Iki gun once yedigimiz bu muthis lezzet Kirgiz Mantisi, daha once sadece etli tarifini vermistim (bakiniz burada), simdikinde patateste var, iyiki de yedigimiz gun, hemen paylasmamisim bu yemegi, yoksam sadece Arnavut Boregi (bakiniz burada ve burada) ile idare edecektiniz :DDD Kirgiz mantisi, aslinda Kirgizlara ozel bir yemek degil, cunku butun Orta Asya'da bu yemek yapiliyor, bu nedenle Orta Asya Mantisi olarakta biliniyor. Bu yemegin en buyuk ozelligi, buharda pismesi. Hem saglikli, hemde vitamini kaybolmayan bir lezzet. Bu manti icin ozel buhar tenceleri var, ancak ben Arnavutluk'ta sadece Tefal'in buharli pisiricisini buldum, o da cok ise yariyor ;) Buhar tenceresi bulamayanlara fikir olsun. Birde bu yemegin ozelligi elle yeniyor olmasi, catal-bicak kullanilmiyor, zaten kullaninca mantilarin ici dagiliyor :) elle yemek zorunda kaliyorsunuz (tecrubeyle sabittir). Manti denmis denmesine ama manti ile uzaktan yakindan ilgisi yok, tadi bambaska bir sey ve gercektende muhtesem. Sevgili Tuba'ya boyle guzel bir etkinlik konusu sundugu icin tesekkur ediyor ve tarifimize geciyoruz...
MALZEMELER
Hamuru Icin
1 Yumurta
3 Su Bardagi Ilik Su
Tuz
Aldigi Kadar Un
Hamuru Icin
1 Yumurta
3 Su Bardagi Ilik Su
Tuz
Aldigi Kadar Un
Ic Harci Icin
500 gr. Bicak Sirti Minik Minik Kiyilmis Sut Dana Eti
250 gr. Yarim Ay Seklinde Dogranmis Sogan
Sivi Yag, Kuyruk Yagi veya Tereyagi (Isteginize Gore)
2-3 Adet Orta Boy Kup Kup Dogranmis Patates
Tuz, Karabiber
YAPILISI
Hamur malzemelerinizi, cukur bir kaba koyun ve kati bir hamur yogurun. Hamurun uzerine nemli bir bez ortup, 20 dakika dinlendirin. Bicak sirti, kucuk kucuk dogranmis etinizi, yarim ay seklinde dogranmis soganlarinizi, kup kup dogranmis patateslerinizi, biraz sivi yag, tuz ve karabiberle harmanlayin. Dinlenmis hamurunuzdan bezeler yapin ve manti acar gibi oklava veya merdaneyle acin. Actiginiz hamuru, ruletle, buyuk karelere bolun ve bol bol ic malzemesi koyun. Harcinizi surekli karistirarak, harmanlayinki kurumasin. Kare hamurlarin uclarini caprazlama, ortada birlestirin ve birlestirdikten sonra olusan iki taraftaki, iki koseyi tutup, hafifce cekin. Buharli pisirme tencerenizin en alt kismina su koyup, kaynatin. Diger katlarini sivi yagla yaglayip, hazirladiginiz mantilari dizin. Su kaynadiktan sonra, butun katlari ustune koyup, tencerenin kapagini kapatin ve 50 dakika pisirin. 50 dakikada etler yumusacik oluyor. Ocagi kapatin ve butun mantilari servis tabagina alin, tencerenin icinde birakmayinki bozulmasin. Kirgizlar bu mantinin uzerine, servis esnasinda sirke, kirmizi biber ve yag dokerlermis. Biz sade yedik, sizde arzunuza gore sunabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
83 yorum:
Nefis gorunuyorlar, fazla soze ne hacet:)
Ellerine saglik.
tek kelime: SUPER
ninocum yaaaaa ne muhteşem bi yemek olmuş denesem becerebilirmiyim acaba....ellerine sağlık görünüşü kendini ele veriyor zaten...sevgilerimle ..öpüyorum
Ellerine sağlık..
Bu arada yapımını çok güzel resimlemişsin..
sevgiler..
canım süper olmuş ellerine sağlık.
amamnın neler yaptın sen öyle canım benim...
maşallah sana canım...nefis olmuş...
Harika.Ne becerikli kadınsın.Maşallah gene döktürmüşsun.Hızına yetişemiyorum.Eline sağlık.
Maaşallah size, açmalı, uğraşmalı işler hiç gözünüzü korkutmuyor, bir de işim başımdan aşkın diyorsunuz. Tu tu tu maaşallah kırkbir kere!..
Off harika görünüyor Nihan'cım ellerine sağlık, ağzım açık kaldı du kapatiim
biliyorum bu tarifi hatta tencereyi komşudan almıştın aramıştın bir sürü
süper olmuş ama canım gene mükemmel
ellerine sağlık
kocaman sevgilerr
ellerine sağlık canım harika görünüyorlar....muthiş muthiş...
Ninocuğum bu kadar işinin içinde ben de sana misafir gelsem sen bana bu mantıdan yapsan olurmu :)))
Nefis görünüyor,ellerine sağlık.
sevgiler...
çok güzel denicem bir gün
Etli tarifi verdiğin zamanı da hatırlıyorum Nino'cuğum. O zaman da bayılmıştım. Ellerine sağlık çok güzel bir tarif bu.
değişikmiş ellerine sağlık nefis görünüyor canım
Canım, nefis bir mantı çeşidi. Ellerine sağlık. Sevgiler.
guldenelkan.blogcu.com
Kuşum bu resmen börek olmuşş:) Böyle mantı mı olur ayol hihihihi:)
Ellerine sağlık,ama benim canım çekti napcaz şimdi:D
Nefis omuş canım ellerine sağlık...
Canımm ellerine sağlık.ben bu mantıyı kırgız bir arkadaşın evinde yemiştim,çok harika bişey tadı damağımda kalmıştı
SEVGİYLE KAL
Canım ellerine sağlık, güzel ve değişik bir mantı olmuş. Ayrıntılı olarakta resimlemen çok iyi olmuş, sevgilerimle ...
Nino, ellerine sağlık, çok lezzetlidir eminim, yemeye doyum olmaz bunu. Sevgiler..
Nino, ellerine sağlık, çok lezzetlidir eminim, yemeye doyum olmaz bunu. Sevgiler..
Nino, mantıların ütüye ihtiyacaı var.))bizim mantımız küçük ütütlü olur.lezetti güzeldir herhalde ..sevgiler.
nihancığım çok güzel görünüyor, ellerine sağlık
mantı olsun da taştan olsun, çok severim
sevgiler...
ninom nefis bişey olmuş buuuu....
ellerine sağlık , senin bloğa hakikaten aç gelmemek lazım:)))
öptüm canım
Sevgili Nihan ablacim ellerine saglik gine nefis bir tarif sunmussun bizlere..her detayinda resim cekmissin yapilisini o zaman daha iyi anliyorum...bu arada yeni yilinda kutlu olsun biraz gec oldumu ama kusuruma bakma derslerden firsat bulup blogumu bile gunceliyemiyorum beni merak ettiyin icin ayrica coooook tesekkur ederim..birtek senin dikatini cekmis yokluyum oyle sevindimkii insallah en kisa zamanda nefis bir pastaya araniza donerim..sana butun guzelikleri iceren gonlunce bir yil diliyorum umarim hersey hayal ettiyin istediyin gibi olur ...bu arada tebrik ederim okuldaki basarilarini anlatmissin bizlere heleki writinge aldigin puan superrr basarilarinin devamini diliyorum saglicakla kal optm...
nihan'cigim ellerine saglik tatlim
kim tadi nasil olmustur
gormek bile yetiyor bana harika yaa
çok degisik'mis gerçekten sende bizimle paylastigin için sagol, optum
canım benim.kimi davet edeceklerini biliyolar tabii.eline sağlık.mantı tam ağızlara layık olmuş..mmmm.
canım nefisss görunuyor ellerine sağlık..
Yaaa Nino'm pilmen değil mi bu? Kırgız göçmeni komşumuz çok yapar adına da pilmen der. Bu da ondan galiba:)
Ellerine sağlık,
Sevgiler.........
canım nefis görünüyorlar ellerine sağlık:)))))))))
ellerine sağlık çok güzel olömuş ymede yanında yat olmış:)
ımmmm neffis görünüyor, ellerine sağlık:))
ne ilginç bir mantı.bizimkine hiç benzemiyor..tam mantının içindeki etleri göremedigi için pek yüz vermeyen eşime göre bir tarif olmuş.teşekkürler cnm.
Eline saglik Nihancigim gecen gün arkadasimda ilk kez Kars usulü mantisi yedim cok lezzetliydi. Orta asya mantilarini da cok merak ediyorum. ARnavutluktan Isvicre'ye bir porsiyon göndersen bu lezzetli mantidan;)
Sevgiler
nino harika olmuş bence bayıldım ellerine sağlık baay
Aaaaaa ne muhteşem bir görüntü bu Ninocum,
ellerine sağlık canım benim,
Sevgiler,
Allaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah....
Tutmayın uleyn beiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
Mantıya bak mantıyaaaaaaaaaaaaa.
Yeme de yanında yat!
Favori yemeğim numara 2 = mantı :)
duyurulur.
ELLERİNE SAĞLIK ŞEKER!
Ellerine sağlık Nihan'cığım bende sızleri ozledim canım.Guzel bır hafta sonu dılıyorum.Bılgısayarı bu sefer enıştem tamır ettı .Vallahi korka korka başına oturuyom .Yakında tarıflerede başlarım .ÇOK COK OPTUM..
Nihancığım,
ellerine sağlıkçok farklı ve hoş bir tarif olmuş. çok severim mantıları. sevgiler
Ninoommm,
Ne tatlısın sen ya. Bu yoğunluk arasında sayfanı neredeyse hergün güncellediğin gibi, etkinliklerin hiç birini kaçırmadığın gibi, bizleri de ihmal etmiyorsun. İnan ben bu kadarını başaramıyorum. Üstelik öğrencilik falan da yok bende.
Bu tarif her zaman ilgimi çekti. Yemeyi sevdiğim tarz bir yemek. Ellerine sağlık, afiyet şeker olsun canım benim :)
Sevgilerimle...
Nihan ellerine sağlık canım ne güzel tatlarla karşılaşıyoruz sayende bende bir deneyeceğim. bakalım olacakmı öpüyorum seni canım
Sevgili Nihan, bu nasıl bir mantı böyle. Nefis görünüyor,bayıldım ellerine sağlık.
merhaba nihan
Cok degisik bir manti olmus zaten sizin takip ediyorum her yaptiginiz cok güzel elinize saglik
Ninocum ya ben bayilim bu kirgiz usulü mantiya.Ne kadar harika bir sey,vallahi helal olsun bu kirgizlara,isi biliyorlar.Ellerine saglik canim,mutlaka yapmam lazim,yoksa iflah olmam ben:))Iyi bir hafta sonu gecirmeni dilerim canim.
Karniimmmm cok aaaac ama yemek yapasim yok, ne olacak simdi :))
Eee afiyet olsun demekten baska bir sey gelmez elimden simdi :)) Sevgiler Ninocum :))
Manyı süüüper görünüyor. Eline sağlık canım Nino.
Nino'cuğum,
Sen ne kadar da marifetlisin böyle valla 41 bin kere maşaallah!!!Çok güzel bir görüntü Ellerine sağlık.Bu arada yeni banneri de görmedim sanma.İyi bir hafta sonu diliyorum.(Bana ne bende böyle güzel bannerler isiyorum yaaa!!!!)
harika olmuş canım.buharda pişmesi dahada nefis kılmış mantıları.ellerine sağlık.sevgiler.
canım nino artık hergün heyecanla sayfanı açıyorumki acaba bugünkü banneri nasıl diye..evet yine harika bir banner..emeğine sağlık..ve mantında avrupa usulu olmuş..:9))ellerine kollarına sağlık..öptüm.by by...
Eline sağlık canım,nefis olmuştur eminim...Sevgiler....
valla harika bizim mantıya benziyor ama daha büyük olması daha güzel geldi bana çünkü 40 tane doldurmaya çalışmıyacağız kaşıga bende sade yemeyi tercih edenlerdenim.ellerinize sağlık.
Nihan'cım mükemmel bir lezzet mantı tadında ve patatesli harika vallahi.ellerine sağlık cnm.
nihancım ziyaret edip güzel dileklerde bulunduğun için çok teşekkür ediyorum canım sevgiler bi tanem
Ninom,
sen valla isleri cok ilerletmissin, ben daha normal mantiyi yapamazken sen uluslararasi takiliyorsun be güzelim, ugrastirici görünsede lezzeti mutlaka süperdir, senin de ellerine ve emeklerine saglik canimcim.
Sana ve ailene güzel ve huzurlu bir hafta sonu tatili diliyorum ve öpüyorum..
Sevgili Nihan,
Ellerine sağlık,Kırgız mantısı nefis görünüyor.
Yapım aşamalarını tek tek fotoğraflaman yapmak isteyenler için büyük kolaylık oluyor.
Bir önce ki yazında sınavdan 86 aldığını yazmışsın,tebrik ederim,başarılarının devamını dilerim.
Mutlu hafta sonları.
Harika görünüyorlar canim,ellerine saglik.
Seni kutluyorum Nihan'cığım.
Onca yoğunluğunun arasında böyle zahmetli yemekleri bizlere tanıttığın için çok teşekkür ederim. Nefis olmuşlar canım nefiiiiis. Hele o kare kare fotoğraflaman da çok işimize yarayacak.
İnşallah ben de birgün cesaret edip de bu yemeği yaparım. Çünkü benim yufka açmak gibi küçük bir sorunum var.Bu konuda çok çalışmam lazım çooooook.
Ellerine, kollarına sağlık kardeşim.
Sevgilerimle,
selam..ohh eline saglık..çok nefis görünüyor.pek zahmetli bir yemek olmuş..tadı nasıl acaba...size afiyet olsun.sevgiler.
ninom ders diyosun sınav diyosun yinede böyle güzellikleri yapmaya zaman ayırabiliyosun...
maşallah kıs..
ellerine sağlık....
aaah nino ahh!bende vakti zamanında senin böreklere çöreklere çok hayran oldum ama bak akibetim şişko oldu))şu mantı bile nası yoldan çıkarır adamı.ben ne yapiyim hanki dağlara taşlara vuriyim kafamı bilmiyorum kii))
ninocummm ben anlamadim nasil yapiliyor 1 tabak versende yesemm harika olmus ellerinize saglik supersin canim
NİNOCUĞUM BU MANTIYI BEN DE YAPIYORUM, HARİKA OLUYO, ELLERİNE SAĞLIK CANIM.
ASOTU.BLOGCU.COM
sekercim,ellerine saglik. etkinlige yarasir bir tarif olmus döktürmüssün yine.. :)
kırgız deyince manas destanı geliyor aklıam helede öss ye hazırlanan biri olarak daha çok geliyor:)))
mantıları ilginçmiş ama en uzun destana sahibler yaa en büyük mantıyada sahin olabilirler:)
latife bir yana ilginç görünüyor yazıdada demişsin mantıdan daha değişik diye,buharda pişmesi bencede hopş olumş gerçekten lezzet farkı oluyor kesinlikle.
ellerine sağlık.
Ninom ellerine sağlık çok güzel olmuştur bu mantı her halinden belli..Ellerine sağlık.Sevgiler...
nihancigim harikasin oldum vallahi gece gece yarin mutlaka manti gunum olacak tarifini aldim.
biraz yorulacagim ama degerrrrr.
ellerin dert gormesin.
sevgilerimi biraktimmm.
Selam..Yine harikalar yaratmışsın..Eline sağlık..beni yorumlarınla yanlız bırakmadığın için teşekkür ederim..sayfamı açmada zorlanıyormusun acaba bazı arkadaşlarım açamıyormuş..Bunun nedeni şablon olabilirmi acaba..Ne yapabilirim bilmiyorum..Sevgiler..
Bu ne becerikli kadın ya rab! Erkek olsam seni alırdım ya zaten almışlar, geç kalmışım. Tüh!!!
Tek kelimeyle super, super, ellerine emeğine sağlık..sevgiler
Harika olmuş bu yemek Ninocumm...Çok lezzetlii görünüyor,
Ellerine sağlık canım,
Sevgiler,
o hooo))bende daha ne resimler varr.arada yayınliyim senin için şekerim.hakikaten güzelliğine doyulmaz bi şehir istanbul.ama balık suyun içindeyken kıymetini bilmezmiş yaa biz de öyle işte.arada hatırlamaya çalışıyoruz nerde yaşadığımızı yoksa hep aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz.yaza sen de gel inşllh senin gözünde daha bi başka olur bu şehir))
Merhaba canim ellerine saglik cok zahmetli ve eminim bir o kadar da lezzetli bir tarif vermissin sevgiler
nefis ellerine sağlık sevgiler
merhabalar :)
sitenizi, benim siteme yorum birakirken buldum... yorumunuz icin tesekkür edicektim ve ayri fark ettigim bisey daha var ...siteniz sahane.
ben bu isin acemisiyim belli.
kolay gelsin ... ve profilinizi okudum cok güzel bi özgecmisiniz var :) degisik ve hayat dolu.. farkli insanlarla karsilasmak hosuma gidiyor.
sevgilerimle
yasemin MonnaRoza
selam arkadasim,
ben bunun nasil kapatildigini cok merak ederdim, aciklamali tarifin icin tesekkürler canim, ellerine saglik hani olsa da yesem 3-5 tane;)))
Cok degisik ve nefis olmus,yapim asamasinida ayrintilariyla göstermissin eline saglik canim
yaw bu nasil biseydir allahim:) nasilda ugrasmis tek tek de resimlemissin:) Bu arada resimleri kim cekiyor merak ediyorum:) yaa valla süperr ya ne dennirki baska :) eline saglik
www.aynurdantarifler.blogspot.com
canım ninommm nasıl iştah açıcı olmuş öyleeeeee yerim ayıl ben bu mantıyı....
Nefis görünüyor ellerine sağlık canım. Herzamanki gibi maşallah sana okulla beraber her yere yetişiyorsun.
Sevgilerimle iyi haftalar...
Ninocum,
Ben de bazen yaptığım şeylerin yapılışını adım adım görüntülüyorum ama seninki başka bir şey olmuş..Nasıl da emek vermişsin, ellerine sağlık canım.
Sevgilerle.. :)
http://neseersoy.blogcu.com/
Selam,
Çok değişik ve hoş bir yemek.
ellerine sağlık
sevgilerimle,
Neşe
bu mantıyı görünce yapmam gerek dedim iki gün öncede kakaolu ıslak kurabiyenizi denemiştim ve çok beğenmişti herkes... mantıyı da bugün yaptım üzerine normal mantı gibi yoğurt ve kızdırılmış yağda pulbiber döktüm harika oldu tarif için çok teşekkürler
Yorum Gönder