26 Haziran 2009

DOGUM GUNUMUZ ve NAZARLIK PASTA


Gunler ne cabuk geciyor daha dun gibi oglumuzu kucagimiza almistik, simdi ise 6. yasinida bitirdi. Allah saglik, hayirli, huzurlu, uzun omurler versin sana, biricik oglum benim. Turkiye'ye gitmeden once illede anaokulunda isteyince dogum gununu, gelmeden okulda kucuk bir parti yapmistik cocuklarla, orumcek adam yine basroldeydi. Seker hamurlu pastalari sevmedigimden bu kez kremali pasta olsun dedik. Gofret diskte her zamanki gibi yine orumcek adam bas rol aldi, biricik oglumuzda orumcek adam kostumuyle ona eslik etti. Oyle mutlu olduki, bundan sonra hep okuldami kutlasak dedik dogum gununu :)


Cocuklara bayram oluyor dogum gunleri. Arnavut ve Turk sinif arkadaslariyla, guzel bir gun gecirdiler. Onlar mutlu olunca bizlerde mutlu oluyoruz elbette :) Turkiye'ye gitmeden once iyi bir doping oldu sanirim. En guzeli ise babamizda yanimizdaydi. Genelde biz Turkiye'de oldugumuz icin o tarihlerde, babamizda gec geldiginden, dogum gununde cogu zaman yanimizda olmadigindan bu kez bizimle olmasida, cok mutlu etti bizi :)

Ve tarihler 26 Haziran'i gosterdiginde biz artik Turkiye'deydik. Izmir'de annemlerle birlikteydik. Hazir pasta kekinden yaptigim bol kremali, nazar degmesin pastasiyla mumu ufledik. Kendi kendimize birde burda kutlamis olduk oglusun dogum gununu. Gurbet ne zor sey, her firsatta anliyor insan...
Ama ne yalan soyliyeyim, evimi Tiran'i cok ozledim. Hele okulum burnumda tutuyor. Ama gunler hizla geciyor. Agustos 12'de Arnavutluga donuyoruz ve ben simdiden o gunu bekliyorum. Insanin evi gibi yok, gurbette bile olsa. Hasret bir gunde bitiyor, bir gunde geri geliyor sanki. Herkese Izmir'den sevgiler gonderiyorum...

MALZEMELER
3 katli hazir pandispanya keki
4 paket krem santi
Renkli gida boyalari
Damla cikolata
Sut
YAPILISI
Krem santilerin her bir paketini ayri kaplarda cirpin ve gida boyalari ile renklendirip, buzdolabinda katilasmasi icin dinlendirin. Her kat pandispanyayi islatip, aralarina beyaz renk krem santi surup, uzerlerine bol damla cikolata serpistirip, pandispanyalari ust uste koyun. Her katta ayni islemi yaptiktan sonra, en ust katida beyaz krem santi ile guzelce kaplayin ve fotograftaki gibi renkli krem santilerle, krema sikma aparatlari kullanarak sekillendirin. Pastanin kenari icinse tatli kasiginin arkasi ile kucuk dokunuslar yaparak, centik sekli verin. Pastanizi bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

10 Haziran 2009

OKULLAR BITTI :)

Evetttt bir egitim-ogretim sezonunun daha sonuna geldik. Canim oglum anaokulundan mezun oldu artik. 3 Haziran gunu harika bir torenle kep firlatip, diplomalarini aldilar :) Boylece ilk diploma torenimiz gerceklesti, darisi yeni torenlere insallah. Bende bugun son sinavimi verdim, elimden gelen herseyi yaptim, artik Allah hakkimizda hayirlisi ne ise onu versin. Aci tatli koca bir yil daha bitti. Hazirliga ilk basladigim gunu hatirliyorum, simdi 2. sinif oldum vallahi inanilir gibi degil :) Oglusumda insallah seneye ilkokul ogrencisi, zaman ne cabuk geciyor. Okullarin bitmesiyle birlikte hemen bavullari toplamaya basladim, nasipse yakinda Turkiye yolcusuyuz. Bu aralar ne yeni bir tarif var, ne de fotograf :) Artik biraz dinlenmeyi hakettim saniyorum dimi :) Yakinda yepyeni tariflerimle sizlerle olacagim, beni ozleyin anacim ;)

29 Mayıs 2009

Biraz Ara-Finaller-Guvercinden Torunlar

Yine bir ara zamani geldi. Sinavlar 1 Haziran'da basliyor. Istatistik sinavini erken olduk, insallah gecerim. Eh yine bir final zamani geldigine gore, dostlar ne yapacaklarini biliyorlar dimi :) hatilatmama gerek varmi :P Efenim yukarida gormus oldugunuz kupa, universitemizin bolumler arasi kizlar voleybol sampiyonasinin kazanan takimi yani bizim bolumun (Uluslararasi Iliskiler) kupasi oluyor :) Maca katilan sinif arkadaslarimi tebrik ediyorum, cok gururlandim dogrusu :) Efenim birde torunlarim oluyor :) arkadasim takildi bana bugun :) torun sahibi oluyorum anlicaniz :) Yaklasik bir aydan fazladir, bizim balkonu mesken tuttu guvercinler ama bir turlu yerlesemediler :) hatta iki yumurtalarinida dusurup kirmislar :( cok uzulduk. Ama sonunda mekani birazda biz ayarladik, onlara guzel bir ev oldu. Cer cop ne varsa topladilar, yuvalarini kurdular, bizde ole uzaktan izledik, bugun birde baktim yumurta gelmis :) iste asagida fotografi var anne guvercin ve altindaki beyaz seyde yumustasi. Oglusumla merakla bekliyoruz cikacak olan bebek guvercini. Sanirim buyuyene kadar burada bakar ona, bizde ilk kez bir guvercinin dogumuna, buyumesine tanik olmus oluruz. 10 Haziran'da sinavlarim bitiyor, sanirim 15 Haziran'da filan Turkiye'ye ucariz. O zamana kadar dogarmi acaba :) Iste boyle dostlar, bize biraz ara, simdi finallerin zamani, guzel haberlerle donmeyi diliyorum. Saglicakla kalin...




