19 Eylül 2010
KOZLENMIS PATLICAN SALATASI
Labels:
Salatalar
PEKMEZLI CEVIZLI HAVUCLU TARCINLI KEK
Inanilmaz guzel bir kek oldu sadece tavsiye ediyorum baska bir sey demiyorum. Iki seker Ozlemimede sonsuz tesekkurler ediyorum, hem tarif hemde tavsiyeleri icin, kesinlikle hayatimizda bir kez olsun yapmaliyiz bu keki ne guzel bisi ya :)
3 yumurta
1,5 su bardagi seker
1 su bardagi sut
1 su bardagindan az sivi yag
3 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 kucuk havuc
1 tatli kasigi tarcin
2 yemek kasigi pekmez
Arzu ettiginiz miktar ceviz isterseniz birazda findik (iri kiyilmis)
Pudra sekeri (suslemek icin)
YAPILISI
Seker ve yumurtalari, seker eriyene kadar guzelce cirptiktan sonra diger butun malzemeleri icine ekleyip, surekli karistirin. Pekmezide harca guzelce yedirin, yoksa piserken altta yada ustte kalirsa yanabilir. Harci kek kalibina koyun, ben silikon kalip kullandigim icin yaglamadim ama normal kaliplari yaglamayi unutmayin. Onceden 180 derecede isitilmis firinda 40 dakika kadar pisirdikten sonra, bir bicak yardimiyla kontrol edin. Kekin tam olarak pistigini gordukten sonra firindan cikartip, 10-15 dakika kadar o sekilde dinlendirin ve daha sonra ters cevirerek kekisinizi kaliptan cikartarak, pudra sekeri ile susleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Kek ve Muffinler
14 Eylül 2010
HAVUC TOPLARI
200 gr. biskuvi
50 gr. erimiş tereyağı
300 gr. rendelenmiş havuç
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1/2 su bardağı iri dövülmüş fındık
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
YAPILIŞI
Rendelenmiş havuç, şeker ve suyu bir tencereye alın ve havuçlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir kabın içine bisküvileri parçalayın ve pişen havuçlu karışımı, erimiş tereyağını, ceviz ve fındığı ilave edip, güzelce yoğurup, şekil verin. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın.
AFİYET OLSUN
8 Eylül 2010
Cilekli Parfe ve Bayram
1 su bardagi sut
2 paket krem santi
1 paket sut kremasi
1/2 su bardagi iri dovulmus ceviz
!/2 su bardagi iri dovulmus findik
1 su bardagi iri dogranmis cilek
2 dolu yemek kasigi visneli dondurma
4 yemek kasigi pudra sekeri
YAPILISI
Sut ve krem santileri oncelikle iyice cirpin ve butun malzemeleri krem santiye ekleyip, guzelce karistirin. Birbiri ile iyice karismis olan harci kaliba dokun ve bir gece dondurucuda beklettikten sonra servis yapin. Servis yaparken kalan cileklerden ve cilegin kendi suyundan faydalanabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
Labels:
Sütlü Tarifler,
Tatlılar
7 Eylül 2010
Patlıcan Musakka ve Cacık
PATLICAN MUSAKKA MALZEMELERI
6 adet yesil biber
4 adet domates
1 adet kuru sogan
4 adet patates
4 adet patlican
400 gr kiyma
Sivi yag
Karabiber
Tuz
Salca
Kuru veya taze maydanoz (suslemek icin)
YAPILISI
Patlicanlari alacali soyup, kup kup dograyin ve tuzlu suda biraz bekletin. Bu arada yemeklik dogranmis soganlari, biraz sivi yagda oldurun icine domatesleri rendeleyip, kiyamayi ilave ederek pisirin. Kiymali sos suyunu cektiginde, tuzunu ve karabiberini ayarlayin ve ocaktan alin. Patlicanlari sudan alip, suyunu suzun. Patlicanlar bir bezin uzerinde kururken, kup kup dogranmis patatesleri kizartin ve bir kaba alin. Daha sonra biberleri iri iri dograyin ve kizartip, onlarida ayri bir kaba alin. Kuruyan patlicanlarida kizartip, pecete serilmis bir kaba koyun. Bu yemegi ister tencerede, ister firinda yapabilirsiniz. Pisirme kabinin icerisine bir sira patates, bir sira biber, bir sira patlican koyup, uzerinede kiymali sosu dokun. Ayri bir kabin icerinde salcali tuzlu su hazirlayip, yavasca kabin kenarlarindan gezdirin. Tahmini olarak 15-20 dakikalik bir pisirmenin ardindan, yemeginiz hazirdir. Yemek 15-20 dakika dinlendikten sonra servis yapin. Servis yaparken kuru veya taze maydanoz yapraklari kullanabilirsiniz.
