligin son gunu geldi :)

Iki gun once yedigimiz bu muthis lezzet Kirgiz Mantisi, daha once sadece etli tarifini vermistim (bakiniz burada), simdikinde patateste var, iyiki de yedigimiz gun, hemen paylasmamisim bu yemegi, yoksam sadece Arnavut Boregi (bakiniz burada ve burada) ile idare edecektiniz :DDD Kirgiz mantisi, aslinda Kirgizlara ozel bir yemek degil, cunku butun Orta Asya'da bu yemek yapiliyor, bu nedenle Orta Asya Mantisi olarakta biliniyor. Bu yemegin en buyuk ozelligi, buharda pismesi. Hem saglikli, hemde vitamini kaybolmayan bir lezzet. Bu manti icin ozel buhar tenceleri var, ancak ben Arnavutluk'ta sadece Tefal'in buharli pisiricisini buldum, o da cok ise yariyor ;) Buhar tenceresi bulamayanlara fikir olsun. Birde bu yemegin ozelligi elle yeniyor olmasi, catal-bicak kullanilmiyor, zaten kullaninca mantilarin ici dagiliyor :) elle yemek zorunda kaliyorsunuz (tecrubeyle sabittir). Manti denmis denmesine ama manti ile uzaktan yakindan ilgisi yok, tadi bambaska bir sey ve gercektende muhtesem. Sevgili Tuba'ya boyle guzel bir etkinlik konusu sundugu icin tesekkur ediyor ve tarifimize geciyoruz...






MALZEMELER
Hamuru Icin

1 Yumurta
3 Su Bardagi Ilik Su
Tuz
Aldigi Kadar Un


Ic Harci Icin
500 gr. Bicak Sirti Minik Minik Kiyilmis Sut Dana Eti
250 gr. Yarim Ay Seklinde Dogranmis Sogan
Sivi Yag, Kuyruk Yagi veya Tereyagi (Isteginize Gore)
2-3 Adet Orta Boy Kup Kup Dogranmis Patates

Tuz, Karabiber


YAPILISI
Hamur malzemelerinizi, cukur bir kaba koyun ve kati bir hamur yogurun. Hamurun uzerine nemli bir bez ortup, 20 dakika dinlendirin. Bicak sirti, kucuk kucuk dogranmis etinizi, yarim ay seklinde dogranmis soganlarinizi, kup kup dogranmis patateslerinizi, biraz sivi yag, tuz ve karabiberle harmanlayin. Dinlenmis hamurunuzdan bezeler yapin ve manti acar gibi oklava veya merdaneyle acin. Actiginiz hamuru, ruletle, buyuk karelere bolun ve bol bol ic malzemesi koyun. Harcinizi surekli karistirarak, harmanlayinki kurumasin. Kare hamurlarin uclarini caprazlama, ortada birlestirin ve birlestirdikten sonra olusan iki taraftaki, iki koseyi tutup, hafifce cekin. Buharli pisirme tencerenizin en alt kismina su koyup, kaynatin. Diger katlarini sivi yagla yaglayip, hazirladiginiz mantilari dizin. Su kaynadiktan sonra, butun katlari ustune koyup, tencerenin kapagini kapatin ve 50 dakika pisirin. 50 dakikada etler yumusacik oluyor. Ocagi kapatin ve butun mantilari servis tabagina alin, tencerenin icinde birakmayinki bozulmasin. Kirgizlar bu mantinin uzerine, servis esnasinda sirke, kirmizi biber ve yag dokerlermis. Biz sade yedik, sizde arzunuza gore sunabilirsiniz.


AFIYET OLSUN

84 yorum:

Bir Anne dedi ki...

Nefis gorunuyorlar, fazla soze ne hacet:)
Ellerine saglik.

Tuba dedi ki...

tek kelime: SUPER

Gönül dedi ki...

ninocum yaaaaa ne muhteşem bi yemek olmuş denesem becerebilirmiyim acaba....ellerine sağlık görünüşü kendini ele veriyor zaten...sevgilerimle ..öpüyorum

Tuğba dedi ki...

Ellerine sağlık..
Bu arada yapımını çok güzel resimlemişsin..
sevgiler..

İlker Ergin dedi ki...

canım süper olmuş ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

amamnın neler yaptın sen öyle canım benim...

maşallah sana canım...nefis olmuş...