25 Mayıs 2009

KELEBEK KURABIYE

Cok oldu bu kelebekleri yapali. Ancak firsat oluyor yayinlamaya. Hava inanilmaz sicak. Evin ici 30 dereceyi gosterirken, disarisi kac derece bakmaya korkuyor insan. Daha Haziran bile gelmemisken, bu kadar sicak! Ne diim valla, bi de bu sicaklarda okula git, offf ki ne offff. Az kaldi, Haziran ortasi insallah Turkiye'deyiz. Gerci Turkiye'ye gitmekten gelmiyor icimden, bir suru telas. Ama cok bunaldim okuldan. Tebdil-i mekanda ferahlik var. Kelebek kurabiyelerin tarifi Acemisef'imden. Sagolsun harika kurabiyeler paylasiyor bizlerle. Ben tam iki kere denedim. Puf noktalar var yapilisinda. Onlara dikkat ederseniz, sizde bu harika kelebek kurbislerden yapabilirsiniz. Hadi size kolay gelsin...


MALZEMELER
130 gr tereyağı ya da margarin-oda ısısında beklemiş
Yarım su bardağı pudra şekeri
1,5 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao

YAPILISI
Kakao haric, tüm malzemeyi hamur yapın. Yaptığınız hamuru iki eşit parçaya ayırıp birine kakaoyu ekleyerek yeniden yoğurun ve kakaonun hamura eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın. Hamurları bir kaba koyup buzdolabında yarım saat dinlendirin. Daha sonra iki hamuru da aynı büyüklükte açın ve hamurları dikkatlice birbirinin üzerine koyun. Bir kenardan başlayarak hamurları rulo haline getirin. Hamurun sonda kalan kenarını keskin bir bıçak yardımı ile düzgünce kesin. Daha sonra ruloyu tam ortasından ikiye bölüp dondurucunuzda ya da buzluğunuzda en az yarım saat tutun (yoksa düzgün kesemeyiz). Soğuyup, şeklini muhafaza eden hamurları şekildeki gibi yanyana getirip, birbirlerine hafifçe yapışmasını sağlayın. Dikkatlice hamuru dilimleyin. Dilimlediğiniz parçaları tezgahın üzerinde sıralayın ve hepsini şekildeki gibi parmaklarınızla tam ortalarından hafifçe sıkın. Bu sayede hem hamurlar birbirine yapışacak hem de kelebek şeklini alacaklar. Kelebeklerin antenlerini oluşturan parçaları hafifçe birbirinden ayırıp, çekerek daha da belirgin hale getirebilirsiniz. Hafifçe yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralayın, önceden ısıtılmış 165 deredeki fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
AFIYET OLSUN

22 Mayıs 2009

EZOGELİN ÇORBASI


Aslinda bu sicaklarda corba pek gitmez. Ama ben bu corbayi yapali bir kac hafta olmustu, ancak yayinlayabiliyorum. Ama havanin tamda yeni yeni sicakladigi bu donemlerde bogaz enfeksyonu cok goruluyor, ozelliklede cocuklarda. Soyle sicacik ve bol acili bir Ezogelin corbasi, hemde ev yapimi, biraz iyi gelecektir, dondurma yemekten sismis bogazlara :) Eh hasta degilsenizde, not edin bir kenara kisa yaparsiniz :) cunku pek guzel oluyor bu corba. Hazir corbalardan cok cok lezzetli, saglikli, bol gidali. Benim oglum hayatta yemek dedimsede, yanildim. Oglum bayila bayila yedi bu corbayi. Tabii bende cok mutlu oldum. Anneannem "yemek secen cocuk ne zor" der hep. Ozelliklede bana derdi kucukken :) simdi ogluma diyoruz. Gercektende cok zormus..

MALZEMELER

1 su bardagi kirmizi mercimek


1 adet buyuk boy yemeklik dogranmis sogan


2-3 dis minik dogranmis sarimsak


1 kahve fincanindan daha az pirinc ve ince bulgur karisimi


1 corba kasigi domates salcasi


1 corba kasigi biber salcasi


1 tatli kasigi kekik


1 tatli kasigi nane


1/2 limon suyu


1,5-2 litre sicak su


50 gr. tereyagi


Tuz, karabiber ve kirmizi pul biber


Sivi yag


Kuru maydanoz





YAPILISI


Biraz sivi yagda yemeklik dogranmis soganlari ve sarimsaklari kavurun. Uzerine salcalari ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra kirmizi mercimekleri yikayip, ilave edin ve rengi donene kadar kavurun. Uzerine kaynar suyu ekleyin. Bulguru ve yikanmis pirincleri ekleyin. Corba kaynamaya baslayinca tuzunu ayarlayin, biraz karabiber ve limon suyunu ekleyin. Ayri bir tavada tereyagini eritin ve icine nane, kekik ve kirmizi pul biberi ekleyip kizdirin ve corbaya ekleyin. Corba kivamini aldiginda ocaktan alin. Servis yaparken uzerine kuru maydanoz serpin.





AFIYET OLSUN

17 Mayıs 2009

Antep Usulu Fistikli Kebap

Havalar isininca piknikler basladi yine. Gecen hafta sonu gitmemistim ama bu hafta sonu oglusum biraz acilsin diye gidelim dedim. Bu hafta hep hastaydi kuzum. Bahar carpmasi bu olsa gerek. Herkeste bir kirginlik, bir halsizlik. Bugun hava cok guzeldi Tiran'da. Sonradan indiren yagmur bile cok guzeldi. Agaclar oyle yesildiki, agacin altinda islanmadik bile ve gole inen damlalari izlemek inanilmaz guzeldi. Gerci ben piknik olayini cok sevmiyorum, haseratlardan dolayi ama bugun sukur onlarda cok rahatsiz etmedi :) Beyler pisirdi, biz yedik :) Antep yoresinde yasayanlar yada soyle bir gezmis, gormus olanlar bilir bu kebabi. Resmen antep fistikli bir kebap ve tadi enfes. Yapilisida cok kolay, yeterki mangali tutusturacak biri olsun ;)

MALZEMELER

1 kg orta yagli dana kiyma

Bol miktarda iri cekilmis antep fistigi

Biraz sivi yag ve su

Tuz


YAPILISI

Tum malzemeleri iyice yogurun. Iyiceden kastim, oldukca iyi. Kiyma iyice bir yogurulmus olacak. Daha sonra mangal sislerine, ince uzun takilacak ve mangalda, nar gibi kizarana kadar pisirilip, lavasla birlikte servis edilecek.


