12 Kasım 2007

FARELI KOYUN PASTASI


14 Kasim Eklentisi: Biliyorum iki gundur yeni bir sey ekliyemedim cunku dunden beri ders calisiyorum, bugun onemli bir sinavim vardi, sukur iyi gecti. Ama calismaya devam etmek zorundayim cunku yarinda port folio dersim var ve inanilmaz odevlerim var. Bir gazete mansetini ozetlicem, sonra yeni kelimeleri cikartip, bunlarin ingilizceden ingilizceye anlamlarini yazicam, bir kucuk hikaye okuyup, ozet olarak bunu anlaticam, sonra bir turisti Arnavutluk'ta gezdirmis gibi hikaye yazicam ve son olarakta bir dinleme parcasi dinleyip, bunu yazip, sinifta anlaticam :) Eh bunca seyi yaparkende tarif ekliyemedim dogal olarak, aslinda dun firinda besamel soslu karnibahar yaptim ancak daha onceki tariflerimde oldugundan fotograf cekmedim, eger nasil birsey oldugunu merak ediyorsaniz burayi tiklayabilirsiniz, tarifi ve fotografi var :) Ama yarin aksam yeni bir tarif ekleyecegim insaallah :) Yanimda oldugunuzu biliyorum, bunun icinde cok mutluyum, tum guzel yorumlariniz icin sonsuz tesekkurler ediyorum. Bu arada fareli pastayi, ogrenciler icin yapilan bir kermese hazirladim, bu yuzden biz yemedik :) oradakiler yedi, umarim begenmislerdir ;)
***
Aylardir yapmak istedigim bir pastaydi bu pasta. O kadar cok dusundum ki, tahmin edemezsiniz. Yapamam gibi geliyordu, hos istedigim gibide olmadi ama yinede ucundanda olsa becerebilecegim umidine kapildim ve denedim, sonuc ortada. Cok icime sinmesede bu ilk denememdi, malum buralarda seker hamuru yok haftada birkac deneme yapabilecek durumda degilim, yani bu ilk ince isli seker hamuru pasta denemem oldu. Emel Basdogan'in kitabinda gordugumde cok begenmistim ama denemeyi hic dusunmedim, cok emek istiyordu ve zor gorunuyordu. Ne zaman kardesim, minik yegenim Ayse Pelin icin 'abla bu pastayi istiyorum' diye bir fotograf gonderdi, o zaman denemeye karar verdim. Isin garibi fotograf Emel Basdoganin kitabindan degildi :) Bilin bakalim kimdi :) O kendini biliyor, sevgili Hulya. Sen benim kardes git bul Hulya'nin sayfasini, 'ablam yok, zor bu' desemde, sonunda denedim. Tabii Hulya kadar profesyonel degilim seker hamuru konusunda ama en azindan denedim ve paylasmak istedim :) Kitaptaki gelin damat figurlerini yapmaya calistim, pastanin kesik tarafinida kullandim. Bu arada cimriligim tuttu hamuru ince actim ama hic aklima gelmedi, fare deliklerine fareler girecekti ama ben hamuru ince acinca giremediler :) Siz hamuru kalin acin, nasilsa Turkiye'de bol bol seker hamuru var. Eh sanirim 10 uzerunden 5 verirsiniz :) Yaza kadar hamurla oynayip, fare olayini gelistirmem gerek :) Nede olsa isin ucunda biricik yegenim var. Iste boyle... Bu arada tabii pastanin suslemesiyle cok ugrasacagimi bildigimden, pandispanyayi hazir aldim :) Kolaya kactim hemde nasil :D Iste tarif...


MALZEMELER
Hazir pandispanya
Konserve meyveler (ananas, uzum,kiraz sekerlemesi,seftali,armut)
Renkli gida boyalari ve sekerler
2 Paket krem santi
Sut


YAPILISI
Pandispanyayi cok hafif islatin. Her katina krem santi hazirlayip, surun. Meyvelerle kaplayip, ust uste koyun. Seker hamurunu sari ve kirmizi gida boyalari ile yogurun. Pastayi fotograftaki gibi kesip, kaplayin. Fareler icin epey bir emek gerekiyor. Kafa, vucut ve kuyruk olmak uzere tek tek calisin ve birlestirin. Dilediginiz gibi susleyin. Pastanizi ertesi gun yiyecekseniz disarida, serin bir ortamda muhafaza edin.




AFIYET OLSUN



11 Kasım 2007

IYIKI DOGDUN GULOMMMMMMMMMM



CANIM BENIM BUYUK HARFLERLE YAZIYORUMKI HAFAKANIMI ANLA DIYE :( CUMA AKSAMINDAN BERI PC OLSUN DIYE DUALAR EDIYORUM AMA NAFILE. DUN GECTI, BUGUN OLDU. NERDEYSE AGLICAKTIM ARTIK AMA SUKUR OLDU. ZATEN PC BOZUK OLMASA MUTLAKA TARIF EKLEMIS OLURDUM, BILIRSIN GUN GUN EKLIYORUM TARIFLERIMI AMA IKI GUNDUR BISI EKLEMEDIM, ANLAMISSINDIR BELKI DIYE UMITLER ETTIM HEP. SANA OYLE GUZEL SURPRIZLER HAZIRLAMISTIM KI, KURSAGIMDA KALDI AMA INANMAZSAN ZERRIN'E SORABILIRSIN. HATTA TELEFON NUMARANI BILE ISTEDIM AMA CEBI ARABADA KALMIS VEREMEDI :( SONRADA BEN GIREMEDIM PC BOZULDUGUNDAN NETE. ASLINDA DUN SABAHIN KORUNDE ARIYACAKTIM SENI. SEN 'ALO' DEYINCEDE 'IYIKI DOGDUN GULOOOOM. IYIKI DOGDUN, IYIKI BLOGCU OLDUN, IYIKI GULOM OLDUN, ESRAMMMMMMMMMM...' DICEKTIM. SENDE 'BU CATLAK ANCAK NINO OLUR' DIYECEKTIN :( AMA KURSAGIMDA KALDI ISTE. CUMA GECESI OTURDUM SENIN ICIN MINI BIR PASTA BILE YAPTIM. ANCAK SIMDI YAYINLAYABILIYORUM :( BENI AFFET GEC KALDIGIM ICIN AMA INANMAZSAN BILE ANLARIM SENI. SONUCTA HIC GORMEDIN BENI AMA ALLAH BILIYOR. SUKUR KI ZERRIN'IMEDE SOLEMISTIM YAPACAKLARIMI. O DA BILIYOR YANI, ONADA SORABILIRSIN. AH OLE BIR UZUNTU OLDUKI BU GEC KALIS, NE DIYECEGIMI, NE YAZACAGIMI BILEMEDIM ISTE. IYIKI DOGDUN BITANEM. KURSAGIMDA KALSADA YAPACAKLARIM, IYIKI VARSIN VE BIZIMLESIN. BIRGUN SENINLEDE TANISMAK DILEGIYLE, NICE MUTLU GUZEL YASLARA GULOM. iSTE SENIN ICIN YAPMIS OLDUGUM MINI PASTA, SENI SEVIYORUM...

MALZEMELER
3 adet eti top kek (meyveli ve karamelli)
Seker hamuru
Gida boyalari
1 adet eti cin

YAPILISI
Top kekleri beyaz seker hamuru ile kaplayin. Minik seker hamuru parcalarini rengarenk gida boyalari ile yogurun ve istediginiz sekillerde kesin. Altlarini hafif islatip, kaplanmis top kekleri susleyin. Top kekleri ust uste koyun ve eti cin tepside servis yapin.

AFIYET OLSUN

9 Kasım 2007

YOLUN YARISINA 5 KALA (IYIKI DOGDUM YAHU)


11 Kasim Eklentisi: Herkese sonsuz tesekkurler ediyorum, oyle mutluyumki. Hayatimin en guzel dogum gunuydu. Guzel yorumlariniz, mailleriniz icin cok tesekkurler. Hic bu kadar kalabalik bir dogum gunu yasamamistim :) Telefonda ailem, yanimda oglum, esim, anneannem, burada sizler, oyle mutluyum ki. Iyiki varsiniz...


