28 Şubat 2008

KÖPÜKLÜ REVANİ

Dunku agrilar sersem etsede beni, ilaclarimi alip, dinlenince rahatladim cok sukur. Gerci ilaclarin etkisiyle hala biraz sersem gibiyim ama olsun o kadar. Destek olan tum dostlarima tesekkur etmek istiyorum. Gelelim tatliya. Esim ne zamandir tatli istiyordu. Bende bugun ne yapsam diye dusunurken aklima gecen gun yedigim bir tatli geldi. Dunya tatlisi Gulendam'i gormeye gitmistik gecenlerde. Kendisi bu dunyaya yeni merhaba dedi Arnavutluk semalarinda. Iyikide gitmisiz annesi harika bir revani yapmisti bize. Ne zamandir onu demek istiyorudum ve bugun nasip oldu. Gercektede tum ev ahalisi bayildi buna. Her zaman dedigim gibi esim bir seyi begendiyse guzeldir. Yani gonul rahatligi ile yapabilirsiniz diyorum. Iste tarifi...MALZEMELER
5 Yumurta
9 Yemek kasigi seker
9 Yemek kasigi sut
9 Yemek kasigi siviyag
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
Aldigi kadar un (kek hamuru kivamina gelene kadar)

Serbeti Icin2.5 Su bardagi seker
2.5 Su bardagi su
1 Yemek kasigi limon suyu

YAPILISISerbet icin ayirdiginiz seker ve suyu kaynatin. Serbet kaynamaya baslayinca limon suyunu ilave edip, 5 dakika daha kaynatin ve serbeti ocaktan alin. Yumurtalarin aklarini ve sarilarini ayri iki kabin icine alin. Yumurta sarilarinin icine diger malzemeleri ekleyip, mikserle cirpin. Yaglanmis tepsi veya borcama harci dokup, 180 derece firinda yaklasik yarim saat pisirin. Sonra firini kapatin 15 dakika revaniyi icerisinde dinlendirin. Revanide, serbette ilik olunca. Yumurta aklarini yuksek devirde mikserle iyice cirpin. Yumurta aklari kati kopuk haline gelince, ilimis olan serbetin icine yavasca dokun ve cok yavas hareketlele cok cok az serbet ve kopugu karistirin. Cok karistirirsaniz kopuk soner, o yuzden fazla karistirmamaya ozen gosterin. Revanin uzerine catal veya bicakla kucuk delikler acin ki, serbetini iyi ceksin. Kopuklu serbeti yavas yavas revaninin uzerine bosaltip, yavas hareketlerle kopugu duzlestirin. Soguduktan sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

27 Şubat 2008

AYVA TATLISI



MALZEMELER1 kg. ayva
Seker, su
Krem santi veya kaymak
Kiraz sekerlemesi

YAPILISI
Ayvalari yikayip, dis kabugunu soyun. Ortadan ikiye bolup, cekirdek kismini oyun. Cekirdeklerini tencereye atin ve ayvalari tencereye dizin. Ayvalarin cukur kisimlarina, tepeleme seker koyun ve ayvalarin yarisina gelecek kadar, tencereye su doldurup, orta ateste, ayvalar yumusayana kadar pisirin. Ayvalar pisip, soguduktan sonra, servis tabagina alin. Ayvalarin cukur kisimlarini kaymak veya krem santi ile doldurun, kiraz sekerlemesi ile susleyin.

AFIYET OLSUN

26 Şubat 2008

MANTARLI GÜVEÇ

Bu guvecler Italya'dan gelme, kenduleri burada turist oluyorlar :) Buyuk guvec tencereleri Turkiye'den getirmek cok zor oldugundan, guvec tadina hasret kaliyoduk. Ta ki ben bu guvecleri bulana kadar. Tek kisilik porsiyon guveclerle etli yemekler yapmak harika oldu inanin. Hem sunum olarak cok guzel oldular. Cunku guvec tencereyi onunuze alip yiyemezsiniz ama bu porsiyonluk guveclerle servis yapmak mumkun ve guzel. Gelelim ilk denememde ev ahalisinden tam puan alan guveclerimin tarifine, oldukca kolay ve lezzetli, acil durumlarda yapilacak bir tarif, tam bir cankurtaran...

MALZEMELER
1 su bardagi konserve mantar
1 su bardagi istediginiz sekil dogranmis havuc
1 su bardagi konserve bezelye
1/2 su bardagi konserve misir
2-3 adet orta boy kup kup dogranmis patates
3 adet domates
Arzu ettiginiz miktar haslanmis dana eti
Sivi yag
Domates ve biber salcasi karisimi
Tuz

YAPILISI
Butun malzemeleri karistirin. Yagini, salcasini ve tuzunu ayarlayip, guveclere paylastirin. Aluminyum folyo ile guveclerin agizlarini kapatip, 250 derece firinda 1 saat pisirin. Pisen guveclerin uzerinden folyolari cikartip, 5-10 dakika uzerlerini kizartip, guveclerin icinde servis yapin.

AFIYET OLSUN

25 Şubat 2008

MEYVELI SOSLU KURABIYE


Bugun hava oyle guzeldiki resmen okuldan eve gelene kadar pistim. Ben kar sayiklarken, baharida ne cok ozledigimi animsadim bugun. Hocamiza soyledim, havalar boyle giderse bigun sinifca golun oraya piknige gidecegiz, derside orada yapacagiz :) Tabii hocamiz once bir izin kopartacak universiteden. Ay simdiden bir heyecan sardi icimi, piknik heyecani. Mis gibi kokan hava, gol manzarasi, agaclar, ohhhhh mis mis... Iste guzel bahar gunune uygun, bu cap canli kurbisler iyi gider diye dusundum ve sizlere bu kurbisleri gonderiyorum bugun, buyrun tadina bakin...
MALZEMELER
1/2 Paket Margarin
1 Cay Bardagi Yogurt
1 Cay Bardagi Sivi Yag
3 Yemek Kasigi Pudra Sekeri
1 Paket Kabartma Tozu
1 Yemek Kasigi Misir Nisastasi
Aldigi Kadar Un
Dr. Oetker Meyveli Sos
Pudra Sekeri(Uzerine)

YAPILISI
Oda sicakliginda erimis margarini, yogurt ve sivi yagla iyice harmanlayin. Diger malzemeleri eleyerek ilave edip, iyice yogurun. Hamurdan kucuk toplar yapip, ortalarini cukurlastirarak, yagli kagit serilmis, firin tepsisine dizin. 175 derecede, onceden isitilmis firinda, hafif pembelesene kadar pisirin. Meyveli sosu, uzerindeki tarife gore pisirin ve karistirarak sogutun. Kurabiyeler psitikten sonra, sogumasini bekleyin. Soguyan kurabiyelerin uzerine pudra sekeri eleyin ve cukur kisimlari meyveli sosla doldurun ve servis yapin.

AFIYET OLSUN

24 Şubat 2008

PATATES SALATASI

Patates salatasi en sevdigim salatadir. Yemek olmasin sadece bu salata olsun yeter bana. Bayiliyorum tek kelimeyle. Bugun Pazar tatilin son gunu yani. Yarin okul var, yapilacak odevler var. O yuzden, sizi yarina kadar idare edecek bu mohtesem salatayi paylasmayi uygun buldum, hadi afiyet olsun...

MALZEMELER
5 adet buyuk boy haslanmis patates
3 adet orta boy rendelenmis havuc
3 sap taze sogan
1 demek maydanoz
1 orta boy kuru sogan
Istediginiz miktar marul
Limon
Nar eksisi
Kirmizibiber
Karabiber
Zeytinyagi
Tuz

YAPILISI
Haslanmis patatesleri soguduktan sonra, su degydirmeden soyun. Su deydiginde o tadi kaybediyor cunku. Patatesleri kup kup dograyin. Ince kiyilmis maydanoz ve yesil soganlari ekleyin. Kuru soganlari yarim ay seklinde dograyin ve ekleyin. Marullarida ince ince dograyin ve ilave edin. Limon, zeytin yagi, nar eksisi ve baharatlari ilave edip, yavasca harmanlayip, servis yapin.

AFIYET OLSUN

23 Şubat 2008

KIYIR KIYIR POĞAÇA




MALZEMELER

250 gr. margarin
1 cay bardagi zeytinyagi
1 cay bardagi ilik su
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarisi
1 yemek kasigi sirke
1 paket kabartma tozu
Biraz tuz
Aldigi kadar un
Beyaz peynir
Corek otu
Susam

YAPILISI
Margarini tavada eritin. Zeytinyagini, sirkeyi ve ilik suyu ilave edin. Karisim ilidiktan sonra 1 yumurtayi icine kirip, kizlica karistirin. Kabartma tozunu ilave edin ve tuzunu ayarlayin. Aldigi kadar unla, orta yumusaklikta bir hamur hazirlayin. Hamurdan kucuk kucuk parcalar kopartip, icine beyaz peynir koyup, sekil verin. Yaglanmis firin tepsisine pogacalari dizin, uzerine yumurta sarisi surun. Corek otu ve susamla susleyip, 200 dereceye ayarlanmis firinda, uzerleri kizarana kadar pisirin. Firindan ciktiktan sonra uzerine bez ortup, 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

22 Şubat 2008

ISPANAKLI FUTBOL SAHASI PASTA

Bu donem ders saatlerim degisti artik sabahin 9'unda okulda oluyorum ve oglen eve geliyorum. Bu benim icin cok iyi oldu, oglumla daha cok vakit gecirebiliyoruz artik. Gecen haftalardan birinde yapmistim bu pastayi. Oglusum 'anne hic bana pasta yapmiyorsun' deyince. 'Haydi gel' dedim 'bu pasta senin olsun'. Pastayi birlikte susledik. En sevdigi kismi futbolcular ve tabiiki patlayan maytaplardi :) Cocuk iste... Bundan 4 sene kadar once bu ispanakli pasta tarifi ile, Turk yemekleri yarismasinda 1. olmustum. O zamanlar ispanakli pasta cok duyulduk degildi ve herkese cok ilginc gelmisti. Simdilerde alismis bir tarif ve herkes severek yiyor. Ama ne yalan soyliyeyim bende ilk ispanakli pastayi yedigimde, biraz tereddut etmistim. Ama cok begenmistim. Simdi hic denemeyenlere tavsiye edecek kadar guzel bir pasta oldugunu dusunuyorum. Haydi buyrun tarife...MALZEMELER
1/2 Su bardagi haslanmis ispanak yapragi
3 Yumurta
1/2 Su bardagi sivi yag
1 Paket kabartma tozu
2 Su bardagi un
2 Su bardagi seker
2 Paket krem santi
1.5 su bardagi sut
Sut (Keki islatmak icin)
Dovulmus Antep fistigi
YAPILISI
Yumurta ve sekeri iyice cirpin. Sivi yag, un, kabartma tozu ve haslanmis ispanak yapraklarini ekleyip, mikserle hizli devirde cirpin. 180 derecede isitilmis firinda, yaklasik 40 dakika pisirin. Krem santileri, 1.5 su bardagi sutle iyice cirpin ve buzdolabinda bir saat bekletin. Pandispanya pistikten sonra, 15 dakika kadar dinlendirin. Pandispanyayi ikiye ayirin. Iki katinida bol sut ile islatin. Kenarindaki kuru kisimlari kesip, rondodan gecirin. Krem santiden biraz alip, icine surun. Kiydiginiz kekleri, dovulmus Antep fistigi ile karistip, birazini arasina serpistirip, ust kati koyun ve her tarafini krem santi ile kaplayip, kalan kek ve fistik karisimi ile uzerini suleyin. Kalan krem santiyi, krema torbasina koyun ve ince yazi yazma ucu ile pastanin uzerine futbol sahasi cizgileri yapin. Hazir suslerle susleyip, servis yapin.

AFIYET OLSUN

20 Şubat 2008

Yumurtasiz Tuzlu Kurabiye ve Duygularim Tasti

Yesim benim su blog aleminde ilk dostum daha once soylemistim, onun yeri cok baska bende. Bir sarki istedim ondan dun, taaaaaaa nerelere goturdu beni. Bir suru sarki gonderdi bana ve ben cokkkk uzaklara gittim :) Eh duygular tasti tabii ve sonuc yillarrrrrrr oncesi (yaklasik 8 sene oncesi) yazdigim gibi siir yazdim esime :) Gelelim kurabiyelerime. Bu kurabiyeler yumurtaya alerjisi olanlara gore tam, cunku icinde hic yumurta yok. Gecen gece gelen misafirlerim icin yapmistim bu kurabiyeleri ama cogunu ben yedim. Bu demek oluyoki bu kurabiyeleri bir daha yapmayacagim. Cunku hepsini silip supuruyorum. Aranizda boyle mahlepli pastane kurabiyelerine duskun olanlar varsa, bu tamda o tadda bir tuzlu kurabiye oldu tavsiye ederim (tarif tamamen atmasyonumdur :D)...
MALZEMELER
1/2 Paket Oda Isisinda Yumusamis Margarin
1/2 Cay Bardagi Sivi Yag
1/2 Cay Bardagi Yogurt
1/2 Kahve Fincani Seker
1 Tatli Kasigi Tuz
1 Paket Dr. Oetker Cesnili Kabartma Tozu (Mahlep ve Susamli)
2 Yemek Kasigi Sirke
Aldigi Kadar Un
Susam ve Corek Otu (Uzerine)
Sut ve Sivi Yag (Uzerine Surmek Icin)

YAPILISI
Yumusamis margarinle tum malzemeleri karistirin, yumusak bir hamur elde edene kadar un ilave ederek guzelce yogurun. Istediginiz kaliplarla veya elle sekiller verip, yaglanmis firin tepsisine dizin. Sekilleri kalin tutun, cunku ince olanlar cok cabuk pisiyor ve yanabiliyor. Biraz sivi yag ve sutu karistirin, firca yardimiyla kurabiyelerin uzerine surup, corek otu ve susamla susleyin. 180 derecede isitilmis firinda, uzerleri kizana kadar pisirin. Firindan cikarir cikarmaz servise hazirdir.

AFIYET OLSUN




18 Şubat 2008

KARISIK ORMAN MEYVELI PASTA ve OKUL ACILDI

Okulun serefine degil canimmmmm, aksama misafirlerim varda o yuzden yaptim bu pastayi :) Ikinci doneme bugun basladim, duygularimi gunlugume yazdim, oradan okursunuz artik. Bu pasta icin inanilmaz duygular besledigimide ifade etmeden gecemeyecegim. Inanilmaz bir sevgi var bende orman meyvelerine karsi. Franbuaz, bogurtlen, yaban mersini ve frenk uzumu, he birde cilek vardi icinde. Avuc avuc yemek gelsede icimden, tuttum kendimi. Pastayla yiyecegim cunku :) Pastanin yapilisi cok kolay oldu gercekten ancak hazirlik yapiyorum o yuzden tarifi aksam yazacagim, malum misafirlerim gelecek ya :) Ama sunu soyliyebilirim, bu pasta icin gercektende cok bekledim. Gecen yil bir kez QTU (Market)'da buldugum dondurulmus meyveleri, bir daha bulamamistim ama gecen haftaki market alisverisimde dondurulmus urunler reyonunda, farkli bir marka ile satildigini gordum. Arnavutluk'taki arkadaslara duyurulur. Ben bu meyveleri cok sevdigimden, bulunca bayram ettim adeta. Bana kalsa hepsini alacaktim ya :) esim zor tuttu beni, sadece 3 tane alabildim heheheheh :DDD Bu arada pastanin uzerini Wilton'un pasta ustu susleme ekipmanlariyla susledim, fiyatida cok uygun Pasta Malzemeleri Online Satis Sitesinden almistim bu kaliplari gecen yil, tavsiye ederim. Aksam olsa biran once, pastayi yesek diye sabirsizlikla bekliyorum...
MALZEMELER
Pandispanya Icin
4 yumurta
4 kahve fincani seker
5 kahve fincani un
2 yemek kasigi sut
2 yemek kasigi sivi yag
1 paket kabartma tozu

Ic Malzemeleri
2 paket krem santi
200 gr. sut kremasi
1 paket Dr. Oetker krema sertlestirici
Sut
Franbuaz
Yaban mersini
Frenk uzumu
Bogurtlen
Cilek
Kakao (uzerini suslemek icin)

