29 Mart 2007

FISTIKLI ve PARCA CIKOLATALI KLASIK MUFFIN

Sonunda benimde minicik kagitlar icinde muffinlerim oldu :) Muffin yapmanin puf noktalarini ararken, Portakal Agaci'nda bu muffinleri gordum, kendiside bu tarifi BBC Good Food dergisinin Subat 2005 sayisinda gorup, denemis. Goruntusu inanilmaz hosuma gitti ve gecenin 00.30'unda bu muffinleri yapmaya karar verdim :) Bazi malzemeleri kendime gore ayarlayip, degistirdim. Gercektende harika oldular yumusacik ve puf puf. Iste muffinlerim ve muffin yapmanin puf noktalari...



MALZEMELER

70 gr. Seker

125 gr. Un (Ben kek icin ozel uretilen unlardan kullandim)

1 Cay Kasigi Karbonat

1/2 Paket Vanilya

40 gr. Eritilmis ve Ilitilmis Tereyagi

1 Yumurta

100 ml. Sut

Yarim Su Bardagi Antep Fistigi

Yarim Su Bardagi Parca Cikolata veya Damla Cikolata

YAPILISI

Firininizi 200 dereceye ayarlayin ve acin. 12'li muffin kalibiniza. kucuk kagit kaplari dizin ve ya firin tepsisine direk bu kagitlardan dizin. Genis bir kapta; seker, un, vanilya ve karbonati, plastik cirpma teli veya tahta bir kasikla, iyice karistirin. Yumurtayi ayri bir kapta iyice cirpin, sut ve erimis, ilimis tereyagini ilave edip, cirpmaya devam edin. Sivi karisim iyice karistiktan sonra, unlu karisima yavas yavas ilave edin ve plastik tel veya tahta kasik yardimiyla, sivi karisimi, unlu karisima yedirin. Fistik ve cikolatalari ilave edip, karistirin. Harci fazla karistirmayin, yoksa muffinleriniz kabarmaz. Isterseniz farkli ic malzemelerde kullanabilirsiniz; hindistan cevizi, findik, ceviz, uzum, vs. gibi. Karisimi, kasik yardimiyla (yaklasik 1.5 yemek kasigi), kagit kaliplarin icine paylastirin. Muffinlerinizi yaklasik 15-20 dakika pisirin ve pisince firin telinde, firinin kapagini acip, sogutun. Iyi bir muffin yapmanin 3 altin kurali: Ilk once sivi malzemeleri karistirip, daha sonra kati malzemelerle karistirmak, muffinlere eklemek istediginiz farkli malzemeleri (cikolata, ceviz, findik, fistik, uzum, vs.) hep en son eklemek ve asla fazla karistirmamak. Muffinler, keklere gore daha yumusak oluyor. Bu nedenle, firindan ciktiginda size yumusak gerelebilir, ama firin telinde sogudugunda, bir tanesini alip yediginizde, aslinda pismis oldugunu goreceksiniz. Bu nedenle, 15-20 dakikadan fazla, muffinlerinizi firinda tutmayin. Tarife uydugunuzda harika muffinler elde ettiginizi goreceksiniz.

AFIYET OLSUN


1 yorum:

ebrulitatlar dedi ki...

Nihan'cım muffinlerin çok güzel olmuş canım, ellerine sağlık, mevlid kandilinde mübarek olsun, sevgiler..