Kuru dolmanin hayatima girisi, bundan tam 4 yil oncesiydi. Ben patlicanin dolmasini agzima surmezdim. Kulaklari cinlasin Meral ablaya gitmistik cay icmeye, o yapmisti. 'Ben yemem' demistim hemen, zorla bir tane koymustu tabagima. Allah'im o tadi alinca, o gun kac tane yedim bilmiyorum, kur dolmayla aramda, kopmaz bir bag olusmustu o gun. Sonralari artik heryerde, hic reddetmeden yedigim, hatta yuzsuzluk edip, birdaha birdaha istedigim bir tad oldu bu dolmalar benim icin. Yine gecenlerde sevdigim bir arkadasimda yedik. 'Baska yemek olmasin, hic sorun degil, ben hep bu dolmalardan yiyim' dedim kendi kendime. Antep'te bu biberlerin acisini kuruturlarmis, icinede acibiber salcasi ve aci pul biber atarlarmis, sanirim bu haliyle yiyemem ama :) hafif acili oldumu goturuyorum :D Bayildigim bu dolmalari, 'soyle koca bir tabak bende gotururum' diyenler varsa buyursun...
MALZEMELER
10 adet kuru patlican
10 adet kuru dolmalik biber
Yaprak
Tereyagi
Pirinc
400 gr kiyma
2 adet buyuk boy sogan
Tuz
Nane
Karabiber
Antep biberi
Kimyon
Antep salcasi (domates ve biber karisik)
Sosu Icin(Istege Bagli)
Biraz su
5-6 dis rendelenmis sarimsak
1 yemek kasigi biber salcasi
3 yemek kasigi limon suyu
YAPILISI
Patlican ve biberleri yumusayincaya kadar haslayin. Yapraklarida kaynayan suya batirip, renkleri donunce sudan cikartin. Derin bir kabin icine biraz tereyagi koyun, goz karari yeterli miktarda yikanmis pirinc ve yemeklik dogranmis soganlari ilave edin. Yarim bardak ilik suda, tuz, salca ve baharatlari karistirip, pirince ilave edin. Kiymayida ekleyip, iyice harmanlayin ve dolmalarin icini doldurup, genis bir tencereye, hafif yatay olacak sekilde dizin. Kalan harclada yapraklari sararak, dolmalarin uzerine yerlestirin. Sarmalarin uzerine kucuk kucuk tereyagi parcalari koyun ve tencerenin yarisina kadar sicak su koyup, kisik ateste yemegi pisirin. Ayri bir kapta biber salcasi, limon suyu, rendelenmis sarimsak ve suyu karistirin, dolmalari ocaktan indirmeden once, bu sosu uzerine gezdirin. Dolmalar hafif ilimaya baslayinca, servis yapin.
AFIYET OLSUN
MALZEMELER
10 adet kuru patlican
10 adet kuru dolmalik biber
Yaprak
Tereyagi
Pirinc
400 gr kiyma
2 adet buyuk boy sogan
Tuz
Nane
Karabiber
Antep biberi
Kimyon
Antep salcasi (domates ve biber karisik)
Sosu Icin(Istege Bagli)
Biraz su
5-6 dis rendelenmis sarimsak
1 yemek kasigi biber salcasi
3 yemek kasigi limon suyu
YAPILISI
Patlican ve biberleri yumusayincaya kadar haslayin. Yapraklarida kaynayan suya batirip, renkleri donunce sudan cikartin. Derin bir kabin icine biraz tereyagi koyun, goz karari yeterli miktarda yikanmis pirinc ve yemeklik dogranmis soganlari ilave edin. Yarim bardak ilik suda, tuz, salca ve baharatlari karistirip, pirince ilave edin. Kiymayida ekleyip, iyice harmanlayin ve dolmalarin icini doldurup, genis bir tencereye, hafif yatay olacak sekilde dizin. Kalan harclada yapraklari sararak, dolmalarin uzerine yerlestirin. Sarmalarin uzerine kucuk kucuk tereyagi parcalari koyun ve tencerenin yarisina kadar sicak su koyup, kisik ateste yemegi pisirin. Ayri bir kapta biber salcasi, limon suyu, rendelenmis sarimsak ve suyu karistirin, dolmalari ocaktan indirmeden once, bu sosu uzerine gezdirin. Dolmalar hafif ilimaya baslayinca, servis yapin.