Fulya dedi ki...

Harika.Ne becerikli kadınsın.Maşallah gene döktürmüşsun.Hızına yetişemiyorum.Eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Maaşallah size, açmalı, uğraşmalı işler hiç gözünüzü korkutmuyor, bir de işim başımdan aşkın diyorsunuz. Tu tu tu maaşallah kırkbir kere!..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Off harika görünüyor Nihan'cım ellerine sağlık, ağzım açık kaldı du kapatiim

Adsız dedi ki...

biliyorum bu tarifi hatta tencereyi komşudan almıştın aramıştın bir sürü
süper olmuş ama canım gene mükemmel
ellerine sağlık
kocaman sevgilerr

NİRVANA dedi ki...

ellerine sağlık canım harika görünüyorlar....muthiş muthiş...

ab-ı hayat dedi ki...

Ninocuğum bu kadar işinin içinde ben de sana misafir gelsem sen bana bu mantıdan yapsan olurmu :)))



Nefis görünüyor,ellerine sağlık.


sevgiler...

wolkanca dedi ki...

çok güzel denicem bir gün

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Etli tarifi verdiğin zamanı da hatırlıyorum Nino'cuğum. O zaman da bayılmıştım. Ellerine sağlık çok güzel bir tarif bu.

sarımutfak-hande dedi ki...

değişikmiş ellerine sağlık nefis görünüyor canım

Adsız dedi ki...

Canım, nefis bir mantı çeşidi. Ellerine sağlık. Sevgiler.
guldenelkan.blogcu.com

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Kuşum bu resmen börek olmuşş:) Böyle mantı mı olur ayol hihihihi:)
Ellerine sağlık,ama benim canım çekti napcaz şimdi:D

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Nefis omuş canım ellerine sağlık...

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Canımm ellerine sağlık.ben bu mantıyı kırgız bir arkadaşın evinde yemiştim,çok harika bişey tadı damağımda kalmıştı

SEVGİYLE KAL

SOFRAM dedi ki...

Canım ellerine sağlık, güzel ve değişik bir mantı olmuş. Ayrıntılı olarakta resimlemen çok iyi olmuş, sevgilerimle ...

Leziz Tarifler dedi ki...

Nino, ellerine sağlık, çok lezzetlidir eminim, yemeye doyum olmaz bunu. Sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Nino, ellerine sağlık, çok lezzetlidir eminim, yemeye doyum olmaz bunu. Sevgiler..

Ferhanca dedi ki...

Nino, mantıların ütüye ihtiyacaı var.))bizim mantımız küçük ütütlü olur.lezetti güzeldir herhalde ..sevgiler.

DENİZSEFASI dedi ki...

nihancığım çok güzel görünüyor, ellerine sağlık
mantı olsun da taştan olsun, çok severim
sevgiler...

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

ninom nefis bişey olmuş buuuu....
ellerine sağlık , senin bloğa hakikaten aç gelmemek lazım:)))
öptüm canım

Selma Alkan dedi ki...

Sevgili Nihan ablacim ellerine saglik gine nefis bir tarif sunmussun bizlere..her detayinda resim cekmissin yapilisini o zaman daha iyi anliyorum...bu arada yeni yilinda kutlu olsun biraz gec oldumu ama kusuruma bakma derslerden firsat bulup blogumu bile gunceliyemiyorum beni merak ettiyin icin ayrica coooook tesekkur ederim..birtek senin dikatini cekmis yokluyum oyle sevindimkii insallah en kisa zamanda nefis bir pastaya araniza donerim..sana butun guzelikleri iceren gonlunce bir yil diliyorum umarim hersey hayal ettiyin istediyin gibi olur ...bu arada tebrik ederim okuldaki basarilarini anlatmissin bizlere heleki writinge aldigin puan superrr basarilarinin devamini diliyorum saglicakla kal optm...

Adsız dedi ki...

nihan'cigim ellerine saglik tatlim
kim tadi nasil olmustur
gormek bile yetiyor bana harika yaa
çok degisik'mis gerçekten sende bizimle paylastigin için sagol, optum

made in funda dedi ki...

canım benim.kimi davet edeceklerini biliyolar tabii.eline sağlık.mantı tam ağızlara layık olmuş..mmmm.

banu kırmızıgül dedi ki...

canım nefisss görunuyor ellerine sağlık..