AFIYET OLSUN


13 Mayıs 2009

Visneli Cikolatali Pasta

Nasil geciyor gunler anlamiyorum. Su misali sanki... Daha yeni girmedikmi 2009'a!!! Mayis ayini bile yariladik, omur ne cabuk geciyor. Daha dun gibi kucagima alisim oglumu, neredeyse 6 yasini bitirmek uzere simdi. Bugun Turgut Ozal Kolejine kaydini yaptirdik. Insallah, Allah nasip ederse bu Eylul'de bizim icinde yeni bir donem baslayacak. Bizde yeniden ilkokula baslayacagiz oglumuzla birlikte. Onun icinde, bizim icinde zor bir donem olacak. Hem ilkokula baslamak zor, hem birde gurbette buna baslamak zor. Iki dil birden ogrenecek sonunda, insallah cok guzel olacak ama yinede epey bir zorlanacak yavrum. Insan bunlari dusununce ne kadarda cok duygulaniyor. Hakkimizda hayirlisi olsun herseyin. Insan bir seye karar verirken cok dusunmeli, dusunup en iyi karari vermeli. Umuyorum bizde evladimiz icin en iyisini yapmissizdir. Aslinda gozum cok arkada degil. Babasi yakininda olacak. Benim universite hadisem bir kez daha cikti karsima burada. Ilk gunler gidip, yaninda olacagim insallah oglumun ama hergun okula gidip alamiyacagim onu. Sukur ki babasi olacak yaninda. Ben yine duygu seli yasamaktayim. Birde bu yaz sunnet olacak benim pasam insallah. Ahh o da icimi ciz ettiriyor ya, hadi hayirlisi... Pastanin hicbir konu ile yakindan uzaktan ilgisi yok. Haftalar once misafirlerime yaptigim bir pastaydi, visnenin sevilerek yenebilecegi su mevsimde belki sizde denemek istersiniz diye paylasiyorum...

MALZEMELER
Pandispanya Icin
4 yumurta
4 kahve fincani seker
5 kahve fincani un
2 yemek kasigi sut
2 yemek kasigi sivi yag
1 paket kabartma tozu
2 yemek kasigi kakao
Ic Malzemeleri
2 paket hazir kakaolu pasta kremasi
1 paket krem santi
Sut
Visne
Damla cikolata
Kakao (uzerini suslemek icin)


YAPILISI
Seker ve yumurtalari iyice cirpin. Diger pandispanya malzemelerini ekleyip, cirpin. Ayni boy 3 kalibin icini sivi yagla yaglayin ve tabanina yagli kagit yerlestirip, yagli kagidin uzerinide yaglayin. Pandispanya harcini 3'e bolup, 3 kaliba paylastirin. 180 derece firinda yaklasik 35-40 dakika pisirin ve pistikten sonra firin kapagini acip 15 dakika firinin icinde dinlendirin. 1 Paket krem santiyi, 1 su bardagi sutle iyice cirpin ve katilasmasi icin buzdolabina koyun. 2 paket pasta kremasinida tarife gore hazirlayip, buzdolabinda sogutun. Pandispanyalar soguduktan sonra, kaliplarindan cikartip, sutle islatin. Ilk pandispanyayi servis tabagina alin ve krem santinin yarisini uzerine koyup, her yerini kaplayin. Krem santiyi surdukten sonra, damla cikolata ve visnelerle ic dolguyu yapin. Uzerine ikinci kat, sutle islatilmis pandispanyayi koyun. Tekrar kalan krem santi ile kaplayin ve uzerine visne ve damla cikolata koyun. En ustede son kalan, sutle islatilmis pandispanyayi koyun ve uzerini kakaolu hazir pasta kremasiyla kaplayin. Pastanin uzerine kakaoyu eleyin ve fotograftaki gibi susleyin. Pastanizi en az 5-6 saat dinlendirdikten sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN


10 Mayıs 2009

ANNELER GUNU & YAGMUR

Oglumun minicik elleriyle boynuma sarildigi bu sabah, sana sarilmayi ne cok isterdim annem. Gurbetin acisi hala yuregimde, yalniz yuruyorum bu gundede. Bir elim bos sensiz, diger elimi minik elleriyle dolduran oglum teselli ediyor kalbimi, birde uzakta olsan yasadigini bilmek teselli ediyor. Kelimeler susmus bugun Iclal Aydin'in diliyle anlatmak istedim duygularimi. Dinle anne...


