4 Ekim 2007

Sütlü Domates Çorbası


Harika iki tarif.. Inanin ne bu corbadan, ne de ekmekten vazgecemiyeceksiniz. Evliligimin ilk yillarinda iftara gelen misafirlerime yapmistim bu corbayi ve herkes tarifini almisti, durum boyle olunca bende her sene iftara misafirim geldiginde en azindan bir kez yapar oldum bu corbayi. Yapilan ikramlarin begenilmesi ev sahibini mutlu eden yegane seydir sonucta :) Gecenlerde ekmek almayi unutunca, sahurda ekmeksiz kalmak kacinilmaz oldu, aklima aylar once yaptigim bu ekmek geldi, ekmek degil kek mubarek :) tarif icin buraya tiklayabilirsiniz. Gelelim corbamizin tarifine...

MALZEMELER
1 Adet Orta Boy Sogan
4 Adet Orta Boy Domates
5 Yemek Kasigi (Silme) Domates Salcasi
1 Yemek Kasigi (Tepeleme) Un
1 Su Bardagi Sut
1 Cay Kasigi Toz Seker
Yeterince Kaynar Su
1 Yemek Kasigi Tereyagi
1 Yemek Kasigi Sivi Yag
1 Yemek Kasigi Margarin
Rendelenmis Kasar Peyniri
Karabiber
Tuz


YAPILISI
Tencereye yaglarin hepsini koyup, kizdirin. Yemeklik dogranmis soganlari kavurun. Domatesleri rendeleyip, soganlara ilave edin ve kavurun. Salca ve unu kavrulan karisima ilave edip, kavurmaya devam edin. Sekeri, yeterince kaynar suyu ve sutu ilave edip, karistirin ve kaynamasini bekleyin. Kaynadiktan sonra karabiberini ve tuzunu ekleyin. Blenderdan gecirip, servis tabagina alin ve uzerine rendelenmis kasar peyniri serpistirip, servis yapin.

AFIYET OLSUN

3 Ekim 2007

AY ÇÖREĞİ



MALZEMELER
Hamuru Icin
Yarim kg un
200 gr margarin
10 gr yas maya (ben kucuk paket dr. oetker kuru maya kullandim)
100 gr toz seker
1/2 tatli kasigi tuz
1 yumurta
Aldigi kadar su (yavas yavas ekleyin)

Ici Icin
250 gr iri cekilmis finfik, ceviz, kuru uzum
Yarim paket robotta cekilmis hazir dankek
150 gr pudra sekeri
2 yumurta beyazi (sarilari uzerine surucez)
15 gr kakao

YAPILISI
Hamur malzemeleri derin bir kaba alin, mayayi yarim cay bardagi suda eritin ve hamur malzemelerine ekleyip, yogurun. Cok yavas su ekleyerek, hamuru iyice ozdeslestirin. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar (ben pastane usulu daha buyuk olsun diye, daha buyuk bezeler hazirladim) kopartip, dizin. Bezeleri 15 dakika dinlendirin. Bu arada icini hazirlayin. Iri cekilmis ceviz, findik, kakao, yumurta aklari, robotta cekilmis hazir kek, pudra sekeri, yikanip kurulanmis kuru uzum, hepsini bir kabin icine alin ve iyice yogurun. Dinlenen bezeri, tek tek merdaneyle acin. Tam ortasina, ince uzun sekilde kakaolu ici koyun ve hamuru rulo yapip kapatin, ay sekli verip, yaglanmis firin tepsisine dizin. Uzerlerine yumurta sarisi surup, catalla cizin. 180 derece firinda, uzerleri kizarana kadar pisirin.

AFIYET OLSUN

2 Ekim 2007

Hasanpaşa Köfte



MALZEMELER

Koftesi Icin
500 gr az yagli dana kiyma
1 buyuk sogan
3-4 dilim islatilmis ekmek
Kimyon
Karabiber
1 yumurta
Tuz
Sivi yag

Pure Icin
4-5 orta boy haslanmis patates
1 yemek kasigi tereyagi
Sut
Tuz

Sosu Icin
Domates Salcasi
Su
Tuz

YAPILISI
Koftelik malzemeleri iyice yogurun. Kofteleri ortasi cukur canak haline getirin ve yaglanmis firin tepsisine dizin. Koftelerin uzerine cok az sivi yag gezdirin ve 200 derece firinda 20 dakika pisirin. Haslanmis patateslere yavas yavas sut ilave edin ve blenderdan gecirin. Tereyagi ve tuz ilave edin. Ben yumusak pure sevdigimden sutunu bol koydum. Siz daha koyu bir kivam elde etmek istiyorsaniz, sutunu az koyabilirsiniz. Blenderdan gecirdiginiz pureyi, krema sikma torpasina doldurun ve canak seklindeki koftelerin icine doldurun. Domates salcasina tuz ilave edin, biraz sulandirip, purelerin uzerine gezdirip, tekrar firina verin. Isterseniz purenin uzerine kasar peyniri veya domates dilimide koyabilirsiniz. Yaklasik olarak 30-40 dakika pisirdikten sonra, firindan cikartin ve sicakken servis yapin.