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Yaaa Nino'm pilmen değil mi bu? Kırgız göçmeni komşumuz çok yapar adına da pilmen der. Bu da ondan galiba:)
Ellerine sağlık,
Sevgiler.........

Adsız dedi ki...

canım nefis görünüyorlar ellerine sağlık:)))))))))

Melek* dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olömuş ymede yanında yat olmış:)

Hilal KAYA dedi ki...

ımmmm neffis görünüyor, ellerine sağlık:))

Unknown dedi ki...

Harika görünüyorlar,ellerine sağlık canım.

yaban mersini dedi ki...

ne ilginç bir mantı.bizimkine hiç benzemiyor..tam mantının içindeki etleri göremedigi için pek yüz vermeyen eşime göre bir tarif olmuş.teşekkürler cnm.

Dilek'ce dedi ki...

Eline saglik Nihancigim gecen gün arkadasimda ilk kez Kars usulü mantisi yedim cok lezzetliydi. Orta asya mantilarini da cok merak ediyorum. ARnavutluktan Isvicre'ye bir porsiyon göndersen bu lezzetli mantidan;)
Sevgiler

meleginmarifetleri dedi ki...

nino harika olmuş bence bayıldım ellerine sağlık baay

Feyza Fidan dedi ki...

Aaaaaa ne muhteşem bir görüntü bu Ninocum,
ellerine sağlık canım benim,
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Allaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah....
Tutmayın uleyn beiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
Mantıya bak mantıyaaaaaaaaaaaaa.
Yeme de yanında yat!
Favori yemeğim numara 2 = mantı :)
duyurulur.
ELLERİNE SAĞLIK ŞEKER!

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Ellerine sağlık Nihan'cığım bende sızleri ozledim canım.Guzel bır hafta sonu dılıyorum.Bılgısayarı bu sefer enıştem tamır ettı .Vallahi korka korka başına oturuyom .Yakında tarıflerede başlarım .ÇOK COK OPTUM..

sevdamavisi dedi ki...

Nihancığım,
ellerine sağlıkçok farklı ve hoş bir tarif olmuş. çok severim mantıları. sevgiler

Bocuruk dedi ki...

Ninoommm,
Ne tatlısın sen ya. Bu yoğunluk arasında sayfanı neredeyse hergün güncellediğin gibi, etkinliklerin hiç birini kaçırmadığın gibi, bizleri de ihmal etmiyorsun. İnan ben bu kadarını başaramıyorum. Üstelik öğrencilik falan da yok bende.
Bu tarif her zaman ilgimi çekti. Yemeyi sevdiğim tarz bir yemek. Ellerine sağlık, afiyet şeker olsun canım benim :)
Sevgilerimle...

Ferkay dedi ki...

Nihan ellerine sağlık canım ne güzel tatlarla karşılaşıyoruz sayende bende bir deneyeceğim. bakalım olacakmı öpüyorum seni canım

lalecik dedi ki...

Sevgili Nihan, bu nasıl bir mantı böyle. Nefis görünüyor,bayıldım ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

merhaba nihan
Cok degisik bir manti olmus zaten sizin takip ediyorum her yaptiginiz cok güzel elinize saglik

Yaren dedi ki...

Ninocum ya ben bayilim bu kirgiz usulü mantiya.Ne kadar harika bir sey,vallahi helal olsun bu kirgizlara,isi biliyorlar.Ellerine saglik canim,mutlaka yapmam lazim,yoksa iflah olmam ben:))Iyi bir hafta sonu gecirmeni dilerim canim.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Karniimmmm cok aaaac ama yemek yapasim yok, ne olacak simdi :))
Eee afiyet olsun demekten baska bir sey gelmez elimden simdi :)) Sevgiler Ninocum :))

Adsız dedi ki...

Manyı süüüper görünüyor. Eline sağlık canım Nino.

HULYA dedi ki...

Nino'cuğum,
Sen ne kadar da marifetlisin böyle valla 41 bin kere maşaallah!!!Çok güzel bir görüntü Ellerine sağlık.Bu arada yeni banneri de görmedim sanma.İyi bir hafta sonu diliyorum.(Bana ne bende böyle güzel bannerler isiyorum yaaa!!!!)