İlgili aramalar: müzik - iclal aydın - yağmur -  şiir -  iclal -  şair


Yağmur yağıyor.
Mutfak camındayım.
Nasıl üşüdüğümübilemezsin.
Menekşelerim çiçek vermiyor artık anne.
Söylediğin gibi hep dibinden su verdim ama…
Şimdi telefon açsam sana, sesini duymak da yetmiyor ki.
Hep aynı cümleler; “Babamlar nasıl, ilacını aldın mı?”
Nedenini bilmediğim bir ağlamak var içimde.
Bir yerlere sığdıramıyorum yüreğimi.
Bazen mutfaktadalıp giderdin yemek yaparken, tahta kaşıklatencerenin başında öylece ne düşünürdün acaba?
Özlemek çok fena anne.
Anlamak seni; daha da fena…
Omuzlarım ağrıyarak uyanıyorum sabahları.
Benim kızımın omuzlarımı ovmasına daha çok var.
Gittikçe sana mı benziyorum ben, ya da“Annenin kaderi kıza” dedikleri doğru mu?
“Baban eskitir her şeyi kızım” demiştin bir kez, anlamamışım meğer, eskiyormuş anneciğim. Omzunu ovacak kalmıyormuş meğer aynı evin içinde.
Şimdi duysan bunları ne üzülürsün; mutsuz mu kızım diye, çoktan kendinden vazgeçmiş bir sesle.
Mutsuz değilim de anne, yağmura ve mutfağımdaki kedere çare bulamıyorum.
Evimi topluyor, toz alıyor, patlıcan kızartıyor,televizyon seyrediyor, akşam çalan kapıyı açıyorum,açtığımı gören olmuyor.
Pişirdiğim yeniyor da, güzel olmuş denmiyor.
Çay demleniyor, demleniyor, demleniyor…
Kederim mutfağımın her yerine yerleşiyor.
Ah nasıl eskiyor her şey anne, nasıl eskiyor.
Eskilerimi de atmaya kıyamıyorum.
Seni çok özlüyorum.
Bana yasakladığın bahçeler, sana da mı uzaktı hep?
Gidemeyişine ağladın mı sende?
Ne zaman eskiyor sevgiler?
Ödenen bedellerin acısı geçince mi?
İşte böyle,kalbimde bir acı.
Şarkılar seni söyler.

İclal AYDIN

4 Mayıs 2009

Mozaik Pasta

Yine uzun zaman oldu yazmayali. Bahar geldi hala yagmur yagiyor :) Aslinda guzel boyle olmasi. Bahari hep cok sevmisimdir. Yaz dedinmi tatil geliyor cunku aklima. Eh tatile gidemeyecegime gore simdi, en guzeli hep bole devam etsin ben tatile gidene kadar :) Yoksa o sicaklarda okul nasil cekilir dimi ama :D Bir donem daha nihayete ermek uzere. Yil Haziran'da devrediyor bizde sanki. Haziran geldimi, bu yilda bitti diyoruz. Turkiye'ye gitmek sanki yeni yil oluyor. Agustos gelipte, bizler yeniden donunce ikinci memleketlere oteki sene basliyor sanki. Boyle bir hissiyat. Bugun okul yok benim, oglusta gitmek istemedi okula, ikimiz yine anne-ogul tatil yapiyoruz evde :) Arada iyi oluyor boyle, tatili uzatmak iyi geliyor. Gelelim yillarin eskimeyen tarifine. Annelerimizin tarif defterlerinde mutlaka olan tarife. Bu pastayi ne zaman yesem, hep annemin tarif defteri gelir aklima. Sirf ajandasini almak icin, butun tarif notlarini yirtmistim annemin. Ne yaramaz bir cocukmusum. Oysa ne guzel olurdu simdi o defter elimde olsaydi. Ne guzel tarifleri vardi annemin. Tabii o tariflerin oldugu sayfalarda birbir kayboldu zamanla. Annecigim ne kadar uzulmustu :( Simdi dusundukce bende cok uzuluyorum. Kardesimle en cok bu pastayi severdik, belli bi yasa gelincede kendimiz yapmaya baslamistik annemin tarifiyle. Aklimda kaldigi kadariyla yumurtada vardi bu tarifte ama yumurtayla cok aram olmadigindan koymadim yumurta ama yinede cok guzel oldu. Tavsiye makamindan tavsiye olunur ;)

MALZEMELER

2 paket botibor biskuvi
Yarim su bardagi sut
3-4 yemek kasigi seker
2 tepeleme corba kasigi kakao
Yarim paket tereyagi (125 gr.)

YAPILISI
Biskuvileri derince bir kapta iyice ovalayin. Bir tencereye tereyagini koyun ve eritin. Icine sutu ve sekeri ekleyin. Seker eriyince kakaoyu ekleyin ve kakao cozulunce bu karisimi kirikladiginiz biskuvilerin uzerine dokup, kasik yardimiyla karistirin. Karisim ilidiginda elinizle iyice yogurun ve aluminyum folyoya dokup, ucgen sekli verip, sarin. Bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra, dilimleyerek servis yapin.

AFIYET OLSUN

24 Nisan 2009

Kirpi Kurabiye

Biliyorum yine uzun bir ara oldu. Ama yine gecerli bir sebebim var. Kolumdaki sinirler yipranmis artik, cok yazmaktan, cok pc kullanmaktan. Bir sure kolumu dinlendirmek zorundayim. Bu yuzden simdi cok yazamayacagim ama iyiyim cok sukur. Turkce haftasi icin yaptigim bu sirin kirpicikler sevgili Esra'cigimin tarifi. Sagolsun pek guzel icatlari var :) Ogrenciler cok begenmis bu kurabiyeleri, bende cok mutlu oldum tabiiki. Sadece goruntu olarak degil, tad olarakta guzeller. Iste tarifi...

MALZEMELER

4.5 cay bardagi un (cay bardagi biraz buyuk olacak)

135 gr. oda sicakliginda yumusamis margarin

5 tepeleme corba kasigi pudra sekeri

1 yumurta aki

2 cay kasigi sekerli vanilin

Boncuk sekerler (gozler icin)


YAPILISI

Butun malzemeyi iyice yoguralim ve yogurdugumuz hamuru 4-5 parcaya ayirip, buzdolabinda 1 saat dinlendirelim. Hamur dinlendikten sonra her bir parcayi tek tek cikartip, sekillendirelim. Cunku hamurun seklini kaybetmemesi icin soguk olmasi gerekiyor.Firini 175 derecede isitmaya baslayalim. Dolaptan cikarttigimiz bir parca hamurdan, ceviz buyuklugunda bir parca kopartalim ve ucu sivri olacak sekilde yuvarlayalim. Kurabiyelerin sekillerinin dar olmasina ozen gosterelim, cunku piserken yayiliyorlar. Ucu sivri temiz bir dikis makasi ile kirpinin agzini yapmak icin hamurun sivri kismini yatay olarak keselim. Boncuk sekerleri kullanarak gozleri yerlestirelim ve gozlerinin arkasindan baslayarak, kirpinin dikenlerini olusturmak icin, makasimizla yanyana keselim. Kurabiyenin butun ust kismina boylece sekil vermis olacagiz. Hazirladigimiz kurabiyeleri, yagli kagit serilmis firin tepsisine aralikli olarak yerlestirelim ve onceden 175 derecede isittigimiz firinda, uzerleri hafif renk degistirinceye kadar pisirelim. Pisen kurabiyeleri firindan cikartip, soguduktan sonra servis yapalim.