Evet bugun dogdum ben, hatta su saatlerde hala annecigimin karnindaydim. Oglen 13.30 da dogmusum, Turkiye saatiyle. Zaman hizla akti gecti ve yolun yarisina 5 kaldi :) Yani 30 seneyi devirdim. Artik yirmili yaslar yok, OTUZZZZZ diye basliyacagim yasimi soylerken :) Dolu dolu 30 oldum artik, gun gun 31 yasima dogru ilerleyecegim insaallah. Hayatimin en guzel hediyesi oglum. Dun kendime bu mini pastalari yaparken 'anne benim dogum gunum mu?' diye sordu, yok oglum bu kez benim dogum gunum dedim, 'heee olemi, dogum gunun kutlu olsummmm o zaman' dedi :) ahhhhhh dunyalara bedel, Allah herkese yasatsin bu duyguyu (amin). Canim annem ve canim babam, dogmama vesile oldunuz, annem ve babam oldunuz. Iyikide oldunuz, Allah'im cok tesekkur ederim. Esim, anneannem, oglum, telefonda ailem, burada sizler, sanirim hayatimin en kalabalik dogum gununu bu sene kutluyorum :) Sagolsunlar, CANOM ve GULOM bir parti duzenlemisler bana, bide hic usenmemis blog acmislar :) gelmek isterseniz PARTI BURADA :) Sonra CICIM, bu blog dunyasina ilk adim attigimda beni hicccc yalniz birakmayan ilk dostum canim Yesim'imde bana neler yapmis, ben aglamimde kim aglasin simdi. LULU'cugumda benim icin birbirinden guzel dogum gunu sarkilari calmis blogunda, gorunce oyle mutlu oldum ki, cocuklar gibi sevindim :) Boyle candan dostlar bulunurmu kolay bulunmaz elbette, ama ben buldum, cok sansliyim cooooooook... Bu sarkiyida Beatles benim icin soyluyor bugun :)



Insan bazen hayatta tanidiklarindan cok tanimadiklariyla can ciger kuzu sarma olurmus, bunu bu blog aleminde cok guzel anladim. Canom ve Gulom nasil aglattiniz beni bir bilseniz, esimde sok oldu. Tabii bu zamanda insanin en yakinlari bile boyle ince dusunmezken, hic tanimadiklarindan boyle bir jest gormek sasirtti adamcagizi :) Oyle mutlu oldumki anlatamam. Bu benim en buyuk dogum gunu partim, binlerce blog arkadasim orada biliyorum ve bu beni cok mutlu ediyor, bu duygulari yasamama vesile oldugunuz, oyle mutluyumki, ikinizide opucuklerimle boguyorum, haberiniz ola :) Dun cok yogun bir gundu benim icin, butun gun okuldaydim, yine quiz vardi bu kez port foliodan ve cok stresli bir gundu benim icin. Bugun icin birsey yapmayi pek dusunmuyordum aslinda ama hoca sinifta kutlariz deyince hem onlara bir pasta yapmak, hemde sizlerle paylasmak icin guzel birseyler yapmak istedim. 30 yasimda olduguma gore 30 parca olsa diye hayal ettim ama 30 buyuk dilim zor olurdu, bende mini pastaciklar hazirladim. Cok neseli, cok canli oldular gercekten. Birde oyle kolay oldular ki, herkes kolayca yapabilir :) Tarifi okudugunuzda ne demek istedigimi anlayacaksiniz :) Eh herkes payina dusen mini pastayi alsin, once Yesimcigimin benim icin yaptiklarina bakip, sonrada Zerrincigim ve Esracigimin benim icin hazirladiklari, partiye buyursun...

MALZEMELER
30 adet Eti Mini Browni Cappucino-Visne ve Cikolatali
Seker Hamuru
Renkli Gida Boyalari
Gumus Inci Sekerler
Renkli Mini Top Sekerler
Cicek Seklinde Basmali Kalip
Yaprak Seklinde Basmali Kalip



YAPILISI
Mini brownileri kagit kalibindan cikartin. Beyaz seker hamurunu merdaneyle acin, uzerine mini rekli sekerleri serpistirip, hafifce merdaneyle uzerinden gecip, sekerleri seker hamuruna yapistirin. Yuvarlar olarak kesip, brownileri kaplayin. Uzerine cicek kalibiyla cicekler kesip, fotograftaki gibi susleyin. Seker hamurunu benim gibi sevmeyenler, cicek kalipla brovnilerin uzerine cukurlar acin ve cicek kalipla ceker hamurundan cicekler kesip, o cukurlara yerlestirin. Isterseniz yaprak kalipla kestiginiz mini yapraklarlada brownileri susleyebilirsiniz. Brownileri susledikten sonra kagit altliklara koyup, servis yapabilirsiniz.




Havalar soguk oldugundan, seker hamurlu mini browni pastalarimi ben disarida muhafaza ettim, buzdolabina koymadim. Buzdolabinda seker hamuru catlama yapabiliyor cunku, bilginize.


AFIYET OLSUN

7 Kasım 2007

KREPTET SOTE





MALZEMELER
Krep Icin
4 yumurta
Biraz Tuz
1/2 lt. sut
Aldigi kadar un (biraz yogun kivam olacak)
Sivi yag (pisirirken)
Et Sote Icin
1/2 kg. kucuk kusbasi dogranmis ve kavrulmus yagsiz dana eti
4 adet kucuk dogranmis yesil biber
4 adet kabugu soyulmus ve kup kup dogranmis domates
2 adet yemeklik dogranmis sogan
1 yemek kasigi domates salcasi
Sivi yag
Karabiber
Kirmizibiber
Tuz
Suslemek Icin
Domates
Yesil Biber
Dilim Kasar Peyniri (Ben pizza kasari kullandim)
Kurdan

YAPILISI
Once krebi yapin. Krep malzemelerini mikserle cirpin. Orta boy teflon tavada, cok az sivi yagda pisirin ve krepleri ust uste dizin. Daha sonra et soteyi hazirlayin. Teflon tencereye biraz sivi yag koyun, yemeklik soganlari kavurun. Daha sonra, biber ve domatesleri ekleyip, iyice kavurun. Son olarak etleri, salcayi, tuz ve baharatlari ekleyip, biraz pisirin ve ocaktan alin. Kreplerin icine istediginiz miktar et sote koyup, bohca seklinde katlayin, kat yeri olan kismi asagi gelecek sekilde borcama dizin. Kreplerin uzerine kasar peyniri dilimlerinden koyun. Tam ortasina kurdan batirin. Birer tane domates dilimi ve biber koyun, firina verin. 180 derecede, domatesler yumusayana, kasar peynirler eriyene kadar pisirin, sicak olarak servis yapin.
AFIYET OLSUN

5 Kasım 2007

HAYAT AKIP GIDERKEN OKULDAN SON HABERLER ve LOR KURABIYELERI


Hayat akip gidiyor. Bugun okulumdan ilk guzel haberi aldim :) Evet sinavim fena degildi ama ne bileyim, yinede kendime pek guvenemiyordum nedense. Arnavutluk'ta Ingilizce konusulmuyor, burada dilimiz Arnavutca ve ben zaten cok iyi olmayan Ingilizcemi buralarda bir yerlerde kaybetmistimki, Epoka'da buldum :) Megersem oraya gommusum :D Efenim uzun lafin kisasi sinavdan 81.5 almisim :*) Tam 100 soruluk bir quizdi bu, zor muydu? Degildi aslinda. 100 alirmiydim, neden almayayim ki alirdim ama heyecandan ole abuk subuk hatalar yapmisim ki kendime guldum yinede 30 yasinda bir anne olarak (malum lise biteli 12 sene oldu :D ) sinifin en iyi not alanlarindan biriyim :D insaallah en iyiside olurum bir gun ;) Dualarini desteklerini eksik etmeyen can dostlara kucak dolusu sevgi ve opucukler gonderiyorum buradan. Aldigim yorum ve maillerde bazi sorular vardi. Bu enerjiyi nerden buldugum, doping mi kullaniyorum, enerji icecegimi aliyorum, vs vs vs vs... diye gidiyordu sorular. Efenim doping vs almiyorum. Inanin cok yoruluyorum. Anneannem (SONSUZ DEFA MAASALLAHHHHHHH...) ogluma bakiyor Allah razi olsun, ama 83 yasinda ve ev isi, yemek vs bende yine, ama ne bileyim Allah yardim ediyor ve isler olup gidiyor. Birde yemek pismeyen ev olmaz malum, eh ister istemez yemek pisiyor, pisiriyorum, sonrada fotograf cekmek birkac dakika zaten ;) Blogumdan kopamam sanirim, Allah ayirmasin ;) cok seviyorum burada olmayi, sizlerle haberlesmeyi, cok yorulsamda yarim saat olsun vaktimden, uykumdan ayirip, bloguma yazmayi ihmal edemiyorum iste. Neyse uzun lafin kisasi sinavin ilk adimini atlattim alnimin akiyla, insaallah devamida gelir. Fotograflarda gordugunuz ve tahmin ettiginiz yer okulum evet. Dis gorunus, bahce, siniflar, ic gorunus, hatta okulumuzun krokisini bile verdim ki olurda gelirsiniz belki buralara, beni kolay bulun diye :P Neyse efendim bana musade, sizi muhtesem bir lezzete sahip olan lor kurabiyeleriyle basbasa birakirken, ben dersime doneyim, sevgiler coook cooooook uzaklardan...

MALZEMELER
1/2 kg tuzsuz lor
1.5 su bardagi toz seker
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1/2 paket margarin
1 cay bardagina yakin sivi yag
Biraz pudra sekeri (uzerini suslemek icin-istege bagli)



YAPILISI
Butun malzemleri karistirip, iyice yogurun. Kucuk toplar hazirlayip, yagli kagit serilmis firin tepsisine dizin. 180 derece firinda pisirin. Cok cabuk pisiyor, uzeri kizarmiyor aman dikkat edin. Soguduktan sonra pudra sekeri serpistirip, servis yapin.
AFIYET OLSUN


SUTLU PATATES PURESI-YOGURTLU HAVUC ve BIBER KAVURMASI-KARNIBAHAR SALATASI

SUTLU PATATES PURESI
Salata denince akla binbir cesit salata gelir. Her yemegin yanina farkli bir salata yapmak mevcut. Mesela etli yemeklerin yanina en cok yakisan sey patates puresidir bence. Ozellikle biftekle super gidiyor. Patatesin suyla haslanmisindansa, sutle haslanmisi daha bir hosuma gidiyor benim. Denemediyseniz birde boyle deneyin derim...

MALZEMELER
1 kg sut
1 kg patates
Tuz
Zeytin yagi

YAPILISI
Patatesleri iyice yikayin ve soyun. Kucuk dilimler halinde dograyin ve tencereye alin. Tuzunu ayarlayip, sutu ilave edin ve iyice pisirin. Pistikten sonra blendardan gecirin ve biraz zeytin yagi ilave edip, servis yapin.

YOGURTLU HAVUC ve BIBER KAVURMASI
Havucuda biberide cok severim. Hemen her yemegimin icine eklerim. Simdilerde salatalarimda da bol bol kullaniyorum. Hele birde kavurunca tadina doyulmuyor...

MALZEMELER
4 adet etli kirmizi biber
4 adet havuc
Yogurt
Sarimsak
Tuz
Sivi yag

YAPILISI
Biberleri firin tepsisinde veya ocagin uzerinde biraz kozleyin. Daha sonra kabuklarini soyup, kucuk kucuk dograyin. Havuclarin dis kismini soyup, rendeleyin. Biraz sivi yag ile havuclari kavurun, uzerine biberleri ilave edip bir iki dakika cevirin ve sogumaya birakin. Derin bir kabin icine biraz yogurt koyun, icine sarimsak ve tuz ekleyin. Havuc ve biber karisimini, yogurtlu karisimla karistirin. Yogurt az gelirse ilave edebilirsiniz. Karisimi iyice harmanladiktan sonra, servis tabagina alin.



KARNIBAHAR SALATASI
Ozellikle yagli salatalardan hoslanmayanlar icin veya hafif seyler yemek isteyenler icin harika bir salata bence. Ozellikle diyet yaptiginiz donemlerde hem doyurucu hemde tadi guzel bir salata karnibahar salatasi. Tabii kaloriside cok dusuk...

MALZEMELER
1 top karnibahar
3 adet havuc
3 adet patates
1 limon
Tuz

YAPILISI
Karnibahari iyice yikayin ve beyaz kismini ayirin. Sap kisimlarindan birkac parca alin ve tencereye yerlestirin. Karnibaharin kok kisimlarida cok faydali cunku. Patatesleri soyup kup kup dograyin. Havuclari soyup, halka halka dilimleyin ve tencereye koyun. Uzerlerini gececek kadar su ekleyin ve tuzunu ayarlayip, iyice haslayin. Sebzeler pistikten sonra suzun ve servis tabagina alin. Uzerine limon suyu dokup, servis yapin.

AIYET OLSUN

3 Kasım 2007

PORTAKALLI REVANİ

Bunu kesinlikle yemediniz. Benim en sevdigim suruplu tatlilardan biri olur kendileri. Bu kadar guzelini yemediginizi iddia ediyorum. Revaniler hep klasiktir ama bu cok baska deneyin, ne demek istedigimi anliyacaksiniz. Klasik revaniden cok baska ve enfes bir portakal aromasi, bence kacirmayin ;)



MALZEMELER

3 yumurta

5 kahve fincani seker

1 su bardagi yogurt

5 kahve fincani un

1 paket kabartma tozu



Surubu Icin

3 su bardagi su

3 su bardagi seker

3 portakal kabugu rendesi

1 portakalin suyu



YAPILISI

Serbet icin ayirdiginiz su ve sekeri tencereye alin. Portakallarin kabugunu irice rendeleyip, sekerli suya ekleyin. Serbeti kaynamaya birakin, kaynamaya baslayinca 1 portakalin suyunu sikarak, ilave edin ve biraz daha kaynatip, ocaktan alin. Revani malzemelerinin hepsini derin bir kabin icine alin ve mikserle cirpip, yaglanmis tepsiye dokun. 180 derece firinda, uzeri kizarana kadar pisirin. Revani ve surup ilik olacak. Revaniyi dilimleyin ve ilik surubu uzerine dokun.

2 Kasım 2007

PORTAKALLI-HASHAS TOHUMLU MUFFINLER


Gecenlerde kermes vardi burada. Bende borek ve bu sirin muffinleri yaptim. Boregim klasik bir borekti, o yuzden fotograflamadim ama bu muffinleri fotograflamadan edemedim. Tadlari cok guzeldi, gerci ben sadece yarim yiyebildim, yarisinida esime tattirdim :) malum kermese yaptim ya. Zor dayandik ama yememek icin. Cok sirinlerdi, cayin yaninda mis gibi giderlerdi ama gidemediler, kermese gittiler :) Biraz atmasyon oldular, yani biraz ondan, biraz sundan diyerek yaptim. Ama sizler icin olctum ve yazdim, yeni bir tarif cikti ortaya, umarim dener ve begenirsiniz. Bu arada okulum icin yorum birakan herkese tesekkurler ediyorum. Bu hafta ilk quizimizi olduk, quiz deyip gecmeyin tam 100 soruydu :) ama kolaydi. Biraz heyecandan olacak hatalarim vardi sanirim ama sonucu Pazartesi gunu ogrenecegiz. Dualarinizi bekliyorum, sevgiler gonderiyorum coook cooooooook uzaklardan...
MALZEMELER
1 su bardagi seker
2 su bardagi un
1 tatli kasigi karbonat
2 yumurta
1 paket vanilya
100 gr. eritilmis tereyagi
1 su bardagi sut
Yarim portakalin suyu
2 portakalin kabugu (iri rendelenmis)
YAPILISI
Seker, yumurta, sut ve erimis tereyagini iyice cirpin. Unu yavas yavas ekleyin. Uzerine kabartma tozu ve vanilyayi ekleyip, plastik cirpiciyla karistirin. Cok fazla karistirmaktan kacinin. En son olarak, portakal suyunu ve portakal rendesini ilave edip, karistirin ve muffin kaplarina, kagit kaliplari yerlestirin. Her kalibin icine bir tepeleme kasik yeterli olacaktir. Ben dondurma sikma aparati ile doldurdum harci. Firini 200 dereceye ayarlayin ve yaklasik 15 dakika pisirin. 15 dakikadan sonra firini kapatin ve kapagini acip, muffinleri firin telinde dinlendirin. Soguduktan sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

1 Kasım 2007

SOKAK SİMİDİ





Simit = Gevrek
Simit hayatimiza nasil girdi, nasil bagimlilik yapti hic hatilamiyorum. Ilkokul yillarimdan hatirladigim, butun harcligimi bu simide yatirdigimdi. O zamanlarda bile bagimliydim yani. Bu bagimlilik ulkemi degistirdigimde son buldu sanin siz. Hicte oyle olmadi. Turkiye'den simit getirir olduk. Dondurucuda saklayip, isitip yedik. Sonralari bu is zor olmaya basladi. Yeni yeni tarifler ogrendik. Sizlerle paylasmak istedigim ilk tarif Oktay Usta'nin tarifi. Simdilerde oyle cok simit sarayi acildiki, vitrinlerinde binbir cesit simit sekli ve tadi gormek mumkun. Bende iri bir simit yapim degisiklik olsun istedim. Sanirim birazda gozumuz doysun misali iri yaptim bu kadar. Yaninada kocaman bir dilim beyaz peynir ve cay. Simidi isirir isirmaz kulagimda 'gevriyeeeeeeeekkkkkkkk' nidalari, dilimde misss gibi bir gevrek tadi. Daha dogrusu bu tad daha cok pastane simitlerini andiran bir tad oldu. Belki buyuk sekilli olduklarindandir. Ince ince olsalardi daha citir olurdu zannimca. Izmir'de simide gevrek derler. Her ilde simidin tadi farkli. Bunu Adapazari'na tasindigimizda anlamistim. Adapazari'nin simidi baya tuzlu ve burgulu. Manisa'nin simidi daha az tuzlu ve citir. Izmir'in gevregi ise digerlerine gore epey tuzsuz kaliyor ve duz. Istanbul'daki simitlerde, Adapazari'ndaki gibi ama biraz daha az tuzlu. Yani simitte en cok tuzu kullanan ilimiz Adapazari sanirim. Bu illerinde disinda simit yedigim bir cok yer olmustur ama tadlar hemen hemen ayni oldugundan aklimda kalmadi sanirim. Sonucta Izmir, Adapazari, Manisa ve Istanbul yasamimda uzun uzun kaldigim yerler arasinda. Simidi anlat anlat bitmez, bu yazida surer gider. En iyisi yaziyi burada noktalayip, tarife gecmek sanirim. Gurbette simit ozleyenleri bekletmiyelim dimi ama :)


MALZEMELER
1 kg. un
40 gr. yas maya (ben 2 kucuk paket toz maya kullandim)
1 corba kasigi tuz
1 corba kasigi seker
1 cay bardagi sivi yag
Aldigi kadar su

Uzeri Icin
Bol susam (simit icin ozel susamlar var onlardan kullanin, bulamazsaniz susami yagsiz teflon tavada biraz kavurabilirsiniz veya kavurmadan kullanabilirsiniz)

Sosu Icin
1 su bardagi su
2 corba kasigi sivi yag
2 corba kasigi pekmez

YAPILISI

Firini 200 dereceye ayarlayin ve acin. Derin bir kabin icine unu bosaltin. Ortasini acin ve sivi yag ile mayayi dokun. Unun uzerinede seker ve tuzu serpistirin. Yavas yavas su ilave ederek, normalden sert bir hamur elde edene kadar iyice yogurun. Hamuru 5 dakika dinlendirin. Istediginiz gibi sekiller verip, sosa batirin. Sostan cikarinca suyunu iyice akitin ve susama bulayip, yaglanmis firin tepsisine veya yagli kagit serilmis tepsiye dizin. Biraz mayalandirin ve firina verin. Nar gibi kizarana kadar pisirin. Peynir ve cayla birlikte servis yapin.

AFIYET OLSUN

30 Ekim 2007

LAHANA ve ASMA YAPRAGINI SARDIM SARMALADIM

Sarma sevmeyen var mi??? 'YOOOOOOOOOOKKKKKK' dediginizi duyuyorum sanki :) Simdiye kadar sarma sevmeyen hic kimse duymadim. Herkes bayila bayila yiyor sarmayi, ah yemesi kadar zevkli ve kolay olsaydi keske sarmasi :) Saatlerce sar, sonra bir kac dakikada tencere dibini bulsun. Ama o doyulmaz lezzet icin katlaniyoruz iste bu duruma. Bizim evde kara lahana, beyaz lahana, asma ne bulsak, pirinci doldurur sarariz :) Ama en cok lahana severiz. Daha once kara lahana tarifi vermistim, buradan bakabilirsiniz. Bunlarda zeytinyagligillerden beyaz lahana ve yaprak sarmalari olur kendileri :) Bu arada gramer hocamiza sayfamdan bahsettim :) pek bi ilgisini cekti. Okulda da reklam yaptim yani, hay benim Allah iyiligimi versin emi :D Neyse efendim ben haril haril ders calisip, odev yapmaktayim her gun. Eh bu arada bogazlar durmuyor tabii. Oglene kadar uyuyan ben, sabah namazina mutaakip kalkmakta ve haril haril ev isi, yemek vs yetistirmeye calismaktayim. Genclere sesleniyorum yani yasi 20'den kucuk ve henuz evlenmemis olan arkadaslar!! Heyy kime diyorum, size diyorummmmmm :) Bakin bana dedilerdi dinlemediydim (yasli cadi bir kadin edasiyla) kafagizi vuracak duvar bulamicaniizzzz sulemedi dimeyinnnnn, yas ilerleyince, onca is guc arasinda bide okul cikartin basiniza, ahanda sonra benim gibi hangi elinizi nereye koyacaginizi sasirirsiniz, demedi dimeyin heeeee..... Yalan da degil ama zamaninda anacigim cok demisti, 'kizim calisssss, sonra pisman olursun, ileride calismasanda kolunda bi altin bilezigin olsun.' Bende 'ay anneeeee evlenirken bi suru bilezigim olcak zaten' diye dalga gecmistim, simdi ne demek istedigini, ne kadar hakli oldugunu goruyorum, keske okulumu bitirseydim, ole pismanim ki yarim biraktigima :( Cok gec sayilmaz evet ama geclikteki kadar bos olmuyor zihinler, binbir isle mesgul. Okumanin yasi yok evet ama her ilerleyen seneyle anlamanin yasi cok onemli oluyor. Neyse lafi uzattim, anlayan anladi zaten, anlamak istemeyenlerde benim kadar olunca anlicaklar istemeselerde. Tarife gecim hemen, buyrun...
MALZEMELER
Yarim kg haslanmis asma yapragi
1 top haslanmis beyaz lahana
Pirinc
Maydanoz
1 adet kuru sogan
4-5 adet taze sogan
2 adet domates
Tuz
Karabiber
Kirmizibiber
UZERINE
Nar eksisi
Limon
Sivi yag (tercihen zeytin yagi)
YAPILISI
Kuru ve taze sogani, domatesi, maydanozu rondodan gecirin. Uzerine yikanmis pirinc ilave edin. Baharat ve tuzunu koyun, biraz sivi yag gezdirin ve harmanlayin. Yapraklarin icine harctan koyup sarin ve tencereye ister enlemesine, isterseniz diklemesine dizin. Butun yapraklari dizdikten sonra uzerine limon dilimleri koyun, zeytin yagi ve nar eksisi dokun. Uzerini gecmeyecek kadar kaynar su koyup, sarmalarin uzerine porselen tabagi ters olarak kapatin ve tencerenin kapagini kapatip, kisik ateste, suyunu cekene kadar pisirin.
AFIYET OLSUN


29 Ekim 2007

CANAK PATATES SALATASI ve OKULUN ILK GUNU

Bugun okulumun ilk gunuydu. Bir heyecan ki sormayin gitsin. Gece uyku tutmadi, gec yatmama ragmen erkenden uyandim. Oglusumuda erkenden kaldirdim ki hem gidene kadar vakit gecirelim, onun da gonlunu yapip ole gideyim, hemde erken kalksin ki oglen uyusun vakit daha cabuk gecsin. Ogluma anneannem bakacak olmasina ragmen icim buruk ciktim yola. Once ayrilmak istemedi benden, yapisti ayagima birakmadi. Cocuk iste sonra eline bir iki oyuncak tutusturup, cizgi filimde acinca, 'hadi anne sen git, gule gule' dedi. Icim tuhaf, birazda buruk cektim kapiyi, saganak yagmurun altinda vurdum kendimi yollara. Okulun ilk gunu bereketiyle basladi. Sakir sakir yagan yagmurun altinda 20 dakika yurudum ve iste mekanimizdayim. Kalbim yerinden cikacak sanki, once gidip kitaplarimi aldim, sonra sinifi ogrendim veeeee iste icerideyim. Cocuklar 'Hellooooo' diye karsiladi beni. Cocuklar diyorum cunku en buyukleri bile benden 9 yas kucuk :D en kucukleri ise 12 yas. Gercektende okulun en yaslisi benmisim :P Tabii yas olarak yasli degilim ama onlarin yaninda epey bi buyugum. Gerci herkes tanisma faslinda kendini anlatti. Herkes beni pur dikkat dinledi, buyuk olmakta guzel :) Ama epey sasirdilar, 30 yasimda, evli ve cocuklu oldugumu duyunca :D Hatta hocamiz bile benden 6 yas kucuk :D Ama cok tatli, seker biri. Bu sene zor gececek biliyorum, cok calismam lazim, ama bir o kadarda eglenceli olacaga benziyor. Sinifta 18 kisiyiz. Benle birlikte 4 kisi Turk, geriye kalan herkes Arnavut. Hazirlik sinifi oldugumuzdan, her bolumden arkadaslar var. Seneye hepimiz kendi bolumlerimize dagilacagiz, tabii 70 barajini gecebilirsek. Coook calismam lazim coooook... Neyse ilk gun yogun ve guzeldi, migrenim tuttu, iki kez ilac almak durumda kaldim, ama yinede guzeldi. Hele eve gelince oglusumla sarmas dolas olusumuz, Allah evlatlarimiza uzunnnn omurler versin. Cok ozledim oglumu bugun coooookkkk... Gelelim salataya. Bu aralar salatalardan gidiyorum farkindayim. Ama cok seviyorum salata cesitlerini. Bu canaklarda inanin enfesti. Iste tarifi...

MALZEMELER
3-4 adet buyuk boy haslanmis patates
1 demet ince kiyilmis dereotu
50 gr. tereyagi
Karabiber
Kirmizibiber
Tuz
4 adet buyuk boy havuc
Mayonez
Maydanoz yapragi

YAPILISI
Haslanmis patatesleri tereyagi ile iyice harmanlayin ve yogurun. Icine kirmizbiber, karabiber, tuz, kiyilmis dereotu ilave edin ve iyice harmanlayip, elinizi islatarak patatesten canaklar hazirlayin. Rendenin en kucuk yerinde havuclari rendeleyin ve mayonezle karistirip, canaklarin icine doldurun. Maydanoz yapraklariyla susleyip, servis yapin.

AFIYET OLSUN

28 Ekim 2007

Rulo Patates Salatasi-29 EKIM CUMHURIYET BAYRAMIMIZ-Okulumun Ilk Gunu ve Annemle Babamin Evlenme Yildonumu

*Yarin hayatimda bir cok sey ifade ediyor. Oncelikle yarin 29 EKIM ve Cumhuriyetimizin Bayrami, bizim bayramimiz. Bizi bolmeye calisanlara karsi, birlik ve beraberligimizi gosterecegimiz en onemli gun. Hepimizin bayrami kutlu olsun ve ulkemiz refaha, huzura erer artik insaallah. Bu zor gunler geride kalir ve artik ulkemize huzur hakim olur, kotulerin ettikleri yanina kar kalmayacaktir. Katiller yakalanir ve analarin yurekleri biraz olsun rahatlar diliyorum...

**Yarinin bendeki bir baska ozel anlami, annem ve babamin evlenmis olduklari gun olmasi :) Canim annem ve babam dile kolay 31 yili devirdiniz. Iyi gunde kotu gunde es oldunuz birbirinize. Saglikla, mutlulukla, huzurla daha uzun yillar birlikte yasamanizi, guzelliklerle yaslanmanizi diliyorum, sizleri cooooooook seviyorum...

***Yine yarinin insaallah bundan sonraki hayatimda bir buyuk anlami daha olacak. Cunku 12 yil sonra okul hayatim yeniden basliyor yarin. Yarin universitenin ilk gunu, bana dua edin olurmu. Bu isten alnimin akiyla cikarim insaallah. 5 yil surecek olan buyuk maratonum yarin basliyor. Benim gibi bu yola bas koyan arkadaslarimla birlikte, Allah hepimizi muvaffak etsin diliyorum...

****Yarinin baska bir anlami olanlar vardir, dogum gunu olanlar, kizi oglu o gun doganlar, o gun evlenenler, kim bilir belki aci tatli anilari olanlar, 29 Ekim'e acilari sigdiranlara Allah sabirlar versin, bu aci gunlerine yeni guzel mutluluklar tattirsin ki o acilarina merhem olsun. Mutluluklarini yasayanlarada Allah daha guzel mutluluklar tattirsin dilerim...

*****Simdi geciyorum tarifime. Gecenlerde gelen misafirlerime hazirladigim ikramlarin yanina birde salata yapmak istedim ama degisik bir salata olsun istiyordum. Daha once Oktay Usta'nin kitabinda gordugum ama hic denemedigim bu salatayi yaptim ve inanin tadi enfesti. Bir dahaki denememde icine mayonezda ekliyecegim. Siz isterseniz oylede deneyebilirsiniz. Ic harcina mayonez ilave edebilirsiniz, boylece patatesli rulonun icinde rus salatasi olmus olur. Iste malzeme listesi ve salatanin tarifi...


MALZEMELER
3 adet buyuk boy haslanmis patates
1 adet buyuk boy kukup dogranmis ve haslanmis havuc
3 corba kasigi haslanmis bezelye
1 tane haslanmis yumurta
3-4 adet kornison tursu
1 demet ince ince kiyilmis maydanoz
Yarim limonun suyu
Yarim cay bardagi zeytin yagi
Karabiber
Tuz

YAPILISI
Haslanmis patateslerin kabuklarini soyun ve rendeleyin. Uzerine tuz, zeytin yagi, limon suyu ve karabiberi ekleyip, yogurun. 20 cm'lik strec filmi tezgaha acin ve patatesli harci uzerine bosaltip, (elinizi suyla islatip) kucuk parmak kalinliginda duzleyin. Haslanmis havucu, kucuk kucuk dogranmis yumurtayi, kup kup dogranmis kornison tursuyu patatesli harcin uzerine serpistirin. En son bezelyeleride paylastirin ve biraz uzerlerine bastirip, patateslere yapismasini saglayin. Strec film yardimiyla, patatesi rulo olarak katlayin. Buzdolabinda 1 saat dinlendirin. Dolaptan ciktiktan sonra strec filmi acin ve patatesli ruloyu, ince kiyilmis maydanoza bulayin. Dilim dilim keserek servis yapin.

AFIYET OLSUN

27 Ekim 2007

NiNo'NUN KARAORMAN PASTASI

Bu gormus oldugunuz pasta da benim Kara Orman Pastam :) Benim diyorum cunku tarifi tamamiyle benden :) Oldukca dogaclama calistim. Gerci tadina sadece catalin ucuyla baktim. Bilenler bilir, ben pasta sevmem ama yapmayi severim ;) Pastanin uzerindeki cikolata rendelerine bakip ama bunlar kara demeyin, bitter cikolata cok agir oldugundan sutlu cikolata ile yaptim bu kez. Cunku kremasi oldukca pastane isi oldu, yani oldukca agir bir krema olunca, nereden hafifletsem diye ugrasip durdum ama iyide oldu acik kara orman oldu benim pastam :) Ama catal ucuylada olsa tadi gercekten harika olmus. Ben ne yaptimsa kendime sevdiremedim pasta yemeyi. Aslinda tadina bakiyorum coook seviyorum tadlarini ama bir dilim pastayi yiyemiyorum. Ancak birkac catal olabilir, o da meyveli olacak, meyvelerdende ole her meyve degil :) anliyacaginiz yememek icin elimden geleni yapiyorum :) Olsun misafirlerim yesin, ben onlar icin yapiyorum zaten. Uzun zaman misafir alabilirmiyim bilemiyorum. Bu pasta bugunun tatli ikramlarindan biriydi. Digeri ise onceki yazimdaki damali kurbisler. Efendim tarife gececegiz gecmesine ama bir turlu gecemiyoruz. Cunku NiNo'nun gozleri kapaniyor :) Tarifinide yarin ekliyeyim, gerci yarin olmus :) saat 01.13 burada ama yarindan kasit sabah anlaminda olsun :) Siz pastaya bakadurun, NiNo azicik uyusun, yarin harika bir pastane kremasi tarifiyle, NiNo'nun Karaorman Pastasinin yapilisini anlatsin. Bak hala yarin diyorum :) Ben yatim en iyisi , yoksa pc'nin uzerine dusecek kafam :D

***Cumartesi Sabahi Eklentisi: Sabah oldu. Uyudum, uyandim, dinlendim :) Malzemeleri veriyorum, buyrun...
MALZEMELER
Pandispanya Icin
5 kucuk boy yumurta
5 kahve fincani seker
5 kahve fincani un
2 yemek kasigi sut
2 yemek kasigi sivi yag
1 paket kabartma tozu
1 kucuk paket (25 gr) Ulker kakao
Krema Icin
400 gr sut kremasi (Arnavutluk'taki okurlar icin adi 'PANNA)
Yarim su bardagi sut
1 kucuk paket krema sertlestirici (ben Dr. Oetker'in kullandim)
1 Paket Krem Santi
Yarim cay bardagi seker
Suslemek Icin
1 paket krem santi
1 cay bardagindan az sut
100 gr sutlu cikolata (agir gelmiyorsa bitter cikolatada olur)
Biraz kiraz sekerlemesi
Konserve ananas dilimleri


***Cumartesi Aksami Eklentisi: Aksam oldu ve ben ancak firsat bulup, kremanin yapilisini yazabiliyorum. Sanirim pandispanyanin yapilisi ve pastanin suslemesi yarina kalacak, cunku yine yorgun dusmus durumdayim. Buyrun kremanin yapilisi...
Pastane Kremasi Tadinda Sade Kremanin Yapilisi

400 gr sut kremasini derin bir kaba bosaltin. Sekerle birlikte iyice cirpin. Krema sertlestirici, krem santi ve sutu ilave edip, iyice katilasana kadar yuksek devirde mikserle cirpin. Buzdolabinda en az yarim saat dinlendirin.

***Cumartesi Gecesi Eklentisi: Dayanamadim yatmadan once tarifimi tamamliyim yoksa uykum kacar dedim :) ve iste pandispanyanin yapilisi ve pastanin suslenmesi...
Pandispanyanin Yapilisi ve Pastanin Suslenmesi
Yumurta ve sekeri iyice cirpin. Daha sonra un, kabartma tozu, sut ve sivi yagi ekleyin. Iyice cirptiktan sonra kakaoyu ekleyin, eger cok kati olursa bir iki kasik daha sut ilave edebilirsiniz. Mikserle hamuru iyice karistirin ve yuvarlak kelepceli kalibin tabanina yagli kagit yerlestirip, harci bosaltin. 180 derece firinda 45 dakika pisirin. Firini kapatip, kapagini acmadan pandispanyayi 20 dakika dinlendirin. Dinlenen pandispanyayi kaliptan cikartin ve biraz soguduktan sonra firin telinin uzerinde ister iki, istersenizde uc esit parcaya kesin. Pasta dilimlemek icin aparatiniz yoksa, pastanin keseceginiz kismini etraflica bicagin ucuyla kesin. Kestiginiz yere kolay kopmayan bir ipi yerlestirin ve iki ucunu birlestirip, pastanin icinden cekin. Boylece duzgunce pastanizi ikiye kesmis olacaksiniz (bir dahaki pastami yaparken iple kesip fotograflayacagim, o zaman daha anlasilir olur). Pastanin katlarini sutle islatin. Hazirladiginiz kremadan biraz icine surup, ananas dilimlerini yerlestirin. Pandispanyanin sutle islatilmis diger katini ananaslarin uzerine yerlestirin ve uzerini kremayla kaplayin. Pastanin uzerini suslemek icin ayirdiginiz krem santiyi, 1 cay bardagindan biraz az sutle iyice cirpin ve krema sikma aparatina doldurup, arzu ettiginiz sekilde susleyin. Uzerinede kiraz sekerlemeleri yerlestirin. Rendenin kucuk delikli kisminda cikolatayi rendeleyip, pastanin kenarlarini kaplayin. Kalan cikolata rendelerinide pastanin uzerini suslemede kullanin. Pastanizi bir gun buzdolabinda dinlendirin. Dinlenen pastanin tadi daha guzel oluyor. Soguduktan sonra pastaniz servise hazirdir.
AFIYET OLSUN




26 Ekim 2007

DAMALI ve ADAM KURABIYE ve SIMDI OKULLU OLDUM



Cuma gecesi eklentisi: Tarifi eklemeye ancak firsat bulabildim :) ama yinede firsat bulabildim ya, bunada sukur dimi :) Guzel yorumlariniza, destek dolu sozlerinize nasil sevindim anlatamam, cocuklar gibi senim bugun, tipki gulen kurabiye adam gibi :) Kurbislerin tarifi asagida...


Aslinda Pazartesi gunu yazacaktim neler oldugunu ancak bugun imzayi attim :) Eh imzayi bugun atinca, artik paylasabilirim yasadiklarimi. Aslinda gelisme surecinde de anlatmak, yardim almak cok istedim ama olurda son anda vazgecerim diye imzayi atana kadar bekledim. Kimi arkadaslarim bebek geliyor diye dusundu, bir cogu ise pastane actigimi veya ise girdigimi tahmin etti ama gercegi kimse bilemedi, belkide hic akla gelmiyecek birseydi. Aslinda benim bile aklimda yoktu :) Esiminde buyuk destegiyle, buyuk heyecanla basladi maratonum. Yillar onceydi, lise caglarimda oyle cok cabalamistim ki, oyle cok istemistim ki ve iki kez ucundan yakaladim bu firsati. Birinde devam edemeyip, yarida biraktim. Digerinde ise hic gidemedim. Hayirlisi boyleymis. Evetttttttttttt 'SIMDI OKULLU OLDUM :) SINIFLARI DOLDURDUM, SEVINCLIYIM HEMDE COK, YASASIN BENIM OKULUM :)'... Okumanin yasi olur mu, "OLMAZ" diye kendimi ikna ettim ve yillar once ucundan yakalayip, sonrada bir sekilde kaybettigim universite firsatini (bu orta yasimda yeniden lutfetti Rabbim, cok sukur) yeniden yakaladim. Umarim bu kez, bu firsati en iyi sekilde degerlendiririm. Evet genclik yok, ev isi, yemek, es, cocuk gibi bir cok sorumlulugum var belki ama yasin verdigi olguluk, sorumluluk duygusuda yadsinamaz bir arti bence. Dualarinizi bekliyorum. Benim icin cok yogun bir donem. Basarabilmek cok onemli, Allah yardimcim olsun (AMIN). Epoka Universitesi Uluslararasi Ingilizce Isletme Bolumune bugun itibariyle kaydimi yaptirmis bulunmaktayim ve Pazartesi itibariyle de derslere baslamis olacagim. Iyi ki anneannem var, oglusumu birden krese vermek once bana zor gelirdi cunku. 'Bismillah' dedim basladim, Allah utandirmasin ve muvaffak etsin tum arkadaslari ve beni (AMIN). Yanimda oldugunuz, bu guzel ani benimle paylastiginiz icin sonsuz tesekkurler ediyorum. Simdi yatmam gerek, saat 00.44 ve ben sabah erken kalkacagim. Fotografta gordugunuz sirin kurabiyeleri kendime yaptim. Bugunun anisina. Pasta yapmak kadar yemegi sevmiyorum, bu yuzden kendime pasta degil, kurabiye yaptim :) Tarifini yarin bir ara yazarim insaallah. Yogunluga ragmen siklikla girip, yeni tarifler vermeye devam edecegim sizlere. Beni yalniz birakmadiginiz, duygularima renk katip, yanimda oldugunuz icin tekrar tekrar tesekkurler ediyorum.


DAMALI ve ADAM KURABIYELER

Burcu'nun onca tarifini denedim hic kotu olan, cope giden bir tarif olmadi, herbiri birbirinden enfes oldu. Bu damalilarda kendisinden. Gercektende tadi enfesti, esim bayildi ve oglusumla bende adamlari yedik :) Hatta bugun gelen konuklarimda tadina baktilar, epey bereketli ve enfes tadi olan bu kurbisleri kacirmayin derim ;) Malzemelerin olculerini ve uygulama seklini kendi yaptigim sekilde yaziyorum, simdiden kolay gelsin denemek isteyenlere...

MALZEMELER
250 gr tereyagi (oda isisinda yumusamis)
1 su bardagi seker (tepeleme dolu)
1 cay kasigi vanilya
Yarim limon suyu
1 tutam tuz
1 su bardagi un
3 corba kasigi kakao (ben 25 gr. kucuk paketlerdeki ulker kakao kullandim)
1 yumurta ve 1 yemek kasigi su (kurabiyeleri yapistirmak icin)
2 cay kasigi kabartma tozu (bunu ben ekledim)

***Gingerbread (adam sekilli) kurabiye kalibimi buradan aldim, sizde alabilirsiniz fiyati cok uygun...

YAPILISI
Seker ve tereyagini mikserle cirparak iyice karistirin. Karisim iyice ozdeslesince tuz, vanilya ve limon suyunu ilave edin. Mikseri dusuk devire alin ve yavas yavas unu dokerek karistirin. Hamur kivama gelince tezgaha alin ve un serpistirerek yogurun. Hamur kulak memesinden yumusak olacak. Yogurdugunuz hamuru ikiye bolun. Birine kakaoyu ekleyin ve yogurun. Hamurlari bir parmak kalinliginda acin. Hamurunuz kalin olsun, ben ince yaptigimdan kurabiyelerim kucuk oldu cunku. Enleri 3 cm olacak sekilde dikkatlice, boylamasina kesin. 1 corba kasigi su ile 1 yumurtayi iyice cirpin. Bir beyaz ve siyah olacak sekilde seritleri, aralarina yumurtali sudan surerek birbirlerine yapistirin. Dort seriti yan yana yapistirdiktan sonra, beyazin uzerine siyah gelecek sekilde, yeni seritler yapistirin. Bu sekilde dort kat cikin. Boylece enlemesinede boylamasinada dortlu damalar elde etmis olacaksiniz. Daha sonra keskin bir bicakla 3 cm kalinliginda dilimler kesip, yagli kagit serilmis firin tepsisine dizelim (Kalan hamurlari birlestirip yogurdum ben ve adam sekilli kurabiye kalibimla kestim. Sizde evdeki kaliplarla kalan hamurlarinizi degerlendirebilirsiniz). 175 derece firinda 10-12 dakika pisirelim. Eger biraz fazla pisirirseniz benimkiler gibi beyaz kismi sararacaktir, aman dikkat. Firindan cikan kurabiyeler yumusak olacak, 15-20 dakika tezgahta dinlendirirseniz, kendini toplayacaktir. Soguduktan sonra servis yapabilirsiniz.

AFIYET OLSUN

25 Ekim 2007

Cikolatali Muffin

Gecenlerde ozel bir davet icin ikram hazirlamam gerekiyordu, kalabalik olacagi icin tek porsiyonluk muffinlerden yapmak istedim ama daha once yapmadigim bir tarifi denemem gerekiyordu, biraz cesaretle sivadim kollari, sonuc harikaydi ve edindigim tecrubeyle bundan sonra muffin harcini kaliplara doktukten sonra uzerine damla cikolata serpistirmicem. Goruldugu uzere cikolata serpistirilmis olanlar daha sonuk oldular ama digerleri daha kabariklar. Tecrube edinmek icin denemek sart. Tabii birkez daha yinelemekte fayda goruyorum, tarifini denedigim tum arkaslara ve bu guzel muffinleri bizlerle paylasan sevgili Burcu'ya sonsuz tesekkurler. Tarifleriniz ole bole tarifler degiller. Deniyorum, gercektende harika oluyorlar. Olculer, malzemeler anlasilir olunca ve bulundugun ulkede bulununca sadece cesur olup denemek kaliyor :) Bu arada yorumlara bakilirsa kimse tam olarak birsey tahmin edemiyor galiba :D 'cesaret edip yazamadiginiza gore' :P deyip gaza getirirmisim sizi :D


MALZEMELER
2 yumurta
4 kahve fincani toz seker
2 kahve fincani misirozu yagi
2 kahve fincani yogurt
6 kahve fincani un
1 paket kabartma tozu
3 corba kasigi kakao
1 su bardagi damla cikolata

YAPILISI
Firini 170 dereceye ayarlayip, isitmaya baslayin. Yumurta ve sekeri mikserle, rengi beyazlasana kadar cirpin. Yogurt ve sivi yagi ekleyip biraz daha cirpin. Uzerine un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyin. Homojen bir kivam elde edene kadar karisimi cirpin. Son olarak damla cikolatalari harcin icine bosaltin ve tahta kasikla karistirin. Kagittan muffin kaliplarini, slikon veya teflon muffin kaliplarinin icine yerlestirin ve yarisina kadar harctan koyup, 40 dakika pisirin. Pistikten sonra uzerine bir bez ortup, 10 dakika tezgahin uzerinde dinlendirin. Soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

24 Ekim 2007

FASULYE PIYAZI ve BANA NELER OLUYOR

Soru Eklentisi: Basima gelenlerle ilgili sizin tahmininiz ne??? Bilene kocaman bir tabak piyaz gonderecegim :D

Heyecanimi bilerek veya bilmeyerek paylasan tum dostlarima coook tesekkur ediyorum. Bilenler biliyor zaten, bilmeyenlerde en gec Pazartesi'ye duyacaklar :) Karmasik duygularimi kotu seyler yasadigima yormayin, aksine guzel heyecanlar var suan hayatimda. Ben bile kendime inanamiyorum. Evet yasli sayilmam, henuz 30'umdayim, hatta daha doldurmadim bile :D Omrum olursa daha coook yapabilecegim seyler oldugunu anladim bu hafta. Allah oyle buyuk ki, hic akla gelmedik, hatta umit kesilen seyleri bile, biranda onunuze seriveriyor 'al sana firsat, haydi doya doya yasa' diyor. Veee siz belkide 'artik cok gec' diye umit kestiginiz seyleri, yeniden hayaller kurarak basarmaya calisiyorsunuz. Belki gencliginizin ilk yillarinda kiymetini bilemediginiz zamanin (onca is, guc, es, cocuk ve karmasaya ragmen, orta yasinizda da olsa, yeni bir firsat kazanmis olmanin mutluluguyla, belkide gencliginizin ilk yillarindan kat ve kat azimle 'vira Bismillah' deyip) kiymetini anlayip, siviyorsunuz kollari. Bu hafta basima gelenleri bilenler anladilar yazdiklarimin ne demek oldugunu. Bilmeyenlerse biraz meraklandilar 'ne oldu NiNo'ya' diye ama biraz daha meraklandiracagim sizleri, imzayi(!) atim, solicem ;) Gelelim piyaza. Piyaz bircok insanin bayildigi bir salata cesidi. Bizim evdede bir ogunde silinip , supuruldu :) Hatta anneannem 'kizim kim yicek yarim kilo fasulyeyi' dediginde, guldum. 'Ne guluyosun dogru soluyorum' dedi ama dedigine pisman olup, 'keske biraz daha yapsaymisiz' dedi :) Piyazi sevmeyen var mi?


MALZEMELER
1/2 kg haslanmis kuru fasulye
1 adet yarim ay seklinde ince ince dogranmis sogan
2-3 adet kup kup dogranmis yesil biber
2 adet haslanmis ve dogranmis yumurta
1 demet ince kiyilmis maydanoz (isterseniz taze nane)
Kirmizi pul biber
Karabiber
Tuz
Isterseniz kup kup dogranmis domates (ben domates salatayi sulandirdigindan koymadim)
Limon suyu
Zeytin yagi

YAPILISI
Butun malzemeleri haslanmis fasulyeyle harmanlayin. Bol limon suyu, zeytin yagi ve tuzunu ekleyin. Kirmizi pul biber ve karabiber ilave edip, karistirin ve servis tabagina alin. Yumurta dilimleriyle susleyip servis yapin.

AFIYET OLSUN

CEVIZLI ve FINDIKLI KURABIYE

Son gunlerde bir kosturmacadir gidiyor. Hayatimda beni mutlu edecegini dusundugum ve insaallah dogru olduguna inandigim kararlar aldim. Esimin destegi coook buyuk. Bu kosturmacanin icinde blogumu, dostlarimi, hergun yeni tarifler vermemi bekleyenleride ihmal etmek istemiyorum. Suan Tiran'da sabahin 6'si. Gozumde gram uyku yok. Birden aklima okula giderken annemin beni ne zor uyandirdigi geldi :) su halimi gorse guler sanirim :) Galiba insan icinden gelerek yaptigi islerde hic zorlanmiyor. Sanki birden oluveriyor yapilacaklar, yeter ki icinden gelsin, gelebilsin. Son zamanlarda yasadigim karmasik duygularimi birgun sizlerede anlatabilirim belki. Biraz utangac, biraz... neyse iste oyle karman cormanim bugunlerde. Uzun zamandir kurabiye yapmak istiyordum. Gecen gun gelen misafirlerim sebep oldu ve bu guzel kurabiyeleri yaptim. Oktay ustanin findikli kurabiye tarifi vardi bende ama benim canim cevizli birseyler istiyordu :) bende sapla samani harman ettim cevizli findikli oldu kurabiyelerim :) Tadina doyamayacaginiz konusunda coook iddialiyim. Cunku bizim evde bir tepsi kurabiye ilk kez 3 gunde bitti :D Tabii siz daha uzun surede sakliyabilirsiniz ;) Bu enfes lezzeti denemezseniz uzulursunuz, buna emin olun...


MALZEMELER
250 gr. oda sicakliginda yumusamis margarin
2 yumurta
1/2 su bardagi cekilmis findik
1/2 su bardagi cekilmis ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardagi seker
Aldigi kadar un

YAPILISI
Margarini yogurma kabina alin. Uzerine yumurta, seker, toz findik ve cevizi ilave edip, karistirin. Kabartma tozu ve vanilyayi ekleyin. Yavas yavas un ilave ederek, kulak memesinden daha yumusak bir hamur elde edene kadar yogurun. Hamudan kucuk parcalar kopartip, sekil verin ve yaglanmis firin tepsisine dizin. Onceden isitilmis 170 derece firinda, ara sira kontrol ederek pisirin. Tepside soguduktan sonra, servis yapin.

AFIYET OLSUN

22 Ekim 2007

ÖRGÜ BÖREK

Burcin'in sayfasinda boregi orgu seklinde gorunce, iste dedim hayalimdeki borek :) Burcin'de, Neslihan'in tarifini uygulamis. Hemen aktarmaliyla Neslihan'a gectim :) Goruntu muhtesemdi. Hemen yapmaliyim diye karar verdim. Gittim yufka aldim. Bizim burada yufkalar dikdortgen ve coook ince, cooo kucuk oldugundan biraz zorlandim acikcasi ve tam arkadaslariminki gibi olmadi goruntu, dogal olarak. Benim orguler uc porsiyonluk oldular ama misafirlerimde, esimde ve en onemlisi oglusumda bayildi :) Agizina ispanak surmeyen oglum, bu boregin icinde ne oldugunu anlamadan yedi, hemde 3 buyuk dilim :) Eh anne olarak mutluluguma diyecek yoktu tabii. Borek oyle heyecanla yapildi ve yenildi ki, dilimlenmis halini bile cekememisim :D Burcin'e ve Neslihan'a bir kez daha tesekkur etmek istiyorum. Zira bloglardaki veya yemek sitelerindeki (maalesef) her tarif, uygulandiginda guzel olmayabiliyor. Tecrubemle sabittir!! Ama birde boyle cok begendigim seyleri deneyip, guzel sonuclar aliyorum ya :) iste o zaman keyfimi gormeniz lazim. Herkesi bu boregi yapmaya davet ediyorum, gercektende enfesti ;)


MALZEMELER
3 adet yufka
1/2 kg ispanak
1 adet sogan (ben sogan kullanmadim)
300 gr beyaz peynir (ben 5-6 yemek kasigi lor kullandim)
3 yemek kasigi yogurt
1 yumurta
4 yemek kasigi sivi yag (ben misirozu kullandim)
Corekotu (ben susamda kullandim)
Tuz

YAPILISI
Ispanaklari iyice yikayip, kucuk kucuk dograyin. Biraz yagla birlikte hafifce kavurun ve icine peynir veya loru ekleyin. Eger sogan koyacaksaniz, once sogani dograyip, kavurun. Malzemeler kavrulunca, ocaktan alin. Yufkanizi tezgaha serin. Yogurt ve yumurtanin beyazini iyice cirpin. Yufkanin yarisina, firca yardimiyla bu karisimi surun ve yufkanin diger yarisinin uzerine kapatin. Yufkamiz yarim daire sekline geldi. Bu kismida fircayla yaglayin ve genis kenarina harctan koyun. Harci koydugunuz taraftan baslayarak sarin. Ilk rulomuz hazir. Diger iki yufkayada ayni islemleri uygulayin ve rulolari hazirlayin. Uc adet rulomuz hazirlanmis oldu. Bu rulolari sac orgusu seklinde orun ve bolca yaglanmis veya yagli kagit serilmis firin tepsisi veya borcama koyun. Uzerine yumurta sarisi surup, corekotu ve susam serpistirin. Onceden isitilmis 180 derece firinda, yaklasik yarim saat, uzeri kizarana kadar pirin.
AFIYET OLSUN

20 Ekim 2007

ASK KUSLARI PASTASI ve IYIKI DOGDUN ZERRIN'IM

Iyiki dogdun CANOM, iyi ki su sanal dunyada gercek bir dostluk hikayemiz oldu birlikte. Bir cok kisiye pastalar yaptim. Sen bunu fazlasiyla hakettin. Yuz yuze gelmedik belki ama bircok yuzyuze olan dostluktan cok daha guzel, temiz bir dostlugumuz var seninle. Yalansiz, riyasiz, birgunde yuzyuze gelip, dostlugumuzu ebedilestirmek temennisiyle, bu pastami sana itaf ediyorum. Iyiki dogdun ve iyiki tanidim seni. Esin Mesut'la birlikte yaslanin ve hep mutlu olun emi. Bu kuslar sizi temsil ediyor. Tanidigim kadariyla bunlar gibi cifte kumrularsiniz cunku :) Saglikla, mutlulukla, uzun bir omur birlikte yaslanin CANOM. Yakinda bu kuslara bir tanesini daha eklerim sizin icin, insaallah :) Asagidaki dogum gunu sarkisida sana :) Uzaklardan, ebedi dostundan selam olsun...







Ask kuslari pastasini PASTACI'da gordugumden beri yapmayi cok istiyordum. Sagolsun Burcu oyle detayli anlatmis ki, 3 saatimi aldi ama degdi gercektende. Pandispanyasi benim kendi tarifim. Kremasi ise Emel Basdogan'dan.

'Pastanin yapilis detaylarini, tarifini sizlerle KEVGIR'in Kasim sayisinda paylasacagim' demistim ve bugunden itibaren Kevgir'e bakabilirsiniz :) Umarim Zerrin'cigimde begenmistir. Artik sizin yerinize bugun biz yiyecegiz bu pastayi :) Bu arada icinde ananas dilimleri, uzerinde de antep fistikli trufflar varrrr :P Caniniz cekerde, yolunuz Arnavutluk'tan gecerse buyrun, beklerim :) ISTE BEKLENEN TARIF

MALZEMELER

Pandispanya Icin
4 orta boy yumurta
4 kahve fincani seker
5 kahve fincani un
2 yemek kasigi sivi yag
2 yemek kasigi sut
1 paket kabartma tozu

Ara Kremasi Icin
200 gr. sutlu cikolata
200 gr. bitter cikolata
200 gr. sut kremasi
200 gr. tereyagi (oda isisinda erimis)

Dis Kremasi Icin
2 paket kakaolu krem santi
1 su bardagi sut

Suslemek Icin
4 paket cubuk kraker
150 gr. benmari usulu eritilmis bitter cikolata
Sade seker hamuru
Mavi, sari ve yesil gida boyasi
Siyah renk yenilebilir yazi kalemi
Yesil inci sekerler

Trufflar Icin
100 gr. Bitter Kuvertur Cikolata
100 ml. Sut Kremasi
1 Corba Kasigi Pudra Sekeri
50 gr. Tereyagi (Oda Sicakliginda)
Dovulmus Antep Fistigi
Kakao


YAPILISI



Truflarin Yapilisi



Sut kremasi ve pudra sekerini tencereye alip, birlikte kaynatin. Kremaniz kaynadiktan sonra, bitter cikolatalarinizi, kucuk kucuk kirip, kaynayan kremaniza ilave edin ve karistirarak, eritin. Bu karisimi, 1 gece buzdolabinda dinlendirin. Karisiminizi dinlendirdikten sonra buzdolabindan cikartin ve oda sicakligindaki tereyagini ilave edip, mikserin un cirpma aparati ile cirpin. Harcinizin erimemesi icin calistiginiz ortam serin olsun ve karisimin elinize yapismamasi icin, ellerinizi pudra sekerine bulayin. Karisiminizdan kucuk parcalar kopartip, kucuk toplar hazirlayin ve bu toplari kakao veya dovulmus antep fistigina batirip, kucuk kagit kaplarin icine yerlestirin ve 3-4 saat buzdolabinda dinlendirip, pasta hazirlandiktan sonra uzerine koyup susleyin. Kalan trufflari buzdolabinda muhafaza edin.


Kremalarin Yapilisi


Kremayi kisik ateste kaynatin. Sutlu cikolatayi ince ince kiyin ve bir kabin icine alin. Bitter cikolatayida kiyin ve ayri bir kabin icine alin. Kaynayan kremayi ocaktan alin, bitter cikolatanin uzerine dokup iyice karistirin. Cikolata iyice eriyince, sutlu cikolatayi dokun. Sutlu cikolatada eriyinceye kadar karistirin. Oda isisinda sogumasini bekleyin. Oda isisindaki tereyagini mikserle iyice cirpin, yumusayinca cikolatali karisimi ilave edin. Mikserle biraz daha cirpin. Ara kremamiz hazir. Pastanin ustu icin iki paket kakaolu krem santiyi 1 su bardagi sutle iyice katilasana kadar cirpin ve buzdolabinda dinlendirin.

Pandispanyanin Yapilisi

Yumurta ve sekeri iyice cirpin. Pandispanya icin hazirladiginiz diger malzemeleri ilave edin ve mikserle iyice cirpin. Yagli kagit serilmis kelepceli kaliba harci dokun. 180 dereceye ayarli firinda 45 dakika pisirin. Firinin ayarini kapatin, kapagini acmadan pandispanyayi 20 dakika dinlendirin.

Pastanin Hazirlanisi

Pandispanya soguduktan sonra firin teli uzerinde iki, isterseniz uc esit parcaya kesin. Her katini sutle islatin. Ara krema surup, ananas dilimleriyle susleyin ve pandispanyanin ust katini kapatip, dis krema ile kaplayin. Pasta alti cemberiyle pastanizi firin telinden alin ve servis tabagina yerlestirin. Buzdolabinda 1 saat dinlendirin.

Krakerlerin Cikolatayla Kaplanmasi

Pastaniz buzdolabinda dinlenirken, krakerleri 2 veya 3 esit parcaya kirin. Benmari usulu erimis cikolatanin icine atin ve cikolatayla kaplayin. Kaplanan krakerleri catalla veya tek tek elinizle yagli kagit uzerine dizin ve donmalarini bekleyin.

Seker Hamuru Suslemelerinin Yapilisi

Seker hamurunu iyice yogurun. Hamuru ikiye bolun. Beyaz hamurdan cok minik bir parcayida gaga ve goz yapmak icin ayirin. Hamurun bir parcasini mavi gida boyasiyla, diger parcasinida yesil gida boyasiyla renklendirin. Boyalari cok az kullanin. Mavi hamurdan iki kucuk iki buyuk top hazirlayin. Bu toplari ust uste koyun. Birlesme noktalarini fircayla cok hafif islatinki daha rahat yapissin. Mavi hamurdan tirtikli ruletle su bardagi agzi kadar bir daire kesin. Bu daireyi ortadan ikiye bicakla ayirin. Bunlar kuslarin kanatlari olacak. Kanatlarida fotograftaki gibi kuslarin uzerine yerlestirin. Kucuk bir parcaylada, minik bir ucgen kesin, uzerini bicakla cizin. Bu da erkek kusun saci olsun. Krema sikma uclarindan agzi genis yuvarlak olanla, beyaz seker hamurundan 4 minik goz sekli cikartin. Kalan beyaz hamurdan iki gaga yapmak icin hamur alin ve sari gida boyasiyla yogurun. Iki adet gaga hazirlayin. Bunlarida firca yardimiyla islatip, kuslarin suratina yapistirin. Fotograftaki gibi yazi kalemi ile gozbebegi ve kirpik cizin. Yesil renk hamurunuzu merdaneyle acin. Yaprak yapma aparatiniz varsa onunla, yoksa tirtikli ruletle yapraklar hazirlayin. Cicek yapma aparatiniz varsa minik cicekler kesin ve ortasina yesil inci sekerler koyun.



Pastanin Suslenmesi


Pastaniz dinlendikten sonra, cikolata kapli krakerlerle etrafini ve birazda ustunu fotograftaki gibi kaplayin. Hazirladiginiz seker hamurundan yapraklari yerlestirin. Pastanin tam orta kismini bos birakin. Burayada kuslari yerlestirin. Kuslarin arkasinada trufflar koyun. Trufflarin uzerine inci sekerli cicekleri suyla yapistirin. Pastanizin suslemesi hazirdir. Pastayi tirtikli bir bicakla, dikkatlice keserek servis yapin.



AFIYET OLSUN

18 Ekim 2007

Minik Eller Mutfakta # OGLUMDAN KUMPIR

Etkinlikler hizla devam ediyor. Evde hummali bir calisma icerisindeyken, bu calismalarima oglusumda dahil oldu. Sevgili Selen'in etkinlik konusu beni vurdu gecti. Oglusumla mutfakta birseyler yapmaya bayiliyoruz zaten. Daha oncede rengarenk kurabiyeler yapmistik :) Buradan bakabilirsiniz. Bu nedenle daha once oglumla birlikte yapmadigimiz birseyi denemek istedim. Veee herkesin bayildigi kumpiri birlikte yaptik :) Oglum cok eglendi, hele dondurma kasigiyla patatesleri tabaga sikmak pek bi eglenceli geldi ona :) Onu mutlu gorunce bende cok mutlu oldum tabii :) Iste bizim etkinlik calismamizin tarifi ve fotograflari...


MALZEMELER

Mikrodalgada kozlenmis patates

Haslanmis Misir, Bezelye, Havuc

Halka Halka Dogranmis Siyah ve Yesil Zeytin

Dogranmis sosis, salam

Salatalik Tursusu

Ketcap

Mayonez

Tereyagi

Rendelenmis Kasar Peyniri

Tuz

YAPILISI

Patatesleri iyice yikayip, kurulayin. Mikrodalgada 15 dakika pisirin, ayni kozlenmis gibi oluyor. Patatesler sicakken soyup bir tabaga alin. Her patatese 1 yemek kasigi tereyag koymak uzere, bol tereyagi, tuz ve rendelenmis kasar peyniri ile, catal veya patates ezme aleti yardimiyla iyice ezin ve karistirin. Bezelye, misir ve havucu haslayin, salatalik tursusu, salam ve sosisleri dograyip, butun malzemeleri karistirin. Dondurma kepcesiyle, patateslerden toplar yapin ve tapagin icine yerlestirin. Ortadaki top patateslerin uzerine bastirip, cukurlastirin. Uzerine malzemeleri serpistirin. Ketcap ve mayonezle susleyin.

Calismamiz bitti, oglusumla birbirimizi tebrik ediyoruz. Aslinda cocuklara firsat verdigimizde, neler yapabiliyorlar oyle degil mi!! Hem bize yardimci oluken :) ayakbagida olmuyorlar, gecinip gidiyoruz :) Cok sevdik biz bu etkinligi coook :)

AFIYET OLSUN