AFIYET OLSUN

1 Ekim 2007

KALBURABASTI


Benim cocukken en sevdigim tatlilar arasindaydi Kalburabasti. Ancak inanin bunca yildir, ne kadar tarif denediysem, hicbirisi cocuklugumdaki tadi vermedi bana. Bayiliyorum sevgili Hatice'nin tariflerine. Aslinda tarifini paylasipta, uygulandiginda tutan tariflerin hepsine bayiliyorum. Ozellikle bayramlarda ve Ramazan ayinda severek tuketilecek tatlilardan olan Kalburabasti'nin bu tarifi enfes, siddetle tavsiye olunur efendim :)MALZEMELER

Hamuru Icin
1 paket oda sicakliginda erimis margarin
3 su bardagi un (ben yarim su bardagi daha ilave ettim)
1 yemek kasigi yogurt
2 yemek kasigi sivi yag
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su bardagi cekilmis ceviz (kalburabastinin icine koymak icin)

Serbeti Icin
2.5 su bardagi su
2.5 su bardagi seker
1/4 limon suyu
YAPILISI
Oncelikle serbeti hazirliyoruz. Su ve sekeri tencerede 15 dakika kaynatin, sonra limon suyunu ekleyip, bir tasim daha kaynatip, iyice sogutun. Yumusayan margarini, unla birbirine yedirin. Yogurt, sivi yag, kabartma tozu ve yumurtayi ekleyip, iyice yogurun. Uzerine bez ortup, 10 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartip, kevgir(rende) uzerinde hamuru acin ve icine cekilmis ceviz koyup, iki ucunu birbirinin uzerine getirip, kapatin. Katlanan kismi alta gelecek sekilde, firin tepsisine, aralikli olarak dizin. 180 derece isitilmis firinda, 10-15 dakika pisirin. Sonra isiyi 200 dereye getirip, uzeri kizarana kadar bekleyin. Uzerleri kizarinca firindan cikarin ve soguk serbeti uzerine dokun. Soguduktan sonra servis yapin.


AFIYET OLSUN

HİNKAL

Bir Dagistan Yemegi olan Hinkal, Orta Asya'nin Dagistan ulkesinden gelen bir arkadaşımdan öğrendim bu yemeği. Orta Asya'da hemen her ülkede farklı isimlerle yapılan bir yemek bu aslında. Dagistan'da cok ozel misafirlere yapilirmis bu yemek. Esim cok begenmisti yaptigimda, burada bu yemegi ogrenip yapan bircok arkadasimda cok begendiler. Eminim sizlerde bu yemegi cok begeneceksiniz.




MALZEMELER
1 kg kemikli dana eti
2 Yemek Kasigi Biber Salcasi
2-3 Dis Sarimsak
Sivi YagSuTuz

Hamur Icin
100 Un
Aldigi Kadar SuTuz

YAPILISI
Kemikli eti, tuzlu suda iyice pisirelim. Et piserken hamuru yugurmaya baslayalim. Unu, aldigi kadar su ile biraz tuz ekleyerek yoguralim ve beze yapip, un serpistirilmis tezgahta acalim. Ruletle kucuk kucuk kareler keselim. Pisen kemikli etin suyunu suzelim. Kemikli etten, kemikleri ayiralim ve etleri , et suyunun icine geri koyalim. Kare kestigimiz hamurlarida icine ilave edip, hamurlar pisene kadar kaynatalim. Sarimsaklari dovelim ve yemegin suyundan bir kepce alip, sarimsakla karistiralim. Kucuk bir tavada sivi yagi kizdiralim, salcayi kavuralim. Hamurlar pistikten sonra ocagi kapatalim. Etli hamuru, suyuyla birlikte servis tabagina alalim. Uzerine sarimsakli sostan dokup, kavrulmus salcayla susleyerek servis yapalim.

AFIYET OLSUN

27 Eylül 2007

NAZAR OLAN HURMALI KEK


29 Eylul 2007 eklentisi: Dun aksam kardesimle gorustum, tarifi onada vermistim, yapmislar cok guzel olmus. Anlicaginiz duz kalip kullanin ve sicakken hic bir keki cikartmaya calismayin... yoksa benim gibi cok uzulursunuz...

Gul sekilli slikon kek kalibimla harika bir sunum yapmayi hayal ederken :( sadece bu goruntuyu paylasabiliyorum sizlerle. Sevgili Selen'in sayfasinda Hurmali Kek tarifini gorunce sevincten 'yasasin' naralari atarken, uzun zamandir yapmak istedigim kekin, usta bir elden denenmis tarifini almaninda mutlulugunu yasiyordum. Hersey cok guzel gidiyordu. Aksam iftara davetliydik, bende bu cok istedigim keki yapip goturmek istedim. Iftara 3 saat kala basladim hazirliklari yapmaya. Harci daha kaliba dokerken mis gibi kokuyordu ve pistikcede enfes kokular evi sarmaya baslamisti. Ve sonunda vakit gelmis, kek pismisti. Firindan kibarca cikarttim ve tezgaha koydum. Vaktim yoktu, davetli oldugumuz yere gitmek uzere evden cikmamiz gerekiyordu. Olanca dalginligimla, slikon kalibimi ters ceviriverdim. Goruntu muhtesem olacakti, emindim.. ama yanilmistim :( Slikon kalibi sogumadan ters cevirmistim ve kekim enlemesine ikiye bolunmus, gul yapraklarinin oldugu kisimda tabanda kalmisti :( Soktaydim, ne yapacagimi sasirdim, ama yapacak birsey yoktu. Cok ozenmistim, cok istemistim ve belkide kendi kendime nazar etmistim. Saglik olsun demekten baska birsey yoktu, ama suan uzerinden 1 gun gecmis olmasina ragmen hic mutfaga giresim yok :( cok uzuldum coook... Iftardan sonra kekin tadina baktim, mis gibi kokuyordu, tadina birsey olmamisti, mis gibi hurma ve tarcin. Tek sorun goruntusuydu ama o da bana yetmisti. Elde edebildigim en guzel dilimin fotografini cekip, aman nolur dikkat edin, Selen'in bu harika kekini yapin ama sakin benim yaptigimi yapip, sogumadan silikon kalibinizi ters cevirmeyin demek icin yayinladim. Hersey her zaman istedigimiz gibi olmuyor, yinede bunada sukur deyip, kirilan kekimin gonlunu alip, sahurda yedik. Iste tarif...