AFIYET OLSUN

17 Nisan 2009

Tuzlu Minik Kurabiyeler


Bir tatil zamani daha geldi. Ne guzel bu haftada 4 gun tatil :) Aslinda oyle uzun bir tatil istiyorumki, boyle dalga sesleri, hamakta uzanmisim, agacin golgesinde gun batimi, baska hicbir ses yok, is yok, kafayi takacak bir sey yok :) ne guzel olurdu. Eminim bir cok kisi benimle ayni fikirdedir, yazin gelmek uzere oldugu su gunlerdeki belirtiler bunlar :) Bugun universitenin bahcesinde, resmen gunes banyosu yaptim. Guney oyle cok isitiyorduki, yazin geldigini hissettiriyordu. Kurabiyeler bugunden degil ama cok oldu yapalim. O hafta iki kere yapmistim bu kurabiyeleri. Sevgili Ufuk'un sayfasinda gorunce cok begenmistim ve hic beklemeden hemen o aksam yaptim. Cokta guzel olunca bir kere daha yapmistim o hafta bu kurabiyeleri. Bu yuzden hic dusunmeden deneyebilirsiniz. Simdiden afiyet olsun...
MALZEMELER

250 gr tereyagi ( oda sicakliginda)

1 adet yumurtanin sarisi ( Beyazi uzerine)

1/2 cay bardagi su

1/2 cay bardagi zeytinyagi

2 yemek kasigi limon suyu

1 cay kasigi mahlep

1 cay kasigi tuz

1 adet kabartma tozu

Aldigi kadar un

Susam

Corekotu


YAPILISI

Tum malzemeleri derin bir kabin icine alin ve kulak memesi kivaminda, guzelce yogurun. Hamuru yarim saat dinlendirin. Hamurdan kucuk parcalar alip, istediginiz gibi sekil verip, yagli kagit serilmis firin tepsisine dizin. Uzerlerine yumurta aki surup, corekotu ve susamla susleyip, 180 derecede onceden isitilmis firinda uzerleri hafif kizarana kadar pisirin.


AFIYET OLSUN

27 Mart 2009

Hindistan Cevizli Kurabiye

Migren her sabah yokluyor hala. Ilac almaya devam ediyorum. Migren sandigim baska seylerde cikti ortaya. Mide bulantisi, ardindan kusma ve ishal, inanilmaz bir mide agrisi, sonrasinda bu agrinin sirta vurusu ile iki gece yari uyur yari uyanik saatler. Agridan kivranan bir ben, 3 gun okula gidemedigimde cabasi. Once aklima gelmedi ne oldugu, ta ki biraz kafa yorana kadar. Gecen Cuma gunu inanilmaz yagmur yagmisti, sokaklari sel aldi goturdu, taksi yok, bulmak imkansiz, okul yurume mesafesinde 10 dakika ama heryer su, yok gitmicem ama odev teslim etmem lazim sifir alamam. Giydim cizmelerimi sulara gire gire gittim okula. Tabii cizmenin fermuarlarindan su girdi, ayaklarim islak, 2 saat ders dinledim oyle. Bide dusunuyorum ne oldu bole birden bana diye. Ne olacak butun ic organlarimi usutmusum iste, ayaktan kapilan soguk alginligininda nasil bisi oldugunu gormus oldum. Mide, bobrek ne varsa agrir mi, agir efendim agrir. Benim gibi dusunmeden hareket ederseniz her bir yaniniz agrir. Sonunda acillik olursunuz, biton ilac yutarsiniz, yerinizden kipirdayamazsiniz. Neyseki bugun daha iyiyim. Ama 3 gun okula gidemedim, bir ton ders kacirdim ona uzuluyorum. 10 gun sonrada vizeler basliyor. Bakalim nasil yetistiricem dersleri. Gectigimiz haftalarda yapmistim bu kurabiyeleri. Canim arkadasim Rabia'nin muhtesem tarifi bu. Inanilmaz seviyorum bu kurabiyeleri. Bir kerede kendim deniyeyim istemistim :) Hatta esim okula goturecekti ama ole guzel olmuslardiki, tepsinin yarisini biz yemistik :D Bu yuzden once kendinize yapin, iyice gozunuz doysun :) sonra ikram olarak yaparsiniz diyorum ve tarife geciyorum...

MALZEMELER
1 paket oda sicakliginda margarin
1 cay bardagi hindistan cevizi
1 cay bardagi toz seker
2 yumurta (1 tanesinin aki uzerine)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardagi un
Hindistan cevizi (uzeri icin)

YAPILISI
Hamur malzemelerinin hepsini derin bir kabin icine alin ve guzelce yogurun. Minik toplar yapip, ust kismini once yumurta akina, daha sonrada hindistan cevizine batirip, yaglanmis firin tepsisine dizin. 180 derece firinda, hafif pembelesene kadar pisirin. Soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