Adsız dedi ki...

harika olmuş canım.buharda pişmesi dahada nefis kılmış mantıları.ellerine sağlık.sevgiler.

yesildomates dedi ki...

canım nino artık hergün heyecanla sayfanı açıyorumki acaba bugünkü banneri nasıl diye..evet yine harika bir banner..emeğine sağlık..ve mantında avrupa usulu olmuş..:9))ellerine kollarına sağlık..öptüm.by by...

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,nefis olmuştur eminim...Sevgiler....

ss dedi ki...

valla harika bizim mantıya benziyor ama daha büyük olması daha güzel geldi bana çünkü 40 tane doldurmaya çalışmıyacağız kaşıga bende sade yemeyi tercih edenlerdenim.ellerinize sağlık.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Nihan'cım mükemmel bir lezzet mantı tadında ve patatesli harika vallahi.ellerine sağlık cnm.

dogada.blogspot.ru dedi ki...

nihancım ziyaret edip güzel dileklerde bulunduğun için çok teşekkür ediyorum canım sevgiler bi tanem

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Ninom,
sen valla isleri cok ilerletmissin, ben daha normal mantiyi yapamazken sen uluslararasi takiliyorsun be güzelim, ugrastirici görünsede lezzeti mutlaka süperdir, senin de ellerine ve emeklerine saglik canimcim.

Sana ve ailene güzel ve huzurlu bir hafta sonu tatili diliyorum ve öpüyorum..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Nihan,
Ellerine sağlık,Kırgız mantısı nefis görünüyor.
Yapım aşamalarını tek tek fotoğraflaman yapmak isteyenler için büyük kolaylık oluyor.
Bir önce ki yazında sınavdan 86 aldığını yazmışsın,tebrik ederim,başarılarının devamını dilerim.
Mutlu hafta sonları.

Adsız dedi ki...

Harika görünüyorlar canim,ellerine saglik.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Seni kutluyorum Nihan'cığım.
Onca yoğunluğunun arasında böyle zahmetli yemekleri bizlere tanıttığın için çok teşekkür ederim. Nefis olmuşlar canım nefiiiiis. Hele o kare kare fotoğraflaman da çok işimize yarayacak.
İnşallah ben de birgün cesaret edip de bu yemeği yaparım. Çünkü benim yufka açmak gibi küçük bir sorunum var.Bu konuda çok çalışmam lazım çooooook.
Ellerine, kollarına sağlık kardeşim.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

selam..ohh eline saglık..çok nefis görünüyor.pek zahmetli bir yemek olmuş..tadı nasıl acaba...size afiyet olsun.sevgiler.

Disalce dedi ki...

ninom ders diyosun sınav diyosun yinede böyle güzellikleri yapmaya zaman ayırabiliyosun...

maşallah kıs..

ellerine sağlık....

LeYYa dedi ki...

aaah nino ahh!bende vakti zamanında senin böreklere çöreklere çok hayran oldum ama bak akibetim şişko oldu))şu mantı bile nası yoldan çıkarır adamı.ben ne yapiyim hanki dağlara taşlara vuriyim kafamı bilmiyorum kii))

MUTFAKISTAN dedi ki...

ninocummm ben anlamadim nasil yapiliyor 1 tabak versende yesemm harika olmus ellerinize saglik supersin canim

Adsız dedi ki...

NİNOCUĞUM BU MANTIYI BEN DE YAPIYORUM, HARİKA OLUYO, ELLERİNE SAĞLIK CANIM.
ASOTU.BLOGCU.COM

Calimero Mutfakta dedi ki...

sekercim,ellerine saglik. etkinlige yarasir bir tarif olmus döktürmüssün yine.. :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

kırgız deyince manas destanı geliyor aklıam helede öss ye hazırlanan biri olarak daha çok geliyor:)))
mantıları ilginçmiş ama en uzun destana sahibler yaa en büyük mantıyada sahin olabilirler:)
latife bir yana ilginç görünüyor yazıdada demişsin mantıdan daha değişik diye,buharda pişmesi bencede hopş olumş gerçekten lezzet farkı oluyor kesinlikle.
ellerine sağlık.

Cafe Gusto dedi ki...

Ninom ellerine sağlık çok güzel olmuştur bu mantı her halinden belli..Ellerine sağlık.Sevgiler...

Unknown dedi ki...

nihancigim harikasin oldum vallahi gece gece yarin mutlaka manti gunum olacak tarifini aldim.
biraz yorulacagim ama degerrrrr.
ellerin dert gormesin.
sevgilerimi biraktimmm.

Adsız dedi ki...

Selam..Yine harikalar yaratmışsın..Eline sağlık..beni yorumlarınla yanlız bırakmadığın için teşekkür ederim..sayfamı açmada zorlanıyormusun acaba bazı arkadaşlarım açamıyormuş..Bunun nedeni şablon olabilirmi acaba..Ne yapabilirim bilmiyorum..Sevgiler..

Tijen dedi ki...

Bu ne becerikli kadın ya rab! Erkek olsam seni alırdım ya zaten almışlar, geç kalmışım. Tüh!!!

hatice dedi ki...

Tek kelimeyle super, super, ellerine emeğine sağlık..sevgiler

Nilay Cinisli dedi ki...

Harika olmuş bu yemek Ninocumm...Çok lezzetlii görünüyor,
Ellerine sağlık canım,
Sevgiler,

LeYYa dedi ki...

o hooo))bende daha ne resimler varr.arada yayınliyim senin için şekerim.hakikaten güzelliğine doyulmaz bi şehir istanbul.ama balık suyun içindeyken kıymetini bilmezmiş yaa biz de öyle işte.arada hatırlamaya çalışıyoruz nerde yaşadığımızı yoksa hep aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz.yaza sen de gel inşllh senin gözünde daha bi başka olur bu şehir))

Özlem Ceylan dedi ki...

Merhaba canim ellerine saglik cok zahmetli ve eminim bir o kadar da lezzetli bir tarif vermissin sevgiler

Adsız dedi ki...

nefis ellerine sağlık sevgiler

CecenKizi dedi ki...

merhabalar :)

sitenizi, benim siteme yorum birakirken buldum... yorumunuz icin tesekkür edicektim ve ayri fark ettigim bisey daha var ...siteniz sahane.

ben bu isin acemisiyim belli.

kolay gelsin ... ve profilinizi okudum cok güzel bi özgecmisiniz var :) degisik ve hayat dolu.. farkli insanlarla karsilasmak hosuma gidiyor.

sevgilerimle

yasemin MonnaRoza

Adsız dedi ki...

selam arkadasim,
ben bunun nasil kapatildigini cok merak ederdim, aciklamali tarifin icin tesekkürler canim, ellerine saglik hani olsa da yesem 3-5 tane;)))

Baharcicegi dedi ki...

Cok degisik ve nefis olmus,yapim asamasinida ayrintilariyla göstermissin eline saglik canim

Aynur dedi ki...

yaw bu nasil biseydir allahim:) nasilda ugrasmis tek tek de resimlemissin:) Bu arada resimleri kim cekiyor merak ediyorum:) yaa valla süperr ya ne dennirki baska :) eline saglik


www.aynurdantarifler.blogspot.com

Adsız dedi ki...

canım ninommm nasıl iştah açıcı olmuş öyleeeeee yerim ayıl ben bu mantıyı....

Selcen Şenocak dedi ki...

Nefis görünüyor ellerine sağlık canım. Herzamanki gibi maşallah sana okulla beraber her yere yetişiyorsun.
Sevgilerimle iyi haftalar...

MMO dedi ki...

Ninocum,
Ben de bazen yaptığım şeylerin yapılışını adım adım görüntülüyorum ama seninki başka bir şey olmuş..Nasıl da emek vermişsin, ellerine sağlık canım.
Sevgilerle.. :)

Adsız dedi ki...

http://neseersoy.blogcu.com/

Selam,
Çok değişik ve hoş bir yemek.
ellerine sağlık
sevgilerimle,
Neşe

Adsız dedi ki...

bu mantıyı görünce yapmam gerek dedim iki gün öncede kakaolu ıslak kurabiyenizi denemiştim ve çok beğenmişti herkes... mantıyı da bugün yaptım üzerine normal mantı gibi yoğurt ve kızdırılmış yağda pulbiber döktüm harika oldu tarif için çok teşekkürler