HURMALI KEK
250 gr dogranmis hurma
300 ml kaynamis su
115 gr margarin
1 su bardagi (175gr) toz seker
3 adet yumurta
1 cay kasigi vanilya
2 su bardagi (225gr) un (ben aldigi kadar un koydum)
1 cay kasigi tarcin
1 cay kasigi karbonat

Sosu icin
1 kahve fincani + 1 yemek kasigi kahverengi seker (ben normal seker kullandim)
60 ml sut kremasi
50 gr margarin

YAPILISI
Hurmalari kucuk kucuk dograyin ve kaynar suyun icine koyup, 2-3 saat bekletin. Derin bir kabin icine margarin, toz seker ve vanilyayi koyup, 30 saniye cirpin. Yumurtalari tek tek kirip cirpmaya devam edin. Ayri bir kapta tarcin, karbonat ve unu iyice karistirin ve bu karisimi, yumurtali karisima ilave edip, hurmalarida suyuyla ekleyip, iyice harmanlayin. Kesinlikle kelepceli duz kalip kullanin ve kalibiniz teflon olsun veya icine yagli kagit serin. 180 derece firinda 1 saat pisirin. Sos malzemelerini buyukce bir cezveye koyup, 3 dakika kaynatin. Kek pisince, keki firindan cikartin ve firinin ayarini 80 dereceye dusurun, kaynayan sosu kekin uzerine, her tarafini kaplayacak sekilde dokup, tekrar firina verin ve 5 dakika daha pisirin. Kek soguduktan sonra kaliptan cikartip, dilimleyin ve hurma taneleriyle susleyip, servis yapin.

AFIYET OLSUN

26 Eylül 2007

ELBASAN TAVA


Elbasan Tava, Arnavutluk'ta ilk kez tattigim bir lezzet. Etle pek aram olmadigindan, et konusunda seciciyimdir biraz. Elbasan tavanin arnavut yemegi oldugunu soyleyenler var, sanirim Arnavutluk'ta Elbasan sehri oldugu icin, ama burayla ilgisi olmadigini ogrendim bu yemegin. Arnavut yemegi olmamasina karsin, Arnavut misafirlerimin begendigi bir lezzet oldu Elbasan Tava. Hakkinda bircok tarifler yazildi cizildi ama ben uzman bir lokantanin sahibinin 'Haci Abdullah Lokantasi/Abdullah Korun'un' tarifini uyguladim, tarifide yemek kitabim 'Gelincik Sofrasi'ndan' aldim ve sonuc mukemmel oldu. Elbasan tava aslinda kuzu etiyle yapiliyor, ancak ben kuzu eti yiyemedigim icin, dana etiyle yaptim. Sizler farketmeyecegini dusunuyorsaniz, kuzu etiyle deneyin, cunku kuzu eti ile cok daha nefis oluyor, ancak ben kuzu etini kokusu agir geldiginden yiyemiyorum. Iste meshuuur Elbasan Tava'nin tarifi...

MALZEMELER
750 gr. parca kuzu eti (ben dana kullandim)
200 gr. margarin
2 adet sogan
1 tatli kasigi salca
1 tatli kasigi kekik
1 tatli kasigi karabiber
2 dis sarimsak
1 lt. su

Besamel Sos Icin
200 gr. un (ben 6 tepeleme yemek kasigi kullandim)
1 Paket margarin (ben yarim paket kullandim)
100 gr. kasar peyniri
1 kg. sut (ben muhallebi kivami tutacak kadar sut doktum)
1 cay kasigi tuz
2 adet yumurta (ben yumurta kullanmadim)

YAPILISI
Etleri 1 lt. suda, 100 gr margarin ve salca ile birlikte 1 saat pisirin. Etleri suzerek ayirin ve sogumasini bekleyin. Soguyan etleri tiftin. Ufak bir tencerede 2 adet sogani yemeklik dograyip, 100 gr. margarinle kavurun. Tifttiginiz etleride ilave edip, tuz, kekik, karabiber ve dogranmis sarimsagi ilave edip, 10 dakika pisirin. Bu etli harci ister kucuk kaselere koyup, firin tepsisine ters cevirin, istersenizde borcama doseyin (benim yaptigim gibi). Ayri bir tencere margarini eritin, unu kavurun (Yumurta ekliyecekseniz, un-margarin ve yumurtayi iyice cirpip oyle kavurun). Yavas yavas sut ilave ederek, muhallebi kivamina gelene kadar cirparak, pisirin. Pisen sosu, etlerin uzerini kaplayacak sekilde dokun ve uzerine kasar peyniri rendesi serpistirip, 180 derece firinda, kasar peynirler kizarana kadar pisirip, sicakken servis yapin.