25 Mart 2009

PASKALYA ÇÖREĞİ

Bugun cok kotuydum. Uzun zamandir ugramayan migrenim geldi. Migdeme vurdu, beni mahvetti ama cok sukur sonunda gitti. Butun gun dinlendim, hicbir sey dusunmeden, sadece dinlenmek, rahatlamak istedim. Oyle bosbos uzanmak, uzaklara bakmak, hep guzel seyler dusunmek bile rahatlatti beni. Aksam olmak uzere, biraz kendime gelmisken, bir tarif ekliyeyim dedim. Paskalya Coregi hemen herkesin bildigi, tadina baktigi, belki kendisinin yaptigi bir tariftir. Ama her tarif tamda o tadi vermez. Cok arastirmadim aslinda, hemen ilk buldugum tarife atladim :) Oktay ustanin tarifiydi bu Paskalya Corekleri. Kocaman kocaman oldular. Bir tanesi 3 kisiye yeter sanirim :) Bu yuzden ben yarim olcu yaptim, siz isterseniz 1 olcu yapabilirsiniz. 1 olcuden 4 tane buyuk paskalya coregi cikiyor. Coreklerin lezzeti gercekten cok guzel. Eminim deneyenler cok memnun kalacaklar. Ama yanina mis gibi bir Turk cayi demlemeyi unutmayin ;)

MALZEMELER
1 su bardagi ilik sut
1 su bardagi sivi yag
1 kucuk cay bardagi ilik su
4 yumurta (2 tanesinin sarisini uzerine surmek icin kullanin)
2 yemek kasigi kuru maya
1 tepeleme su bardagi seker
1/2 cay kasigi tuz
4 tatli kasigi mahlep
Aldigi kadar un
Dovulmus findik, ceviz, badem (uzerine)


YAPILISI
Butun malzemeleri karistirarak, ele yapismayacak bir hamur yogurun. Hamuru yarim saat kadar ilik bir yerde dinlendirin. Daha sonra hamuru 4 esit parcaya ayirin (eger yarim olcu yapiyorsaniz, hamuru ikiye bolun). Ayirdiginiz her bir bezeyi uce bolun. Boldugunuz bezeleri, tezgahin uzerinde ince uzun hale getirin. Ama bunu yaparken tam orta kismini kalin birakinki coregin orta kismi genis olsun. Hazirladiginiz cubuklari sac orgusu yapip, yagli kagit serilmis veya yaglanmis tepsiye yerlestirin ve uzerine yumurta sarisi surup, ceviz, findik, badem ne arzu ediyorsaniz onu serpistirin. Hazirladiginiz corekleri, onceden 180 derecede isitilmis firinda, uzerleri kizarana kadar pisirdikten sonra, servis yapin.

AFIYET OLSUN




21 Mart 2009

Cicek Kurabiye

Ne zamandir yapmak istiyordum cicek kurabiye. Ama bildigim bir tarif yoktu. Acikcasi bilmedigim bir tarifide denemek istemiyordum. Oyle yapacagima, kendim bir tarif uydurayim dedim :) Tarcinli findik kurabiyelerimin hamurunu cok begeniyorum ama pudra sekeri biraz daha fazla olmali bu tarifte, biraz pudra sekeri ekleyip yapayim dedim. Gerci biraz fazla pisirmisim, bir dahakine daha beyaz birakacagim kurabiyelerimi. Ama lezzeti, tadan herkes tarafindan cok begenildi, tarif bile aldilar :) O yuzden gonul rahatligiyla tarifimi paylasabilirim. 2 hafta sonra vizelerim basliyor. Artik benden ses soluk cikmaz yine. Birde bir konuya aciklik getirmek istiyorum. Ben artik eskisi gibi evde degilim, butun gunum okulda geciyor, eve geldigimde cogu zaman hazir seyler yiyoruz. Aksamlari ise surekli kitap okuyarak, ders calisarak geciyor. Arada bir misafir filan gelirse birseyler yapiyorum, fotograf cekiyorum ama onlari bile yayinlayacak zaman bulamiyorum. Sayfami kapatmamak adina haftada bir iki tarif koymaya calisiyorum. Bu yuzden birakin dostlara yorum yazmayi, inanin sadece bakmaya bile gelemiyorum. Bu nedenle darilan, kusen oluyorsa diye aciklamak istedim. Birde zaten ben tariflerimi paylasmak icin hazirladim bu blogu, yorum almak icin degil. Sizler tiklayip, okuyup, begeniyorsaniz, bu yeter bana. Yorum birakmak zorunda degilsiniz. Bunu cok icten soyluyorum, cunku ben kimseye gidip, yorum birakamiyorum, bu yuzdende bazi arkadaslar ugramiyor artik ama bizim bu bloglari acma sebebimiz slm verir gibi eline saglik demek degil. Bizler bilgilerimizi paylasiyoruz burada. O yuzden maksadimizin disina tasmamak adina bu aciklamayi yapmak istedim. Gercek dostlarla yolumuza devam :)

Beyaz olan kurbisler biraz fazla pismis. Kurabiyeler cabuk pistiginden, piserken basinda durmak, cok kizarmadan firindan cikartmak gerekiyor. Bu noktaya dikkat etmenizi tavsiye ediyorum...


MALZEMELER
1 paket oda sicakliginda yumusamis margarin
1 su bardagi pudra sekeri
3 su bardagi un
3-4 yemek kasigi kakao
YAPILISI
Kakao haric butun malzemeleri karistirin ve yumusacik, puruzsuz bir hamur elde edene kadar guzelce yogurun. Hazirladiginiz hamuru ikiye boyun ve yarisina kakao ekleyip, yeniden yogurun. Yagli kagit serilmis firin tepsisine, minik minik hazirladiginiz toplardan ortaya bir tane koyup, diger toplarida hafifce bastirarak yanlara yerlestirip, cicekler yapin ve 180 derece firinda, uzerleri kizarmayacak kadar pisirin ve soguduktan sonra servis yapin.
AFIYET OLSUN

17 Mart 2009

Iyiki Dogdun Canim Nice Mutlu Yaslarin Olsun ve 32. Yas Pastasi



Zaman hizla geciyor. Gecen yilki dogum gununun ardindan 1 yil mi gecti, hic anlamadim. Bu yil bir kere daha nasip oldu pastani yapmak. Sana, senin en sevdigin pastayi yapmak istedim. Bollll cikolatali. Acaba begenecekmisin!!! Neler istersin, neler dilersin, hepsi fazlasiyla gercek olsun bitanem. Hayat hep gulsun bize, hep dogum gunleri kadar guzel olsun hayatimiz, oglumuzla birlikte. Seni cok seviyorum, bir kez daha soylemek istedim. Herkeste duysun, umurumdami sanki :) Sen sevmezsin pek boyle ilan-i asklari, bense bayilirim bilirsin. Ne istediysen bugune kadar Allah'tan ve bundan sonra ne isteyeceksen, milyon kati, milyar kati fazlasi olsun gerceklesen. Senin icin herseyin en guzelini diliyorum, iyiki dogdun canim, nice ,mutlu yaslarin olsun. 32. yasinida mutlulukla gecir insallah. (Seni cok seven esin ve oglun...)