Kullanilan Malzemeler
2 adet ayni boy kalip
Pasta ustu susleme sablonu
Pasta katlandirici aparat
Yagli kagit
YAPILISI
Seker ve yumurtalari iyice cirpin. Diger malzemeleri ekleyip, tahta kasikla iyice karistirin. Ayni boy iki kalibin icini sivi yagla yaglayin ve tabanina yagli kagit yerlestirip. yagli kagidin uzerinide yaglayin. Pandispanya harcini ikiye bolup, iki kaliba paylastirin. 180 derece firinda 40 dakika pisirin ve pistikten sonra firin kapagini acip 15 dakika dinlendirin. 1 Paket krem santiyi, 1 su bardagi sutle iyice cirpin, icine sut kremasi ve krema sertlestiriciyi ekleyip, iyice cirpin ve buzdolabinda iyice sogutun. Diger krem santiyide 1 su bardagi sutle iyice cirpin ve diger krema sertlestiriciyi ilave edip, iyice sertlesene kadar karistirin. Iki ayri pandispanyayi, kek katlandirici ile ikiye bolun ve her katini su ve cilek suyu karisimi ile islatin. Servis tepsisine ilk pandispanya katini koyun ve sut kremasi olan karisimdan surup, meyvelerden yerlestirin. Her kati ust uste koyup, krema surun ve meyveleri yerlestirin. En ust kati koyduktan sonra sadece krem santili kremayi surup, pastanin uzerini kaplayin. Pasta ustu susleme sablonunu pastanin uzerine hafifce yerlestirin ve ince elekle kakao serpistirin. Cok yavas hareketlerle sablonu kaldirin. Pastanin bir kosesine birkac tane meyve koyarak susleme islemini bitirin. Pastayi bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN



16 Şubat 2008

IC PILAV


Pilavi boyle garniturlu olunca pek bi seviyorum. Zaten en az Cinliler kadar pilav tuketiliyor bizim evde :) Ic pilavi yillarrrrrrr once, annecigim Adapazari'nda gorev yaparken, Orman Isletmesinde ogle yemegi yerdik. Her Cuma ic pilav, tavuk ve cacik cikardi. Allah'im o ne lezzetti ben size anlatamam. Damagimda kalan o muthis ic pilavin tadini asla yakalabilmis degilim ama yinede denemekte fayda var diye onume gelen butun ic pilav tariflerini deniyorum. Iste bu tarifte onlardan biri. Begeneceginizi umarak tarife geciyorum...

MALZEMELER
2 Su Bardagi Pirinc
25 gr. Sam Fistigi
25 gr. Kusuzumu
Arzu Ettiginiz Kadar Ciger (Dana-Kuzu veya Tavuk Cigeri)
1 Cay Kasigi Yenibahar
1 Cay Kasigi Karabiber
1 Cay Kasigi Kimyon
1 Tatli Kasigi Tarcin
Tereyagi, Tuz
3 Su Bardagi Su veya Et Suyu
YAPILISI
Pirinci sicak, tuzlu suda, 1 saat dinlendirin. Pirincinizi iyice yikayip suzun. Kusuzumlerinin coplerini ayiklayip, iyice yikayin ve 15-20 dakika suda bekletin ve suzun. Kucuk bir tavada, cok az tereyaginda, fistiklari hafif pembelesene kadar kavurun. Dograyabildiginiz kadar kucuk dogradiginiz cigeri ve kusuzumlerini, fistiklara ilave edip, 3-5 dakika kavurun, tuz ve baharatlarini ilave edip, karistirin ve ocaktan alin. Pilav tencerenizde tereyagini eritin ve pirincleri birkac dakika kavurun. Daha sonra cigerleri harcinizi ilave edip, karistirin. Uzerine su veya et suyunu ilave edip, kisik ateste, pilav suyunu cekene kadar pisirin. Pilav pistikten sonra, uzerine bez veya kagit kapatip, 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

15 Şubat 2008

PORTAKAL RECELI

Recellerle aram cok iyi degildir aslinda. Yani oyle her receli yemem, sevmem. Bu portakal receli esim icin yaptim. Cocuklugunda pek severmiste, portakal kabugu recelini. Bende bir deneyeyim dedim ama galiba guzel oldu :) O portakal kokusu hasta etti beni, oyle mis kokan bir meyveki. Hele su gunlerde Arnavutluk'ta tam bir portakal senligi var. Miss gibi portakallar susluyor tezgahlari ve inanilmaz portakal tuketiyoruz. Portakallarin bu en guzel zamaninda, recelinide yapayim dedim ve yaptim. Bu sene recel yapmak hic zor gelmiyor. Cunku 'Recel Yap' ile hem cabucak oluyor receller, hemde hic bozulma, sekerlenme, kuflenme olmuyor. Biraz reklam koktu yazim farkindayim ama :) ne yalan soyliyeyim Dr. Oetker'in basarili bir urunu bu 'Recel Yap', herkese tavsiye ederim. Arnavutluk'ta yasan okuyucu dostlarimin 'burada nerden bulalim Recel Yap' dediklerini duyar gibiyim :) Ama uzulmeyin Kiz Kolejinin yakinindaki EuroMax'ta, 'Recel Yap' var, evet evet yanlis okumuyorsunuz, orada var. Yanlis hatirlamiyorsam uzerinde Italyanca yaziyor ama uzerindeki resim ayni, kremalarin oldugu reyonda bulabilirsiniz. Bundan ala acik adres olamaz sanirim. Denemek isteyen herkese iste tarifi...

MALZEMELER
8 adet portakal
1 kilo seker
1 paket Dr. Oetker Recel Yap
1 yemek kasigi su
YAPILISI
Portakallari iyice yikayin ve kurulayin. Daha sonra kabuklarini soyun. Kabuklarin ic kismindaki beyaz yeri iyice temizleyin, ince bir kabuk kalsin elinizde. Beyaz kisim receli acilastiriyor cunku. Portakal kabuklarini kucuk kucuk dograyin. Portakallarida istediginiz sekilde dograyin. Portakalin icini ve dogradiginiz kabuklari tartin, tam 1 kilo olmasi gerekiyor. Portakallari ve kabuklari derince bir tencerenin icine alin. 1 kilo sekerden, 4 yemek kasigi ayirin ve recel yapla birlikte karistirip, portakallarin uzerine dokun. 1 yemek kasigi suyu ilave edin ve surekli karistirarak, kaynatin. Dikkat edin, portakallar tencereye yapismasin. Portakallar kaynamaya baslayinca butun sekeri ilave edin. Kaynayana kadar surekli karistirin. Recel kaynamaya baslayinca, 2 dakika daha pisirin ve ocaktan alip, kavanozlara doldurun ve kavanozlari sikica kapatip, ters cevirin. Kavanozlar soguduktan sonra kavanozlari duz cevirebilirsiniz. Recelleri dinlendirmeye gerek yoktur, istediginiz zaman servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN


14 Şubat 2008

IYIKI DOGDUN LuLu'cum ve KEDILI PASTA

Iste 14 Subat'in anlami :) Sevgili LuLu'cugumun dogum gunuuuuuuuuuuuu... Kendileri kedileri ve papatyalari cok sevdiginden, ona boyle bir pasta yapmayi uygun buldum. Sevgili Nesrin'cigimin kedili pastasina bayiliyordu zaten, bende nacizane yapmaya calistim, bilmem becerebildim mi!! Hayatta hersey gonlunden gecen gibi olur insaallah canim, nice saglikli, mutlu yaslar diliyorum sana. Benim icin 14 Subat deyince, aklima gelecek tek sey senin dogum gunun olacak, baska bir anlami yok cunku bugunun (nedenini gunlugumde yazmistim zaten). Iyiki dogdun canimcim, iyiki varsin...
MALZEMELER
1 adet kucuk boy hazir pandispanya
1 paket krem santi
Sut
Parca cikolata
Siyah seker hamuru
Pembe seker hamuru
Beyaz seker hamuru
Yenilebilen yazi kalemi
Pudra sekeri (seker hamurunu acarken kullanmak icin)
YAPILISI
Hazir pandispanyayi sutle islatin ve buyukce bir kasenin icine yerlestirip, kenarlarini kesin. 1 su bardagi sutle, krem santiyi cirpin ve buzdolabinda biraz dondurun. Kasenin icindeki pandispanyanin icini krem santi ve parca cikolata ile doldurun. Uzerine pandispanyanin altini sutle islatip, kapatin ve kaseyi ters cevirin. Kucuk pastanin uzerini ince tabaka seker hamuru ile kaplayip, firca yardimiyla seker hamurunun uzerini hafifce islatin ve pembe ince uzun rulolar yapip, yumak sekli verin. Sekildeki gibi bir kedi yapmak icin, ayri bir zeminde calisin ve daha sonra yumagin uzerine, hafif islatarak monte edin. Yazi yazmak icin, beyaz seker hamurundan bir tabaka hazirlayin ve yenilebilen yazi kalemi ile yaziyi yazin. Seker hamurlu pastalari kesinlikle buzdolabina koymayin, nemlenme yapiyor.
AFIYET OLSUN



12 Şubat 2008

MOR LAHANALI-HAVUCLU-PATATESLI SALATA NAM-I DIGER KRAL TACI




Bu aksam misafirlerim vardi, ayiptir solemesi gene carsaf boregi yaptim :) Pasta yaptim. Ama salata icin bir turlu karar veremeyince msn'de adimin yerine sunu yazdim 'patatesten degisik bir salata tarifi bilen varmiiiii' ve cevap gecikmeden LuLu'cugumdan geldi :) Online tarif aldim ondan :) hemen yaptim ve gercektende cok guzel goruntu ve tada sahip olan bu salata cikti ortaya. Gerci ben kral taci dedim bu salata ama salata iste. Bu arada biz LuLu'cugumla karar veremedik, bu lahana mor lahana mi, kirmizi lahana mi? Ne dersiniz!!!



MALZEMELER
10 adet buyuk boy patates
1/2 kucuk boy mor (kirmizi) lahana
5-6 adet orta boy havuc
Zeytinyagi
Suzme yogurt
Sarimsak
Kirmizi biber
Karabiber
Nane
Tuz



YAPILISI
Patatesleri haslayin. Zeytin yagi ve tuz ile birlikte iyice ezin. Havuclari ve lahanalari ayri ayri rondodan gecirin. Patateslerin yarisini havucla, diger yarisini ise lahana ile iyice harmanlayin. Ister slikon, isterseniz normal kek kalibini yaglayin ve once lahanali patates karisimini, sonrada havuclu patates karisimini kaliba doseyin ve genis bir servis tabagi veya tepsiye ters cevirin. Sarmisaklari biraz tuz ile dovun ve yogurtla iyice karistirip, salatanin ust kismina gezdirin. Yogurdun uzerini karabiber, kirmizi biber ve nane ile susleyin. Eger fazladan haslanmis patatesiniz varsa, kucuk toplar yapip, salatanin uzerini susleyebilirsiniz. Salatayi yarim saat buzdolabinda dinlendirdikten sonra, dilimleyerek servis yapin.

AFIYET OLSUN


11 Şubat 2008

HOSGELDIN ZEYNEP'cigim

Sonunda Zeynep'cigimin pastasini yapabildim 40'i cikmadan :) Dunya guzeli Zeynep'cigim, maasallah oyle tatli, oyle guzelsinki bakmaya doyamadim fotograflarina. Dilerim birgun bir yerlerde ayni havayi teneffus etmekte nasip olur, o zaman NiNo teyzen sana bu yaptigi pastalarin tadinada baktirir. Iyi ki dogdun kucuk melek. Ailene, cevrene hep nese sac emi, hep gulumse, hic kotuluk olmasin senin dunyanda, saglikli mutlu hayirli, uzun bir yasam diyorum sana. Arnavutluk'ta bir teyzen oldugunu unutma emi minik kuzu. Veee... canim Lama'cigim, ilk Zeynep'in haberini aldigimda cok heyecanlanmistim, zaman su gibi akti gecti, cok sukur saglikla kavustunuz birbirinize. Ne mesafelerin onemi var ne yuzyuze olmayisimizin, sen benim kalbimde bir yerlere cok cok oncelerden yazilmissin zaten. Oyle olmasa bu kadar severmiydim seni ;) Yavrunuzla saglikli, uzun bir yasam diliyorum size ailecek. Hep mutlu olun emi. Bir gun pastalarimin tadinada bakarsiniz insaallah :) Arnavutluk'tan kocaman sevgiler, taaaaaaaaa Amerika'ya...
Pastamizin tarifine gelelim simdi. Cok zor degil korkmayin. Kaliplariniz varsa kolay. Iste tarif...
MALZEMELER
Hazir pandispanya
1 Paket krem santi
200 gr. Sut kremasi
Sivi karamel
Damla cikolata
Beyaz seker hamuru
Pembe gida boyasi
Sut
YAPILISI
Hazir pandispanyanin her katini sutle cok hafif bir sekilde nemlendirin. Krem santiyi, sut kremasi ile cirpip, buzdolabinda biraz donmasini saglayin. Pandispanyanin her katina biraz krema surup, sivi karamel sikin ve cikolata parcalarini serpistin. Pastanin en ust katina cok ince bir tabaka halinde krema surun. Beyaz seker hamurunu cok ince olmayacak sekilde acin ve dikkatlice pastanin uzerini kaplayin. Kalan seker hamuruna, kurdan ucu ile pembe gida boyasi serpistirin ve iyice yogurup, merdane yardimiyla acin. Harf kaliplarla isim yazip, degisik kaliplarla pastanin uzerini susleyin. Seker hamurlu pastalari kesinlikle buzdolabina koymayin, nemlenme yapiyor. Disarida servis yapana kadar bekletebilirsiniz.
AFIYET OLSUN

10 Şubat 2008

IZMIR'IN MESHUUUR SARAY LOKMASI



Tatli yiyelim, tatli konusalim :) Hic unutmuyorum, bundan tam 5 yil onceydi. Oglumun dogmasina birkac ay vardi. Canim o kadar cok lokma istemistiki anlatamam. Izmir'in meshuuur saray lokmasi, ama Izmir lokmasini, Arnavutluk'ta bulmak imkansizdi. O zamanlar kendim yapmayada cesaret edememistim. Simdi olsa yapardim :) Tarifini Maksimum'un yemek sayfasindan alip, ilk kez denedigim, bu tariften oldukca memnun kaldim. Iste Izmir'in Meshuuur Saray Lokmasi...

MALZEMELER
2 Su Bardagi Un
1 Su Bardagi Su
1 Tatlı Kasigi Yas Maya (Ben 1 Tatli Kasigi Toz Maya Kullandim)
1 Kahve Kasigi Pudra Sekeri (Ben 1 Tatli Kasigi Toz Seker Kullandim)
1 Kahve Kasigi Tuz (Ben 1 Cay Kasigi Tuz Kullandim)
1 Yumurta

SURUBU ICIN
4 Su Bardagi Toz Seker
2 Su Bardagi Su
1 Tatli Kasigi Limon Suyu
Kizartmak Icin Rafine Yag (Ben Sivi Yag Kullandim)
YAPILISIBir kasenin icinde maya ve pudra sekerini karistirip, 1 kahve fincani su ile ezin. 2 kahve fincani un ekleyip iyice karistirdiktan sonra, kasenin ustune bir kapak kapatip, 20 dakika bekletin.Kalan unu, derin bir kabin icine eleyin. Ortasini havuz gibi yapip, icine kasedeki mayali karisimi, 1 su bardagi suyu, tuzu ve yumurtayi ekleyin. Elinizle yedirerek karistirip, bir hamur yapin. Hamuru 5 dakika surekli yogurun. Hamur elinize ve tezgaha yapismayacak kadar olgunlastiktan sonra, genis bir tencerenin icine koyup 5 dakika daha, cekistirerek yogurmaya devam edin. Tencerenin kapagini kapatip, hamuru 30 dakika daha bekletin.Orta boy bir kaba sekeri, suyu ve limon suyunu koyun. Orta ateste surekli karistirarak sekeri eritin. 15 dakika kadar kaynattiktan sonra, bir kenarda bekletiniz. Yagi bir tencereye koyup, harli ateste kizdirin. Hamurdan, sol avucunuza sigacak kadar alin. Basparmaginizi hafifce aralik birakarak, sol yumrugunuzu sikistirin. (Avucunuzdaki hamur basparmaginizla, isaret parmaginizin arasindan cikacak.) Hafifce yaglanmis bir cay kadsigi ile, cikan hamuru kucuk kucuk kopararak, kizgin yagda kizartin. Kizaran lokmalari, delikli kepce ile yagdan cikarip surubun bulundugu kaba atin. Butun lokmalar kizarip, surubu iyice cektikten sonra servis tabagina koyup, servis yapin.
AFIYET OLSUN

9 Şubat 2008

KAKAOLU ISLAK KURABIYE




 Bu kurabiyeleri kardesimin kayinvalidesinden ogrenmistim uc sene once. Uc senedir oyle cok yaptim ki bu kurabiyelerden. Inanilmaz bir browni tadi, inanilmaz bir koku, tarif edemem ancak denemeniz gerek :) Simdiye kadar bir cok misafirime yaptim bu kurabiyelerden, tarifini almayan olmadi hic. Deneyenler ne demek istedigimi anlayacaklardir. O yuzden soze ne hacet, iste tarifi...

MALZEMELER1 Paket (25 gr.) Ulker Kakao
1/2 Paket Oda Sicakliginda Margarin
1 Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
1 Cay Bardagi Sivi Yag
1 Cay Bardagi Seker
Aldigi Kadar Un
Cekilmis Antep Fistigi (Uzerini Suslemek Icin)


SURUBU ICIN3 Cay Bardagi Seker
3 Cay Bardagi Su


YAPILISISurup malzemelerini kucuk bir tencereye koyup, pisirin. Yogunlasan surubunuzu iyice sogutun. Surup soguduktan sonra 1 saat kadar buzdolabinda bekletin. Hamur malzemelerini karistirip, aldigi kadar unla yumusak bir hamur elde edin. Istediginiz buyuklukte toplar yapip, uzerine hafifce bastirarak, yagli kagit serilmis firin tepsisine dizip, 200 derecede uzeri catlayana kadar pisirin. Sicak kurabiyeleri, soguk surubun icine, hizlica batirip, cikartin ve servis tabagina alip, antep fistigiyla susledikten sonra, bir gece dinlendirdikten sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

8 Şubat 2008

BAYATLAMAYAN POĞAÇA

Bu pogacalar bayatlamiyor. Nasil mi? Bende bilmiyorum :) Ama bayatlamiyor iste, oyle cirkin olmuyor. Mesela mayali pogacalar, yari gunde bile cok kotu oluyor, ama sanirim kabartma tozu ve margarinle yapildigindan bu pogacalara hic birsey olmuyor, evde boyle seyler olmasi ani misafire veya ani gelen acliga bire bir oluyor :) Gezilerde, pikniklerde harika bir eslik edici oluyor, benden soylemesi..

MALZEMELER
1/2 Cay Bardagi Sivi Yag
1/2 Paket Oda Sicakliginda Yumusamis Margarin
2 Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Yumurta Sarisi (Uzerine)
1 Su Bardagi Yogurt
Aldigi Kadar Un
Tuz

Ic Harci Icin
Ister Zeytin
Ister Peynir ve Maydanoz

Suslemek Icin
Corek Otu
Susam

YAPILISI
Hamur malzemelerinin hepsini karistirip, yumusak bir hamur elde edene kadar yogurun. Istediginiz ic harci ile pogacalar hazirlayip, yaglanmis firin tepsisine dizin. Uzerine yumurta sarisi surup, corek otu ve susamla susleyip, 200 derece firinda, uzerleri kizarana kadar pisirin.

AFIYET OLSUN

5 Şubat 2008

YUNANISTAN'IN KAVALA KURABIYESI

Tamammmmm deliyim ben biliyorum, soylemenize hic gerek yok :) Dersler dilime vurmus olsa gerek, mutfakta bir kurabiye cilginligi yasaniyor :) Ama mini olculerle yani bir gecelik, hemen 2-3 tane yenecek kadar :) kisi basina tabii :DDD Yesim'ime ziyarete gitmistim ki, Suheyla'cigimdan aldigi tarifle yaptigi, Yunanistan'in meshuuurrr Kavala Kurabiyelerini gordum. 'Ayyyyyyyyyy bende istiyorummmmmm' diye firladim yerimden :) Opsss!!! badem yokkkkkkkk :( olsun pes etmek yok. Sabir dedim, orturdum dersimin basina, malum bugun hem writing, hemde speaking sinavim vardi. Nasil mi gectiiiiiiiiii :D SUPERRRRRRRRRRRR... Dun oldugum Quizden 70 almisim, Speaking'de sorulan iki soruyada yanit verebildim :) Participation (derse katilim) notum:95 :D Odev notum: 90 yani anliyacaginiz bugun kurabiyeyi fazlayi hakettim :D Hemen sapla saman harman edildi, veeeeeeeee iste kurabiyeler :)
MALZEMELER
250 gr tereyagi (oda isisinda)
1 avuc badem (iri parcalara bolunmus)
1 su bardak pudra sekeri
1 paket kabartma tozu
500 gr. kadar un
Pudra sekeri (uzerini suslemek icin)
YAPILISI
Tereyagindan 2 yemek kasigi kadar ayirin ve teflon tavada bademlerle birlikte kavurun. Bademleri biraz kavurduktan sonra, uzerine 3-4 yemek kasigi un ilave edin ve 6-7 dakika kadar kavurun. Ayri bir kapta, oda sicakligindaki tereyagini, budra sekerine yedirin. Kabartma tozu, un ve kavurdugunuz unlu-bademli karisimi ilave edip, yogurun. Unu az az ekleyin, kurabiye hamuru kivamina gelince un eklemeyi birakin. Firin tepsisine yagli kagit serin ve ay seklinde kesilmis kurabiye hamurlarini tepsiye dizin. 180 derece firinda, 20 dakika kadar pisirin. Dikkat edin, kurabiyelerin uzeri kizarmayacak, beyaz kalacak. Firindan cikan kurabiyeler soguduktan sonra uzerlerine pudra sekeri serpistirip, servis yapin.
AFIYET OLSUN

4 Şubat 2008

ACI BADEM KURABIYESI


Efenim sinavlar basladi ve sanirim bu hafta pek ugrayamayacim buralara ama emin olun cok ozleyecegim. Fakat bunlar final sinavlari oldugundan ve notlarin %30 u alinacagindan benim icin cok onemli. Dualarinizi esirgemeyeceginizi biliyorum. Persembe gunu ilk donem bitiyor hayirlisiyla. Ondan sonra sole 10 gun kadar bir tatilim var o ara telafi ederim artik birikmis tariflerimi. Gecen yil bir siteden bulup, denedigim ve gercektende aci badem tadi aldigim bu kurbisleri sizlere birakiyorum, ben dogruca dersimin basina geciyorum, herkese sevgiler...

MALZEMELER
200 gr. Badem
5 Tane Aci Badem
1.5 Su Bardagi Pudra Sekeri
3 Adet Yumurta Aki

YAPILISI
Bademleri yikayin ve kucuk bir tencereye alin. Uzerine su koyup, kaynayincaya kadar pisirin. Su kaynadiktan sonra, tencereyi ocaktan alip, bademleri suzgecten gecirip, kabuklarini soyun. Temizlenmis bademleri rondodan gecirin. Bademler pure kivamina gelince, yumurta aki ve pudra sekerinide ilave edip, rondoda iyice karistirin. Ocaginizi orta isiya ayarlayin ve harcinizi tencereye koyup, surekli karistirarak pisirmeye baslayin. Harciniz kaynamaya basladigi anda, tencereyi ocaktan alin ve sogumaya birakin. Firin tepsisine yagli kagit serin. Harcinizi krema sikma torbasina doldurun ve yagli kagit serilmis tepsinize, kucuk araliklarla, istediginiz gibi sekiller verin. Aci bademlerinizin uzerini bademle susleyebileceginiz gibi, ceviz kullanarakta susleyebilirsiniz. 140 dereceye ayarlanmis firinda, kapagini acmadan pisirin. Aci bademin pismesi biraz uzun suruyor, sabirli olun. Acibademleriniz pistikten sonra, sogumaya birakin. Soguduktan sonra servis tabagina alin. Isterseniz iki acibademin arasina badem ezmesi surup, birbirine yapistirarakta servis yapabilirsiniz.

AFIYET OLSUN

2 Şubat 2008

YUMURTA KURABIYE (EGG COOKIES)

Ne o, sizdemi yumurta sandiniz :) Yanildiniz :))) Tipki benim gibi, esim gibi, bu kurabiyeleri goren tum arkadaslarim gibi :))) Goruntu super ama itiraf edin. Bu yumurtalari gecen sene Zuhal hanimin sayfasinda gormustum. Ne yalan soyliyeyim bende yumurta zannetim :) ama tarife baktigimda yumurta degil, yumurta seklinde kurabiye olduklarini anladim :) Hani icinizden soyle civil civil birseyler yapmak geliyorsa, hemen bu kurabiyelerden yapabilirsiniz. Daha yaparken bile insanin icini nese sariyor :)

MALZEMELER
1.5 Su Bardagi Sut
1 Paket Vanilyali Cream Ole
50 gr. Margarin
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
3/2 (125 gr.) Su Bardagi Seker
4 (400 gr.) Su Bardagi Elenmis Un

GLAZUR MALZEMESI
250 gr. Pudra Sekeri
Yarim Limon Suyu
Kayisi Kompostosu Tanesi

YAPILISI
Oda sicaklıgindaki margarini ve toz sekeri mikserle cirpiyoruz. Ayri bir kapta kuru malzemeleri birlestiriyoruz (un,cream ole,vanilya ve kabartma tozu). Sutle birlikte kuru malzemeleri yavas yavas, sekerli yag karisimina ilave edip, hamuru yogurun. Un az gelirse un ilave edebilirsiniz. Hamuru tezgahin uzerine alip, merdane ile 0,5 mm kalinliginda acin. Yuvarlak bir kalipla yada bardakla yuvarlaklar kesip, onceden isittiginiz 200 derece firinda, alttan ikinci rafta, pembelesene kadar pisirin. Diger yanda Glazuru hazirlayin. Pudra sekerine, limon suyuni sikin ve kasik yardimiyla iyice ezin. Ne cok sulu, ne cok kati olacak. Diger yanda kayisilari suzgecten gecirin, ortadan ikiye kesin ve cekirdeklerini cikartin. Soguyan kurabiyelerin uzerine, ilk once glazurden surun ve uzerinede yumurta gorunusu icin, yarim kayisilari, yukuridaki sekildeki gibi, gelisiguzel yerlestirin. Limon ve pudra sekeri karisimi, eksimsi bir tad veriyor, tatli bir tad isterseniz, glazur yerine, krem santi veya vanilyali krem ole kullanabilirsiniz.

AFIYET OLSUN

1 Şubat 2008

Susamli Naneli Suzme Yogurt

Bu haftayida hayirlisiyla kapattik cok sukur. Ilk donem bitti. Onumuzdeki hafta, final haftasi. Pazartesi, Sali ve Persembe gunu sinavlarim var, dualarinizi benden esirgemeyin nolur. Gecen hafta yapmistim bu salatayi, gercektende nefis oldu susam tadiyla. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum, her yemegin yanina yakisiyor, yapimida cok kolay. Yarin ve Pazar gunu tatil, bu hafta Cumartesi okula gitmiyoruz sukur ki, ama 120 sayfa calisilmak ve finalde verilmek uzere beni bekliyor. Cok calismam lazim cokkkkkkkkkkkk... Bu arada 100.000'i gecmis sayfami ziyaret eden dostlar, herbirinize sonsuzzzzzzzzz tesekkurler ediyorum. Blog hayatima gireli 1 sene olmak uzere. Ilk blogumu, Turkce blogda actigimda 3 ayda 100.000 ziyaretciyi gecmisti blogum, bu inanilmaz guzeldi gercekten ve cesitli sebeplerle sonra Blogger'a gecmistim ve burada da dostlarla kopmamak, hep birlikte birseyler paylasmak harika bir duygu. Iyiki varsiniz, iyiki sizlerleyim...

MALZEMELER
Suzme yogurt
Kirmizibiber
Zeytinyagi
Sarimsak
Susam
Nane
Tuz

YAPILISI
Arzu ettiginiz miktar dovulmus sarimsak, nane ve biraz susamla, suzme yogurdu harmanlayin. Tuzunu ayarlayin. Servis tabagina yerlestirip, catalla uzerini cizin ve biraz zeytin yagi gezdirin. Kirmizibiber, nane ve susam ile susleyip, servis yapin.

AFIYET OLSUN