1 adet salatalik
1-2 dis sarimsak
1/2 kg yogurt
Zeytin yagi
Kuru veya taze dereotu
Kuru nane
Tuz
YAPILISI
Salataligi guzelce yikayin ve kabugunu soymadan derince bir kabin icerisine rendeleyin. Tuzla birlikte sarimsagi dovun ve yogurda karistirin. Naneyide ekleyip, salataliga ilave edin ve iyice karistirin. Cacigi servis yapacaginiz kaselere aldiginizda, zeytin yagi ve dereotu ile susleyerek servis yapin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Etli Yemekler,
Salatalar
4 Eylül 2010
IRMIK TATLISI ve KADIR GECESI
1 kg sut
1.5 su bardagi seker
1 su bardagi irmik
1 yemek kasigi pirinc unu
YAPILISI
Butun malzemeleri derince bir tencereye koyun ve surekli karistirarak kaynayana kadar pisirin. Pisen tatliyi kaliba dokun ve buzdolabinda bir gece yada 5-6 saat soguttuktan sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Sütlü Tarifler,
Tatlılar
1 Eylül 2010
Ali Nazik

Patlicani cok severim. Ancak diyetimden dolayi yagli yemekler yasak bana. Bu yuzden sadece yagsiz olarak, cok az yiyebildim bu harika seyden. Ancak yapmasida, yemeside pek keyifli bir tad. Ozellikle yazlik sofralarda bence cok yakisiyor masaya. Ister yemek olarak, ister salata gibi tuketilsin bence ne olursa olsun cok lezzetli ve doyurucu. Hele bir de mangalda kozlerseniz patlicanlari, o köz kokusuna dayanamiyor insan iste ve yemek sunuma hazirlanirken bile istahlari kabartiyor :) Iste tarif...
MALZEMELER
5-6 tane kozlenmis patlican
2-3 adet domates
2 adet kuru sogan
3-4 adet yesil biber
Domates ve biber salcasi karisimi
Yogurt
Sarimsak
Sivi yag
1/2 kg kiyma
Karabiber
Isot biberi
Tereyagi
Maydanoz
Tuz
YAPILISI
Kozlenmis patlicanlarin kabuklarini soyun ve ince ince dograyin. Biraz sivi yag ile hafifce kavurun. Patlicani biraz sogumasi icin kenara alin. Ayri bir tavada sogani biraz sivi yag ile kavurun, ince ince kiyilmis biberleri ekleyin ve kabugu soyulmus ve kucuk kucuk dogranmis domatesleride ilave edip, suyunu cekene kadar kavurun. Biraz domates ve biber salcasi ekleyin. En son olarakta kiymayi, tuzunu ve karabiberini ilave edip, iyice kavurun. Soguyan patlicanlara istediginiz miktarda dogranmis sarimsak ekleyin ve yogurtla iyice harmanlayip, servis tabagina alin. Patlicanlarin uzerinede kiymali harci dokun. Tereyagda isot biberini kizdirin ve kizgin karisimi Ali Nazigin uzerine dokup, maydanoz yapraklari ile susleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN
31 Ağustos 2010
KARADENIZ MUTFAGINDAN ZIRON
Hamuru Icin
Un
Su
Tuz
(Hamurla ugrasmak istemiyorsaniz hazir yufka kullanabilirsiniz)
Sosu Icin
Sarimsak
Yogurt (Istege gore biraz mayonez)
Tuz
Tereyagi
Kirmizi pul biber
Kaynar su
YAPILISI
Yapmak istediginiz olcuye gore derin bir kaba su koyun, biraz tuz ilave edip, tuzu eritin. Daha sonra aldigi kadar unla hamuru guzelce yogurup, yufka gibi acin. Actiginiz yufkayi 1-1.5 cm eninde uzun seritler halinde kesin ve her bir seridi rulo yapin. Hamur acmak istemiyorsaniz hazir yufka ilede deneyebilirsiniz. Hazirladiginiz rulolari firin tepsisine dizip, firinlayin. Daha sonra derin bir servis tabagina alin. Servis yapacaginiz zaman, uzerini gececek kadar kaynar su dokun ve hamurlarin suyu cekmesini bekleyin. Iyice suyunu cektiginde ve hamurlar iliklasinca, sarimsakli yogurdu hazirlayip, tuzunu ayarlayin. Arzu ederseniz birazda mayonez ilave edebilirsiniz. Yogurtlu karisimi Ziron'un uzerine dokun ve tereyaginda kizdirilmis pul biber ile uzerini susleyerek servis yapin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Hamur İşi,