AFIYET OLSUN

25 Eylül 2007

PAŞA KEBABI

Bugun iftara misafirlerim var. Birkac gundur bugun icin kivranip duruyordum ne yapsam diye. Sonra yillardir yapmak istedigim ama guzel yapamam diye korktugum bir lezzeti, Esra'cigimin sayfasinda gordum. Ondanda cesaret alip, gece yarisi Pasa Kebabini yapmaya basladim, iyiki seni tanimisim gulom, bak bu yemegi denememde sen vesile oldun bana :) Isim bittiginde saat gece 01.00' i gosteriyordu. Gece 1'e kadar surmedi tabii, birde Elbasan Tava yaptim o arada. Gunduz elektriklerimiz kesildiginden gunduz uyuyup, gece hazirladim bugunki iftariyeliklerimi. Neyse cok sukur guzel oldular..
MALZEMELER
3 adet buyuk boy patlican
Ince kiyilmis maydanoz
Sivi Yag (kizarmak icin)
1 lt su (patlicanlari bekletmek icin)
1 yemek kasigi seker ve tuz (patlicanlari bekletmek icin)

Kofte Icin
350 gr az yagli dana kiyma
Ekmek ici
Kiyilmis maydanoz
1 Adet rendelenmis buyuk sogan
1 adet yumurta
Karabiber
Kimyon
Tuz
Sivi yag (kizartmak icin)

Kebabin Sosu Icin
1 adet kup kup dogranmis buyuk boy sogan
7-8 dis rendelenmis veya dovulmus sarimsak
2 adet buyuk boy rendelenmis domates
Taze kiyilmis nane (ben kullanmadim)
1/2 fincan sivi yag
1 tatli kasigi seker
1 su bardagi su
Tuz

YAPILISI
Koftelik malzemeleri karistirip, iyice yoguralim ve yuvarlak kofteler hazirlayip, kizartalim. Patlicanlari alacali soyup, kalin halkalar halinde dograyalim, 1 corba kasigi seker ve tuz ilave edilmis, 1 litre suda, 20 dakika bekletelim. Sonra patlicanlari yikayip, kurulayalim. Patlicanlari ister kizgin yagda tavada, isterseniz fritozde hafifce kizartalim. Firin tepsisine 1 kat patlican halkasi, uzerine kizarmis kofte, koftenin uzerinede yine kizarmis patlican halkasi koyup, kurdan batiralim. Geniz bir tavada yarim kahve fincani yagda, yemeklik dogranmis sogani kavuralim. Dovulmus sarimsaklarida ekleyip, rengi donene kadar karistiralim. Rendelenmis domatesleride ekleyip, 2 dakika pisirelim. Tuzunu ilave edip, 1 su bardagi suyu ve 1 tatli kasigi sekeri ekleyip, 1 dakika daha kaynatalim ve tavayi ocaktan alalim. Firin tepsisine dizdigimiz patlicanlarin uzerine, kasikla bu sosu dokelim. 200 derecede onceden isitilmis firinda, kebabimizi 15 dakika pisirelim. Pisen kebaplarimizi tabaga alip, ince kiyilmis maydanoz ve nane ile susleyerek servis yapalim.

AFIYET OLSUN

24 Eylül 2007

HASLANMIS YUMURTA SALATASI

Iste benim favori salatam :) Ister kahvaltida, ister yemeklerde essiz bir salata bence. Ben cok sevdigimden midir bilemiyorum, her gelene ister istemez yapiyorum bu salatayi :) Hadiii afiyet olsun...

MALZEMELER
4 Adet haslanmis yumurta
4 Adet Taze Sogan
1 Demet Maydanoz
Kirmizi Pul Biber
Karabiber
Zeytin Yagi
Limon
Tuz

YAPILISI
Haslanmis yumurtalari kucuk parcalar halinde dograyin. Maydanoz ve soganlari ince ince kiyin. Zeytin yagi, limon, baharat ve tuz ilave edip harmanlayin ve servis yapin.

AFIYET OLSUN

23 Eylül 2007

LAHMACUN

Gecen kistan beri yapmamistim lahmacun. Acaba unutmusmuyumdur diye dusunup, tarifi pekistirdikten sonra, sivadim kollari. Ole ya aksam iftarda ac kalmakta var :) Lahmacun yapacagimdan, yanina sadece salata ve corba yapmistim. Hadi rastgele deyip, basladim. Bu arada anneannemde sokta. Neden mi? Dogdugumdan beri bana bakan anneannem. Eee durum bole olunca, beni en iyi taniyan oluyor ayni zamanda. Bekarken hic mutfaga girmeyen bizim kiz neler ogrenmis bole diye saskin saskin bakmakta :) bu arada bole TURSU olur mu, yabana gitti butun malzemeler, emekler derken. Tursumuzuda yemege basladik 1 haftadir ve anneannem 'beni utandirdin, mahcup oldum sana karsi' demesin mi :) Eeee onun gozunda hala cocukta olsam, aslinda buyudum o farkinda olmadan. Bir zamanlar anneannemin yemekleriyle buyurken, simdi o benim elimden yemekler yiyor, inanmaktada birazcik zorlaniyor :) Lahmacun isi kolay is aslinda, sadece kiymayi guzel secmek ve salcanin iyi yapilmis olmasi cok onemli bence. Iste tarif...


MALZEMELER

Hamuru Icin
700 gr Un
Biraz Tuz
1 Kucuk Paket Toz Maya
Aldigi Kadar Su (Hamur Kati Olacak)

Harci Icin
750 gr dana kiyma
4 adet yesil biber
4 adet domates
1 adet buyuk boy sogan
2 yemek kasigi antep biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
2 yemek kasigi sivi yag
1 demet maydanoz
2-3 dis sarimsak (arzuya bagli)
Kirmizibiber
Karabiber
Tuz

