24 Ocak 2009

BÜZGÜLÜ GÜL TATLISI

Ne zamandir yapmak istiyordum bu tatliyi. Yarin gelecek misafirlerim icinden bugunden yapayim dedim. Yine bir Oktay Usta tarifi olan bu tatlinin yapim asamalarini Bengisu'nun blogundan bakarak yaptim. Iyiki paylasmis bizlerle. Yapim asamalari, ozellikle boyle tariflerde gorsel oldugu zaman, yapimi cok daha kolay oluyor. Ben tatlilari hazirlarken uzerlerine kurdan batirmayi unutmusum, az da olsa benimkiler biraz kabardi. Birde ben sutle yaptim tatlinin hamurunu, birde yogurla deniyecegim. Cevizleme asamasinda ise bu tatlida cevizi her yerine serptim, bir dahakindede sadece ortasina koyarak deniyecegim. Boylece iki versiyonunuda tatmis olacagiz. Simdiden denemek isteyenlere kolay gelsin diyorum ve tarife geciyorum...


MALZEMELER
2 yumurta
1 su bardagi sut
Yarim su bardagi siviyag
Yarıi paket kabartma tozu
1 yemek kasigi sirke
Yarim cay kasigi tuz
Aldigi kadar un
Acmak icin; nisasta
150 gr tereyagi (uzerine surmek icin)
Dovulmus ceviz (icine)

Serbeti Icin
5 su bardagi su
4 su bardagi seker
1 tatli kasigi limon suyu


YAPILISI
Serbeti onceden kaynatip, sogutun. Yumurta, sut, siviyag, sirke, tuz, un, kabartma tozunu karistirip, ele yapismayan bir hamur yogurun ve 10 dakika kadar dinlendirin. Hamuru 30 bezeye ayirin. Bezelerin üzerine biraz nisasta serpin ki kurumasinlar. Bu arada firininizi 200 derecede isitmaya baslayin. Her bir bezeyi nişasta serperek servis tabagi buyuklugunde acin. Bezeleri oldukca ince acmaya calisin. Actiginiz hamurun uzerine bosca ceviz serpistirin. Yukaridaki yapim asamasi fotograflarindaki gibi hamuru once ustten ortaya, daha sonra alttan ortaya, sonrada sol ve sagdan ortaya dogru parmaginizla toplayin. Daha sonra her bir kati ortada toplayin. En son butun katlar toplandiginda, yaglanmis firin tepsisine katladiginiz yerler tepsiye denk gelecek sekilde yerlestirin. Boylece buzguler yukarida olacak. Butun bezeleri bu sekilde hazirlayip, tepsiye dizdikten sonra, kabarmamalari icin bir kac yerine kurdan batirin. Tereyagini eritin ve hazirladiginiz tatlinin uzerine surup, onceden 200 derecede isitilmis firinda, uzerleri kizarana kadar pisirin. Pisen tatlinin uzerine soguk serbeti dokun. Tatliyi serbetini cekip, soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

22 Ocak 2009

YUMURTALI ve KIYMALI EV PİDESİ

Insan gurbette yasamaya gorsun, cani cektiginde mecburiyetten herseyi yapmayi ogreniyor. Bende bu Pazar ev ahalisine bir pide ziyafeti cekeyim dedim. Biz cok sevdik. Gerci cok cok doya doya yiyemedim ben ama olsun. Zamaninda yediklerime sayip, sustum :) Pideyi cok ama cok severim. Hele biz kucukken annem bizi bir pideciye gotururdu Karsiyaka'da (Izmir), oranin pidesine doyum olmazdi. Simdilerde annem icini hazir gonderiyor pideciye, sadece hamuru orasi hazirlayip, pisiriyor. Ama benim burada boyle bir sansim olmadigi icin kendi pidemi kendim yaptim. Cokta guzel oldu. Ister sade kiymali, istersenizde kiymali yumurtali yapabilirsiniz. Tadi damagimda kalmis olacakki, simdi bu satirlari yazarken bile canim cekti. Iste pidemin tarifi...


MALZEMELER
Ici Icin
200 gr. kiyma
Maydanoz
Sogan
Kirmizibiber
Karabiber
Biber salcasi
Domates salcasi
Domates
Yesil Biber
Tuz
Sivi yag
Su
Hamuru Icin
2 su bardagi ilik su
1 yemek kasigi toz maya
Tuz
Aldigi kadar un
Uzeri Icin
Yumurta
Tereyagi



YAPILISI
Hamuru hazirlamak icin once suyu, mayayi ve tuzu karistirin. Maya eriyince yavas yavas unu ekleyerek, iyice yogurun. Ne cok sert ne cok yumusak bir hamur olacak. Hamuru dinlenmeye birakin ve ic malzemeleri hazirlayin. Ic malzemesi icin ayirdiginiz malzemelerin hepsini rondodan gecirin. Son olarak tum kiyilmis malzemelerle birlikte kiymayida karistirip, bir kere daha rondodan gecirip, tuzunu, yagini, suyunu ve baharatlarini ekleyin, iyice karistirin. Dinlenen hamurlardan kucuk bezeler hazirlayip, merdane ile pide seklinde acin. Yagli kagit serilmis firin tepsisine koyup, icine harctan ince bir tabaka surun ve onceden en yuksek derecede isittiginiz firinda pisirin. Pideler pismeye yakin, eger yumurtali istiyorsaniz, bir yumurtayi iyice cirpin ve pidenin uzerine gezdirin, tekrar firina verin. Bir iki dakika pisirdikten sonra firindan cikartip, her yerine kucuk tereyagi parcalari surun. Pideleri kurumamalari icin bir beze sarin ve ayranla birlikte servis yapin.
AFIYET OLSUN

20 Ocak 2009

BOLU BOREGI



Bolu Boregini ilk kez bir arkadasimin elinden yemistim. Aslinda cok yagli oldugundan benim yememem gereken bir borekti ama bir kere yemistim ve iyikide yemisim cok begenmistim. Gecenlerde gelen misafirlerime yaptim bu boregi, gercektende cok lezzetli oluyor ancak sogutmamak gerek. Sicakken yediginizdeki lezzeti gercektende harika. Bu boregin orjinali peynirliydi sanirim. Ama arkadasim kiymali yapmisti, bende o sekilde denedim. Ve sanirim yine orjinal tarif Oktay ustanin. Bu aralar onun tariflerini cok kullanir oldum. Tarifi vereyim sabirsizlananlar icin...


MALZEMELER
4 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
3 corba kasigi sivi yag
2 adet yumurta (1 tanesi disina surulecek)
1/2 su bardagi su
1/2 su bardagi yogurt
150 gr. tereyagi
1 tatli kasigi tuz

IC HARCI ICIN
200 gr. kiyma
1 adet buyuk boy sogan
2-3 adet yesil biber
2-3 adet domates
Karabiber
Tuz
Siviyag

YAPILISI
Ilk olarak ic harcini hazirlayalim. Yemeklik dogranmis soganlari, biraz sivi yagla birlikte guzelce kavurun. Kucuk kucuk dogranmis biberleri ekleyin. Biberlerde kavrulunca, kucuk kucuk dogranmis domatesleri ilave edin. Kiymayida uzerine ekleyip, iyice kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip, suyunu cekene kadar pisirin. Harci hazirladiktan sonra, hamuru hazirlayalim. Derin yogurma kabinin icine un, tuz, kabartma tozunu koyun ve karistirin. Daha sonra ortasini acin ve icine siviyag, yogurt, 1 yumurta ve suyu koyup, karistirin. Kulak memesine kivamina gelene kadar iyice yogurun. Uzerine bez ortup yarim saat dinlendirin. Hamur dinlendikten sonra ikiye bolun. Firin tepsinizi yaglayin. Bezelerden birini firin tepsisi genisliginde, merdane yardimiyla acin ve tepsiye yerlestirin. Bu arada tereyagini eritin ve sogutun. Tereyagindan bir kismini hamurun uzerine gezdirin ve firca yardimiyla her tarafina yayin. Harcin tamamini tereyaglanmis hamurun uzerine doseyin. Diger bezeyide ayni sekilde acip, harcin uzerine dikkatlice yerlestirin. Kalan tereyaginida bu hamurun uzerine surun. Kalan bir yumurtayi iyice cirpin ve tereyagli hamurun uzerine dokup, her tarafina yedirin. 180 derecede isitilmis firinda, uzeri kizarana kadar pisirin.

AFIYET OLSUN

19 Ocak 2009

MİDYE TATLISI

Midye tatlisini ne zamandir yapmak istiyordum. Oktay ustanin bu tarifini hemen herkes denemis olmali. Gercekten de cok hafif ve cok lezzetli oldu. Gerci bir dahakine daha kucuk kesicem midyeleri :) bunlar biraz iri midye oldu ama harika bir lezzet oldu gercektende. Bugun gelen misafirlerime ikram edecegim bu tatliyi, umarim onlarda begenirler. Iste tarif...
MALZEMELER
1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi sut
1/2 paket yas maya (ben 1 kucuk paket kuru maya kullandim)
1 yumurta
1 tatli kasigi seker
1 cay kasigi tuz
2,5 su bardagi un (az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz)
Ic Malzemesi
Findik, ceviz badem karisimi, iri dovulmus
Uzerine
30 gr. tereyagi
Hamuru Acmak Icin
Nisasta
Serbeti Icin
3.5 su bardagi seker
3.5 su bardagi su


YAPILISI
Ilk olarak serbeti hazirlayin ve sogumaya birakin. Derin bir kabin icine sut, sivi yag, yumurta, seker, tuz ve mayayi koyun ve cirpma teliyle iyice cirpin. Unu ekleyip, iyice yogurun. Hamuru 20 dakika oda sicakliginda dinlendirin. Dinlenen hamuru 6 (veya daha fazla) bezeye ayirin. Nisasta serpilmis tezgahta, tabak buyuklugunde acin ve actiginiz bezeleri ust uste koyun. Butun bezeler acilip, ust uste konduktan sonra, acabildiginiz kadar buyuk acin. Ne kadar ince acarsaniz o kadar citir ve tel tel olur. Hamuru iyice actiktan sonra sikica rulo yapin ve tepsiye koyup, buzdolabinda 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru tezgaha alin ve bir parmak kalinliginda dilimleyin. Eger daha genis dilimlerseniz, daha buyuk oluyorlar. Her bir dilimi merdane yardimiyla, cay tabagi kadar genislikte acin. Actiginiz hamurlarin sekli hafif oval olurlarsa, daha cok midyeye benziyorlar. Actiginiz hamurlarin icine ceviz, findik, badem karisimi koyun ve kapatin. Agiz kisimlari acilabilir ben agiz kisimlarini hafifce yaglayip kapattim, o zaman cok acilmadilar. Hazirladiginiz hamurlari yaglanmis firin tepsisine dizin. Tereyagini eritin ve uzerine surun. 180 derecede onceden isitilmis firinda, uzerleri kizarana kadar pisirin. Firindan ciktiktan 1 dakika sonra soguk serbeti yavas yavas uzerine dokun ve surubunu cektikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

17 Ocak 2009

KEDIDILLI SAHTEKAR TIRAMISU :)

Sahtekaridami oluyormus bu Tiramisu'nun demeyin valla ben yaptim cokta guzel oldu :) Ya bole insanin sinirden cenesine vurur, olur olmaz guler ya hani aynen o moddayim suan. Sacma sapan esprilerime aldirmayin siz, eski formuma geri donmeye caliyorum, biraz zor olsada. 24 saattir bekledigim haberi hala alamamanin verdigi bir stresle ne soledigimi, ne yazdigimi bilmiyorum eh affedin artik :) Gecenlerde cok cici gelen kedillerini marketten alinca, kedidilli tiramisu yapmak istedim ammavelakin labne peyniri almayi unutunca ve de markete inemeye usenince bende dedim atim tutim, sahtekar bir Tiramisu yapim, valla cokta guzel oldu, hemde kolay, eh iste sahtekar bir kedidilli Tiramisu tarifi, tamamen benden, tamamen atmasyon :)
MALZEMELER
1 paket kedidili biskuvi
1 paket krem santi
Sut
Kakao
Granul Kahve (bipppcafe mesela :D)
Tavuk Gogsu Icin
1 kilo sut
1bardak un
1bardak seker
100 gr. margarin
1 paket vanilya
YAPILISI
Tencereye margarini koyun ve eritin. Unu ekleyip, iyice kavurun ve yavas yavas sutu ekleyerek, cirpma teli ile surekli cirparak pisirin. Muhallebi kaynamaya baslayinca sekeri, vanilyayi ilave edin. 2-3 dakika daha kaynatip, ocaktan alin. Biskuvilerin yarisini dikdortgen borcama dizin ve uzerlerini hafifce sutle islatin. Tavuk gogsunun yarisini yavas yavas biskuvilerin uzerine dokun. Kalan kedidili biskuvileride ayni hizada siralayip, uzerine kalan tavuk gogsunu dokun. Bu sekilde buzdolabina koyup, sogumasini bekleyin. Krem santiyi 1 bardak sutle iyice cirpin, sogumus tavuk gogsunun uzerini krem santi ile kaplayin. Donmasi icin dondurucuya koyun ve 15 dakika kadar bekleyin. Servis yapmadan once kakao ve bipppcafeyi karistirin, pastanin uzerine eleyin. Kare olarak dilimleyerek servis yapin.
AFIYET OLSUN

16 Ocak 2009

PASTIRMALI KURU FASULYE


Pastirmayi hic sevmem ben. Sagolsun cok sevdigim bir ablama Kayseri'den pastirma sucuk gelmis, o da banada getirmis. Onun vesilesiyle esimin bekar arkadaslarina lezzetli bir yemek yapmis oldum. Herkes iki tabak yedi, bende sadece kuru fasulyesinden yedim :) Eminim pastirma severler bu tarife bayilacaklar, ben artik kuru fasulyeyi bile bu sekilde yapiyorum.

MALZEMELER2 su bardagi kurufasulye
2 sogan
2 dis sarimsak
2 yemek kasigi zeytinyagi
5 sivribiber
2 yemek kasigi domates salcasi
4-5 adet domates
Kaynar su
Tuz
5-10 dilim pastirma
YAPILISI
Arnavutluk'ta satilan fasulyeler cok cabuk pistiginden ben direk pisirdim. Eger fasulyeler hemen pisiyorsa onceden biraz haslayin. Sogani ve sarimsagi yemeklik dograyip zeytinyagi ile soganlar pembelesene kadar tencerede kavurun. Irice dogranmis biberleri ekleyin. Salcayi ekleyip bir sure daha kavurun. Domatesleri kup kup dograyip tencereye ilave edin. Tencereye biraz kaynar su ekleyip (yogun bir corba kivaminda olacak kadar) fasulyeleri ilave edin. (Fasulyeleri ekledikten sonra isterseniz biraz daha su ekleyebilirsiniz.) Su kaynayinca minik minik dogranmis pastirmalari ve tuzu ekleyin. Tencerenin agzini kapatin ve kisik ateste fasulyeler yumusayana kadar pisirin.
AFIYET OLSUN

15 Ocak 2009

MANTARLI ET SOTE



MALZEMELER
1/2 kg. kendi yaginda kisik ateste kavrulmus dana eti
3-4 adet domates
3-4 adet carliston biber
1 kase konserve mantar
1 buyuk boy yemeklik dogranmis sogan
Karabiber
Kirmizibiber
Siviyag
Tuz

YAPILISIYemeklik dogranmis soganlari sivi yagda kavurun. Daha sonra ince ince dogranmis biberleri ilave edip, onlarida kavurun. Iri dogranmis domatesleri ilave edip, mantarlarida ekleyin ve kavurmaya devam edin. Onceden kavurdugunuz dana etinide ilave edip, tavanin uzerini kapatin ve kisik ateste, suyunu cekene kadar pisirin.

AFIYET OLSUN

13 Ocak 2009

Ceri Domatesli Buharda Makarna Toplari

Su diyete ilk basladigim gunlerde makarna yemek icin bahaneler ararken buhar tenceresinde makarna pisirdim :D Hani bilirmisiniz Italya'nin meshurdur makarnalari, onlardan bunlarda, bole top haline getirilmis ole satiliyor. Iste o makarnalardan, diyet tadinda ama :) Uzun zaman ara verince tariflere sole ust uste tarif verim dedim. Lafi uzatmim tarife gecim...

MALZEMELER
Top hale getirilmis makarnalar
Rendelenmis beyaz peynir
Kuru maydanoz
Ceri domatesler
Sivi yag
Tuz
Su

YAPILISI
Cok az sivi yagda, az tuzla birlikte suyu kaynatin. Kaynamis suya top makarnalari atin ve 5-6 dakika haslayip, buhar tenceresine alin. Buharda yarim saat kadar pisirin. Makarnalari toplayarak servis tabagina alin. Rendelenmis peynir, kuru maydanoz ve ceri domateslerle susleyip, servis yapin.

AFIYET OLSUN

12 Ocak 2009

TAVA PIZZASI

Insan yazmaya yazmaya tembellesirmis meger. Hani gozden irak olan gonuldende irak olurmus ya, aynen onun gibi. Bende uzak kaldikca blogumdan, gun gun dahada ir tembellesiyorum, daha bir uzaklasiyorum. Oysaki misafilerim oluyor, ben yeni denemeler yapiyorum ama ya elim makinaya gitmiyor fotograf cekeyim, ya da yayinlayacak enerjim olmuyor. Saat henuz 10 ama benim gozumden uyku akiyor. Cok yoruluyorum, gucum tukeniyor. Yine sinav donemi yaklasiyor, benim enerjim simdiden bitti. Biri beni restart etse iyi olacak, yoksa format atmak gerekecek bana. Bu pizzayi cok sevdigim bir arkadasimda yedim ilk olarak. Inanilmaz lezzetli geldi, hemde cok kolay cokkkk. Minik Erkan'in annesi bence cok daha guzel yapiyor ama bende yavas yavas ogrendim sanki yapmayi. Ilk denemelerimde ici hamur kaliyordu ama son yaptigim bu pizza gercektende nefis oldu. Caniniz aniden pizza cektiginde ya da yarim saat sonra misafir gelecegini ogrendiginizde hemen yapabileceginiz bir tarif, buyrun tarife...
MALZEMELER
1 kucuk cay bardagi yogurt
1 kucuk cay bardagi sivi yag
1 cay kasigi kabartma tozu
1 su bardagi un
Tuz
Uzeri Icin
Ketcap
Domates
Biber
Sucuk
Kasar peyniri
Mantar
YAPILISI
Hamur malzemelerinin hepsini cukur bir kaba alin, kasik yardimiyla iyice karistirin ve yaglanmis orta boy tavaya dokup, kasikla duzeltin. Hamur cok kalin olmayacak sekilde bir tava secin. Hamurun uzerine ketcap surun. Butun ust malzemeleri uzerine yerlestirip, kasar peyniri ile kaplayin. Ocagin kahve gozu olan en kucugunu kisik ateste yakin ve tavanin uzerini kapatip, en kisik ateste, alti iyice kizarana kadar yavas yavas pisirin.
AFIYET OLSUN

2 Ocak 2009

SİMİT



Bu yilin ilk tarifi Simit. Sevmeyen yoktur simidi. Tiran'dan blogumu okuyan arkadaslar, simt tarifini kimden aldigim tahmin etmislerdir. Oglusumun arkadasi Yusuf Emre'nin annesinden aldim tarifi. Orjinal tarif Oktay Usta'ya ait. Ama benim arkadasim bu simitleri cok guzel yapiyor. Bende bayiliyorum bu simitlere. Eminim deneyen herkeste bayilacaktir. Ne zamandir denemek istiyordum Oktay ustanin meshur simitlerini. Yemeye doyum olmayan bir simit gercekten. O yuzden arada bir yapmak lazim bu simitleri :) Iste yeni yilin ilk tarifi...

MALZEMELER
Hamuru Icin

5 su bardagi un
1/2 kucuk boy cay bardagi ile sivi yag
2 yemek kasigi seker
1.5 tatli kasigi (dolu) tuz
1 kucuk paket kuru maya
1.5 su bardagi su (az gelirse ilave edilebilir)

Sosu Icin
2 yemek kasigi pekmez
2 yemek kasigi sivi yag
1/2 kucuk cay bardagindan daha az su

Suslemek Icin
Bol Susam

YAPILISI
Hamur malzemelerini karistirip, cok iyi bir sekilde yogurun. Ne kadar cok yogurursaniz o kadar guzel olur. Sert bir hamur olacak. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Sonra 11-12 bezeye bolun. Bezeleri duzgun toplar haline getirin. Her bir bezeyi uzun bir cubuk seklinde buyutun, iki ucunu birlestirip, orgu haline getirin ve iki ucunu birlestirip, yuvarlak yapin. Firin tepsisine yagli kagit serin. Sos malzemelerini iyice karistirin. Hazirladiginiz simitleri once sos malzemesine, sonra bol susama bulayip, tepsiye dizin. Hazirladiginiz simitleri 75 derecede, kabarip, mayalanincaya kadar bekletin. Kabaran simitleri 200 derecede, uzerleri kizarana kadar pisirin. Sicak olarak servis yapin.

AFIYET OLSUN

31 Aralık 2008

MEYVELİ TRUFF


Bir yil daha geldi gecti omrumuzden. Acisiyla tatli anilariyla doldurduk omrumuzden bir yili daha. 2009 yili neler getirecek bilemiyoruz ama ortak bir dilegimiz varki o da baris dolu bir dunya. 2009 yili hem ulkemiz hemde dunya barisi adina guzel bir yil olur insallah. Aclilarin olmadigi, savaslarin yasanmadigi, baris dolu, huzur dolu bir dunya istiyoruz. 2009 yilinda dilerim hepimizin gonlundeki tum guzel dilekleri fazlasiyla gercek olsun. 2009 yilinda birbirimizi daha cok sevelim, anliyalim, koruyalim. 2009 yili tum dunyaya mutluluk getirsin diliyorum. Bu yilin son tarifi olarak bol vitaminli bir truff tarifi ile yazimi noktaliyorum. Yeni yilda, yepyeni tariflerimle yine sizlerle olabilmek umuduyla. Hepimizin yeni yili kutlu ve mutlu olsun...

MALZEMELER
Portakalli, havuclu, findikli, cevizli, bademli kek
2 paket sut kremasi
4 paket bitter cikolata
Susleme sekerleri

YAPILISI
Keki iyice ufalayin. Sut kremalarini pisirin, kaynamaya baslayinca icine bir paket bitter cikolatayi parcalayarak atin ve ocagi kapatin. Cikolata iyice eridikten sonra, sut kremali karisimi kekin uzerine dokun ve iyice karistirin. 5-6 saat bu sekilde, oda isisinda bekletin. Kek kremayi iyice cekecektir. Daha sonra karisimi iyice yogurup, minik toplar hazirlayin. Benmari usulu erittiginiz bitter cikolatalari, toplarin uzerine gezdirin ve susleme sekerleri ile susleyip, bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

12 Aralık 2008

TONLU SALATA ve YENIDEN MERHABA


Uzun zaman sonra yeniden merhaba.
Birgun blogumdan soguyacagim hic aklima gelmezdi. Bunun ne dostlarla, ne de bir baska seyle ilgisi yok aslinda. Genelde bahar yorgunlugu yada bunalimi derler ya, hani herseyden sogursunuz, caniniz hicbir sey yapmak istemez. Boyle kendi kendinize kalmak, uzaklasmak istersiniz herseyden, herkesten. Oyle bir uc hafta gecirdim. Hersey ust uste geldi, birde sinavlar girdi araya ve degil bloguma yeni tarif eklemek, dogru durust yemek bile yapmadim evimde. 20 Kasim'dan bu yana hic tarif eklemek gelmedide icimden. Son tarifimin ardindan oldukca uzun zaman gecmis oldu. Belki beni ozleyenler olmustur, hatta kirilanlar oldu biliyorum, hic ziyaret etmedim diye. Dedim ya bunalim gunlerdi bunlar. Ama yeniden kendime gelmek icin gayret etmem gerekiyordu. Aslinda en azindan arada bir iki tarif yazabilirdim ama oncedende yazdigim gibi bilgisayarimdaki butun fotograflar silindi. Arsiv diye bir sey kalmadi. Biraz daha ara verirsem eger, biliyordumki blogumu kapatacaktim. Bunu cok kerede dusundum aslinda. Yok olmak istedim, blog isininde bugun burda bitiyor oldugunu yazmak istedim. Ama nedendir bilinmez simdi yapamadim bunu. En azindan bir sure daha devam ederim dedim. Cok basit, herkesin cogu kez yaptigi bir salatadir eminim bu salata. Diyette iken cokca tukettigim bir salata benim. Konu diyetten acilmisken, tam 10 kilo verdigimide gururla aciklamak isterim. Hayatim boyunca, yaklasik bundan 10 sene kadar onceydi sanirim, 20 kg vermistim. Yillar gectikce yeniden kilo almaya basladim, iste coluk cocuk, evlilik, duzenli bir hayat, kilo almak icin cok musait etkenler. Ve 10 yil aradan sonra ilk kez (ki kac kere denemistim kilo vermeyi), kendimi bu kadar kararli goruyorum. Aslinda bu kararliligin birazda hirs boyutu var ama hirs demeyi cok tercih etmiyorum, hirsin sonu hasaret olmasin sebebiyle. Kararliyim, kararli olmaliyim, once kendim icin. Saglikta, yasta geri gelmiyor cunku. Hayatimi ne kadar mutlu gorunsemde, mutsuz bir sekilde devam ettirmek istemiyorum cunku. Sisman kadinlarin en belirgin ozelligi neseleridir. Kahkahalari inletir bulunduklari ortami, ama aslinda icleri hep kan aglar. Onlar hep mutsuzdurlar aslinda. Yemek istemezler yerler, surekli kilo alir ve veremezler. Uzerlerine guzel seyler almak, giyinmek isterler ama hic bir magazada kendilerine yakisan birseyler bulamazlar. Ve ne kadar mutlu rolu oynasalarda, iclerinde hep mutsuz bir insan vardir. Iste bu kesinlikle bendim. Ben-dim diyorum cunku artik oyle hissetmiyorum. Kilolarim gittikce, kendime guvenim zirve yapiyor, yavas yavasta olsa girdigim magazalarda bir iki seyde olsa uzerime yakisacak seyler bulabiliyorum. Bunun nasil bir mutluluk oldugunu ancak kilolariyla sorun yasayip, onlari veren insanlar anlar. Aglayarak bir magazadan cikmanin kahrediciligini inanin oyle herkes anlayamaz. Ve bunun hallolmasi icin ancak kararli olmak gerekir. Azmin elinden hicbir sey kurtulmaz cunku. Bu diyete ilk basladigim gun, sanki olmazmis, yapamazmisim gibi geliyordu. Ama gerek blog dostarimdan, gerekce cevremdeki dostlarimdan oyle pozitif destekler gordumki, hic yilmadim, devam ettim. Daha vermek istedigim 30 kg var. O gun insallah geldiginde, gelinligim bile bol gelecek bana. Umudumu hic yitirmiyorum. Sukurki Rabbim yillar sonra bana bu azmi yeniden verdi. Evlilikle birlikte insanlar, ozelliklede bayanlar biraz saliyorlar kendilerini, heleki benim gibi ev hanimiysaniz. Nasilsa evdesiniz, nasilsa evlisiniz, annesiniz vs. Aslinda bundan sonrasi daha onemli, insan asil esine guzel gozukmeli oyle degil mi? Her gecen gunde, evde kendisi icin guzellesen, onun icin guzel gorunmeye calisan, giyinen, suslenen bir hanim goren bey, sizce hergun ona bir kez daha asik olmaz mi!!! Dusunun, cevabin evet oldugunu goreceksiniz. Bu durumlarda psikolojik destek almakta cok onemli. Tavsiyeler ister dostlardan, ister bir uzmandan olsun, bu zor donemi asarken inanin cok faydali oluyor. Benim durumumda olup, hayattan soguyan, kilolarindan hatta cogu kez kendinden nefret eden eminim cok kadin vardir. Sorulariniz ve yardim talepleriniz olursa daima buradayim ben. Sismanlik bir hastaliktir, bunu boyle kabul edip, tedavi olmak gerekir. Kalbimiz nasil hasta oldugunda, doktora gidip eko cektiriyorsak. Kilomuz coksa ve sagligimiz bozulmaya baslamissada bir uzmana gidip, yardim almamiz sarttir. Bunlari itiraf etmek inanin cok kolay olmadi benim icinde ama simdi 5 hafta oncesine baktigimda, o gunlerdeki mutsuzlugumu gordugumde, iyiki bu karari almisim diyorum. Haydi hanimlar, yeniden o eski, zarif gunlerimize geri donelim. Bir salatayla baslamaya ne dersiniz ;)
MALZEMELER
Marul
Kirmizi lahana
Havuz
Domates
Ton baligi
Limon
Nar eksisi
Zeytin yagi
YAPILISI
Butun malzemeleri karistirin, bol limon ve cok az zeytin yagi ile birlikte tuketin. Tuz kullanmamanizi tavsiye ederim. Cok arzu ederseniz, kucuk bir miktar olabilir.
AFIYET OLSUN

20 Kasım 2008

MUZLU PASTA

Gecenlerde cok sevdigim bir ablam gelmisti ailecek bize. Onlar icin yapmistim bu pastayi. Bol muzlu bir pasta. Ben yemedim tabe :) Bugun Matematik sinavi vardi. O da yarina ertelenince araya bir tarif daha eklim dedim. Lafi cok uzatmadan ders calismaya donmem lazim, o yuzden hemen tarif ;)
MALZEMELER
Pandispanya Icin
4 yumurta
4 kahve fincani seker
5 kahve fincani un
2 yemek kasigi sivi yag
2 yemek kasigi sut
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kremasi Icin
1 paket Capppucinolu Cream Ole
Sut

Suslemek Icin
Muz
Kara uzum
Kiraz sekerlemesi
Damla cikolata
Beyaz cikolata

YAPILISI
Yumurtalari sekerle iyice cirpin. Kopuk haline gelince, tum malzemeleri ekleyip, iyice karistirin. Pasta kalibini yaglayip, harci dokun ve 180 derecede isitilmis firinda pisirin. Pandispanya pistikten sonra, sogumasini bekleyin. Soguyan kekleri sutle islatin, arasina sutle hazirlanmis kremadan surup, muzla susleyin. Sutle islatilmis diger keki uzerine koyup, kalan krema ile pastayi kaplayin. Uzum, damla cikolata, muz dilimleri ve kiraz sekerlemesi ile uzerini, rendelenmis beyaz cikolata ile yanlarini susleyip, bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

19 Kasım 2008

ZEYTINYAGLI KABAK YEMEGI


Kabak yemegini cok severim ben. Aslinda suyunu biraz daha cektiririm ama bu sefer biraz suyu fazla kacmis :) Diyettede yenilebilecek harika bir yemek. Bu aralar ot cop yiyoruz zaten surekli :) Ama olsun zayiflicazzzzzzzzzzz :))) Bugun malum ders var. Heyecandan kalbim yerinden cikacak. Ay neden korkuyorum bu kadar bende anlamiyorum. Yarin vizeler Matematik'le basliyor. Yandimki ne yandim. Artik bir dahaki postum bir kac gun sonra olur sanirim. Siz o zamana kadar kabak yemegi ile idare ediverin, bide bu garip NiNosa dua edin emi :)
MALZEMELER
5 adet kabak
3 adet domates
Zeytinyagi
Aycicek yagi
Kuru maydanoz
Kuru sogan
Salca
Tuz
Su
YAPILISI
Soganlari yemeklik dograyin, kup kup dogranmis domatesleri, biraz salca ve istediginiz sekil dogranmis kabaklari ilave edin. Hepsini birlikte aycicek yaginda biraz kavurun. Yag cok az kullanin, 1 yemek kasigi kadar. Kavurma islemi bitince uzerini gecmeyecek kadar sicak su ilave edin. 1 yemek kasigi kadarda zeytin yagi ekleyip, tuzunu ayarlayin. Ocagin altini kisip, suyunu cekene kadar pisirin. Servis yaparken kuru maydanoz ile susleyin.
AFIYET OLSUN

18 Kasım 2008

SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI


Bu corba tamamen atmasyon bir corba. Benim oglum hic sebze yemiyor, agzina surmuyor, kokusundan bile midesi kalkiyor, o kadar yani. Iste anneler tecrubeli ya, annem dediki, sebze at icine, mercimek corbasini oyle pisir, cocuk gida alsin. Bende annemin lafini dinledim, icine sebze atip, pisirdim mercimek corbasini. Hem az yagli, az tuzlu yaptim. Super oldu gerçekten. Sebze yemeyen yaramaz cocuklara kandirik yaparak sebze yedirmenin bir yolu daha. Buyrun tarifi...

MALZEMELER
1/2 su bardagi kirmizi mercimek
1 adet kuru sogan
1 adet havuc
1 adet kabak
1 adet patates
Siviyag
Tuz
Kuru maydanoz
Kirmizi pul biber
Su
YAPILISI
Butun sebzeleri kucuk kucuk dograyip tencereye alin. Uzerine biraz tuz ve sivi yag gezdirin. Biraz kavurun ve uzerini gecmeyecek kadar kaynar su ilave edip, pisirin. Sebzeler iyice yumusayinca, blenderdan gecirin. Kati bir corba olursa uzerine biraz daha kaynar su ekleyip, kaynatin. Kirmizi pul biber ve kuru maydanozla susleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN

14 Kasım 2008

FIRIN POSETINDE TAVUK ve DIYET*11

Dogum gunumden beri hic post yazamadim bloguma. Aslinda cok sebep vardi. Bir aydir gecmek bilmeyen, surekli artarak devam eden rahatsizligim, yaklasmakta olan vizeler, bir turlu sonu gelmeyen ev isleri ve tabiiki yaptigim diyet. Aslinda diyetle ilgili olarak yeni lezzetler deniyorum. Bunlarida bir guzel fotograflayip PC'ye atiyorum, ancak PC'de gecen bir sorun cikmis ve esim sagolsun formati basmis. Aslinda resimleri yedeklemis, tabii benim bisiden haberim yok. Baktim PC acik, bisiler yapim diye oturdum. Bir porgram acik, surekli bisiler yapiyo. Gene virus programi kurmus heralde deyip, kapattim. Iyide halt ettim, megersem virus programi degilmis. Hic okumadan kapattigim icin (onyargi iste), butun fotograflarimiz gitti tabii. Hadi benim yemek, pasta fotograflarini gectim, aile fotograflarimizda gitti. Gunlerdir onlari geri getirmek icin ugrasiyor :((( Sukurki oyle programlar var, silinen seyler bile geri getirilebiliyor. Ama tabii zor is. Neyse iste sebepler planinda, tarif vermeyisimin en buyuk nedeni, elimde fotograf olmayisiydi. Bu hafta yedigim en lezzetli yemeklerden biriydi, firin posetinde pisirdigim tavuk. Artik o tatsiz tuzsuz diyetleri yapmak zorunda degiliz. Bakin boylede kilo veriliyor. Bugun diyetin 11. gunu 2 kg. vermis durumdayim. Insan kilo verdikce daha bir mutlu oluyor, gerci henuz 2 kilocuk pek anlasilmasada, tartida onu gormek bile guzel :) Gelelim tarife...

MALZEMELER
1 butun tavuk
2-3 patates
2-3 domates
Sivi yag
Tuz
Karabiber
Salata
YAPILISI
Firin posetini biraz unlayip, icine tavugu, dilimlenmis domates ve patatesleri koyun. Biraz suyun icine sivi yag ve tuz koyup, posetin icine dokun. Posetin agzini sikica baglayip, toplu igne ile 5-6 tane delik acip, genis bir tepsinin icine firin posetindeki tavugu yerlestirip, 200 dereceyi gecmeyecek sekilde, yaklasik 1 saat pisirin. Tavuk pistikten sonra firin posetinin icinden cikartin. Uzerine karabiber ekerek, bol salata ile servis yapin.
AFIYET OLSUN

8 Kasım 2008

DAMALI PEMBE DUSLER PASTASI ve DIYET*5


Cok hastayim. Tam 1 ay icinde grip 3 kere nuksetti. Bu kez antibiyotik sart oldu. Dinlenmeye vaktim hic yok, vucut alismadigi kadar cok yorulunca, direncde dusuyor. Ama bir portakal suyu bile hazirlayip verecek kimsem yok diyordum ki kapi caldi. Gelen cok sevdigim bir ablamdi. Onun gibi tevekkul sahibi, onun kadar teslim olmus biri hayatimda oyle cok az gordum ki. Onu gorunce dirimdim sanki. Birlikte kahvalti hazirladik, yedik. Tabii ben sadece 3-4 ceri domatesi, bir parca peynir ve 1 adet yumurta yedim. 5 gundur ekmek yemiyorum, kepek ekmegi bile :) Demekki ekmeksizde yasaniyormus :D Simdi oglen oldu, hastaliginda verdigi bir istahsizlikla diyet daha rahat gidiyo :) Kilo verip, vermedigimi soran arkadaslara biraz daha beklemelerini tavsiye edecegim. Diyet yaparken, haftada 1 kez tartilmak tavsiye ediliyor cunku. Eh ben diyete Sali gunu basladigima gore, biraz daha zaman var tartilmam icin. Zaten haftada en fazla 1 kilo vermeyi hedefliyorum. Bir keresinde bir haftada 4 kilo verip ertesi hafta 5 kilo geri almistim :) Bole olacagina az olsun geri gelmesin dimi ama :D Neyse gelelim su gormus oldugunuz pastaya. Diyette pastami olur demeyin. Hep diyet tarifler verirsem, diyet yapmayan arkadaslar ne yapacak oyle degil mi!! Bu pastayi diyetten once yapmistim. Yaklasik 1.5 hafta kadar once gelen misafirlerime yapmistim. Bilenler biliyor zaten ben pasta yemem sadece icindeki ahududu ve bogurtlenleri yemistim :) Damali pastanin goruntusunu cok seviyorum, pastayi kesince sanki surpriz cikiyor icinden gibi oluyor. Bu kez iki katli bir damali pasta yaptim. Damali pasta yapmak icin kalip almistim gecen yil, yapilisini gormek icin onceki tarifime buradan bakabilirsiniz. Diyetimde neler yedigimi merak eden arkadaslarda oluyor. Aslina bakarsaniz kagit uzerinde belli bir diyet uygulamiyorum ben. Turkiye'de cok eskiden gittigim bir doktorum vardi. Onun dedigi bir cumle hala kulaklarimda "sana kilo aldiran seyleri kes ve zayifla" demisti. Iste bende ayne oyle yapiyorum. Bana kilo aldiran yegane sey "EKMEK". Ben ne cikolata severim, baklava, pasta. Bunlarla ilgili hic derdim yok. Zaten sevmiyorum, yemiyorum. Ama benim derdim ekmek ve hamur isi. Usenmem sirf canim cekiyor diye, carsaf boregi acarim, pizza yaparim, ekmek pisiririm. 5 gundur bunlarsizda yasayabilecegimi ogrendim. Ekmeksiz, soyle citir citir kizanmis 3-4 dilim ekmek uzerine tereyagi olmadan kahvaltimi olurmus derdim ya, olurmus bunu ogrendim. Hic ekmeksiz, domates, salatalik, beyaz peynir, hafta 1-2 kez haslanmis yumurta ilede kahvalti oluyormus. Bu oglen kendime makarna pisiriyorum mesela. Aslinda cok makarna severde degilim ama arada o da ihtiyac. Burada hazir top gibi makarnalar satiliyor, yakinda yayinlayacagim. Cok lezzetli oluyor. Oglen onu yiyecegim mesela. Aksama bol salatam var yine: kirmizi lahana, havuc, marul, ceri domates. Yanina 2-3 kofte ve bol yogurt. Aralarda aciktikca meyve veya salatalik yiyorum. Salataligi cok seviyorum. Bunun disinda aralarda kepekli biskuvilerim var. Ole tatsiz tuzsuz seyler degil, normal biskuviler hafif tuzlu, onlardanda 2 tane yiyorum aralarda. Yatmadan once cok midem kazinirsa yine biraz yogurt veya ayranla birlikte bir iki tuzlu kraker. Yani kendimizi kasmadan, bunaltmadan kilo verelim dimi ama yoksa ben bundan once cok kastigim diyetlerimden daha ck kilo alarak ciktim. Oncemli olan surekliligi olmasi diyetlerin. Kendimi adima benim yeme aliskanligim duzene girse, kilomda duzene girer, tek derdim hamur isleri ve ekmek. Hepimiz sorunun ne oldugunu bulur ve onu kesersek mutlak kilo veririz aslinda. Neyse bunca diyet cumlesinin ardindan pasta tarifi pek komik olacak ama diyet yapmayanlara veriyorum tarifi :)


MALZEMELER
Pandispanya Icin
4 yumurta
4 kahve fincani seker
5 kahve fincani un
2 yemek kasigi sivi yag
2 yemek kasigi sut
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kakao
Kremasi Icin
1 paket bogurtlenli-cilekli hazir pasta kremasi
Sut
Suslemek Icin
Bogurtlen
Ahududu
Susleme Sekeri
YAPILISI
Yumurtalari sekerle iyice cirpin. Kopuk haline gelince, kakao haric tum malzemeleri ekleyip, iyice karistirin. Harci ikiye bolup, yarisina biraz kakao dokup, cirpin. Damali pasta kalibinin 2 tanesini kullandim ben, arzu eden uc katlida yapabilir. Damali kaliba bir kakaolu bir sade harctan dokun ve 180 derecede isitilmis firinda pisirin. Pandispanya pistikten sonra, sogumasini bekleyin. Soguyan kekleri sutle islatin, arasina sutle hazirlanmis hazir pasta kremasindan surup, meyvelerle susleyin. Sutle islatilmis diger keki uzerine koyup, kalan krema ile pastayi kaplayin. Ve susleme sekerleri ile susleyip, bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

5 Kasım 2008

BUHARDA SEBZE SALATASI ve DESIFRE EDILMIS NiNo DIYET*2

Resmen desifre edilmis bulunmaktayim Lulus ve Halenzem sagolsunlar beni manset etmisler bloglarinda. Cumle blog-alem ogrendi diyete girdigimi, artik kacis yok :) Dun diyetin ilk gunuydu. Sabah 1 adet light etimek + 1 ince dilim beyaz peynir + 1 adet salatalik yedim + su ictim. Ara ogunde minik bir salkim uzum yedim. Oglen okuldan eve attim kendimi, hemencik hazirladim mamalarimi. Buharda pismis sebze cok lezzetli oluyor. Uzerinede bol limon, 1 kasik zeytin yagi mmmmm nefissssssssss... Oglen yogurtta yedim. Cok seviyorum zaten ben yogurdu. Ikindide 2 tane etimek yedim, bastirsin midemi diye. Aksam ise iki parmak genisliginde biftek yedim. Oda firin posetinde pismis, yagsiz ve tuzsuz :) Tabii parmak kadar sey icin firin calistirmadim, fazlaca pisirdim ki esimde yedi. Gerci bu ne dedi, yagsiz, tuzsuz. Bundan sonra bole dedim :) Gik demiyo ama :) ne yaptiysa kilo verdiremedi ya bana, simdi kendi kararimla bunu yapor olmam hosuna gidiyodur icten ice eminim :D Neysem aksam yemeginden 2-3 saat sonrada 1 muz yedim ve kapanis :) Gun boyunca, susadikcada su ictim. Bol su icmenin zararli oldugunu duymustum, hatta okumustum. Bu nedenle eskisi gibi kendimi su icmeye mecbur kilmiyorum. Zaten 5-6 bardak iciyorum gun boyunca. Bugun kahvaltida yine etimek, beyaz peynir yedim, bu kez domatesi katik ettim. Aslinda sekersiz cayda icilebilir ama ben sekersiz cay sevmem :) Bugun evdeyim, kusluk vakti zorlada olsa sut icecem. Yarim bardak kadar icecegim, zaten onu bile zorla icerim ben. Sutu sevmiyorumda ayiptir demesi :D Oglen Su yukarida gordugunuz tabagi 3 e bolmustum dun 1 i gitti, kalanlardan yiyecem gene bugun. Ikindi gene etimek yerim 2 dene. Aksam misafir var, onlara ne mamalar yaptim valla ama ben yemicem. Aksamada yine izgara et veya kofte yine avuc ici kadar :) Yemekten sonra yine 2 mandalina olabilir. Iste boyle bir diyet icerisindeyim. Merak edip, soranlar icin yazmis olayim kabaca. Zerrincim, Lulus, Halenzem, Yesimim, daha kim bilir kimler, herkesler diyette, yazin dal gibi olacaz :) Olacaz deme olacazzzzzzzzz :)))

MALZEMELER
Karnibahar
Patates
Havuc
Brokoli
Sarimsak
Zeytinyagi
Limon
Cok az tuz

YAPILISI
Butun sebzeleri iyice yikayin, kucuk parcalara ayirin ve dograyin. Buhar tenceresinde iyice pisirin. Pisen sebzelerin suyunu suzun ve servis tabagina alip, cok az teyzinyagi ve tuz ilave edin, 1 limon suyunun icine, 1 dis sarimsak dovun, iyice karistirip, salatanin uzerine gezdirin.

AFIYET OLSUN

3 Kasım 2008

ETLİ LAHANA SARMASI

Karalahana sarmasi gibi guzel bisi olabilirmi ya!! Olamaz bosuna dusunmeyin gardaslar. Yazdan kalma goruntuler bunnar. Anacigimla birlikte sardik bu sarmalari. Demistim ya babamin babasi dedem yazin vefat etti diye. Babam acil ucakla gitti Karadenize. Neyse 1 hafta sonra dondu Izmir'e, elinde kocaman bir koli. Uzerinde de kocaman harflerle "KIRILACAK" yaziyor. Anneme dedim, "valla babam eve guzel bir hediye aldi galiba, baksana kocaman bide yazi yazdirmis kirilmasin diye". Bu arada babam icerdeydi, yanimiza geldi. Ben takiliyorum babama "ooo hanimina hediye almisin baba, hayirdir Ingiliz porseleni mi, Cin porselenimi, kirilacak diyede odun kopmus" dedim. Babam basti kahkahayi ama biz bisi anlamadik tabi. Sonra "siz cekilin, ben itinayla acim" dedi. Ama nasil itinayla aciyor, cidden cok pahali ve kirilacak bir sey var kesin :) Neyse itinayla acildi koli, ne cikti dersiniz :DDD KARALAHANAAAAA "baba bu ne?" Havaalaninda kolileri felan uzerine bisi yazmazsan paldur kuldur atiyolar ucaga, bu yuzden ole yazmiski, koli parcalanip, degerli Karalahanaciklara bisi olmasinmis :D Allah rahmet etsin, dedenin bahcesinin lahanalariydi, tazecik, citir citir, renkleri capcanli, mis gibiydiler. Hasladik, annecik icini hazirladi, sonra birlikte sardik ve afiyetle yedik. Iste tarifi...

MALZEMELER
Karalahana
Kuru sogan
Goz karari pirinc
Tereyagi
Su, Tuz
Karabiber
3-4 adet domates
Kiyma

YAPILISI
Lahanalari hasliyoruz ve suzuyoruz. Ic malzemeleri goz karari, yapraklariniza gore ayarlayin. Soganlari ve domatesleri kucuk kucuk dograyip, tuz ve karabiberi ekliyoruz ve pirinci yikayip icine dokuyoruz, iyice karistiriyoruz. Kiymayi ekleyip, iyice yoguruyoruz. Cok yogun bir harc olursa biraz su gezdirebilirsiniz. Lahanalari ister muska seklinde, isterseniz uzunlamasina sarip, tencereye dizin. Uzerine tereyagi parcalari yerlestirin. Uzerini gecmeyecek kadar su ilave edip, iyice pisirdikten sonra, ocagi kapatip dinlendirdikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN


1 Kasım 2008

BALLI BALKABAĞI TATLISI

Gunler hizla geciyor. Ne tarif ekleyecek, ne de yeni tarifler deneyecek zaman yok. Ben mi cok yavasim, zaman mi cok hizi geciyor, hala anlayamadim. Balkabagi tatlisini cok severim, kucuklugumden beri. Annecigim pek guzel yapar bu tatliyi. Ama ballisini yeni ogrendim, burada bir arkadasimdan. Lezzetine diyecek soz yok. O da Emine Beder'in kitabindan ogrenmis. BEnde arkadasimin anlattigi ve benim bildigim tarifi karistirdim. Zaten boyle degilmi tum tarifler. Kimin kendi tarifi varki. Hepimiz birbirimizden birseyler ogreniyoruz iste. Acilen yemek yapmam gerekiyor, bu nedenle siz resme bakip, hayaller kuradurun :) ben bir vakit tarifide ekleyecegim... Veee ekledim :)

MALZEMELER
1 kg. balkabagi
2 su bardagi toz seker
1 su bardagi iri dovulmus antep fistigi
Bal

YAPILISI
Balkabaklarini istediginiz buyuklukte dograyin. Tencereye dizin. Uzerine toz sekeri serpistirin. Balkabaginin suyunu salmasini icin 2-3 saat, tencerenin kapagini kapatip bekleyin. Balkabagi suyunu salinca, en dusuk isida, balkabaklari yumusayana kadar pisirin. Pisen balkabaklarini borcama alin. Arzu ettiginiz miktar bali, kucuk bir tavada karamelize edin ve balkabaklarinin uzerine gezdirip, 5 dakika kadar yuksek isida firinlayin. Firindan cikan tatliyi, servis tabagina alip, uzerine antep fistigi serpistirin ve soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN