26 Eylül 2007
ELBASAN TAVA
Elbasan Tava, Arnavutluk'ta ilk kez tattigim bir lezzet. Etle pek aram olmadigindan, et konusunda seciciyimdir biraz. Elbasan tavanin arnavut yemegi oldugunu soyleyenler var, sanirim Arnavutluk'ta Elbasan sehri oldugu icin, ama burayla ilgisi olmadigini ogrendim bu yemegin. Arnavut yemegi olmamasina karsin, Arnavut misafirlerimin begendigi bir lezzet oldu Elbasan Tava. Hakkinda bircok tarifler yazildi cizildi ama ben uzman bir lokantanin sahibinin 'Haci Abdullah Lokantasi/Abdullah Korun'un' tarifini uyguladim, tarifide yemek kitabim 'Gelincik Sofrasi'ndan' aldim ve sonuc mukemmel oldu. Elbasan tava aslinda kuzu etiyle yapiliyor, ancak ben kuzu eti yiyemedigim icin, dana etiyle yaptim. Sizler farketmeyecegini dusunuyorsaniz, kuzu etiyle deneyin, cunku kuzu eti ile cok daha nefis oluyor, ancak ben kuzu etini kokusu agir geldiginden yiyemiyorum. Iste meshuuur Elbasan Tava'nin tarifi...
MALZEMELER
750 gr. parca kuzu eti (ben dana kullandim)
200 gr. margarin
2 adet sogan
1 tatli kasigi salca
1 tatli kasigi kekik
1 tatli kasigi karabiber
2 dis sarimsak
1 lt. su
Besamel Sos Icin
200 gr. un (ben 6 tepeleme yemek kasigi kullandim)
1 Paket margarin (ben yarim paket kullandim)
100 gr. kasar peyniri
1 kg. sut (ben muhallebi kivami tutacak kadar sut doktum)
1 cay kasigi tuz
2 adet yumurta (ben yumurta kullanmadim)
YAPILISI
Etleri 1 lt. suda, 100 gr margarin ve salca ile birlikte 1 saat pisirin. Etleri suzerek ayirin ve sogumasini bekleyin. Soguyan etleri tiftin. Ufak bir tencerede 2 adet sogani yemeklik dograyip, 100 gr. margarinle kavurun. Tifttiginiz etleride ilave edip, tuz, kekik, karabiber ve dogranmis sarimsagi ilave edip, 10 dakika pisirin. Bu etli harci ister kucuk kaselere koyup, firin tepsisine ters cevirin, istersenizde borcama doseyin (benim yaptigim gibi). Ayri bir tencere margarini eritin, unu kavurun (Yumurta ekliyecekseniz, un-margarin ve yumurtayi iyice cirpip oyle kavurun). Yavas yavas sut ilave ederek, muhallebi kivamina gelene kadar cirparak, pisirin. Pisen sosu, etlerin uzerini kaplayacak sekilde dokun ve uzerine kasar peyniri rendesi serpistirip, 180 derece firinda, kasar peynirler kizarana kadar pisirip, sicakken servis yapin.
AFIYET OLSUN
Labels:
Etli Yemekler,
Yöresel Tatlar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
28 yorum:
Ellerine sağlık Nihan'cığım. Hep yapmak istediğim bir tarifdir. Dışarıda seve seve yedim şimdiye kadar yapacağım zaman tarif için yine geleceğim. Sevgiler..
Biz de bunu "kabak o'graten" ya da "patlican o'graten" adiyla yapiyoruz. annemin yemek kitaplarindan ogrendigim sekliyle. ama nefis gorunuyor sizinki de, aklima geldi epeydir yapmamistim. ellerinize saglik.
sitenizi yeni kesfettim, listeme ekliyorum sizi. kolay gelsin.
sevgiler
nıhancım ellerıne saglık guzel tarıf etmıssın..bende etı yıyemıyorum ama ıste ınsan yemesede yapmak zorunda kalıyor aılesı ıcın...ben bunun tavuklusunu yapıyorum :P guzeltemennılerın ıcınde cok sagol..sevgılerle..
Canım en sevdiğim etli yemek bu herhalde annem tavukla yapr çok güzel olur biede öyle dene ama babam beşamel sos yağlı diye yemez zaten bizim evde et pek sevilmez ama ben elbasanı seviyorum ellerine sağlık pek bi güzelll
Cok sahane yapmisin nihancim,ellerine saglik.
Yıllar önce çok sevdiğim bir ablam bizi çağırdığı bir iftar yemeğinde yapmıştı. Çok hoşuma gittiği halde hiç kendim yapmadım. Çok güzel görünüyor inan ellerine sağlık:) Tarifi beklemekteydim. Teşekkür ederim canımm:))
Sevgilerimle...
Merhaba canım,
Çok güzel bir yemek yapmışsın. Ben de elbasan tavayı hep dışarıda yedim. Artık evde yapabilirim sayende.
Sevgiler.
Nihan'cım,
Çok güzel olmuş. Yemeğe misafir geldiği zaman uygulanacak şık bir yemek.
Ellerine sağlık,
Sevgiler...
canım harika olmuş,mutlaka yapmalıyım ben de.eline emeğine sağlık...
makarnacik.blogcu
Nihancim benimde hep merak ettigim bir lezzettir elbasan tava yapmayi cok istedim ama simdiye dek olmadi ama denemeyi cok istiyorum yaparsam tarifinden yararlanacagim mutlaka canim ellerine saglik sevgiler...
Nihancim, hizina yetisilmiyor güzel arkadasim, yine harika bir lezzetle karsilastim sana gelince. Elbasan tava benim de pek cesaret edemedigim bir yemek ama artik sen bize böyle güzel sunarsan bizde denemek isteriz dogal olarak. Ellerine saglik, et olarak bende dana etini tercih edenlerdenim.
Öptüm ve byeeee
Nihan'cığım, sayfana geldim ve yeni eklenmiş üç güzel tarifle daha karşılaştım, elbasan tava,paşa kebabı ve salata, nefis olmuşlar..ellerine sağlık...sevgiler
can�m misafirlerinin yerinde olmay� isterdim 2 yeme�inde �ok nefis g�r�n�yor ellerine sa�l�k can�m sevgilerimle hay�rl� g�nler
Nihan'cığım, elbasan tava harika görünüyor.Tadı da çok güzeldir eminim.Ellerine emeğine sağlık.
Sevgiler...
selam canim harika olmus ellerine saglik ben blogspottada sayfa actim ama burayi kullanmayi tam bilmedigim icin blogcuda devam ediyorum
keskinlininmutfagi.blogcu
Ellerine sağlık Nihancım harika görünüyor.
değişik bir lezzet.ellerine sağlık.eminim güzel olmuştur.
Canım hep duyarım ama yemedim de yapmadım da bu tarif işimize yarayabilir..sevgiler..
nefis görünüyor, ellerine sağlık...
Bitanem,ne kadar nefis yapmışsın ellerine sağlık.Oruçlu iken sayfana girmemek gerekiyor diye düşünüyorum.))Aynı zamanda hızına yetişilmiyor.Maşaallah sana!
Sevgilerle kal..
ne güzel yemekler eklenmiş ben nası kaçırmışım yaa:(
hangisinden başlayım bilemiyorum ama lahmacun mahvetti beni.. tavada pişmesi özellikle mutlu etti.. kıymalar yeterince pişmez gibi gelmişti demek oluyormuş.. ne güzel tavada yapılır kolayca:)
ellerine sağlık Nihancım..
seldacim yapimida kolay dene muhakkak...
sunrise bu yemegi cok meshur bir lokantanin sahibinin tarifinden yaptim, adi elbasan tava yaziyor, kabak patlican yok, ama o tarifinde tadina bakmistim nefis oluyor, tesekkur ederim...
dugme bayla binbir cesni hayat eminim tavukluda harikadir...
yesimim demek sen bu yemegi seviyosun ay cok sevindim :D
yarencim tesekkurler...
bocurukcum hemen dene kacirma ;)
thistime canim evde yap bu daha lezzetli ;)
ozlemcim kesinlikle misafirlere ozel harika bir goruntu ve tad...
birgul abla tesekkurler...
sevalcim artik yaparsin ;)
kevsercim denedigine pisman etmicek bir lezzet bu :D
hatice cok tesekkurler..
gul ablacim gel misafirim ol, sanada yapim :)
hayat kesinlikle cok guzel, emin olabilirsin ;)
ikizlerin annesi, nazifecim, defnecim tesekkurler...
serpilcim, haticecim sagolun...
gulcum sagol canim benim, ama orucluyken zaten hicbir blog yaramiyor insana :D
aysegulcum kesinlikle tavada pide hem kolay, hem leziz...
slm nihancım elbasan tarifi için çok teşekkür ederim.ayrıca hurmalı kekte bence çok güzel görünüyor.bende birkere senin gibi elmalı turtayı götürürken tepsiyi elimden düşürmüştüm.yarısı sağlamdı.saolsun götürdüğüm yeğenimdi yarısını yedi.diğer yarısınıda pudinge katıp daha değişik bir pasta daha çıkardı.sende böle yapabilirsin.tarif bloğumda.ellerin dert görmesin...
http://sevilcedeninciler.blogcu.com
sevilcim sorma moralim cok bozuk hic bisi yapmadim ole yedik keki :( hala var...
Canımın içi Nihanım, enfessss görünüyor. Vallahi bravo...
Ellerine sağlık...
seni öpüyommm kocaaaaaamaaaan
zerrinim canim cok sagol...
canımcım;
o kadar basit ve güzel anlatmışsın ki kesinkes yapıcam görüntüsü aklımda kaldı:)
ellerine sağlık öptüm
esracim tadida harika, yapilisida kolay, mutlaka dene canim ;)
Yorum Gönder