YAPILISI
Unu derin bir kabin icine alin, biraz tuz ilave edin. Mayayi ilik suda kabartin ve yavas yavas una su dokup, kati bir hamur elde edene kadar yogurun. Hamurun uzerine nemli bez ortup, 5 dakika mayalandirin. Derin kap icine kiymayi koyun. Maydanoz, sogan, kabuklari soyulmus domates ve biberleri (isterseniz sarimsaklarida ekliyebilirsiniz) rondoda irice kiyin ve kiymanin icine ekleyin. Salca, baharat, sivi yag ve tuzu ilave edip, iyice yogurun. Hamur mayalandiktan sonra orta boy bezeler hazirlayin. Bu hamurdan yaklasik 16 beze cikiyor. Bezeleri unlanmis tepsiye dizin ve uzerine kurumamasi icin bez ortun. Unlanmis tezgahta bezeleri ince acip, elinizle harci uzerine surun ve iyice yedirin. Ocagi en yuksek derecede acin ve agzi kapakli teflon tava veya tencereyi ocaga koyun ve yaglamadan, lahmacunu dikkatlice yerlestirip, kapagini kapatin. Tava veya tencereyi arada sallayin. Bu arada ikinci bezeyi acin ve harcini surun. Cok hizli hareket etmeniz gerek, yoksa lahmacunlar yanabilir. 1-2 dakika icinde lahmacun pisecektir. Pisen lahmacunu tepsiye alin ve diger lahmacunu tavaya koyun. Ayni islemleri tekrarlayarak, bezeleri hazirlayin ve pisirin. Pisen lahmacunlari, kiymali kisimlari birbirine bakacak sekilde, ust uste siralayin. Ve pisirme islemi bitene kadar uzerlerine bez ortun. Butun lahmacunlar pistikten sonra domates, limon, ince ince dogranmis, bol suda yikanmis sogan ve ince kiyilmis marulla birlikte rulo yapip, servis yapin. Yaninda da bol kopuklu, buz gibi ayrani unutmayin.

AFIYET OLSUN

FINDIKLI ve CIKOLATALI KURABIYE

Tarih: 22 Aralik 2000 Yer: Adnan Menderes Havalimani/Izmir Arnavutluk'tan, Istanbul aktarmali THY ucagini bekliyorum. Kim mi gelecek!! Esim :) Yani o zamanlar esim degildi tabii. Ama esim olmak icin geliyordu :) 30 Aralik'ta nisanimiz vardi cunku :) Simdi bu kurabiyelerle ne ilgisi var diyeceksiniz. Cok ilgisi var, cunku bu kurabiyelerin tarifinin bulundugu Lezzet dergisini, havaalaninda esimi beklerken almistim :) O zamanlar yemek adina hicbirsey bilmedigimden, ogrenmeye dair her turlu cabayi gosteriyordum. O zamandan bu zamana neredeyse 7 yil gecmis. Hey gidi gunler, heyyyyy.. Iste bu dergide, bu cok sirin kurabiyeler vardi, tabii ben bundan 2-3 hafta oncesine kadar burada sut kremasi oldugundan habersiz oldugum icin, deneyememistim. 7 yildir sakliyorum bu dergiyi, hem anisi var, hemde icinde harika tarifler bulunduruyor. Gerci bu kurabiyeye carkifelek kurabiye, rulo kurabiye dendiginide duydum. Ve icinde cikolata degil, kakao olmasina karsin cikolatali kurabiye adi verilmis dergide ama ben dokunmadan aynen yazayim istedim. Iste bu sirin kurabiyelerin tarifi...
MALZEMELER
3.5 su bardagi un
1.5 su bardagi pudra sekeri
300 gr. tereyagi
200 gr. sut kremasi
1 su bardagi toz findik
3 yumurta
2 corba kasigi kakao
1 yumurta aki

YAPILISI
Margarini eritin ve ilitin. Un, pudra sekeri, sut kremasi, toz findik ve yumurtalari, erimis margarinle birlikte iyice yogurup, hamuru hazirlayin. Hamuru iki esit parcaya ayirin ve bir parcasina kakao ilave edip, yogurun. Her iki hamuruda, 2 cm kalinliginda acin. Beyaz hamurun uzerine cirpilmis yumurta aki surup, kakaolu hamuru uzerine yerlestirin. Elinizle hafifce bastirip, birbirine yapismasini saglayin. Hamuru strec film ile sarin ve buzdolabinda 1-2 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru strecten cikartin ve 1 cm kalinliginda, dilimler halinde kesin. Firin tepsisine yagli kagit serip, kurabiyeleri dizin. Kurabiyeleri onceden 200 derecede isitilmis firinda, 15-20 dakika pisirin. Soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

20 Eylül 2007

KAĞIT KEBABI

Ramazanda misafirlerime en cok yaptigim lezzetlerden biride kagit kebabi. Hem yapilisi kolay, hem lezzeti harika, hemde goruntusu cok guzel oluyor tabakta. Herkese birer porsiyonluk hazirliyorum, herkes kendi kagit ici kebabini kendisi aciyor ve cok hos oluyor. En son gelen iftar misafirlerime, pilavin yanina yapmisti bu kebaplari. Gercektende cok lezzetli oldu.

Onemli Not. Aluminyum folyonun zararlarini duymustum ama ne yapacagimi bilemedim, boyle yaptim. Sagolsun arkadaslar fikir vermisler guzel yorumlariyla, sizler ister yagli kagida sarip pisirin, istersenizde once yagli kagida sarip, onu folyoya sarin oyle deneyin. Saglik herseyden onemli sonucta.


MALZEMELER
750 gr dana eti
1 buyuk boy sogan
1 su bardagi haslanmis bezelye
1 su bardagi kup kup dogranmis patates
1 su bardagi konserve misir
1 su bardagi kup kup dogranmis ve haslanmis havuc
Sivi yag
Tuz
Aluminyum Folyo

YAPILISI
Dana etini kus basi dograyin, yikayin ve etin kendi yagiyla birlikte tencereye koyun, susuz olarak, kisik ateste pisirin. Ister konserve karisik garnitur kullanin, isterseniz malzemeleri evde hazirlayin. Bezelyeleri haslayin, patatesleri kup kup dograyin, havucu kup kup dograyip, biraz haslayin. Soganlari yarim ay seklinde dograyin. Pisen etle birlikte tum malzemeleri derin bir kabin icine alin. Sivi yag ve tuz ekleyip, harmanlayin. Bu karisimdan 3'er yemek kasigi alip, kare kesilmis folyolarin icine koyup, bohca katlar gibi, folyolari kapatin ve borcama dizip, firina verin. 200 derece firinda 45 dakika pisirin, firindan cikarir cikarmaz, folyolu olarak servis yapin.