AFIYET OLSUN
36 yorum:
Nihan'cığım,
Bu kurulardan apılan dolmalar bana annemin mutfağından gelen kokuları hatırlatıyor, yapar hepimize ayırırdı. Çok leziz görünüyorlar. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
ben bu başlığa bayıldım ya çokkkk tatlı olmuş direk onu gördüm ne yapmıştın unuttum
malum aşk sarhouşyum bennn
neyse missss gibi dolmaları da gördüm heee aynı ben gibi olmuşlar dolma dolma
kocaman öptüm artık iyileşşşşş
Ben de birkaç sene önce Çiya'da yemiştim ilk kez bu kuru sebzeden yapılan dolmaları ve aşık olmuştum. annem de çok küçükken yemiş ve hep sayıklar dururdu "bir yapsak" diye...
2 ay kadar önce büyük bir marketten kuru patlıcanlar aldım ona; yapsın diye. Hatta hemen o gün Antepli bir arkadaşımın annesinden de tarif aldık; ama hala kilerde bekliyor patlıcanlar :))))
Ellerine sağlık senin Ninocuğum... Yakınında olmasam da kokusunu duyumsayabiliyorum zihnimde :D
Bu arada sen aklıma getirdin; bir anket açtım... Şu benim "Yakında" yapılacaklar listem hakkında :) İlhamım oldun :))))
napemm!sen de kazana düştün o zaman))dolmalarda yiyin beni diyor.şu ışınlanma olayınıda çözseler artık diyorum))ble bak bakkk nereye kadar.
canim merhaba
dolmalar harika olmus
ellerine saglik
himmmm, optum
canim merhaba
dolmalar harika olmus
ellerine saglik
himmmm, optum
selamlar...
ellerine saglik, lezzetli görünüyor
sevgilerle ayselce ;)
offf bayılırım en çok sevdiklerim arasındadır kendileri o sosu bende yapıyorum kuru patlıcan ve biber dolması üzerine çok yakışıyor herkesede şiddetle tavsiye ederim ..muhteşem olmuşlar canım ellerine sağlık....sevgiler
Ninom çiceğim benim:) Senin hayatına girmişti benimkine daha girmedi bu dolma.Geçen seni iftarda bi abla yapmıştı.Annem çok bayılmıştı ama ben yememiştim.Galiba çok şey kaçırmışım:))
Ama görüntü süper.
Yinede ben ananamin zeytinyağlı yaprak sarmalarını birbir götürmeyi tercih ederim:)))
Canım biran önce iyilişin artık;)
Öpüyorum kocamanca..
Bannerda süper olmuş:)
Merhaba Canım Tarif süper görünüyor fakat ben o kardan adamları yeriiiiimmmm. Bayıldım onlara.... güle güle kullan.
etlisi sütlüsü....her şeklini yapmışın...
ellerine sağlık....
insanın ağzının suyu akıyoooo....
oyyy oyyyy
insanın canı sabah sabah dolma çekermi yahu....
çekti ninocuğummmmm...
canım selam,
eşimin en sevdiği yemektir bu kayınvalidem bize geldiğinde ilk önce dolma yapar.. süper görünüyor..
sevgiler-özlem
Ben hiç kuru dolma denemedim ama şu yazdıklarından sonra ilk fırsatta deneyeceğim doğrusu.Nefis olmuş canım ellerine sağlık harikasın...
Hepsi çok nefis gorunuyor .Ellerine sağlık.Nihan'cığım daha takıptekilerin arasına gıremedım mı canım.??
Canım ben tam bir patlıcan severim:))her türlüsünü soframda isterim...ama bu kurusu var ya bu kurusu.....işte bu sözün bittiği ,midenin bayram ettiği yer:)))ellerine sağlık canım....
ne lezzetli bir tabak bu böyle.nefis görünüyor.
ellerine saglık
sevgiler
NİHANCIM İYİ DİLEKLERİN İÇİN ÇOK TŞK LER:))
BEN DE YEMEK YAPMAYI MUTFAĞI ÇOK SEVERİM...
