1 Eylül 2007

TAVUKLU BOREK





MALZEMELER
1/2 kg. Haslanmis Tavuk Et
1 kg. Yufka
2 Orta Boy Sogan
Karabiber
Kirmizi Pul Biber
Sivi Yag
1 Yumurta
1 Su Bardagi Sut
1,5 Su Bardagi Su
Tuz

YAPILISI
Haslanmis tavuk etini kucuk kucuk dograyin. Soganlari kup kup dograyip, biraz sivi yagla kavurun ve dogradiginiz tavuk etlerini ilave edip, kisik ateste kavurmaya devam edin. Tavuk etini 15-20 dakika kadar kisik ateste kavurduktan sonra baharatlarini ve tuzunu ilave edip, altini kapatin. Sut, yumurtanin beyazi, su, tuz ve birada sivi yag ekliyerek, boregin harcini hazirlayin. Yufkalari serip, harci surun. Yufkayi 4 esit parcaya boylamasina kesin. Kestiginiz yufkalarida ortadan ikiye kesin. Tavuklu harci koyup, bohca seklinde katlayin ve yagli kagit serili firin tepsisine dizin. Bohcalarin uzerine kalan yumurta sarisini surun ve 200 derecede, uzeri kizarana kadar pisirin. Sicakken servis yapin.

AFIYET OLSUN

30 Ağustos 2007

KULAK (Bizim Evde Dedemin Kulagi)


30 Agustos ZAFER BAYRAMImiz kutlu olsun...


Sagolsun Ayse'cim, Turk Gecesi yapinca, kambersiz dugun olmaz dedim, (burada kamber ben oluyorum tabii) bende geldim. Ilk olarak, onceden yayinladigim bir tarifle katilmayi dusundumsede Yesim'cigimin uyarisiyla vazgectim, cunku tam olarak Turk yemegi olup olmadigindan emin olamadik. Efendim biz Turkuz ama Kulak diye bir yemek duymadik dediginizi duyar gibiyim :D Valla bu yemegin adi Kulak, hatta bizim evde Dedemin Kulagi :) Nerden cikti derseniz, yemegin tadi kadar, hikayeside cok guzel. Ben cok kucuktum, bana ve kardesime anneannem bakti hep. O zamanlar dedem yasiyordu (Allah Rahmet Eylesin) ve kardesimle ben, annem calistigi icin onlarda kaliyorduk. Anneannem bu yemegi cok yapardi. Adini sordugumuzdaysa Kulak derdi. Rahmetli dedecigimde, nur icinde yatsin. Anneanneniz benim kulagimi yemek yapmis bugun :) der bizi guldururdu. Bizde nese icinde, dede bak senin kulagin bu, yedik gitti der, yemegimizi bitirirdik. Simdilerde dusunuyorumda, anneanne ve dede olarak sirf biz yemegi yiyelim, doyalim diye bir oyun yazip, oynamislar kendilerince. Allah saglik ve omur versin, anneannem 83 yasinda (MASAALLAH) ve suan benimle Arnavutluk'ta. Ve hala bize KULAK yapiyor :D tabii artik dedem yok, adi bu yemekte kaldi sadece :( Bu yemekle birlikte bir kez daha onuda anmis oldum. Efendim bu guzel hikayenin ardindan yemegimize gelelim. Bildigimiz mantiya benziyor aslinda. Tek farki katlanisi. Bu biraz muska gibi oluyor, pistikten sonrada kivrimlari kulagi andiriyor. Bu nedenlede adi KULAK. Bu yemegi en son yazin yengemlerde yemistik. Su gunlerde anneannemle yine yapacagiz. Yengem ve anneannemin mahsuludur su fotograftaki KULAKlar :) Onlarin emegini gozardi edemeyiz elbette. Gercektende enfes olmustu, tika basa yemistik. Birkez daha anneanneminde, yengeminde ellerine saglik diyorum buradan. Eh bende isin ucundan tutup, arada bir pisen Kulaklara baktim ve bol bol fotograf cektim :) Hee bide yedim :D

MALZEMELER
  • 2.5 Su Bardagi Ilik Su
  • Aldigi Kadar Un
  • Tuz

IC HARCI ICIN

  • 200 gr. Kiyma
  • 1 Buyuk Sogan
  • Tuz

SOSU ICIN

  • Yogurt
  • Sarmisak
  • Salca
  • Tuz
  • Tereyagi
  • Kirmizi Pul Biber

YAPILISI
Suyu derin bir kap icine alin ve biraz tuz atip, tuzu eritin. Suyun icine yavas yavas unu ekleyerek, yogurun. Manti hamuru kivaminda, ne sert ne yumusak bir hamur elde edin. Hamurdan acacaginiz buyukluge gore bezeler yapin, uzerine nemli bir bez ortup, ic harcini hazirlayana kadar dinlendirin. Yemeklik dogranmis soganlari, kiyma ile birlikte iyice yogurun ve tuzunu ayarlayin. Bezelerden birini oklava ile 1cm kalinliginda acin.