AFIYET OLSUN

19 Eylül 2007

AVCI BÖREĞİ

Herkesin annesi bitanedir, cok ozeldir. Benim de annem benim bitanem. Oyle guzel yemekler yaparki, parmaklarinizi yersiniz. Bi misafir gelecek olsa babam 'Sukran restorant yine hizmetinizde' diye takilir hep :) yani bir suru sey yapar, donatir masalari annecim ve herkes annecimin lezzetlerine bayilir. Kucuklugumden hatirladigim ve yemege doyamadigim lezzetlerden biridir 'avci boregi'. Annem cok guzel yapar bu boregi, bende kendimce dun iftara gelen misafirlerimize yaptim bu borekten. Hem cok bereketli, hemde cok lezzetli oluyor. Sogusa bile tadini kaybetmiyor. Icindeki malzemelerle icli kofteyi andiran bu borek, icli kofteye gore yapimi cok kolay olan bir lezzet. Ramazan sofralarinizi renklendirmek icin bu borek nefis bir alternatif olacaktir.

MALZEMELER
250 gr. kiyma
1 orta boy sogan
1/2 demet maydanoz
1 su bardagi iri dovulmus ceviz
1 su bardagi rendelenmis havuc
1 su bardagi ince bulgur
Karabiber, Tuz
Sivi Yag
Galeta Unu
3 Yumurta
Yufka
YAPILISI
Bulguru tencereye alin ve uzerine 2 su bardagi kaynar su dokup, kapagini kapatin. Ayri bir tavada sogani kavurun ve kiymayi ekleyip, atesi kisin. Kiymanin rengi donunce ceviz ve havucu ekleyin. Havuclar yumusayinca ince kiyilmis maydanoz ve kabarmis bulguru ekleyip, biraz daha kavurun. Tuzunu ve karabiberini ayarlayip karistirin ve ocaktan alin. Burada yufkalar dikdortgen oldugundan, yufkalari ince uzun kesiyorum ben. Siz ucgenler kesip, sarabilirsiniz. Kestiginiz yufkalarin genis yerine harctan koyup, kalin sigara boregi gibi sarin. Yumurtalari sarisiyla birlikte cirpin ve sardiginiz borekleri once yumurtaya, sonrada galeta ununa bulayip, tepsiye dizin. Yiyeceginiz vakit, kizgin yagda kizartin. Eger fazla gelirse, kizartmadan folyoya sarin ve dondurucuda saklayin. Yemekten 1 saat once cikartip, kizgin yagda kizartin ve servis yapin.
AFIYET OLSUN

18 Eylül 2007

BOL ANTEP FISTIKLI ve CIKOLATALI PASTA

Cikolata ve fistik.. daima yakistirmisimdir ikisini birbirine. Hem pratik, hemde lezzetli bir tatli istiyorsaniz bu tam size gore olacaktir...

MALZEMELER
1 Adet Kakaolu Hazir Pandispanya
300 gr Bitter Kuvertur Cikolata
200 ml Sut Kremasi
1 Yemek Kasigi Tuzsuz Tereyagi
1 Su Bardagi Antep Fistigi
2 Yemek Kasigi Dovulmus Antep Fistigi
Yesil Inci Susleme Sekeri

YAPILISI
Kremayi teflon tavaya alin ve kaynatin. Icine kuvertur cikolatayi rendeleyerek karistirin ve tereyagini ekleyip, karistirarak pisirin. Hazir pandispanyanin iki katinida sutle islatin. Alt kismi servis tabagina alin, cikolatali kremanin 3/1' ini bu kata surun. 1 su bardagi antep fistigini serpistirin ve pandispanyanin ust katini kapatin. Kalan cikolatali kremayi, pandispanyanin uzerine yayin. Dovulmus antep fistigi ve yesil inci sekerlerle susleyin. 2-3 saat buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

17 Eylül 2007

Turlu Pilav


Icinde her birsey olunca pilavin turlu gibi oluyor :) Bende o yuzden bu pilavin adini turlu pilav koydum. Bizim evde pilavin yeri ayri. Esimde oglumda tam bir pilav avcisi olunca, bende pilavi sevmeyince pilavi ne sekle sokacagimi sasiriyorum :D Mubaregede her bi sebze, et vs yakisiyor...
MALZEMELER
3 Su Bardagi Pirinc
1/3 Su Bardagi Haslanmis Bezelye
1/3 Su Bardagi Haslanmis Patates
1/3 Su Bardagi Haslanmis Havuc
1/3 Su Bardagi Konserve Misir
1/3 Su Bardagi Konserve Kirmizi Biber
1/2 Su Bardagi Kus Uzumu
1 Tepeleme Yemek Kasigi Tereyagi
1 Yemek Kasigi Zeytin Yagi
1 Cay Kasigi Seker
4.5 Su Bardagi Su
1 Cay Kasigi Limon Suyu
Tuz
YAPILISI
Pirincleri yarim saat kadar tuzlu sicak suda kabartin. Tereyagi ve zeytin yagini teflon tencereye alip, kizdirin. Kabaran pirincleri iyice yikayip, suzun ve yagda biraz kavurun. Butun sebzeleri icine atip, bir iki defa karistirin. Sekeri ve tuzunu atip, limon suyu ve normal suyunu ekleyin. Kapagini kapatip, kisik ateste, suyunu cekene kadar pisirin. Pirincler suyunu cekince, tencerenin kapagi acip, bez ortun ve kapagi kapatip, 15 dakika dinlendirin. Zeytinyagi pilaviniza parlaklik verecek, limon ve sekerde tane tane olmasini saglayacaktir. Pilaviniz dinlendikten sonra servise hazirdir.
AFIYET OLSUN