Makarnalar,
Mantılar,
Yöresel Tatlar
ŞAM BABA TATLISI
Hamuru Icin
200gr un
250 gr pudra sekeri
4 cay kasigi kabartma tozu
1 tutam tuz
4 yumurta
100 gr eritilmis tereyagi
Surubu Icin
250 gr toz seker
600 ml su
200 gr pudra sekeri
1 limon suyu
100 ml meyve suyu (tercihen ananas ya da portal-ben seftali suyu kullandim)
YAPILISI
Yumurta ve sekeri iyice cirpin. Diger hamur malzemelerinide ekleyip, iyice karistirin. Firini onceden 200 derecede isitin. Harci kek kalibina dokun ve onceden isinmis firina verin. Yaklasik olarak 35-40 dakika kadar pisecek, uzeri iyice kizarmadan firindan almak gerekiyor. Kek piserken surubunu hazirlayin. Tum malzemeleri tencereye alin ve 5 dakika kaynatin. Kek firindan cikar cikmaz, sicak surubu yavas yavas uzerine dokun. Surubu yeterince cektikten sonra servis tabagina alip, uzerini meyve, pudra sekeri veya krema ile susleyerek servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
Labels:
Kek ve Muffinler,
Tatlılar
9 YIL SONRA TURKIYE'DE ILK RAMAZAN
9 yil gecti Ramazani Turkiye'de yasamayali. Nasil farkliymis meger tadi kokusu, pidesi gullaci, havasi suyu.
Bu yil zorlu bir seneydi benim icin, oglum ilk okula baslamisti, universite desen 17 dersle maraton kosuyordum, ustelik hastaliklarda cokca kapimi caliyordu. Aralik ayinda sancilaninca ogrendigim safra kesemdeki taslarinda alinmasi gerekiyordu. Zorlu bir yildi hasili ve bu yaz onca yorgunlugun ardinda, korka korka oldum bu ameliyati. Sukur sagligima kavustum, zorda olsa bitti gecti, simdi taslar safra kesemde degil elimde :) Safra kesesiz yasamaya alismak biraz tuhaf oldu aslinda yumurta, baklagiller, gazli ve yagli yiyecekler yok artik. Bu ameliyatin ardindan cok acil kiloda vermem gerekiyor. Iste tamda bu nedenden dolayi zaten hakkini veremedigim blogumu kapatmaya karar verdim. Verdim ama herkes buna karsi cikti oyle ya yillarin emegi var. Sonra dusundum, bu yil zaten bloguma iki tarif eklemisim. Yogunluktan zaten mutfaga vakit yok. Bari dedim yine arada sirada, cok degisik seyler olursa fotografladigim, arsivde olsun istedigim onlari yayinlarim dedim. Misafirlerime yaptigim seyleri koyarim dedim, cunku ben artik cok ama cok dikkatli beslenmek zorundayim bu yuzdende bu blogda yayinladigim pek cok seyi artik yemiyorum. Sagliktan onemlisi yok cunku.
Ramazan ayimiz mubarek olsun oncelikle. Geldi geciyor bile. Izmir'de basladi bizim icin Ramazan ayi. Istanbul'da devam etti. Ve nasip olursa Arnavutluk'ta da nihayete erecek. Birkac fotograf eklemek istedim bende, Ramazan'dan birseyler olsun istedim. Turkiye'de yasayanlar anlayamaz belki bu duyguyu. Cunku yasarken anlamiyor kiymetini insan. Ancak uzak kalinca, yitip gidince deger kazaniyor bu gibi seyler. Eyup Sultan'in kalabalikligi karsisinda adeta kanim dondu.
Dolasmak adeta imkansizlasmisti. Gece yarisina kadarda bu kalabalik boyle surup gidiyordu. Ama o kalabaliga ragmen, ramazani bu kadar icinde hissetmekte cok baska bir duyguydu gercekten.
Artik donus vaktiydi 23 Agustos, bir kez daha Tiran yolcusuyduk. Gokyuzunun engin mavisinde bir kez daha veda ederken Turkiye'me, bir kez daha merhaba diyorduk kardes ulkem Arnavutluga...
Labels:
Kalbimden Taşanlar
3 Mayıs 2010
Cikolata Soslu Kek

MALZEMELER
3 su bardagi Kek Un
1.5 Su bardagi toz seker
100 gr. margarin
3 adet yumurta
3/4 su bardagi sut
1/2 su bardagi sivi yag
Kabartma tozuna gerek yok, kek unun icinde var.
Kakao
Hazir cikolata sosu
Sekerlemeler
YAPILISI
Yumurta ve sekeri iyice cirpin. Karisim kabardiktan sonra, butun malzemeleri ekleyin ve 3-4 dakika cirpin. Yaglanmis kek kalibina dokun. 160 derecede isitilmis firinda, 60 dakika pisirin. Pisen keki yarim saat dinlendirdikten sonra, kaliptan cikartin. Uzerine hazirladiginiz cikolatali sosu dokup, sekerlerle susleyin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Kek ve Muffinler
31 Aralık 2009
ABLE KURABİYE
250 gr. yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı sirke
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozuAldığı kadar un (ele yapışmayacak şekilde bir hamur olacak)
YAPILISI
Bütün malzemeleri karıştırıp, ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru ne çok kalın, ne de çok ince, orta kalınlıkta açıyoruz. İstediğimiz şekil kalıplarla kesip, fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu, susam veya çörekotu ile süsleyip fırına veriyoruz. Kurabiyeler çok çabuk pişiyor, bu nedenle çok dikkatli olmak gerekiyor.
AFIYET OLSUN
Labels:
Kurabiyeler
30 Kasım 2009
KURBAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
Minik semazenlerin başı, şeker oğlum...
Labels:
Kalbimden Taşanlar
9 Kasım 2009
IYIKI DOGDUM :) GORDUNMU BAK 33 OLDUM :D
Bir yil daha gecti, gozumuzu acip kapatana kadar. Pastadaki mumlar cogalmaya devam ediyor ama ben sanki hala o eski 18 yasimdaki ben. Hala yasama sevinci dolu, hala aglarken gulen ben. Zaman gecsede, pastanin mumlari artip, her yasa bir yas daha eklensede ben ayni ben. 33'u sevdim ama nedense iki ayni rakam yanyana pek bi hosuma gitti. Cok guzel bir dogum gunuydu. Mailler, mesajlar, facebooktaki hediyeler, universitedeki benden 10-15 yas kucuk olmalarina ragmen, kendimi onlarla ayni yastaymisim gibi hissettiren seker arkadaslarimin boynuma sarilip Nino iyiki dogdun diye Turkce birseyler soylemeye calismalari, ailemin telefonlada olsa sicacik dogum gunu kutlamalari, ozellikle annemin sesiyle sabah sabah hayata merhaba deyisim, oglusumun bakici teyzesiyle Arnavutca gezuar ditelindjen deyisi, esimin guzel surprizi, harika bir aksam yemegi ve alisverissssssss sanirim en guzel dogum gunum bu seneydi. Belki bu yuzden bu yasimi cok sevdim. Iyiki varsiniz dostlarim, iyiki dogmusum ve iyiki tanimisim sizleri. Cok sukur... Ve nice saglikli, mutlu, hayirli, uzun omurler, hep birlikte olalim insallah...
Labels:
Kalbimden Taşanlar
4 Kasım 2009
KİLİS TEPSİ KEBABI
2 adet büyük boy patates
1 adet büyük soğan
1/2 kg. az yağlı dana kıyma
1 dilim ekmek içi
2 adet orta boy yumurta
Kimyon, kırmızı ve karabiber
Sıvı yağ
Tuz
Su
Su
YAPILISI
Patatesleri orta kalınlıkta halka şeklinde doğrayın. Yağlanış tepsiye dizin. Üzerine birazda su ilave edin ki, yapışmasın. Ekmek içlerini iyice ıslatıp, suyunu sıkın. Kıymanın içine ekleyin. Biraz sıvı yağ, rondoda çekilmiş soğan, yumurtalar, baharatlar ve tuzunu ekleyip, kıymayı iyice yoğurun. Kıymayı iyice yoğurduktan sonra, patateslerin üzerine güzelce döşeyin, ve avuç içinizle iyice düzleştirin. Kıymanın üzerine biraz sıvı yağ sürün ve 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Etli Yemekler,
Yöresel Tatlar
3 Kasım 2009
ETLİ NOHUT YEMEĞİ
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 kg. nohut
300 gr. kuş başı doğranmış yağsız dana eti
Sıvı yağ
Tuz
Su
YAPILISI
Nohutları güzelce yıkayıp, sıcak suyun içinde 4-5 saat bekletin. Daha sonra suyunu süzüp, iyice yıkayın. Kuş başı doğranmış etleri biraz haşalayın ve iyice pişmeden ocaktan alın. Düdüklü tencerenin içine biraz sıvı yağ koyun ve yemeklik doğranmış soğanları güzelce kavurun. Salçaları ilave edip, kavurmaya devam edin. Daha sonra eti ve nohutu ekleyin, üzerini geçecek kadar su ilave edip, karıştırın ve düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte pisirin, kaynamaya başladığında, ocağı en kısık ayara getirip, yarım saat 45 dakika kadar pişirin. Bu sürenin sonunda, düdüklü soğuduktan sonra tencerenin kapağını açın ve yemeğin tuzunu ayarlayıp, 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Böyle yemeğin suyu kıvam almış olacak.
AFIYET OLSUN
Labels:
Etli Yemekler
20 Ekim 2009
KITIR KITIR MOZZARELLA TOPLARI
1 kutu mozarella peyniri
2-3 adet yumurta sarisi
Biraz Tuz
Galeta unu
Kizartmak icin bol miktarda sivi yag
YAPILISI
Top top mozarella peynirlerini, suyundan cikartip suzun. Yumurta sarilarini biraz tuzla iyice cirpin ve mozarella peynirlerini once yumurtaya, sonra galeta ununa bulayip, kızgın yagda, uzeri kizarana kadar pisirin. Sicak olarak servis yapin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Salatalar
23 Eylül 2009
Zeytinyagli Barbunya
MALZEMELER
1/2 kg barbunya
3 tane havuc
1 buyuk patates
1 tane sogan
2 tane domates
Sivi yag
Zeytin yagi
Domates salcasi
Kurutulmus veya taze kiyilmis dereotu
Tuz
Su
YAPILISI
Barbunyayi aksamdan sicak suya koyun. Pisireceginiz zaman iyice yikayip, suzun. Sogani yemeklik dograyip, cok az sivi yagda kavurun. Domatesleri kucuk kucuk dograyip, ilave edin ve kavurun. Biraz domates salcasi ekleyin. Kavurma islemi bitince biraz zeytin yagi ilave edin. Kup kup dogranmis patates ve havuclari tencereye alin. Suzdugunuz barbunyalarida ilave edip, uzerini gececek kadar su koyup, tuzunu ayarlayin ve kisik ateste pisirin. Ben duduklu tencerede yarim saat pisirdikten sonra, duduklunun havasini aldirip, kapagini acip, suyunun koyulasmasi icin 10 dakika kadarda kapagi acik kaynattim. Barbunya yemegi pistikten sonra, servis tabagina alin ve dereotu ile susleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Zeytinyaglilar
20 Eylül 2009
SEKER TADINDA BIR RAMAZAN BAYRAMI

Labels:
Kalbimden Taşanlar
18 Eylül 2009
OKULA BASLADIK
Iki hafta serbest giyindik artik formamiz boyle olacak :)
Labels:
Kalbimden Taşanlar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)