Keskin bir bicak yardimiyla (simdilerde bizler rulet kullaniyoruz ama anneannem bicakla kesiyor hala) fotograftaki gibi iri iri kareler kesin ve tam ortasina kiymali harctan koyun. Daha sonra her bir kareyi, muska seklinde katlayin ve unlanmis tepsiye dizin (Anneannem eskiden gazete kagitlarina dizer ve boylece kuruturdu). Diger bezeleride ayni islemlerden gecirip, katlayin ve unlanmis tepsilere dizin. Fazlaya yapip bu sekilde buzluga atabileceginiz gibi, soguk havalarda firinda, sicak havalarda ise anneannemin yaptigi gibi acikta kurutup, ertesi gunde pisirip yiyebilirsiniz. En son olarak ise, bir tencerede su kaynatin, icine biraz tereyagi ve tuz ekleyin. Kaynayan suya kulaklari atin ve hamur pistikten sonra, suzup, servis tabagina alin. Sos icin derin bir tavada tereyagini eritin, icine salca ve kirmizi biber ekleyip, biraz pisirin. Sarimsakli yogurt hazirlayip, iliyan kulaklarin uzerine dokun. Salcali sosla susleyip, servis yapin. Yerkende beni hatirlayin :)







Unutmadan herkes bisiler getirecekti yaninda, davul-zurna :) bende laz usaguyumya kemencemle geldim :) 'ben kemence calamamda dayum darulur baga, uy uy uy uy...'










AFIYET OLSUN

29 Ağustos 2007

Etli Bostan Kebabi

Patlican en sevdigim sebzelerin basinda gelir. Her halini severim su patlicanin. Bostan kebabi ise inanilmaz bir lezzet. Yemede yaninda yat derler ya, dayanabiliyorsan yemede yat bakalim :D Yedik yedik bi daha yedik(ben bi tane yedim valla :D), gene yedik, istedik ki, sizde gorun, dayanamayin, yapin, yiyin :) aman sakin yedikten sonra sismeyin :D


MALZEMELER
4 adet bostan patlicani
2-3 dis sarmisak
1 adet orta boy sogan
1/2 kg. kusbasi et
4-5 adet domates
1 dolu yemek kasigi salca
3 adet yesil biber
Siviyag
200 gr. dil peyniri
Tuz, Karabiber, Kori

YAPILISI
Patlicanlari yikayip, alacali soyun. Sap kismini kesip, ortasini dikkatlice oyun, tuzlu suda bekletip, suzun. Kizgin yagda veya en kolayi fritozde hafif kizartin. Kusbasi dogranmis eti cok az yagda kavurun. Yemeklik dogranmis soganlari, biberleri, domates ve salcayi ilave edip, kavurmaya devam edin. Biraz sicak su ekleyip, kisik ateste eti pisirin. Patlicanlari kucuk firin guveclerine yerlestirin. Pisen etli harcin icine, tuz ve baharatlari ekleyip, karistirin ve patlicanlarin icine doldurun. Dil peynirini dilimleyin ve patlicanlarin uzerine kapatin. 180°C firinda, peynirler eriyip, kizarana kadar pisirin. Sicakken, guvecle birlikte servis yapin.

AFIYET OLSUN


28 Ağustos 2007

BESAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA

Besamel soslu tariflere oldum olasi bayilirim zaten. Hele makarnaya oyle guzel eslik ediyorki. Eh cocuklarda makarnayi cok sever. Durum boyle oluncada, kuru kuru makarna yemesinler diye, makarnayi ne sekle sokacagini sasirir anneler :) Ama bu lezzeti buyuk kucuk demeden herkes bayila bayila yer. Sadece cocuklara degil, buyuklerede afiyetle yiyecekleri bir lezzet bu. Buyrun tarife...

MALZEMELER
1 Paket Ici Bos Firin Makarna
250 gr. Tuzsuz Beyaz Peynir
1 Demet Maydanoz
Tuz, Su
Kasar Peyniri Rendesi (Uzerine)
Sivi Yag

Besamel Sos Icin
1/2 Paket Margarin
Sut
Un
Tuz

YAPILISI
Makarnalari tuzlu suda 10 dakika kadar haslayin. Makarna haslanirken. Ayri bir tencerede yagi eritin. 3 tepeleme yemek kasigi unu kavurun. Yavas yavas sut ilave edip, muhallebi kivaminda bir sos hazirlayip, tuzunu ayarlayin. Haslanmis makarnaya biraz sivi yag katin ve suzun. Makarnanin icine, ezilmis beyaz peyniri ve kucuk kucuk dogranmis maydanozlari ilave edip, hafifce karistirin. Dikdortgen borcama mumkun oldugunca duzgun bir sekilde, uzunlamasina makarnalari dizin. Uzerine besamel sosu dokun ve rendelenmis kasar serpistirip, 200 derecede kasar peynirler kizarana kadar pisirin. Hafif ilidiktan sonra kesip, servis yapin.


AFIYET OLSUN

KUREN KOMPOSTOSU (NAM-I DIGER KIZILCIK)

Kis yaklasirken Kusburnunun onemini hatirladim. Eh sicaklardada cayi cekilmez simdi, en guzeli komposto icmek bu sicaklarda :D dedim. Anneannem Kutahya/Simav'li. Oradan gondermisler bu Kuren'leri. Ben bu Kurenlerin, bizim bildigimiz Kusburnu veya Kizilcik oldugunu dusunuyorum. Tadina bakinca Küren'in Kusburnu olduguna kanaat ettik once desemde belkide Kizilciktir dedik sonradan :D yani tam olarak bilemedik. Kizilcik veya Kusburnu!!! Anneannem ise su yorumu getirdi: 'Kuren iste, Kuren' :D(Simav'da oyle diyorlar en azindan)... gibi diyaloglarin ardindan, internetteki bir bulmaca sayfasinda Küren'in Kizilcik oldugunu ogrenmis bulunmaktayim :D Mutluyum, Gururluyum :D Esim cok sukur iyi, dunden beri ben kotu durumdayim simdide :( Nazar mi degdi nedir dicem ama :D neyimize nazar degecek ki :D Aksam inanilmaz bir bulanti, ne var ne yok ....... anladiniz siz onu, yazmim simdi. Sabaha kadar esim ve anneannem basimi bekledi, inledim durdum. Sabaha karsi sizmisim artik. Midem hala kotu, havalarin sicagindan mi bilinmez. Bu ara yediklerimize cok dikkat edelim...

MALZEMELER
1 Buyuk Kase Dolusu Taze Küren (Kizilcik)
2.5 Su Bardagi Su
5-6 Su Bardagi Seker

YAPILISI
Kürenleri (kızılcıkları) temizleyin ve guzelce yikayip, sabaha kadar suda bekletin ve suzun. Kurenleri tencereye alin, seker ve suyunu ilave edip, taneler yumusayana kadar kisik ateste pisirin. Ilidiktan sonra, buzdolabina kaldirip, sogukken servis yapin.

AFIYET OLSUN

26 Ağustos 2007

Kitir Ekmekli Mercimek Corbasi - Berat Kandili

Dun aksam uzeri esim eve geldi. Yuzu bir tuhafti ne oldu dedim. Korkma dedi. Eee... dedim. Zehirlendik!!! Neeeeee, nasil, ne zaman, nerde, ne yedin gibi milyon tane soruyu pespese siraladiktan sonra. Sonunda esime konusma sirasi geldi. Dun yedikleri et yemeginden zehirlenmisler. Bir kisi hastanelik, esimle birlikte iki kiside evde hastanelik durumda. Butun gece, sabaha kadar ishal, kusma. Dun eve geldiginde 80 kg du, simdi 78 kg. Sabah birde baktim atesi cikti, ates 40. Allah'im yuregim agizima geldi. Ilik dus, ates dusurucu derken, cok sukur atesini dusurduk. Mide ve bagirsaklarda ne var ne yok cikti tabii, 2 kg gitti. Ehh dogal olarak aciktida garibim. Mercimegi cok sever, yaparmisin deyince hemen sivadim kollari. Allah basimizdan eksik etmesin eslerimizi, oyle zor geldiki onu boyle hasta gormek. Cok sukur daha iyi simdi. Bende iki ara bi dere :D makina elimde :D fotograf cekiyorum iyimi :D ne fenayim :D valla maksak hizmet olsun, kendimi dusunuyosam namerdim :D

MALZEMELER
1 Su Bardagi Yikanmis Kirmizi Mercimek
1 Orta Boy Kuru Sogan
2 Orta Boy Havuc
1 Orta Boy Patates
1 Tatli Kasigi Antep Biber Salcasi
Kirmizi Pul Biber
Sivi Yag
Tereyagi
2-3 Dilim Ekmek
Tuz
Un
Su

YAPILISI
Tencerenin dibini kaplicayacak kadar sivi yag koyun ve rastgele dogradiginiz sogan, patates ve havuclari dograyip, kavurun. Yikanmis ve suzulmus mercimekleri ilave edip, kavurmaya devam edin. Mercimeklerin rengi donunce, uzerini 3-4 parmak gececek kadar kaynar su ilave edin. Mercimekler iyice pisip, hamur gibi olduktan sonra blenderdan gecirin veya ince elekte suzun. Tuzunu koyup, koyu ise kaynar su ilave edin. Bir tasim kaynatip, ocaktan alin. Cezvede 1 yemek kasigi tereyagini eritin ve kirmizi pul biber ve salcayi tereyaginda eritin. Ayri bir tavada, kup kup dogranmis ekmekleri, tereyagi ile iyice kavurun. Corbayi sicakken kaselere koyup, uzerine kavrulmus kitir ekmekleri ilave edin ve sos ile susleyip, servis yapin.


AFIYET OLSUN






Bugun Berat Kandili. Izmir'liler bilirler, kandillerde Izmir'de kandil simidi diye bu susamli sekerler satilir. Gercektende tadi nefis oluyor. Bu yaz Izmir'de gecirdigimiz kandilde almistik bu kandil sekerlerini. Bende fotograflamistim. Eh sizlerle paylasmak icin bugune kismetmis, herkese kandil armaganim olsun, herkes payina duseni buyursun alsin. Hepimizin kandili mubarek, bu gecemiz beraat ettigimiz gece, her gunumuz bu sekerler kadar tatli olsun. Hepimizin dualari kabul olsun... (Amin)

25 Ağustos 2007

Isparoz-Istavrit-Gopez


Eeee bu yaz bizim icin tam deniz ve balik yazi oldu demistim :D Balikli tariflerim epey cok :D bu yuzden. Ama baligi sevmeyende yokturki zaten :D Bu muhteremler saygideger isparoz, cok kiymetli istavrit ve gopez ahalisinden :D Babamin yine kendi elleriyle tutup getirdigi ve denizden yeni cikmis, tazecik muhteremleri afiyetle yedik :D
Gopezi Izmir/Foca'da birde yogurtla sunarlar :D yogurt ve balik cok ters gelir aslinda insana. Cunku zehirler derler ama tazecik balik peynirlede yenir, yogurtlada :D Bizimkiler tam Turk usulu bol sivi yagda, galeta unuyla kizardilar ama tadlarina doyum olmadi valla :DBu miniciklerde kendileri isparoz olurlar :D pek miniklerdi ama cok lezzetliydiler. Ailecek cumbur cemaat babamin tutup, ayiklayip, yikadigi ve canim annemin bu sicakta sirf bizim icin usenmeden kizarttigi baliklari, bana fotograflamak :D diger aile fertlerinede afiyetle yemek dustu :D

Veeee gelelim annem salatasina. Bu bence benim anneme has bir salata oldugundan ben bu salataya annem salatasi diyorum :D Balikla muhtesem gidiyor. Annem salatasi olmasinin bir sebebi anneme has bir tarz olusu :D annem hazir misir kullanmaz pek. Izmir'de dari dedigimiz, misir kocanlarindan alir, onlari haslar, tuzlar ve kendi suyu ile konserveler hazirlar ve salatalardada bu kendi usul misirlarini kullanir :D Hazirlarin aksine cok daha dogal olurlar ve sanki salatada misir yiyor gibi hissedersiniz kendinizi :D Eh birde annemin diger bir tarzi ne bulduysa koyar salatanin icine :D Domates, biber, dereotu, maydanoz, misir, sogan, gobek marul, mor lahana, sirke, limon, zeytin yagi, nar eksisi :D daha kaldimi bilemiyorum, kaldiysada eminim onlarida katmistir benim annem :D Annecigimin yemek anlayisi dunya mutfaklarinda bile yok valla kendi annem diye solemiyorum :D harika yemekler yapar ve kendince yorumlar yemekleri, baska yerde yiyemezsiniz :D Anneme cekmisim ben anneme :D Neyse efenim iste bu annecigimin annem salatasi :D Biz afiyetle yedik, fotografladik :D eh sizlerde yapmak isterseniz diye paylasmak istedik :D
AFIYET OLSUN







23 Ağustos 2007

KADINBUDU KÖFTE

Cocuklugumdam beri en sevdigi, tadlardan biridir Kadinbudu Kofte. Bu sene sadece iki kez yapabildim. Zaten surekli yapilsa bu kadar sevilerek yenmez sanirim. Coluk cocuk herkesin sevecegi bir lezzet oldugu icinde cok onemli benim icin. Malum yemek secen bir oglum var :D Tum yemek secen minilere armaganim olsun...

MALZEMELER
500 gr. Kiyma
3 Adet Buyuk Boy Sogan
3 Corba Kasigi Zeytin Yagi
3 Kahve Fincani Pirinc
2 Kahve Fincani Rendelenmis Kasar Peyniri
1 Demet Maydanoz
1 Demet Dereotu
3 Kahve Fincani Un
2 Yumurta
Kirmizibiber
Karabiber
Tuz
Kizartmak Icin Sivi Yag
YAPILISI
Zeytin yagini tavada kizdirin. Yemeklik dogranmis soganlari ilave edip, kavurun. Soganlarlar kavrulduktan sonra, kiymanin yarisini ilave edip, kavurun ve ocaktan alin. Soganli karisimi, cig kiyma ile ayri bir kapta karistin. 1 yumurta, rendelenmis kasar peyniri, kiyilmis dereotu ve maydanoz, baharatlari ve tuzunu ilave edip, 5 dakika kadar yogurun. Bu harctan kofteler yapip, once una sonra cirpilmis yumurtaya batirip, kizartin. Sicakken servis yapin.
AFIYET OLSUN

22 Ağustos 2007

OGLUSUMUN RENGARENK KURABIYELERI

Arnavutluk'ta kuresel isinmaya yenik dusen ulkelerden biri. Buda nereden cikti dediginizi duyar gibiyim. Ole ya oglusumun kurabiyeleri ile ne ilgisi var degil mi? Soyle bir ilgisi var. Bu sene pek yagmur yagmadigindan, Tiran'da hergun 5 saat elektrik ve su kesiliyor. Dolayisiylada evde 5 saat boyunca hayat duruyor. Eh durumda boyle olunca 5 saat boyunca oglusumla ne yapsak diye kafa patlatiyoruz hergun. Bugunde karar verdik, kurabiye yaptik :) Bu is oglusumun cok hosuna gitti. Yuz ifadesindende belli oldugu gibi :D

Oncelikle hamurumuzu hazirladik ve renklendirdik. Daha sonrada cesit cesit kaliplarla sekiller verdik. Cocuklar bu hamurla oynama isine bayiliyorlar :D
Hamurun bir kisminida ust uste koyup rulo kurabiye yaptik. Tabii bu kurabiyelerin adinida oglusum solucan kurabiye koydu :D Cocuklarin hayal dunyasi cok genis bizim firildak kurabiye dedigimize onlar solucan diyebiliyor :D Gelde ye simdi bu solucan kurabiyeleri :D
Kurabiyelerin pistikten sonraki halleri, bir cocugun elinden cikmis kadar sevimliydi :D Kendi yaptigi seylerin tadina bakmak ise oglusumu cok keyiflendirdi...


Kurabiyelerin tarifine gelince. Bu yaz Wilson Kurabiye Makinasi almistim. Uzeirnde Ingilizce bir kurabiye tarifi vardi onu denedim ama olculeri kendim uydurdum :D Ama gercektende guzel olmus. Ben ucundan tadina baktim ama oglum ve anneannem oglenden beri yarisini goturduler :D Demekki guzel oldu :D Denemek isterseniz iste tarifi...



MALZEMELER
270gr. Oda Sicakliginda Tereyagi
1 Su Bardagi Toz Seker
1 Yumurta
2 Yemek Kasigi Sut
1 Cay Kasigi Vanilya
5 Su Bardagi Un
1 Cay Kasigi Kabartma Tozu
Renklendirmek Icin Gida Boyasi: Kahverengi, Sari, Kirmizi, Mavi, Yesil
Suslemek Icin: Dovulmus Antep Fistigi, Parca Cikolata





YAPILISI
Firinizi 250 dereceye ayarlayin ve isitmaya baslayin. Iyice yumusamis olan tereyagini, sekerle iyice yogurun. Yumurta, sut ve vanilyayi ekleyip, yogurmaya devam edin. Son olarakta un ve kabartma tozunu ilave edip, puruzsuz bir hamur haline gelene kadar yogurun. Hamuru parcalara ayirip, istediginiz renk gida boyalarindan ekleyip, yogurun ve istediginiz sekil kurabiye kaliplariyla sekiller verin. Kurabiyelerden bazilarini antep fistigi ve parca cikolata ile susleyin. Sekillendirdiginiz kurabiyeleri, yaglanmis tepsiye dizin ve 10 dakika pisirin. Kurabiyeler cok cabuk pisiyor aman dakikasina dikkat edin. Pisen kurabiyeleri, firini kapatip, dinlendirin. Soguduktan sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN










KALAMAR SOTE

Onceki yazimdada dedigim gibi denizden babam ne tutsa yerim :D Bu yaz bizim icin tam deniz mevsimiydi :D Denizden babam ne bulup tutup getirdiyse yedik valla :D Ve Sirada babamin getirdigi kalamarin sote edilisi var :D

MALZEMELER
1/2 kg Kalamar
1 Adet Sogan
1 Orta Boy Domates
3 Adet Aci Sivri Biber
2 Yemek Kasigi Zeytinyagi
Tuz

YAPILISI
Yemeklik dogranmis sogan, demizlenmis, yikanmis ve dogranmis kalamar, zeytin yaginda 15 dakika kadar kavrulur. Minik minik dogranmis domatesler ve sivri biberle tuz ilave edilip, 15 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Sicakken servis yapilir.


AFIYET OLSUN

21 Ağustos 2007

Denizden Babam Ne Tutsa Yerim :D

Derya kuzusu bunlar deryaaaaaaaaaaaaaaa... Bu yaz babam tuttu baliklari biz yedik valla :D Balik agaci cikacak icimizden sandik bi ara ama cikmadi :D Bu Levrek ise babamin ve bizim kismetimize dusen en buyuk paydi :D Babamin omuzundan kalcasina kadar uzunlukta bir Levrek. :D Goren herkes imrendi sok oldu :D Hele lezzetine diyecek yoktu valla. Taptaze denizden yeni cikmis. Babam temizledi, kesti, annem yikadi, bende folyolayip, firinda pisirdim :DEn kolay is bana dustu tabii :D ama pisene kadar kedi gibi firinin onune gidip geldik hepimiz :DPistikten sonra baligi tabaklara zor servis ettik :D nerdeyse ayak ustu yiyecektik :D Yanindada bol limon, roka, domates, sogan offfffffffffffffffff... Ama taze baligin tadi enfesti valla. Bu ara bol bol balik tutup yemek gerek :D Tadina doyum olmuyor cunku :D Olurda sizinde sansiniza boyle kocaman bir Levrek duserse. Tam 4 kisilik porsiyon cikiyor simdiden solim :D aman fazla kisi cagirmayin. :D


AFIYET OLSUN







19 Ağustos 2007

Tum Usaklara Zeytinyagli Kara Lahana Sarmasi


Efenim babadan dedeye, Trabzonun Surmenesinden gelmis atalarim. Eh durum boyle oluncada bendenizde laz usagu oliyrum da :D Fikralardakinin tersine cok zeki, akilli insanlardir karadenizliler :D (bendenizden belli olmuyormu :D zaten) Efendim bir karadenizli kizi olarakta bu guzel kara lahana sarmasini sizlerle paylasmadan edemedim :D bence yaprak sarmasindan cok daha enfes oliyur :D
  • MALZEMELER
  • 1 kg. karalahana
  • 3 orta boy kuru sogan
  • Goz karari pirinc
  • Tereyagi
  • Su, Tuz
  • Karabiber
  • 3-4 adet domates


    YAPILISI
    Lahanalari haslaiyoruz ve suzuyoruz. Soganlari ve domatesleri kucuk kucuk dograyip, tuz ve karabiberi ekliyoruz ve pirinci yikayip icine dokuyoruz, iyice karistiriyoruz. Cok yogun bir harc olursa biraz su gezdirebilirsiniz. Lahanalari ister muska seklinde, isterseniz uzunlamasina sarip, tencereye dizin. Uzerine tereyagi parcalari yerlestirin. Uzerini gecmeyecek kadar su ilave edip, iyice pisirdikten sonra, limon dilimleriyle susleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN

8 Temmuz 2007

EVLENME YILDONUMUMUZ ve BADEMLI KIRMIZI KEK


Bugun 8 Temmuz 2007 Sevgili esim ve ben evleneli tam 6 yil oldu. Onu cok seviyorum ve Allah bizi oglumuzla birlikte omur boyu hep mutlu etsin diliyorum. Yaptigim bu kirmizi kekide biricik esime armagan ediyorum...
###Tarifi tatil donusunde...

2 Temmuz 2007

SONUNDA BENDE TEYZE OLDUM ISTE AYSE PELIN'IMIZ ve PASTASI

Sonunda bende teyze oldum. Bugun 2 Temmuz 2007 Pazartesi. Manisa Universal Hospital'da, saat: 14.50'de oglumun dunyaya geldigi hastanede, yegenim Ayse Pelin dunyaya geldi. Tam 3.230 gr ve 50 cm olarak dogdu. Kocaman bir MAASALLAH minik kizimiza.
Sonunda bende teyze olma duygusunu tattim cok sukur. Oyle mutluyumki anlatamam. Bende minik kizimiza guzel bir dogum pastasi yaptim. Bu pastayi sevgili Ufuk'un sayfasinda gorunce cok begenmis ve yegenime yapmaya karar vermistim. Gercektende harika oldu. Iyiki dogdun Ayse Pelin'imiz. Saglikli, mutlu, huzurlu, hayirli nice yaslara...



30 Haziran 2007

Biricik Oglumuz Ahmet Eren'in Dogum Gunu

Oglumuzun 4. yasini bitiri, 5. yasina girdigi gun bugun yani 26 Haziran.. Yillar oyle cabuk geciyorki. Minik oglusumuz buyudude artik annesine ozel pasta siparisi bile veriyor..


Illaki orumcek adamli pasta isteyince oglum, is basa dustu. Orumcek adami yapmayi ne kadar becerebildim bilemiyorum ama oglum cok begendi ya o bana yetti iste. Dogum gununde Istanbul,daydik, dede, babaanne,buyukanne,halalari, baya kalabaliktik, bu yuzdende iki katli, bogurtlenli bir pasta yapti. Sanirim guzelde oldu. Ama oglumun mutlulugu herseye degerdi dogrusu...



Gurbette olunca, hasretlikte cok oluyor elbette. Asagidak fotograf ise Izmir'de, oglumuzun anneanne,dede,buyukanneanne,teyze ve enistesiyle olan dogum gunu kutlamamizdan. Cocuklar dogum gunlerine bayiliyor zaten :) bizimkinin en buyuk zevki mum uflemek olunca, 2 degil 20 kez kutlasak dogum gununu itiraz etmez...Canimiz, birtanecik tatli oglumuz. Saglikli, mutlu, huzurlu, hayirli, upuzuuuuun bir yasam diliyoruz sana. Yureginden gecen tum guzellikler, daha sen istemeden gercek olsun insaallah. Sen bizim birtanemizsin...




Annen ve Baban






###Pastanin tarifi tatil donusunde###




21 Haziran 2007

NISAN PASTASI



Bu pasta yaptigim tam seker hamurlu ilk pasta. Herkes nisan pastasina benzetti :) Valla ne yalan solim, nisanimdaki pastada cok guzeldi ama bu daha guzel mi oldu ne :) Yarin itibariyle Turkiye'de olacagiz insaallah. En azindan haftada bir girip, bisiler eklerim sanirim. Yine ozlicem sizleri...