SENİ TAKİPTE OLUCAM
ELLERİNE SAĞLIK...
GÖRÜŞMEK ÜZERE...
Canım ellerine sağlık en sevdiğimiz yemeği yapmışsın, ne lezzetlidir şimdi bu dolmalar of of, afiyetler olsun ,sevgilerimle...
Sana ve ailene 2008 yılı uğur, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Mutlu yıllar dilerim.
Sevgiler..
dolmalar cok lezzetli olmus
ellerine saglik
kurusunu tazesine her zaman tercih ederim. hmmm ağzım sulandı resmen.
sevgiler
Nihan'cığım,
Valla nefis görünüyo dolmalar.Ellerine sağlık.Müsaaden olursa seni linklerime ekleyebilir miyim canım?Sevgiler
ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYORLAR. NİHANCIĞIMIN ELLERİNE SAĞLIK...
ay ay ay çok severim ben bir Ankara lı olarak kuru biber ,patlıcan ,yeşilfasulye en sevdiğimiz yemeklerdendir. Bir de bu dolmaları tencereye dizmeden önce bir kaşık biber salçasını biraz yağ ile yakarsan üzerinede dolmalrı dizersen nefis olna dolmalar dahada nefis olucaktır .ellerine sağlık.benim içinde ye bir kaç tane kendi yediklerine karışmam..))
canım
ben patlıcanın kurutulduğu ( önce oyulduğu)
diyarlarda yaşayan biri olarak bu sevgini
taaaaa yüreciğimin içinde hissediyorum.
ve evdeki kuru patlıcanlara yalanarak bakıyorum.
ellerine sağlık ...
hastaymışsın geçmiş olsun.
kendine dikkat et.
canim ellerine saglik harika görünüyorlar, ben bir antepli olarak artik bu kurulardan getiremiyorum almanyaya
cok zor oluyor, böyle buralarda bakip agzimin suyu akiyor, sizlere afiyet olsun, sevgiler...
ellerinize sağlık..nefis görünüyor gerçekten...bizde yemek kursunda denedik...daha öncede tatmıştım güzel bir lezzetti...usta antepli olunca antepin salçası antepin kuruluklarıyla harika bir dolma çıkmıştı ortaya zeytinyağlısından..farklı bir lezzet bende önyargıyla yaklaşmıştım ama şimdi seviyorum...
Çok nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Mardinde de çok yaparlar. Harika bir tadı var. Sevgilerimle...
nino ellerine sağlık dolmalar nefis görünüyorlar sevgilerimle bayy
Ninocuğum döktürmüşsün yine..:))Ellerine sağlık valla, olsa da yesek..:))
Nihan'cım sen ne yaptın böyle
az evvel sevgili özleme patlıcan dolmalarını yedi diye sitem ettim sen daha beterini yapmışsın üçü bir arada bu kadarını kaldıramaz bu bünye lütfen.:)
şaka bir yana ellerine sağlık cnm afiyet bal şeker olsun.
bayramda bizdede kuru biber dolması vardı sarmanın yanına:)
nefis olur bu lezzet herkese tavsiyemdir nihana uyun hemen yapın bundan bir tencere:)
ellerine sağlık nihancım hem dolmalar için hemde yeni başlığın için,çok güzel olmuşta:)))
Ben sadece okuyucu ve belki biraz yiyiciyim yemek ve bloglari konusunda ama etli kuru patlican dedin olmadi.
bu saatte de okunmazdi ki! Enfes gozukuyorlar
huuuuu
Anacım ne güzel bi tesadüfe imzamızı atmışız :) Hem sende hem bende kuru dolmalar herkes buyursun gelsin :)) Ellerine sağlık kuşum...
oyyy oooyyy bayılırım sarma ve kuru dolmaya ya sen uzak diyarlarda bile bunları bulup yapıyorsun.biz buralarda hiç bişey yapmıyoruz.canım benim gerçekten harika olmuş.çok güzel görünüyor.akşam akşam canım istedi yawww.
Yorum Gönder