13 Eylül 2007

RAMAZAN GELDI HOSGELDI # ETKINLIK # RAMAZAN PIDESI

Gurbet bir kez daha dokundu yuregime. Ramazan geldi, davul sesi yok, ezan sesi duymak zor, ah birde o mis kokulu pideler, yapan yok, bilen yok. Gene is basa dustu :) Sahura ekmekte yok, bundan iyi firsatmi olur dedim :) attim kendimi mutfaga (sanki ciktigim varda :D) Nasil birsey Ramazan Pidesi!! Nasil yapilir, neler katilir icine!! diye dusunurken, bir cok sitede, bir cok tarifle karsilastim. Iclerinden Oburkedi'nin tarifini sectim. Gercektende enfes gorunuyordu cunku. Kendiside Lezzet Dergisinden almis tarifi, kendi tecrubelerine dayanarak biraz degistirmis. Cok eglenceli ve kolay oldu hamurunu hazirlamak, tek zor olan elimin hamuruyla asamalari fotograflamak oldu ama onuda basardim sanirim, yilik yamukda olsa :) Sonunda benimde, sahurda yenmek uzere, nur topu gibi, iki adet Ramazan Pidem oldu :) Sevgili Suheyla'nin Ramazan Etkinliginede bu pidecigimle katilacagim artik :) Bu arada canim Zerrin'imin enfes pidesini yapmayi cok istedimsede, misir unu bulamadigim icin maalesef yapamadim :( icim buruk, bunuda yazmadan gecemedim... Misir unu bulursam onuda mutlaka deneyecegim, ya da misir unsuz mu denesem :) Artik hergun bir tarif deneyip, Ramazan boyunca pide yaparmisim :) olur mu olur :) Gelelim simsicak Ramazan Pidesine...

MALZEMELER
1 kg un
1 paket kucuk paket kuru maya
1 kahve fincani ilik su
50 gr tereyagi
1 kahve fincani sivi yag
1 corba kasigi yogurt
1.5 su bardagi su
Arzu ettiginiz kadar Tuz
1 cay kasigi seker
Yeterince corekotu ve susam

YAPILISI
Mayayi, 1 kahve fincani ilik suda eritin ve 5-10 dakika kabarmasini bekleyin. Bu arada tereyagini eritin ve ilitin. Unu, mayayi, tereyagini, siviyagi, seker ve tuzu derin bir kapta iyice karistirin. Yavas yavas 1.5 bardak suyu ilave edin ve yumusak bir hamur elde edene kadar yogurun. Hamuru iki esit parcaya ayirin ve yuvarlayin. Bezelerin uzerine bicakla cok derin olamayacak sekilde (+) isareti yapin (1.sekil). Uzerine nemli bez ortun ve yarim saat dinlendirin. Hamurlari un serpilmis zeminde merdane ile pide seklinde acin (2.sekil). Hamurun uzerini yemek kasiginin arkasi ile baklava biciminde sekillendirin (3.sekil). Yogurdu cirpin ve firca yardimiyla hamurun tum yuzeyine surun (4.sekil). Hamurun uzerine corekotu ve susam serpin. Firin tepsisine yagli kagit serip, hamuru uzerine alin. Hamurun uzerini nemli bir bezle ortun ve 1 saat daha dinlendirin. Onceden isitilmis, 160 derece firinda, uzeri kizarana kadar pisirin. Pisirme sirasinda, firina kap icinde su koyun. Boylece pideleriniz daha yumusak olacaktir. Firindan cikan pidelerin uzerine havlu ortun ve iliyinca dilimleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN

KAVURMA


Eskiden eti agizima surmeyen ben simdilerde kavurma bile yiyorum, annem duymasin :) kulaklarimdan tavana asar herhalde beni :) Cunku kucukken az cektirmedim bu yuzden. Agizima surmezdim etin hangi nevi olursa olsun :) Evlilik, cocuk derken insan herseye alisiyor mecburen. Alismayi bi kenara koyun, sevmeye bile basliyorsunuz, sevmem, asla agizima surmem dediginiz yemekleri :) Iste kavurmada benim icin oyleydi ama simdilerde cok seviyorum, hele bide yaninda pilavla :) mmmmmmmmmm oruc oruclu :) neyse gelelim tarifimize...

MALZEMELER
500 gr kusbasi dogranmis yagsiz dana eti
Biraz kuyruk yagi
Domates, yesil biber
Pilav (yanina)

YAPILISI
Yikanmis dana etini kus basi dogruyoruz ve kuyruk yagi ile birlikte etleri tencereye aliyoruz. Etler suyunu salana kadar yavas yavas karistiriyoruz. Etler suyunu salmaya baslayinca, cok kisik ateste, tencerenin kapagini kapatip, pismeye birakiyoruz. Ara sira etleri karistirmakta fayda var. Etler pistikten sonra, pilav, domates ve biberle servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN

12 Eylül 2007

Murdum Erik ve Seftali Receli

Recele bayilirim, hele birde evde yapildiysa :) onceleri cesaret edemezdim ama artik 'recel yap'lar cikti, benimde cesaretim geldi :) Ilk kez denedim 'recel yap' ile recel yapmayi ve gercektende tun ev halki bayildik :) Anneannem 'kizim boyle 5 dakikada recel mi olur?' dediysede, oldugunu gorunce, agzindaki tada inanamadi :D Kadincagiz 83 yasinda, onun zamaninda tursularda bole degilmis :) recellerde :) o ne yapsin :D Bu yastan sonra torunundan ogreniyor iste yenilikleri :) Gelelim kolay tarifimize...

MALZEMELER
1 kg murdum erik
1 kg seftali
2 kg toz seker
2 paket Dr.Oetker Recel Yap
8 yemek kasigi seker
1 yemek kasigi su (seftali icin)
YAPILISI
Eriklerin cekirdeklerini cikartalim ve kup kup dograyalim. Seftalilerin kabuklarini soyup, cekirdeklerini ayiralim ve kup kup dograyalim. Meyveleri iki farkli tencereye alalim. Recel yap paketlerini ayri kaselere bosaltalim ve her birine 4 yemek kasigi seker koyalim ve harmanlayalim. Sadece seftali olan tencereye ekstradan 1 yemek kasigi su koyalim. Erige su koymuyoruz. Meyveler ocakta kaynamaya baslayinca her tencere bir kase karisimi dokup, meyvelerle birlikte surekli karistirarak, 2 dakika kaynatalim. Meyveler kaynayip, fokurdamaya baslayinca her tencereye 1 kg seker dokup, kisik ateste, meyveleri surekli karistirarak 5 dakika pisirelim. Kaynayan recellerimizi ocaktan alip, 10 dakika kadar ara ara karistirara sogutalim ve iliyan recellerimizi cam kavanozlara bosaltip, kapaklarini sikica kapatip, temiz bir havlunun uzerine ters cevirelim. Soguyana kadar ara sira kavanozlari ters yuz edelimki, taneleri suyuna esit olarak dagilsin. Recellerimiz soguduktan sonra servise hazirdir.
AFIYET OLSUN

11 Eylül 2007

POSETTE KARISIK TURSU

***Tursumuzun olmus halinide eklim dedim...


Ramazan geliyor hos geliyor, bizim evde hazirliklar son hizla devam ediyor. Pazar gunu esimle tursuluk malzeme almaya gittik. Yazikki yemyesil domatesler henuz cikmamis, alamadik. Kirmizi alacali domateslerden aldik. Birde belki bilenleriniz vardir, karnibaharinda tursusu nefis oluyor. Ancak henuz karnibaharda cikmamis, bu seferki tursuma koyamadim karnibahar. Siz bulursaniz mutlaka yapin, harika oluyor cunku. Gocmen bir abladan ogrendim bu tursunun yapilisini. Posette tursu yapildigini ne duymustum, ne de gormustum. Ama gercektende harika oluyormus, gecen yil ogrendim, bu yil kendim yaptim. Burada bidon bulamadigim icin su siselerine koydum ben. Siz kavanoz veya plastik tursu bidonu kullanabilirsiniz. Iste malzemeler ve tarifi...


MALZEMELER

2 Orta Boy Beyaz Lahana

1 kg Havuc

1 kg Yesil Biber

1/2 kg Kirmizi Biber

1.5 kg Yesil Domates

1 kg Salatalik

1 Kucuk Paket Limon Tuzu

800 gr Uzum Sirkesi

300 gr Tuz


YAPILISI

Butun malzemeleri yikayin ve kucuk kucuk dograyin. Buyuk boy cop bosetinin icine, butun sebzeleri yerlestirin. Limon tuzu, sirke ve tuzu ilave edip, poseti sallaya sallaya karistirin ve posetin agizini kapatip, genis bir legenin icine koyup, balkonda gunes almayan bir yere koyun. 2 gun boyunca sabah aksam poseti sallaya sallaya malzemeleri karistirin. Tursuyu hazirladiginizin ertesi gunu malzemeler yumusamis ve sulanmis olacak. Eger eksisi veya tuzu az gelirse, biraz daha sirke, limon ve tuz ilave edebilirsiniz. Her gun sallama islemini yapin ve 3. gun ister bidona, ister cam kavanozlara, istersenizde su siselerine butun malzemeleri koyun ve suyunu paylastirin. Kaplarin agizlarini sikica kapatin ve her gun asagi yukari calkalayin. 2-3 hafta sonra tursuyu servis edebirlisiniz.


AFIYET OLSUN

10 Eylül 2007

LOHUSA SERBETI

Lohusaligin bence guzel yanlarindan biri :) lohusa serbetini bol bol icmek :) bardaklarin biri bosalmadan digeri geliyor onune :) tabii gelsin kilolar. Eskiler cok sut yaptigini soylesede, doktorlar bu serbetin, baharattan dolayi, sutu acilastirdigini soyluyorlar. Yinede ben tadina bayiliyorum, dogum yaptigimda seve seve icmistim ama kardesim pek icmedi, onun yerine gene ben ictim :) Bence enfes bir tad, eskiler agizlarinin tadini iyi biliyorlar...

MALZEMELER
½ kg Lohusa Sekeri
5 Su bardagi Toz Seker
4 Adet Kabuk Tarcin
10 Adet Karanfil
20 Su Bardagi Su
Kabuksuz-Kavrulmus Badem

YAPILISI
Tencereye su, seker ve lohusa sekerini koyun ve 30 dakika kaynatin. Tarcin ve karanfilleri ilave edip, kaynatmaya devam edin. 10-15 dakika daha kaynayan serbeti suzun, ister soguk, isterseniz sicak olarak bardaklara koyup, uzerini badem ile susleyip servis yapin.

AFIYET OLSUN