MALZEMELER
4 Yumurta
4 Kahve Fincani Seker
5 Kahve Fincani Un
1 Yemek Kasigi Sivi Yag
1 Yemek Kasigi Sut
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Kakao

SUSLEMEK ICIN
2 Paket Dr. Oetker Cilekli Krem Santi
Ulker Damla Cikolata
1.5 Su Bardagi Sut
Pembe Seker Hamuru
Gumus Sekerler

YAPILISI
Bir kabin icine yumurtalari kirin, sekeri ilave edip kopurunceye kadar cirpin. Sonra un ve kabartma tozunu ekleyerek cirpmaya devam edin. Diger malzemleride ekleyip iyice cirpin. Harcinizi yuvarlak teflon kaliba dokun ve 170 derece firinda 45 dk pisirip, firini kapatin. Firinin kapagini acmadan, keki 15 dk dinlendirin. 1.5 Su bardagi sutle 2 paket krem santiyi cirpin. Iyice koyulastiktan sonra, kremanizi 5-10 dakika buzdolabinda dinlendirin. Pandispanyayi ortadan ikiye kesin ve her iki katinida cok cok az sutle islatin. Cok islatmayin cunku seker hamuru cok kolay eriyor. Kekin alt kismini servis tabagina yerlestirip, krem santi ile uzerini kaplayin. Damla cikolata serpistirip, kekinizin sutle islatilmis ust katini kapatin. Bu parcanin uzerini cok az krem santi surerek kaplayin ve buzdolabinda yarim saat dinlendirin. Seker hamurunu merdane yardimiyla acip, pastanin uzerini kaplayin ve tirtikli ruletle kenarlarini kesin. Kalan hamurunuzuda merdaneyle acip, tirtikli ruletle keserek yaprak ve gul motifleri kesip, gumus sekerlerle birlikte pastanin uzerini susleyip, buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.


AFIYET OLSUN

20 Haziran 2007

ŞEKERPARE




MALZEMELER
1 Paket Margarin (Oda Sicakliginda Erimis)
1 Cay Bardagi Zeytin Yagi
2 Yumurta
2 Yemek Kasigi Pudra Sekeri
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
1/2 Su Bardagi Irmik
Bir Tutam Tuz
Aldigi Kadar Un
Findik

Serbeti Icin
4 Su Bardagi Seker
3.5 Su Bardagi Su

YAPILISI
Serbetinizi onceden kaynatin ve iyice sogutun. Oda sicakliginda erimis margarini, un haric butun malzemelerle iyice harmanlayin. Daha sonra elenmis unu yavas yavas ekliyerek, yumusak bir hamur elde edene kadar iyice yogurun. Ceviz buyuklugunde parcalar kopartip, kucuk toplar yapin ve yaglanmis firin tepsisine dizin. Sekerparelerin ortalarina birer findik koyup, 180-200 derece firinda, pembelesene kadar pisirin. Firindan cikan seker parelerin uzerine, soguk serbeti dokun. Sekerpareler serbeti cektikten sonra servis yapin. Sekerpare bir gece dinledikten sonra servis yapilirsa tadi cok daha guzel oluyor.


AFIYET OLSUN

NISAN KURABIYELERI



Bu kurabiyeleri hepimiz cok sevdik. Gercektende nisan kurabiyesi gibi oldu. Kurabiyelerin tarifini Isil'cigimin sayfasindan aldim, evdeki malzemelere gore biraz degistirdim ve iste tadida goruntusude super olan nisan kurabiyelerim. Kesinlikle super oluyorlar tavsiye ediyorum, mutlaka deneyin...

MALZEMELER

250 gr. Oda Sicakliginda, Kup Kup Dogranmis Margarin
1 Su Bardagi Pudra Sekeri

1 Paket Misir Nisastasi

1 Adet Orta Boy Oda Sicakliginda Yumurta
1 Paket Vanilya
1 Paket Kabartma Tozu
Aldigi Kadar Un

Pembe Seker Hamuru ve Gumus Seker

YAPILISI

Bir kapta margarin, yumurta, vanilya ve kabartma tozunu karistirin. Daha sonra pudra sekeri, nisasta ve unu eleyerek ekleyin. Yapismayan, puruzsuz bir hamur elde edene kadar yogurun. Bir sure buzdolabinda dinlendirdikten sonra, merdaneyle acarak, kalp seklinde kalipla kesin. Yagli kagit serilmis firin tepsisine dizin ve onceden isitilmis 175 derece firinda 10-15 dakika pisirin. Soguyan kurabiyelerinizin uzerini seker hamuru ile kaplayip, gumus sekerlerle susleyip, servis yapin.

AFIYET OLSUN

19 Haziran 2007

ARABA PASTA


Araba pasta uzun zamandir aklimdaydi. Denemeyi cok istiyordum. Gecenlerde bir arkadasim oglunun dogum gunu icin bir pasta siparisi verince, banada denemek icin firsat cikmis oldu :) Pastayi herkes cok pegendi. Cocuklar icin cok degisik bir surpriz oldu.

MALZEMELER
4 Yumurta
4 Kahve Fincani Seker
5 Kahve Fincani Un
1 Yemek Kasigi Sivi Yag
1 Yemek Kasigi Sut
1 Paket Kabartma Tozu

SUSLEMEK ICIN
2 Paket Dr. Oetker Sade Krem Santi
Ulker Damla Cikolata
1.5 Su Bardagi Sut
100 gr. Bitter Kuvertur Cikolata
Ulker Yupo Yumusak Seker
4 Adet Para Seklinde Cikolata
Kiraz Sekerlemesi

YAPILISI
Bir kabin icine yumurtalari kirin, sekeri ilave edip kopurunceye kadar cirpin. Sonra un ve kabartma tozunu ekleyerek cirpmaya devam edin. Diger malzemleride ekleyip iyice cirpin. Harcinizi ince dikdortgen kaliba dokun ve 170 derece firinda 45 dk pisirip, firini kapatin. Firinin kapagini acmadan, keki 15 dk dinlendirin. 1.5 Su bardagi sutle 2 paket krem santiyi cirpin. Iyice koyulastiktan sonra, kremanizi 5-10 dakika buzdolabinda dinlendirin. Pandispanyanin iki kenarindan 4 parmak genisliginde kesin. Ortada kalan buyuk parcayi ortadan ikiye kesip, her iki katinida sutle islatin. Kekin alt kismini servis tabagina yerlestirip, krem santi ile uzerini kaplayin. Damla cikolata serpistirip, kekinizin sutle islatilmis ust katini kapatin. Bu parcanin uzerinide krem santi ile kaplayin. Yanlardan kestiginiz pandispanyalardan birini fotograftaki gibi pastanin orta kismina yerlestirin ve uzerini krem santi ile kaplayin. Benmari usulu (Bir tencereye su koyun ve ocagi acin. Tencerenin uzerini kapatacak buyuklukte bir tavayi, tencerenin agzina koyun. Icine bitter cikolatayi koyup, eritin.) erittiginiz kuvertur cikolatayi, krema sikma posetine doldurun ve yazi yazma aparati ile fotograftaki gibi, arabaya kontur cekip, para seklindeki cikolatalarla tekerlekleri olusturun. Kiraz sekerlemesi ile farlari yapin ve yumusak sekerlerlede uzerini susleyin. Erimis cikolata veya yenebilir boya kalemleri ile arabanin tavan kismina oglunuzun adini yazabilirsiniz. Pastanizi bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin. Daha lezzetli olacaktir.



AFIYET OLSUN

18 Haziran 2007

ANNELER GUNU ve KALP PASTA

Anneler gununde aranizda olamadigim icin sizlerle paylasamadim duygularimi. Bende babalar gunu munasebetiyle her ikisini birden kotarayim istedim. Anneler, annelik! Nasil tarif edilir bilemiyorum. Tek bildigim evlat sahibi oldugumda annemi daha iyi anladigimdi. Haklari odenmez asla, sirtinda tasisan, hakkini odemeye omrun yetmez, evlat bunlari hisseder. Peki ya annelik! O cok daha buyuk bir duygu seli iste, karsiliksiz veren, ama hep veren. Sevginin milyon katini, bir iste bin veren, bir gel bin gelen canimiz annelerimiz. Hakkiniz odenmez, odemeye gucler yetmez. Birgun degil bin gun feda size ama anlatmaya kelimeler kafi gelmez. Canim annem anneler gunun kutlu, hergunun dugun bayram olsun. Iyiki annemsin, seni cok seviyorum... Ve canim oglum, anneligi tatmamdaki biricik vesilem kucuk melegim benim. Iyiki annenim, seni cok seviyorum canim oglum...

Bu pastamda tum guzel annelere kucuk bir hediyem olsun...

MALZEMELER
  • 2 Yumurta
  • 2 Kahve Fincani Seker
  • 3 Kahve Fincani Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Yemek Kasigi Sut
  • 1 Yemek Kasigi Sivi Yag
  • 1 Paket (25 gr.) Ulker Kakao

Suslemek Icin
  • 100 gr. Bitter Kuvertur Cikolata
  • 1 Paket Krem Santi
  • Sut


YAPILISI
Seker ve yumurtayi iyice kopurene kadar cirpin. Diger malzemeleri ilave edip, cirpmaya devam edin. Yuvarlak, kelepceli teflon kalibi hafifce yaglayip, harci dokun ve 180 derece firinda 50 dakika kadar pisirin. Pandispanyanizi 15 dakika firinin kapagini acmadan dinlendirin. Daha sonra kelepceli kaliptan cikartip, kalp seklindeki kalibinizla kesin. Kekin uzerini bicakla keserek duzleyin. Sutle iyice islatip, servis tabagina alin. Krem santinizi yarim bardak sutle iyice cirpin ve sogutun. Krema torbasina doldurup, kekin uzerine minik minik sikin. Benmari usulu erittiginiz cikolatayi, krem santinin uzerine gezdirin ve buzdolabinda bir gece dinlendirdikten sonra servis yapin.


AFIYET OLSUN