5 Ekim 2007

Patlicanli Arnavut Boregi (Nisastali)

Arnavutluga gidecegimizi ogrendigimde ilk ogrendigim borek Arnavut boregi oldu. Arnavutlar boregi cok seviyorlar ve oyle cok cesit borekleri var ki, sasirdim kaldim. Benim ogrendigim sadece bir tanesi. Patlicanli boregi cok sevdigimden, patlicanla yapiyorum hep. Burada genellikle lorlu, kiymali ve ispanakli borek cok tuketiliyor. Turkiye'de oldugu gibi genis bir kahvalti yelpazesi yok, Arnavutluk'ta sabah kahvalti demek, borek demek :) Ama bir yediniz mi o guzel boreklerden, bir daha bir daha yersiniz :) Adim basi borekci gormeniz mumkun burada. Size birsey itiraf edeyim mi!! Arnavutluga ilk geldigim yillarda (arkadaslarim iyi bilir), hep donme hayalleri kurar, gun sayardim, 1 sene gecti 1 sene kaldi... ve artik anladim ki benim yerim burasi ve inanilmaz bir teslimiyetle, sanki burayi vatan yerine koyup, sevmeye baslamisim, alismisim. Iki parca esyan neredeyse, vatanin orasi olurmus ya, iste benimkide ole oldu sanirim, ilk kez icime sine sine, 'alistim, seviyorum ben bu sehri' diyebiliyorum, ne mutlu bana :)
MALZEMELER
Nisasta
Tereyagi

Hamuru Icin
2.5 su bardagi ilik su (yarisini sut koyabilirsiniz)
Biraz tuz
Aldigi kadar un

Harci Icin
4 buyuk patlican
3 adet domates
1 buyuk sogan
3-4 adet yesil biber
Karabiber
Tuz
Sivi Yag

YAPILISI
Derin bir kaba ilik suyu koyun ve tuzu eritin. Aldigi kadar unla, hamuru iyice yogurun. Cevizden biraz buyuk bezeler kopartip, yuvarlayin ve unlanmis zemine siralayip, uzerini bezle ortun. Hamur dinlenirken, boregin ic harcini hazirlayin. Patlicanlari alacali soyun ve kucuk kucuk kupler halinde dograyin. Domatesin kabugunu soyup, kup kup dograyin. Sogani ve biberleri kucuk kucuk dograyin. Cok az sivi yagda, sogani kavurun. Daha sonra biberi ekleyip, kavurmaya devam edin. Domatesleri ekleyin, bir iki dakika kavurduktan sonra patlicanlari ekleyin. Patlicanlar iyice pistikten sonra, tuz ve karabiber ekleyin ve harci ocaktan alin. Hazirladiginiz bezeler yaklasik 30 tane cikacak. Bezeleri 3'e bolun. Ilk 10 bezeyi, kahvalti tabagi buyuklugunde acin, aralarina bol nisasta surerek ust uste koyun. Merdane veya oklava yardimiyla, tepsi buyuklugunde acin ve yaglanmis tepsiye yerlestirin. Harcin yarisini, hamurun uzerine doseyin. Ikinci 10 bezeyide ayni sekilde acin, aralarina nisasta surup, ust uste koyarak, merdane veya oklavayla acarak buyutun. Dosediginiz harcin uzerine yerlestirin ve kalan harci doseyin. En son kalan 10 bezeyide ayni sekilde acip, yerlestirin. Keskin bir bicak yardimiyla, boregi kare kare dilimleyin. 1 su bardagindan biraz az tereyagini iyice kizdirin ve boregin uzerini kapliyacak sekilde dokup, 200 derece firinda, uzeri kizarana kadar pisirin. Sicakken servis yapin.

AFIYET OLSUN

26 yorum:

ab-ı hayat dedi ki...

Ben evlenince senin kadar uzağa olmasada farklı bir şehre taşındığımda seninle aynı şeyleri hissetmiştim.Geri dönme düşünceleriyle geçen uzun 5 yıldan sonraysa buraya ne kadar alıştığımı farkettim.Yaşadığın yeri benimsiyormuşsun.Uzak olmak yakın olmak olabiliyormuş bazen.Ah Nino!Bana ne duygular hissettirdin Arnavut böreği tarifinle,şimdi bu böreği denemeden olmaz değil mi?Çok seviyorum patlıcanlı böreği.Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor.


sevgiyle kal...

Adsız dedi ki...

selam. blogunu beğendim. çok güzel tariflerin var. ellerine sağlık.bazılarını denemeyi düşünüyorum. bloguma ziyarete gelmişsin teşekkür ederim.bende yine ziyaretine gelirim.
www.balpetek.blogcu.com

keskinli dedi ki...

börek harika olmus ellerine saglik denemek lazim sevgiler öptüm canim

Adsız dedi ki...

ninocum harika görünüyor,ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Canım, yeni yeni mamaları bir arada görmek çok hoş oluyor.Ellerine sağlık.Hepsi birbirinden güzel.Ay çöreklerine bayıldım.Mutlaka denemeliyim.
Zerrin'ciğimin hazırladığı dergide seni de görmek beni gururlandırdı.Öpüyorum canım kardeşim benim.
guldenelkan.blogcu.com

pervin dedi ki...

selam canım böreğini harika buldum kokusu evime kadar geldi ellerine sağlık sevgiler...

Adsız dedi ki...

cnm siten süperr cok hosuma gitti,yemek tariflerin de harika veee degisik ellerine saglik,görüsmek üzere...

Bocuruk dedi ki...

Çok merak ettiğim bir bu:) Şimdi dersin al işte tarif yap ye ama ben de yufka açamam derim. Denemedim de gerçi:(
Ellerine sağlık. Ben patlıcanlı böreğe yufka ile olunca bile bayılıyorum, kaldı ki bu nasıl güzeldir kimbilir.
Sevgilerimle...

NiNo dedi ki...

ab-i hayat gurbet nerde olsa ayni seyleri hissettiriyor demekki :) sen en azindan ulkemizdesin ama istedigin her an cikip memlekete gidersin, ben o bakimdan daha zordayim canim :) ama alistim artik ;)

ayse cok tesekkur ederim ziyaretin ve yorumun icin...

ikizlerin annesi kesinlikle denemek lazim canim ;)

isitme kaybi canim cok sevindim ugradigina, sevgiler...

guldenablacim beni cok mutlu etti sozlerin sagol varol...

pervincim canim sagolasin...

aslihan sagol canim...

bocurukcum canim cok kolay aslinda aynen fotograflara bak, tarifi uyugula, bende yapamam diyordum ama zor degilmis ;)

gezicini dedi ki...

merhaba
sitenize iade-i ziyarete geldim, pek hoş buldum. ATV'de geçenlerde Arnavut böreği diye bir börek yaptılar, içine de pırasa kavurup koydular. demek başka şekilleri de varmış, elinize sağlık..
sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

Merhaba canım,
Arnavut böreğini biz de çok severiz. Arnavut komşumuzdan öğrendik. Kendisi çok güzel yapar. Özellikle pırasalı börek favorim.
Sevgiler..

tata dedi ki...

Seni, seviyorum oyunu icin davet ettim, katilmak ister misin, gurbet dostum?
Ben de 29 yilimi doldurdum Münih'te. Yine de Alsancaga gitim mi hic ayrilmamisim gibi geliyor. Insanoglu herseye alisir iste.
Böregin sahane gercekten. Ben de patlicanli cok seviyorum, kiymali biraz agir geliyor...yaslaniyorum galiba!
Sevgiler

CaDı dedi ki...

Merhaba, iadei ziyarete geldim, cook tesekkur ederim:) "Iki parca esyan neredeyse, vatanin orasi olurmus" bunu okuyunca ne diyecegimi bilemedim:.))

NiNo dedi ki...

gezicini pirasalisini yapmadim hic, eminim guzeldir balkabagiylada nefis oluyor tavsiye ederim ;)

thistime canim cok guzel borek ama dimi tadini bilen biri olarak eminim sizde cok sevmissinizdir :)

tata gurbet nerde olsa dokunuyor insana, yakini uzagi yok, yinede alisiyor insan. Severim oyununa daha once katilmistim, yinede cok tesekkur ederim davetiniz icin, sevgiler...

cadi :) cadi diye hitap etmek pek bi garip geldi ama :) siz ole diyorsaniz oledir ne diim :D ole ama iki parca esyamiz nerdeyse vatanimiz orasi olmadi mi!!

Adsız dedi ki...

Merhaba Nihan
Yemek bloglarında tarif ararken bloguna rastladım örümcek adamlı pastada ahmet ereni görünce tanıdım. Ben saile hüseyin boranın annesi bir oğlum daha var şimdi 2 yaşında tariflerin harika incelemeye ve not almaya devam edecegim.
Sevgilerimle

NiNo dedi ki...

saile merhaba ne guzel bir surpriz hosgeldin, cok sevindim :) demek bir bebis daha geldi maasallah, Allah saglikli uzun omurler versin canim, gorusmek uzere...

Adsız dedi ki...

gurbette akşam çok zor diye bir şarkısı var kayahanın o geldi şimdi aklıma
insan sevdiğiyle oğluyla beraberken herşeye alışıyor
bak bu sayede ne börekler öğrendin
ellerine sağlık canımın içi

Adsız dedi ki...

hayırlı geceler arnavut böreğini çok duydum ama hiç denemedim onların kolay bir tarifi olmuyor diye ama bunu en kısa zamanda deneyeceğim kolay gelsin ayrıca yorumlarınız için teşekkür ederim sevgiler

CaDı dedi ki...

Oldu oldu, dogru soze ne denir:) Soyleyecegimide soyleyeyim bari, borek yemeye bayilirim, oruc oruc canim cekti:) Ellerinize saglik!!

NiNo dedi ki...

yesimim ilk zamanlar zordu ama alistim iste :D

simayhobi umarim dener ve begenirsiniz...

cadi bende bayilirim borege :) tesekkur ederim...

Hanife dedi ki...

Bu borege biz de Arnavut boregi deriz ve en sevdigim borektir Nino. Annem o kadar cok yapardi ki. Yufka acmasini pek bilmediginden, bu borek evin as boregiydi. Ben de bir kac kere denemistim hatta tek basima. Bir keresinde de icine birsey koymadan yapmistim, bilmem bilir misin, kurt boregi derler, uzerine pudar sekeri serpip yenir. O borek aklima dusmutu bir keresinde ve bunu ic malzeme koymadan yapmistim:)
Ayy ne zamandir yememistim hatta. Canim istedi simdi. Birgun denemeli.

NiNo dedi ki...

hanife cok tesekkur ederim guzel yorumun icin...

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

merhaba ,cok guzel bir tarif.arnavutlukta yasamakta olan birinden alınmış arnavut böreği tarifi en doğru tariftir diye düşündüm ve blogunuza geldim :)
ama birşeyi merak ettim yanlış anlamış olmayayım diye sormak istedim.
yufkaların arasına nişasta dışında başka birşey yok mu?
aralarında yağ kullanmayacak mıyız?
sadece üzerine yağ dökmek yeterli oluyor mu?
selamlar,
Elif
venuslezzeti.blogspot.com

NiNo dedi ki...

dreamer merhaba yorumunuz ve ziyaretinize tesekkur ederim ben arnavut boregini bi gocmenden ogrendim yani arnavutlukta ogrenmedim bu nisastali olan tarifim bide aynisini yag surerek tarifi var iki turlude olabilir. o tariftede nisasta yerine sivi yag suruyorsunuz nisastali olanda uzerine dokulen tereyag bol oldugundan yeterli oluyor hatta ici patlicanli oldugundan biraz fazla yagli bile oluyor :D umarim dener ve begenirsiniz iyi geceler...

Adsız dedi ki...

Canımın içi gel bi bak bakalım. Seninki kadar güzel olmuşmu börek :)

Biz çok beğendik ama ustası söylesin.. :))

öpüyorm tarif için teşekkürler canım

meleknur dedi ki...

tskler nino patlican boregi icin arvnavut boregini yapiyordum ama
patlicanli hic yapmamistim makodenyada yedim cok guzeldi simdi bende deneyecegimsizin sitenizi nette gezerken tesadufen gordum
ellerinize ve emeginize saglikbundan sonra her zaman sitenizi takip edecegim tskler meleknur