6 Ekim 2007

Karisik Meze Tabagi

Sofralarda en cok sevdigim sey salata ve meze cesitleridir. Maasallah Turk mutfagida bu yonden cok zengin. Soguk mezeler ozellikle yaz aylarinda cok guzel gidiyor, sofralar senleniyor. Ramazan ayida yavas yavas yaza dogru kaymakta. Durum boyle olunca, onumuzdeki yillarda bol bol soguk mezeler susleyecege benziyor iftar sofralarimizi. Genelde sofraya koyacagim seyler az olsun ama bol cesit olsun isterim, gozum oyle doyuyor sanirim :) Birbirinden guzel mezeler icin buyrun tariflere gecelim...

Bakla Fava
Sevgili Zuhal hanimin Fava tarifini gorunce insanin caninin cekmemesi imkansiz. Insan gorur gormez icinde kayboluyor. Yapimi biraz zahmetli ama bu tadi seviyorsaniz deger :) Zuhal hanima tarif icin tesekkur ediyor, mezemizi yapmaya koyuluyoruz.

MALZEMELER
500 gr. kuru bakla ici
4 yemek kasigi toz seker
1,5 limon
1 su bardagi zeytin yagi
1 orta boy sogan
1,5 tatli kasigi tuz
1 demet cok ince kiyilmis dereotu

YAPILISI
2 yemek kasigi seker, yarim limonun suyu ve baklalarimizi uzerini 2 parmak gececek kadar su doldurarak, bir gece bekletiyoruz. Sabahleyin bu suyu dokup, tekrar uzerini gecene kadar su koyup, yarim limon ve 1 yemek kasigi sekeri ilave edip, iyice yumusayip, ezilecek hale gelene kadar pisiriyoruz ve pisen baklalarimizi robottan geciriyoruz. Ayri bir yerde sogani rendeleyip, hafif rengi donene kadar, az yagda kavuruyoruz. Robottan gecirdigimiz baklamizi ve 1 yemek kasigi seker ve son limonumuzu ilave edip, 5 dakika hizli hizli karistirarak pisiriyoruz. Ince ince kiydigimiz dereotunuda ilave edip, 10-15 dakika daha, tahta kasikla, dibini tutturmadan karistirarak pisiriyoruz. Istedigimiz sekil kaliplara veya saklama kalibina pisen favayi koyuyoruz, oda sicakligina geldikten sonra buzdolabina kaldirip, soguduktan sonra zeytin yagi ve limonla servis yapiyoruz.
Afiyet Olsun

Acili Ezme
Ezmeyi yana yana yemege bayiliyorum. Gercek antep biberiyle yaparsaniz, gercektende super acili bir ezme oluyor, yana yanada olsa, bayila bayila yiyorsunuz :)

Malzemeler
1/2 kg domates
3 dis sarimsak
3 adet sogan
1 silme yemek kasigi antep acibiber salcasi
1 silme yemek kasigi antep domates salcasi
Yarim demet maydanoz
Yarim limon suyu
Karabiber
Aci pul biber
Zeytin yagi
Tuz

YAPILISI
Sogani, sarimsagi, naneyi, domatesi ve maydanozu rondodan gecirin, suyunu suzun. Biber ve domates salcasi, aci pul biber, karabiber, tuz, limon suyu ve zeytin yagini ekleyip, iyice yogurun. Buzdolabinda iyice soguduktan sonra servis yapin.
Afiyet Olsun

Kozde Patlican
Kozlenmis patlicanin tadini bilene, anlatmaya ne hacet...

MALZEMELER
2 buyuk patlican
1 dis sarimsak
3 adet iri yesil biber
Zeytin yagi
Yarim limon Suyu
Tuz

YAPILISI
Patlicanlari ve biberleri yikayip, kurulayin ve firin tepsisine dizip, en yuksek derecede kozleyin. Kabuklarini soyup, kup kup dograyin. Biraz zeytin yagi, limon suyu ve tuzu ayri bir yerde karistirin. Patlican ve biberleri ilave edip, yavasca harmanlayin. Servis tabagina alip, buzdolabinda soguduktan sonra servis yapin.
Afiyet Olsun

Semizotu Salatasi
Esimin en cok sevdigi salata, bende bayilmiyor degilim tabii :)

MALZEMELER
1 bag semizotu
Yogurt
Sarimsak
Tuz

YAPILISI
Semizotunun yapraklarini tek tek kopartin ve iyice yikadiktan sonra suzun. Sarimsaklari tuzla birlikte dovun ve yogurda karistirip, semizotlarinin uzerine dokup, soguduktan sonra servis yapin.
Afiyet Olsun

Naneli Suzme Yogurt
Bu mezeyi burada ogrendim. Gerci Turkiye'de de yapiliyordur ama ben ilk kez Arnavutluk'ta yedim ve cok sevdim.

MALZEMELER
Suzme yogurt
Sarimsak
Nane
Zeytin yagi
Tuz

YAPILISI
Suzme yogurda, dovulmus sarimsak ve toz nane ekleyip, iyice karistirin. Biraz zeytin yagi ve tuz ilave edip, harmanlayin. Soguk olarak servis yapin.
Afiyet Olsun

Rus Salatasi
Hepimizin vazgecilmezlerinden biridir. Bizim evde herkes cok sever, ah birde kilo yapmasa :)

MALZEMELER
3-4 adet haslanmis patates
6 adet kucuk kucuk dogranmis kornison tursu
1/2 su bardagi haslanmis bezelye
1/2 su bardagi haslanmis ve kup kup dogranmis havuc
Mayonez
Tuz

YAPILISI
Haslanmis patatesleri kucuk kup seklinde dograyin. Diger malzemeleri ekleyip, tuzunu ayarlayin. Yeteri miktarda mayonez ilave edip, iyice karistirin. Soguk olarak servis yapin.
Afiyet Olsun

Patlican Kizartmasi
Patlicanin herseyi guzel oluyor. Mubarek ole lezzetli ki...

MALZEMELER
2 buyuk alacali soyulmus patlican
Domates salcasi
2 adet rendelenmis domates
Zeytin yagi
Maydanoz
Tuz

YAPILISI
Alacali soyulmus patlicanlari, kup kup dograyip kizartin. Biraz zeytin yaginda domates salcasi ve rendelenmis domatesleri pisirin. Tuzunu ilave edip, kizarmis patlicanlarla harmanlayin. Dogranmis maydanozla susleyip, servis yapin.
Afiyet Olsun

Yaprak Sarmasi
Sarmayi kim sevmez!! Varmidir sevmeyen!! Hic sanmam. Buradaki asma yapraklari biraz kalin ve tuylu ama yinede lezzeti harika. Doyamadan yedigimiz tek sey diyebilirim...

MALZEMELER
Hafif haslanmis asma yapragi
Pirinc
Rendelenmis domates
Rendelenmis sogan
Karabiber
Tuz
Zeytin yagi
Dilimlenmis limon

YAPILISI
Pirinc, domates, sogan, karabiber, tuz ve zeytin yagini iyice harmanlayip, hafif haslanmis yapraklari sarin. Tencereye ister dik, ister yatay olarak yerlestirin. Sarmalarin aralarina limon dilimleri koyun. Sarmalarin uzerine zeytin yagi gezdirin, uzerlerini azicik gececek kadar kaynar su koyun ve cok kisik ateste pisirin. Limon dilimleriyle servis yapin.
Afiyet Olsun


Iste mezelerimizin tarifleri boyle. Ozellikle iftar sofralari icin, ortaya buyuk bir tabak hazirlayabilir, domates dilimiyle renklendirebilirsiniz.
AFIYET OLSUN

18 yorum:

Adsız dedi ki...

maşallah ninocum,hepsi enfes...iftarda sadece bu tabakla doyabilirim..ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

maşallah...oku oku mezeleri bitiremedim...bunları yerken den şaşırırım ..önce hangisinden başlıyayım diye..:)
canım ellerine sağlık..öptüm...

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Slm. Ben de meze ve salatalara dayanamam. Hepsi de birbirinden güzeller. Ellerine sağlık. Tabakta öyle sıralanmış görünce elimi uzatasım geldi. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

slm:)
bende meze ve salatalara bayılırım nefis görünüyorlar ellerine sağlık canım
serapsingin.blogcu.com

yaban mersini dedi ki...

ne güzel bir tabak bu..bayıldım.hepsini de çok severimm..slmlar.

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

merhab bende mezeleri çok severim onlarla karnımı doyurabilirim sadece favayı denemedim onu merak ediyorum

Saliha dedi ki...

ya ninocum sen naptın maasallah nekadar bereketlı:)ınankı yemege hıc gerek yok bunlarla ıftar gecırılır..zaten hemen tıkanıyo ınsa degılmı?sevgı ve muhabbetlerımle...bırde kurabıyelerıne bayıldım nıhancım..

Gazeteci dedi ki...

Merhaba Nino,
ben de ana yemeklerden ziyade garnitur ve mezeleri cok seviyorum.isitmekaybi'nin dedigi gibi, doymak icin bunlar yeter de artar bile. Carsamba'ya misafirlerim gelecek insaallah. Bunlardan bazilarini denemek istiyorum.
ellerine saglik

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba Nihan!Ellerine sağlık mezeler çok lezzetli görünüyor.Fava hariç hepsi de severek yapıp yediğim lezzetler.Favayı da deneyeceğim tarifinle.


sevgiyle kal...

Adsız dedi ki...

Selam canım
Ramazan yoğunluğundan dolayı 2-3 gündür sana uğrayamadım bu arada çok güzel ve değişik şeyler yapmışsın acaba denemeye hangisinden başlasak. Bütün tarifler önce beni yap diyor mezeleri eşimde çok sever hepside güzel olmuş ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Nihan'cım mezelerin hepsi nefis. Bu tabak bile iftar için doyurucu. Ellerine sağlık. İyi ramazanlar..

Adsız dedi ki...

Canım Nihanım,

sen ne yaptın böyle.. Biribirinden güzel tarifler vermişsin. Bir meze hastasını başını döndürür bunlar :)

ellerine sağlık hayatım

Aybike Ceylan dedi ki...

Nihan'cigim, Ellerine saglik, bende geliyorum hemen.
sevgiler ve iyi pazarlar.

Adsız dedi ki...

Sanki açık büfeye gelmişim ne varsa tabağıma almışım gibi daha yok muydu canımın içi. Yanında da sıcak pide oh ne güzel gelsin pidelerrr

Adsız dedi ki...

Tabaktakilerin hepsi harika görünüyor,ellerine saglik canim.

NiNo dedi ki...

kizlar hepinize guzel yorumlariniz icin cok tesekkur ederim, iyiki varsiniz, bu guzel yorumlarinizla cok mutlu oluyorum, cok uzaklardan herkese sevgiler...

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

MERHABA;

canımcım görünce nasıl sevindim mezeleri çarşamba günü iftara bir sürü misafirim var özellikle şu acılı ezmeden yapmak istiyorum. aslında benimde tarifim benzer ama seninkindende faydalanıcam

hepsi beni ye diye bağırıyor ama...
ellerine sağlık
harikasın
sevgiler

NiNo dedi ki...

esracim sagolasin canim ;)