MALZEMELER
Kedi dili biskuvi
Damla cikolata
Cikolatali dolgu kremasi
Kakaolu krem santi
Renkli ve boncuk sekerler
Meyve sekerlemeleri
Sut
YAPILISI
Kedi dili biskuvileri servis tabagina kare seklinde dizin ve biraz sutle islatin. Dolgu kremasini, uzerindeki tarife gore hazirlayip, uzerine doseyin ve bol damla cikolata serpistirin. Bir kat daha kedi dili biskuvi yerlestirip, uzerini biraz sutle islatin ve krem santi ile kaplayin. Pastanin kenarlarinida hafif islatilmis, ikiye bolunmus kedi dili biskuvilerle kaplayin ve pastanin uzerini meyve sekerlemeleri, damla cikolata ve sekerlerle susleyip, bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN

10 Mart 2009

Sucuklu Kaşarlı Katmer Poğaça

Uzun zaman oldu yine yazmayali. Aslinda bir suru sey birikti anlatilacak. Hayat akip gidiyor, omur bir yerlerde basliyor, bir yerlerde son buluyor. Yasarken ole hizliki hayat, arada bir durabildigini animsatiyor, canini acitiyor insanin. Ama yine kosturmaca devam ediyor. Surekli kosuyor, yoruluyoruz. Bugunlerde yine uzaklastim blogumdan, yine kabuguma cekildim. Hafta sonu burada ogretmenler gunuydu. Arnavutluk'taki tum ogretmenlerin, esimin ve universitemdeki hocalarimin bu guzel gununu burdanda kutlamak isterim. Pazar gunu ise hem kadinlar gunuydu, hemde Arnavutluk icin anneler gunu, ayni gun Peygamber Efendimizinde dogum gunuydu. Butun sevincler bir arada gecti. Oglusumun kresinde program vardi, bana iki guzel siir okudu. Cok cok mutlu oldum, gurur gunuydu benim icin. Sonra ev isleri, okul, dersler derken, bir hafta daha bitti, yeni bir hafta basladi, nerdeyse yarilandi bile. Misafirlerime yaptığım katmer poğaça ile başbaşa bırakıyorum sizi buyrun tarif..



MALZEMELER1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 yemek kaşığı kurumaya)
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)
75 gr tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış/arasına sürmek için)
Sucuk ve kaşar peyniri (içine koymak için)


YAPILISIMetin Rengi
Mayayı çok az ılık suyla eritin. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yapın. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırın. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürün. Hamurları üstüste koyun, her bezede bu işlemi tekrarlayın. En üstteki bezeye yağ sürmeyin. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden, yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütün. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına iç malzemesinden koyun ve sardın. Poğaçaları yaglanmış tepsiye dizin ve yarım saat mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede pişirin.

AFIYET OLSUN

5 Mart 2009

TARCINLI FINDIK KURABIYE

Bu kurabiyeleri yillarrrrrr oncesi cok sevdigim bir arkadasimda yemis ve tarif almistim. Cok uzun zaman oldu yapmayali. Dun bizim siniftaki kizlar geldi oglen arasinda caya. Onlar icin yapmistim bu kurabiyeleri. Normalde bu kurabiyeler cok minik yapiliyor, tipki findik gibi oluyorlar :) (Lulu'nun tabiriyle bildircin yumurtasi gibi). Ama zaten bir lokma olduklari icin, kizlara ayip olmasin diye bu boyda yaptim. Icindeki malzemeleri cok az, yapilisi inanilmaz kolay olan bu kurabiyelerin tadi ise muhtesem. Dun kalan kurabiyeleri okula goturdum. Istatistik hocam cok begendi, siniftaki diger cocuklar ikiser ucer yediler. Emin olun eger denerseniz cok begeneceksiniz...

MALZEMELER
1 paket margarin (oda sicakliginda yumusamis)
2 yemek kasigi pudra sekeri
3 su bardagi un

Uzerini Suslemek Icin
2 yemek kasigi pudra sekeri
2 tatli kasigi tarcin

YAPILISI
Pudra sekeri ve unu yumusamis margarinle iyice yogurun. Iyice ozdeslesen hamurdan minik parcalar kopartarak yuvarlak yapin ve yaglanmis firin tepsisine dizin. 180 derece firinda pisirin. Arada bir kurabiyelerin altini kontrol edin, kurabiyelerin uzeri beyaz kalacak. Alti pisince firini kapatin, 10 dakika firinda kalsin. Daha sonra kurabiyeleri firindan cikartin ve sogumaya birakin. Tarcin ve pudra sekerini karistirip, soguyan kurabiyelerin uzerine eleyin ve servis yapin.

AFIYET OLSUN



3 Mart 2009

KAVRULMUS MOR LAHANA SALATASI




O kadar yorgunumki, ama bir o kadarda dingin. Nasil oluyor ikisi ayni anda bilmiyorum, sanirim huzur dedikleri bu olsa gerek. Istatistik hicte ole korkulacak kadar zor degilmis. Bugun hocamin sorularina cevap verdim, cok mutlu etti basarmak beni. Salatayla istatistigin bir baglantisi varmi bilmiyorum, o yuzden ben baglantiyi dusunmeden direk yaziyorum. Cok seviyorum mor lahanayi, cigde olsa, kavrulmusta olsa cokca tuketiyoruz. Bu da degisik bir versiyonu mor lahananin. Eminim cok seveceksiniz.


MALZEMELER

1 adet orta boy mor lahana

3 yemek kasigi mayonez

1-2 dis sarimsak

400 gr. yogurt

Tuz


YAPILISI

Istediginiz boy ve irilikte lahanalari dograyin. Derince bir tavanin icine koyun. Uzerine yarim su bardagi kadar su ilave edip, kisik ateste kavurun. Lahanalar ne cok sert, ne de cok yumusak olacak. Ikisinin ortasi bir kivamda kavrulmali. Kavrulan lahanalari biraz tuzla karistirin. Soguduktan sonra, yogurt ve sarimsagi iyice karistirip, uzerine ilave edin. Mayonezide ekleyip, iyice karistirin ve servis tabagina koyup, servis yapin.


AFIYET OLSUN

2 Mart 2009

ELMALI ÖRGÜ MILFOY

Guzel bir haftasonu gecti diyebilirim. Biraz yorgunluk vardi ama genel olarak iyiydi. Cumartesi Universitemizin hazirlik sinifina bu sene gelen Turk kizlari cagirdim. Pazar gunu ise alisveris ve yemek yapmakla gecti. 8 Mart Dunya Kadinlar Gunu burada anneler gunu olarakta kutlaniyor, daha onceki senelerde anlatmistim bunu. Bu sene benim icin biraz daha ozel olacak sanirim. Oglusum buyudu, anasinifina gidiyor ve o gun siir okuyacak. Beyaz gomlek istemis ogretmeni, gomlek aldik. Birde papyon takacak, kucuk adam olacak :) Simdiden heyecanlaniyorum dogrusu. Hafta sonu bir kosturmacadir gecti gitti. Cok sukur midem iyi. Arada migrenim tutuyor, bu aralar biraz stres mi yaptim neden anlamadim. Uzun zamandir rahat etmistim migrenden, simdilerde yine cektirmeye basladi. Bugun okula gidemedim. Oglumun servisinde sorun cikmis, servis cok gec geldi ve ben derse gec kaldim. Bu da beni stres yapiyor iste. Sabahin 8'inde ders basliyor, koca oglen bos ve 2'de yeniden ders var, 5'de eve gelebiliyorum ancak. Bu yuzdende sabah oglusu servise bindirirken derse gec kaliyorum, aksam uzeri ise ders gec bittiginden oglus geliyor ben yetisemiyorum :( Bu da canimi cok sikiyo, ne yapacagimi sasirdim. Neyse, milfoyden orgu tatli ve borek yapmistim gecenlerde. Once tatliyi yayinlamak istedim. Pudra sekeriyle nefis bir lezzet oldu gercektende.

MALZEMELER
Milfoy hamuru
2 elma
Ceviz, findik, badem karisimi
Tarcin
1 cay bardagi seker
Pudra sekeri
Yumurta sarisi
YAPILISI
Elmalari yikayin, soyun ve rendeleyin. Teflon tavaya rendelenmis elmalari koyun, sekeri ilave edin, biraz tarcin ekleyin. Findik, ceviz ve bademi irice rondoda kiyin ve harcin icine ekleyin. Harci elmalar biraz yumusayana kadar pisirin. Kare milfoylerin iki kenarini fotograftaki gibi bicakla 3-4 yerinden kesin. Ortasina harctan koyup, fotograftaki gibi orgu seklinde sarip, yaglanmis firin tepsisine dizin. Uzerine yumurta sarisi surup, 180 derece firinda, uzerleri kizarana kadar pisirin. Pisen milfoyleri servis tabagina alin. Milfoyler soguduktan sonra uzerlerie pudra sekeri eleyerek servis yapin.
AFIYET OLSUN

28 Şubat 2009

Çilli Revani

Bugunlerde tadina bakipta en cok begendigim tatli bu olsa gerek. Dekanimizin esi Fatma abladan ogrendim bu tatliyi. Inanilmaz guzel bir lezzeti var, goruntusude pek seker dogrusu :) Yarin universitemize bu sene Turkiye'den gelen arkadaslar ve gecen seneden tanidigim iki kardesim ve cok sevdigim canim arkadasim (o bana abla desede biz arkadasiz bence :D yasliligi hala konduramiyorum galiba kendime ama yaslandim) Aysegul gelicek caya. Onlara degisik birseyler yapmak istedim. Tatli olarak bu harika olur diye dusundum, cunku goruntusundeki o hashastan ciller cok hosuma gidiyor :) Insallah onlarda begenirler. Yapmayada, yemegede doyamadigimiz, onceden tarifini verdigim aycoreklerimdende yaptim. Tarifine buradan ulasabilirsiniz. Diger ikramlarda ise orgulu milfoy borek, sucuklu ve kasarli katmer pogaca ve makarna salatasi var. Onlarinda tarif ve fotograflarini yavas yavas yayinlarim onumuzdeki gunlerde. Bugun midem acayip agriyor, hatta agrisi sirtima vuruyor. Insallah bisi dokunmusturda biran once gecer. Kotu bisi olmasinda. Okulda yogun gunler beni bekliyor cunku. Yatip dinlenecek biran bile yok. Dun gece 2 ye geliyordu saat yattigimda. Politika odevi icin ugrastim durdum, ama (+) artiyida kaptim :) ugrastigima deydi dogrusu. Iste cillinin tarifi...


MALZEMELER3 yumurta
1 su bardagi seker
1 su bardagi irmik
1 su bardagi sut
1.5 su bardagi un
1 su bardagi hashas
1 paket kabartma tozu

Islatmak Icin
1.5 su bardagi sicak su
1.5 su bardagi seker

YAPILISI
Kek malzemelerinin hepsini derin bir kabin icine alin, mikserle karistirip, yaglanmis orta boy borcama yada kaliba dokun. 180 derecede pisirin. Keki islatmak icin sicak su ve sekeri iyice karistirin. Seker eridikten sonra, firindan cikan sicak keki dilimleyip, kasik yardimiyla sekerli suyu uzerine gezdirin. Sekerli su pismeden konulacak. Cunku bu surup degil, sadece islaklik vermek icin. Soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN